Jump to content

Fotografije

Vintage bikes and parts

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
182 odgovora na ovu temu

#101 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1239 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 02:32 PM

Slazem se ali se ipak zna sta je prava vrednost. Kao i za muziku. Neko slusa narodnu a neko ozbiljnu. I onda kazu to je ukus. To nije ukus, nego neukus i neznanje.

A ko ne veruje neka okaci na E-bay tog Frankestajna i jedan originalan bicikl tog vremena, pa ce mu sve biti jasno. Frankestajni ne vrede po lule duvana, a originalni primerci bogastvo. Npr Pinarello sa originalnom mehanikom od pre 40 i vise godina  i tog istog Pinarella sa karbonskim tockovima i samaraljkama.. Prave se vrednosti znaju. Ostaju neukusi i neznanja.

• 1

#102 Doutdes

Doutdes
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 472 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 02:37 PM

Veoma je tesko imati za sagovornika nekoga ko smatra da je samo on u pravu i da to sto misli on moraju svi da misle, bez uvazavanja drugih misljenja ili opcija.

Vozite sta hocete, cuvajte sta hocete, pustite ljude da voze i rade sta zele, dosta nam je jedan u zemlji sto sve zna i razume.

Ja se odjavljujem, smatram da je gubljenje vremena polemisanje o ovoj temi na ovaj nacin.

Sent from my SM-N985F using Tapatalk
  • 3

#103 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • 1239 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 02:40 PM

Pa ako se moje misljenje ne slaze sa tvojim sto se ljutis? Ako nisam u pravu izvoli okaci kao sto sam rekao na E bay nekog Frankestajna, pa ces se brzo uveriti  ko je u pravu. Uverices se na najsuroviji nacin jer ces za to dobiti od ponuda "nista". A onda izvadi glavu iz rupe pa pricaj ko je u pravu.

• 0

#104 Doutdes

Doutdes
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 472 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 02:43 PM

Kako primecujem ovde se samo Vi ljutite. Mi ostali isticemo mogucnosti dok Vi drzite samo da ste Vi upravu.

Malo mi sto se u toku radnog dana ubedjujem sa ljudima pa cu i u slobodno vreme. Kako da ne.

Veliki pozdrav

• 3

#105 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • 1239 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 02:46 PM

Kako primecujem ovde se samo Vi ljutite. Mi ostali isticemo mogucnosti dok Vi drzite samo da ste Vi upravu.

Malo mi sto se u toku radnog dana ubedjujem sa ljudima pa cu i u slobodno vreme. Kako da ne.

Veliki pozdrav

Ja se ne ljutim nego iznosim svoje misljenje. a ti  se kao uvredjena devojcica "odjavljujes", zato sto nemam misljenje kao tvoje.  

Evo nemoj da se "odjavljujes", bravo, to je prelep bicikl, nista lepse nisa video. Zadovoljan???

• 0

#106 Doutdes

Doutdes
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 472 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 03:07 PM

• 1

#107 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5517 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 03:24 PM

Neko slusa narodnu a neko ozbiljnu. I onda kazu to je ukus. To nije ukus, nego neukus i neznanje.

a gde bi ti svrstao Šabana Bajramovića?

• 0

#108 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14989 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 03:26 PM

Ahm... klasicna muzika, ne ozbiljna. I "ozbiljna" muzika zna da bude "gay"(zabavna neozbiljna) sto bi rekli natovci.

• 1

#109 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • 1239 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 04:10 PM

Ahm... klasicna muzika, ne ozbiljna. I "ozbiljna" muzika zna da bude "gay"(zabavna neozbiljna) sto bi rekli natovci.

https://www.direktna...zbiljna-muzika/

Dal ti nesto radis u zivotu, osim sto se trudis da nadjes neku dlaku u jajetu da bi ispao pametan?  Stvarno mislim da tebi nije lako.

• 0

#110 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 26 October 2021 - 06:33 PM

Zar nije bolje srediti i voziti nego da stoji i da propada ako se ne cuva kao kolekcionarski primerak...attachicon.gifFB_IMG_1635258606467.jpg

Sta je ovde "sredjeno"?

Koliko vidim samo je ram iskoriscen ostatak je bacen.

Slican prica je i sa @Dusan011 primerom samo sto je u tom slucaju stavljen kvalitetni stari ram i najmodernija karbon grupa i tockovi...

od svega samo ram je retro, tesko da se to zove vintage bajkom.

• 0

#111 Doutdes

Doutdes
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 472 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 06:36 PM

Pa srediti je nesto srediti da bude u voznom stanju, da se koristi. Za mene je ovo sredjen bike koji vrsi funkciju koju je zamislio vlasnik.

To sto nije ceo retro kakav je bio prilikom proizvodnje, to je drugo pitanje, ali zar je bolje da bude bacen negde da skapava ili da se vozi?

• 2

#112 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 26 October 2021 - 06:39 PM

Bolje da se vozi naravno, ali to nije ni vintage ni retro.

• 0

#113 Doutdes

Doutdes
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 472 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 06:48 PM

E sad, jel ovo retro?

Mislim, 1993. Godine je proizvedeno, grupa je Rx 100, a fabricki shimano 1055, sto je mala razlika, i tockovi se razlikuju. I to je sve. Jel jos uvek retro?

Screenshot_20211026-204607_Adobe%20Acrobat.jpg 20210806_220253.jpg

• 0

#114 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3314 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 07:13 PM

Slazem se ali se ipak zna sta je prava vrednost. Kao i za muziku. Neko slusa narodnu a neko ozbiljnu. I onda kazu to je ukus. To nije ukus, nego neukus i neznanje.

A ko ne veruje neka okaci na E-bay tog Frankestajna i jedan originalan bicikl tog vremena, pa ce mu sve biti jasno. Frankestajni ne vrede po lule duvana, a originalni primerci bogastvo. Npr Pinarello sa originalnom mehanikom od pre 40 i vise godina  i tog istog Pinarella sa karbonskim tockovima i samaraljkama.. Prave se vrednosti znaju. Ostaju neukusi i neznanja.

Neka me neko ispravi ako grešim, ali na bicikl star 40 godina tehnički ni ne može da se stavi najmodernija grupa (11 brzina) zbog širine zadnjih dropova.

Naravno da će neki retro bicikl renomiranog proizvođača koji je nevožen i stajao decenijama i ostao u fabričkom stanju imati veliku vrednost i cenu kada nađe kupca, ali daleko od toga da stariji očuvan ram sa novijom mehanikom nema cenu. Na kraju krajeva, cenu će krediti i pojedinačna cena kompletne mehanike, točkova i rama.

S obzirom na to tvoje biciklističko iskustvo kojim se toliko hvališ a bogami i na zavidan broj godina, prosto mi je neverovatno da ne možeš da ukapiraš da postoji jedna mala grupa ljudi koji cene autentičnost, unikatnost, dizajn i specifičnost ramova starije generacije i da uživaju u voznim karakteristikama koje ram ovakvog bicikla može da pruži vozaču, bez obzira na to sa kakvim je točkovima i komponentama iskominovan.

Ukapirali smo odavno da ti se ne sviđaju retro bicikli i modifikacije na istim, ali opet se ponavljam, nije ovo tema za to,

Budimo solidarni i imajmo razumevanje i za one drugačije od nas. Nije teško biti fin al' je gadna navika što nam fali ta karika. :)
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#115 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14989 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 07:16 PM

Vintage bicikli su bez samaraljki, bez clipless pedala, ja bih rekao i bez aluminijumskih felni al' ajde da ne cepidlacimo :) I nisu samo drumski bicikli vintage, starinske MTB nece niko da vozi jer su performanse ocajne u odnosu na danasnje moderne MTB.

• 0

#116 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • 1239 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 07:41 PM

Neka me neko ispravi ako grešim, ali na bicikl star 40 godina tehnički ni ne može da se stavi najmodernija grupa (11 brzina) zbog širine zadnjih dropova.

Naravno da će neki retro bicikl renomiranog proizvođača koji je nevožen i stajao decenijama i ostao u fabričkom stanju imati veliku vrednost i cenu kada nađe kupca, ali daleko od toga da stariji očuvan ram sa novijom mehanikom nema cenu. Na kraju krajeva, cenu će krediti i pojedinačna cena kompletne mehanike, točkova i rama.

S obzirom na to tvoje biciklističko iskustvo kojim se toliko hvališ a bogami i na zavidan broj godina, prosto mi je neverovatno da ne možeš da ukapiraš da postoji jedna mala grupa ljudi koji cene autentičnost, unikatnost, dizajn i specifičnost ramova starije generacije i da uživaju u voznim karakteristikama koje ram ovakvog bicikla može da pruži vozaču, bez obzira na to sa kakvim je točkovima i komponentama iskominovan.

Ukapirali smo odavno da ti se ne sviđaju retro bicikli i modifikacije na istim, ali opet se ponavljam, nije ovo tema za to,

Budimo solidarni i imajmo razumevanje i za one drugačije od nas. Nije teško biti fin al' je gadna navika što nam fali ta karika. :)

Meni se ne svidjaju retro bicikli? Pa otkud ti to. Pa imam ih dva. A onda kazes  da "cenis autenticnost". Pa ja sam taj koji ceni autenticnost, a vi ste ti koji unistavaju autenticnost, stavljajuci na te stare lepotane, karbonske tockove, samaraljke i sl, ono sto im ne stoji. Vozite kao retro, a onda menjate  gomilu stvari. To je skrnavljenje sto vi radite i nema veze ni sa cim. Klasicna zamena teza.

• 1

#117 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 08:31 PM

Najcenjenije na tim biciklama i jesu ramovi. Ram i cini srce bicikla i karakter bicikla.

Naravno da mi je u interesu da mogu da stavim moderan lanac, racnu ili patronu, ako mi bicikl treba da ga vozim redovno.
Sto bi to bio problem.

Pozeljno je da je sve sto je potrosno mogice jeftino i brzo nabaviti.

Sto bih terao na starom 5fazu , ako imam nov 7 faz za 1000rsd?

Bicikl moze da bude paradni za na zid, i radni, za da se vozi.

Ako je gore Miyata, provereno vrhunsko izradjen ram gde nema nikakve skoro sanse da nesto pukne, jer je to Japanac uradio i da dozivornu garanciji. Sto bi neko kome se svidja udobnost tog rama, sebi vezao ruke i morao da na njeamu ostavi sve iz vremena prozovodnje.
To je daily rider, nema kolekcionarsku vec upotrebnu vrednost.

U svojoj klasi cene nema konkurenciju.
  • 3

#118 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3314 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 08:38 PM

E sad, jel ovo retro?
Mislim, 1993. Godine je proizvedeno, grupa je Rx 100, a fabricki shimano 1055, sto je mala razlika, i tockovi se razlikuju. I to je sve. Jel jos uvek retro?
attachicon.gifScreenshot_20211026-204607_Adobe%20Acrobat.jpgattachicon.gif20210806_220253.jpg

Dabome da je retro. Imao on šamaraljke ili ne, totalno je nebitno, a čak šta više, ako se dobro sećam šamaraljke su i izmišljene tu početkom devedesetih ili krajem osamdesetih tako da čitava mehanika pripada toj epohi.

Ono što sam ja uradio sa svojim bajkom je svakako stavljanje mehanike iz jedne decenije na ram iz decenije pre toga, sa novim točkovima. Međutim, upravo takva grupa mi je omogućila raspon brzina kao na modernim biciklima, a šire felne na točkovima i šire naleganje gume na felnu a samim tim i suptilniju i udobniju vožnju. Koliko god da je to Milovuku skrnavljenje, meni lično je to najdraži od mojih bicikala.

Attached Thumbnails

• IMG_20210831_1325176.jpg

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#119 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • 1239 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 08:50 PM

Sa ovim si upravo dosao do sustine problema. Dok sam ja odavno pisao, da su retro drumasi teski i neprakticni za voznju, vi ste me ubedjivali u suprotno. Kako je to sve super. 

A onda polako izbacujete fotke vasih bickla, gde se vidi da to nije ni R od retro bickala  i upravo potvrdjujete moje reci. Da bi mogle da se voze moraju da se zamene neki delovi. Ali onda ne pisite kako moze i kako vozite retro drumase.  Vi vozite neke mesavine starih i novih bicikla. Sami ste sebi protivurecni.

Jedini ko mozda vozi bas retro po onome sto sam video je Bax. I da ne misli se, da si ti izmenio prirodu bicikla s tim sto si promenio lanac, kastu ili gume. Nemoj da idete u krajnost. Promena bicikla je ono sto sam vec pisao i ne bih da ponavljam.

• 0

#120 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 26 October 2021 - 08:56 PM

Inace postojo nesto sto je klasofikacija za bicikl koji moze da ucestvuje na retro skupovoma kao Heroica.

Mahom su to bicikli i oprema do pocetka 80tih.

Medjutom tu ima celih 15 do 20 godina tranzicije do 2000, to je vreme u kome se pojavio MTB, zatim indeksni menjaci, samaraljke, kocnice sa dva pivota i ostalo.

Dakle ako se takmicarska era klasicnih bicikala zavrsava do 1995-2000 godine, tih 15 godina su u sivoj zoni.
Obzirom da je od tada proslo vec 25-30ak godona, to jesu retro bicikli, ali mozda nisu vintage.

Ta sova zona i jesu najzanimljiviji bajsevi, ako neko zeli da uzme jeftin a dobar bicikl.
  • 1

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika