Jump to content

Photo

Randonneurs Srbija - 200/300/400/600km maratoni kod nas

• Please log in to reply
814 replies to this topic

#741 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3466 posts

Posted 27 April 2023 - 06:13 PM

Ili 1000...

Не мења ствар. Доказивање другима, чист комплекс.
  • 0

#742 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 27 April 2023 - 06:19 PM

Ne znam, kompleks je verovatno sto omalovazavas tudje napore... Nigde nisam sreo biciklistu koji u razgovoru istice Ej bre ja sam brevetas, jel znas ti sta je to.

• 2

#743 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 27 April 2023 - 06:32 PM

Ne znam, kompleks je verovatno sto omalovazavas tudje napore... Nigde nisam sreo biciklistu koji u razgovoru istice Ej bre ja sam brevetas, jel znas ti sta je to.

Ја омаловажавам туђе напоре? Којом реченицом?
Са друге стране, ти кажеш да постоје риболовци и да неко због тих риболоваца (или због нечег другог) иду на бревет да би добили потврду да су извезли нешто, самим тим си рекао да постоје они који тврде еј, ја сам бреветаш.
Знаш много о рсзним темама, али логика ти није јача страна.
  • 0

#744 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 27 April 2023 - 06:39 PM

Ја омаловажавам туђе напоре? Којом реченицом?

"Не мења ствар. Доказивање другима, чист комплекс."

• 1

#745 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 27 April 2023 - 06:42 PM

Brevet je organizovan da se zvanicno potvrdi da je ucesnik izvezao 200 i vise kilometara, zato postoji organizator, papirici i kontrolne tacke, znackice.

То се односи на узимање/добијање званичне потврде ради других, не на уложене напоре.
Осим што не занемарујеш логику, сад се служиш и оваквим стварима, подметањем. :)
Ццццццц, ниси у форми данас.
  • 0

#746 chamade

chamade
  • Members
  • 4450 posts
  • LocationBeograd

Posted 27 April 2023 - 10:12 PM

Не мења ствар. Доказивање другима, чист комплекс.

Kako ko. Ne zanima me dokazivanje nekome. Brevet 200 pa i 300 su sitni. Bilo ko sa solidnom kondicijom može da vozi npr sutra 200km.
Medjutim, nekoliko drugara teško će se odlučiti da voze 400, 600. 1000 i da ne pominjem. E tu je brevet.. dogadjaj koji poziva zainteresovane da voze 400 i više. Pojedinci se odluče. Neki završe, neki prekinu u nekom momentu. Neko samo želi da istraži svoje mogućnosti. Neki ima i motiv. Različiti su razlozi i potrebe svakog pojedinca. Ali bez nekog zvaničnog dogadjaja većina nikada neće ni pokušati.
Ja sam pre 7 godina sa tim krenuo iz radoznalosti. Dokle ću ići sa tim, to ne znam.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#747 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 April 2023 - 01:36 AM

Ne znam da li će i koliko pomoći u razumevanju poente, ali evo zašto sam ja zavoleo brevete:

- Pre svega, zato što mi je to prilika da vozim da drugim ljudima, jer inače stalno vozim sam. A sviđa mi se tako kad nas je puno i usput upoznajem razne ljude, a sa mnogima se kasnije nađem online i ostanemo u kontaktu. Naravno, sad već nakon 5 godina, već na startu bude pozdravljanje sa starim znancima, ćaskanje...
- Posebno bude zbližavanje sa kolegama na velikim brevetima, kad delimo iste muke tokom višednevnih vožnji. Dođemo mu nešto kao ratni drugovi...
- Mnogi od starta do cilja voze u grupi i to je takođe lepo, ali meni više odgovara da sam solo, slobodan, da upoznajem nove ljude, vozimo neku deonicu zajedno, pričamo, pa se pogubimo... pa naletom na nekog drugog...
- Kad vozim u Srbiji, onda mi je ok i da vozim velike deonice, ili čak i ceo brevet, sa nekim... (i to je lepo)

*

Osim tog druženja, sviđa mi se i što na brevetu dajem više od sebe. Nikad na običnoj, solo vožnji, ne mogu da imam takve performanse kao na brevetu. Jednostavno na brevetu sam motivisaniji i lakše podnosim teškoće (usponi, vrućina itd).
A zašto? Pa valjda zato što je to nešto kao zvanično, organizovano. I onda nema predaje tek tako, nego voziš i kad je teško, kad je loše vreme itd.
  • 5

#748 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 April 2023 - 05:58 AM

Kako ko. Ne zanima me dokazivanje nekome. Brevet 200 pa i 300 su sitni. Bilo ko sa solidnom kondicijom može da vozi npr sutra 200km.
Medjutim, nekoliko drugara teško će se odlučiti da voze 400, 600. 1000 i da ne pominjem. E tu je brevet.. dogadjaj koji poziva zainteresovane da voze 400 i više. Pojedinci se odluče. Neki završe, neki prekinu u nekom momentu. Neko samo želi da istraži svoje mogućnosti. Neki ima i motiv. Različiti su razlozi i potrebe svakog pojedinca. Ali bez nekog zvaničnog dogadjaja većina nikada neće ni pokušati.
Ja sam pre 7 godina sa tim krenuo iz radoznalosti. Dokle ću ići sa tim, to ne znam.

Ја и нисам истраживао мотиве људи који возе бревете, то води у ћорсокак, Душан је изнео мотив доказивања другима у виду потребе за потврдом. Само покушавам да у размени мишљења установим поенту тога, то сам одмах и нагласио.
  • 0

#749 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 374 posts

Posted 28 April 2023 - 09:09 AM

pa deluje da si dobio odgovore toliko da na nekoliko nivoa možeš opisati potrebu i ciljeve u konkretnom slučaju. Ako i dalje tražiš neki sveti gral breveta, možda imaš neku drugu dilemu na višem nivou od socijalno sportke kategorije organizovanja ljudi.

• 4

#750 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 28 April 2023 - 10:45 AM

Само покушавам да у размени мишљења установим поенту тога, то сам одмах и нагласио.

Igor je lepo opisao sta je brevet na pocetku ove teme, cilj je dobijanje ZVANICNE potvrde da je biciklista AMATER prevezao odredjenu kolicinu kilometara (iznad 200km) i da je zbog toga sposoban da ucestvuje na brevetu PBP, dakle DOKAZIVANJE potvrdom ali ne drugim biciklistima vec ORGANIZATORU PBP. Brevet je u neku ruku trkanje ali ne ko ce da zavrsi prvi nego da se razdaljina preveze za zadati vremenski interval. Sa druge strane zavrsiti PBP prvi u zvanicnoj konkurenciji medju hiljadama biciklista iz sveta bi svakome znacilo nesto posebno, pa i tebi. Za biciklistu AMATERA je ucestvovanje na PBP verovatno slican osecaj kao da ucestvuje na TDF, u smislu zvanicnog dogadjaja, barem prvi put posle se vec navikne...

• 2

#751 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 April 2023 - 10:55 AM

pa deluje da si dobio odgovore toliko da na nekoliko nivoa možeš opisati potrebu i ciljeve u konkretnom slučaju. Ako i dalje tražiš neki sveti gral breveta, možda imaš neku drugu dilemu na višem nivou od socijalno sportke kategorije organizovanja ljudi.

Одговоре неке јесам добио, али не довољно солидну аргументацију разлике између небреветашке и бреветашке вожње у идентичним условима да бих докучио поенту. Одговори су више садржали мотиве зног чега људи возе бревете, а то је нешто сасвим друго од саме поенте бревета.
  • 0

#752 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 April 2023 - 10:59 AM

Mislim da kolega ↑↑↑ malo troluje. :D
Od početka se pravi nevešt i samo čeka priliku za zicer, da bi poentirao sa: "aha, znači ko vozi brevet, hoće znači da dobije dokaz da je izvozio xyz km".
  • 4

#753 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 374 posts

Posted 28 April 2023 - 11:06 AM

pa i da je tako, ne vidim ništa loše u tome.

• 0

#754 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 April 2023 - 11:19 AM

Igor je lepo opisao sta je brevet na pocetku ove teme, cilj je dobijanje ZVANICNE potvrde da je biciklista AMATER prevezao odredjenu kolicinu kilometara (iznad 200km) i da je zbog toga sposoban da ucestvuje na brevetu PBP, dakle DOKAZIVANJE potvrdom ali ne drugim biciklistima vec ORGANIZATORU PBP. Brevet je u neku ruku trkanje ali ne ko ce da zavrsi prvi nego da se razdaljina preveze za zadati vremenski interval. Sa druge strane zavrsiti PBP prvi u zvanicnoj konkurenciji medju hiljadama biciklista iz sveta bi svakome znacilo nesto posebno, pa i tebi. Za biciklistu AMATERA je ucestvovanje na PBP verovatno slican osecaj kao da ucestvuje na TDF, u smislu zvanicnog dogadjaja, barem prvi put posle se vec navikne...

Рекао сам да сам схватио правила и прописе (и видео неке контрадикторности) , као и да немам ништа против бревета, а да у мотивацију учесника не желим да улазим јер је то други терен.
Ти си убацио потребу потврде због риболовачких прича, не ја. Али да се не враћам на то, апсолвирано је.
Као некадашњи спортиста врло добро знам шта је такмичење, такмичарски дух и жеља за надметањем, знам шта је рекреативни спорт, као и сву различитост мотивације оних који се упуштају у спортске активности.
Мени бревет, па ни пбп, уопште није занимљив (бар за сада и до сада) као бициклисти, јер ми је вожња бицикла средство, не циљ.
Који је значај првог места у нечему што се пропагира као нетакмичарски догађај (није трка, није важно ко је бржи, нема победника)?
  • 0

#755 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 April 2023 - 11:20 AM

Pa ne vidim ni ja.
Iskreno, i to mi je jedan od motiva...
Ali čovek hoće poentu, a ne motive. :D

*

Evo, možda ovako da definišemo poentu:
- Breveti čine da biciklisti otkrivaju svoje granice, da ih pomeraju itd. A to uspevaju baš zato što imaju mnoge različite motive da to (u)rade.

E sad, malo bzvz zvuči definicija... :D
Ali, kao što sam napisao na početku, ako za svaku stvar na ovoj planeti tražimo poentu, za mnoge stvari nećemo je lako pronaći.

Ljudi rade razne stvari zato što im je lepo dok ih rade, ne mora baš uvek ni da postoji ta drljava poenta.
  • 0

#756 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 April 2023 - 11:20 AM

Ако је мени упућено, да одговорим. Не видим ни ја ништа лоше у бревету, само покушавам да укопчам поенту.
  • 0

#757 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 April 2023 - 11:25 AM

Који је значај првог места у нечему што се пропагира као нетакмичарски догађај (није трка, није важно ко је бржи, нема победника)?

A ko je ikad rekao da ima nekog značaja?
  • 0

#758 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 374 posts

Posted 28 April 2023 - 11:32 AM

Ако је мени упућено, да одговорим. Не видим ни ја ништа лоше у бревету, само покушавам да укопчам поенту.

nije, bilo je uopšte rečeno, više mići, ali i svima-tebi.

ne znam, ne vidim stvarno šta ti tražiš zapravo. poenta je u tome što ljudi rade, verovatno jer im se radi, šta god da rade, pecaju, voze brevet bez breveta, učestvuju na kobasicijadi ili kupusijadi, društvu pčelara.. ništa od toga nema neki takmičarski značaj.

nikom neće promeniti život.. ili hoće možda, ko zna

• 5

#759 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 April 2023 - 11:41 AM

Btw, na PBP-u ima određeni broj biciklista (čak imaju i ime, zovu ih vedete) koji se bukvalno trkaju. Oni kreću u prvim grupama (da bi izbegli gužvu) u voze sa 80h limitom. Koliko ih je ne znam... ali znam da mnogi na PBP-u hoće da daju svoj maksimum. I ja sam prošli put hteo što pre da završim i prvu polovinu breveta sam vozio kao da je trka. Posle sam odustao od tog cilja... :D

E sad, koji značaj ima "pobeda" na PBP? Pa zvanično nikakav, ali onaj ko prvi završi sigurno oseća zadovoljstvo. Njegova stvar...

Ali ostavimo PBP, on je jedan u 4 godine...
Pričamo o običnim brevetima.
  • 0

#760 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 April 2023 - 11:45 AM

nije, bilo je uopšte rečeno, više mići, ali i svima-tebi.

ne znam, ne vidim stvarno šta ti tražiš zapravo. poenta je u tome što ljudi rade, verovatno jer im se radi, šta god da rade, pecaju, voze brevet bez breveta, učestvuju na kobasicijadi ili kupusijadi, društvu pčelara.. ništa od toga nema neki takmičarski značaj.
nikom neće promeniti život.. ili hoće možda, ko zna

Рекао сам да покушавам да схватим поенту бревета, постављеног у однос са идентичном вожњом која се не назива бревет. Ма колико се упињао, за сада је у овој конверзацији не налазим ван небициклистичке области личних мотива. Одужила се мало, али бар није жучна
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users