Napisao sam ovo ispod u Brevetaškoj grupi na FB (čeka se da admin odobri post), pa kopiram i ovde, možda neko želi da prokomentariše...
②ⓞⓞ km
U dve reči: ovo je kratko i lako. Jedino ako je neka prevelika elevacija (u Grčkoj je bilo i sa preko 5000 metara), onda sigurno nije šala.
●
③ⓞⓞ km
Taman kad eventualno počinje da bude teško (u zavisnosti od elevacije i ostalog) - on se završi. (ako ima mnogo penjanja, onda svakako nije lako)
●
④ⓞⓞ km
Ozbiljan brevet. Ali i ovde slično: taman kad možda krenu prvi veći problemi (ishrana, sedenje, pospanost...) - a ono, eto ga kraj. Nije pretežak brevet, ali nije ni lak. Sredina.
●
⑥ⓞⓞ km
Ovi je prvi brevet koji računam u teške. Ne može da se završi ispod 24 sata, tako da, bez obzira na vreme starta, jedan celi dan i jedna cela noć moraju da se provedu u sedlu. Pospanost, bolovi ovde-onde, problemi sa (jedniličnom) ishranom... ne mora obavezno i uvek sve to da se desi, ali ako se dogodi - to je sasvim normalna stvar na ovom brevetu. Osim toga, za njega je postavljen vremenski limit od samo 40 sati (samo 13 više nego za 400 km!!!), a realnije bi bilo da je 42 ili 43 sata. Tako da, ako je elevacija velika ili se desi neki maler usput, može lako da se ne završi u roku.
●
①ⓞⓞⓞ km
Prva polovina ide glatko, dok je druga polovina preživljavanje. Problemi isti kao pred kraj 600 km breveta, jedino što mora da se nastavi dalje... još ceo 1 ili 1½ dan...
●
①②ⓞⓞ+ km
Sve isto kao na 1000, samo moraš da nastaviš: još 1 dan, još 2-3 dana (1400/1600) itd.
★
Naravno, veliku ulogu igra elevacija.Takođe i vreme starta i vremenske prilike (vrućina, hladnoća, vetar, padavine...).
Sve to može značajno da oteža bilo koji brevet.
Ja sam se u ovoj objavio bavio ocenom težine breveta u zavisnosti od njihovih dužina.
I, naravno, to je samo neko moje viđenje, i iz sadašnjeg trenutka.
★
A vi, kako doživljavate svaki od ovih breveta?
(znam da je mnogima 400 km nezgodan)