Sam svoj majstor
Postavljeno 22 January 2011 - 11:17 PM
Postavljeno 23 January 2011 - 08:16 AM
Luft moze biti i zbog toga sto nemas odstojnik koji ide uzmedju lancanika. Neke nable traze i odstojnik izmedju tela nable i najveceg lancanika. Moguce je da njega nemas cim imas tako veliki luft.Ne sme biti lufta.Zategnem da nekoliko puta ''krcne'' mislio sam da je to dovoljno.Znaci to je baš baš pritegnuto?Zato meni 7,8 i 9 zubčanik imaju po milimetar lufta?
Postavljeno 23 January 2011 - 11:08 AM
+1Ja bi ti preporucio da to lepo stegnes sa kljucem za kasetu,pa onda vidi dali ce biti lufta
Postavljeno 23 January 2011 - 11:12 AM
Kako onda čistite kasetu, skidate ili na točku? Ko čisti bez skidanja, jel vam odmašćivač ne prodre u freehub? Meni je to sa freewheelom noćna mora, stalno uđe u mehanizam.
Postavljeno 23 January 2011 - 11:48 AM
Pa i jesi i nisi u pravuČemu to krvničko zatezanje?
Zavisi koju kasetu imas, ako je deore ili slicno, tj kasete gdje su svi lancanici spojeni zajedno, i neces puno pogresiti ako je ne stegnes jako.
Problem se javlja kod kaseta gdje imas 3 ili 4 lancanika posebno ( xt i sl) , jer svaki taj lancanik koji je posebno, ako kaseta nije dobro stegnuta ce ti s vremenom ostetiti feewheel,ili sam sebe,jer prenosi opterecenje samo preko sebe, pa se puno vise trosi u kontaktu lancanik-freewheel ! Ovo je posebno bitno, kod naba koje imaju Al tijelo freewheela, koje je kod nas na zalost jako rijetko
Postavljeno 23 January 2011 - 12:34 PM
Da li ti treba ili ne taj od 1 mm vidis tako sto stavis sve lancanike na feewheel i najmanji lancanik mora malo (pola milimetra npr) da prelazi preko duzine tela freewheela. Tek onda mozes prstenom dobro da stegnes lancanike.Znači da podbacim jednu sajbnu koja čiji je unutrašnji prečnik ''knap'' kao kasetin spoljašnji debljine 1mm između 9-og zubčanika u lock-a i trebalo bi da se problemčić reši ?
Ako najmanji lancanik ne prelazi, vec feewheel "izlazi" iz njega, neces moci da stegnes kasetu bez obzira koliko jako stezao.
Postavljeno 23 January 2011 - 12:37 PM
Postavljeno 23 January 2011 - 12:53 PM
Freewheel samo do pola moze da udje u najmanji zupcanik,makar je tako kod shimano hg-50-9Ako najmanji lancanik ne prelazi, vec feewheel "izlazi" iz njega, neces moci da stegnes kasetu bez obzira koliko jako stezao.
Postavljeno 24 January 2011 - 12:52 PM
A kako je kod osmofaza? Pošto ću to da stavljam (HG30, HG40). Pretpostavljam onda da su i tu lančanici iz jednog dela.Zavisi koju kasetu imas, ako je deore ili slicno, tj kasete gdje su svi lancanici spojeni zajedno, i neces puno pogresiti ako je ne stegnes jako.
Postavljeno 05 May 2011 - 06:50 PM
http://tacx2009.ilin... ... ponsen.dot
Postavljeno 05 May 2011 - 07:03 PM
5 članova čita ovu temu
0 članova, 5 gosta, 0 anonimnih korisnika