dulijan said
Voženje bajka može da te dovede i do jednog i do drugog cilja. Rećiću ti nešto iz mog iskustva. Ja sam oduvek vozio težak prenos, brdo, ravno, svejedno. Dogurao sam dotle da malu šajbnu nisam više ni koristio pa sam je skinuo s pogona. Ali opet do toga sam došao nakon godina i godina takvog načina vožnje. Posledice, velika šajbna uvek pojedena, lanac isteljen u rekordnom roku i da, butine sve veće i veće
Ima to svoje prednosti ali i mane.
Umeš povući gde slabo ko više ima snage, na blatu i kad prokližeš uspeš nastaviti jer melješ krupnim korakom...ali i to se plaća. Na primer, posao koji radim zahteva svakonedvno nošenje odela (pontalone, cipele, košulj, kravata), e tu sam svako odelo tj. pantalone morao da nosim na prekrajanje, jer u struku veličina ok, listovi ok, ali butine kidaju šavove.
Već neko vreme vozim sitno ili kako bi se to reklo, što više obrtaja i što manje opterećenja. Rezultati su još oskudni ali ni ne očekujem ultra brzu transformaciju, treba vremena nakon 10ak godina mlevenja...
Moj ti je predlog više obtaja i što manje opterećenja. Tokom zime u teretani na bajku gotovo da skinem opterećenje i obrćeš ko hrčak - do ludila, s vremenom pređe ti u naviku 
Tnx, upravo odgovor koji mi treba. =D> Ja sam u pocetku vozio na malim brzinama, recimo 1x4, 1x3, ali i posle 20km, nisam bio previse umoran, i mislio sam da time nista ne postizem, zato sam prebacio na 3x5 i padao od umora. Ali zato vec nekoliko dana osecam da me farmerke opasno zatezu, i hodam ko robot.

Ok, ja imam problema sa kilazom, visok sam 190, a tezak 110

, i znam sta mi je raditi, i pored redukcije kolicine unosa hrane i nacina ishrane, moram da intezivno vezbam, i od vezbi sam odabrao voznju bicikla, jer mi to ubedljivo najvise prija,i mogu to raditi satima a da mi ne dosadi, zato mi je bitno da voznjom bicikla smanjim obim butina, a ne uradim suprotno
Dakle smanjene obima butina cu postici ako vozim po ravnom i sto duze destinacije sa sto manje opterecenja (koliko je to moguce sa mojom kilazom). A sta je sa brzinom, da forsiram brzu ili umereniju voznju?