Jump to content

Fotografije

Sam svoj majstor

• Ova tema je zaključana Ova tema je zaključana
250 odgovora na ovu temu

#201 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 18 December 2014 - 05:22 PM

Obične gume s kramponima su odlične za sneg. Zašto se mučiti s lancima? 

Za vožnju po ledu:

DIY varijanta:

http://www.ravingbik...om/?page_id=131

Ili kupovna:

141405621546.jpg

Ako se sneg ne čisti sa puta kojim se vozi, a ima i leda, onda agresivniji profil ovakvih guma treba tražiti.

Ovako nešto:

nokian-hakkapeliitta-w240.jpg

Evo na  delu:

41cy_zpsc7c03078.jpg

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#202 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14960 posts

Postavljeno 18 December 2014 - 07:23 PM

Zato sto su lanci hladni (kul). http://www.defencepr...ewag/Pewag2.jpg Mislim da su klinovi vise za led a lanci za utaban sneg, lanac za sneg je mnogo jeftiniji ako se pravi u samogradnji od Schwalbe gume plus ne unistava se jedan set guma kao kad se prave klinovi u kucnoj varijanti. Lanac moze da se stavi i skine po potrebi. Za jedan tocak 2m lanca = 200 din, 4m sajle = 100 din 4m creva = 100 din + 3 zip vezice, ukupno 400 din po tocku ako se plete sa zicom za ves verovatno jos jeftinije. Ko je hrabar i ima gume viska neka proba da napravi klinove u samogradnji pa nek pokaze ovde rezultat.

• 1

#203 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14960 posts

Postavljeno 30 December 2014 - 07:30 PM

Moja iskustva u vezi pravljenja lanca za sneg za bicikl su sledeca. Potrebno je da bicikl ima dovoljno mesta izmedju gume i prednje i zadnje viljuske da lanac montiran na gumu i sajla koja ga drzi sa strane prodje bez ikakvog kontakta sa viljuskom. Ako je napred viljuska sa amortizerom onda je velika verovatnoca da cete moci montirati lanac napred. Pozadi moze biti problema, kod mene lanac montiran na gumu sirine 1.75 u najsirem delu je oko 63mm sto ostavlja prostor kod moje zadnje viljuske od 7.5mm sa leve i desne strane, sasvim dovoljno u mom slucaju ja sam zadovoljan sa tim. Ako imate disk kocnice i napred i nazad onda nece biti problema sa lancem, ako imate v-brake neki ravni modeli su uski i ne dozvoljavaju montiranje lanca. Oni starinski povijeni blatobrani oko tocka skoro sigurno onemogucavaju montiranje lanca za sneg. Znaci ako imate dovoljno uske gume i dosta prostora izmednju nje i zadnje i prednje viljuske i disk kocnice i nemate blatobran onda mozete da probate da napravite lanac, problem je sto se lanac "kroji" prema tocku pa nema uopstenih dimenzija. Za ovu priliku ja sam koristio tocak velicine 26" i gumu Rubena 1.75 shield iz Capriola. Lanac sam kupio u prodavnici u Ivicevoj ulici u Zemunu preko puta WobyHaus radnje, ime joj ne znam dal je Srafko ne znam, po ceni od oko 100 din za metar. Dimenzije lanca su debljina 2.5mm duzina unutar alke 17.5mm sirina unutar alke 4.5mm. Ovaj lanac je kvalitetno zavaren za razliku od predhodnog koji sam kupio na buvljaku koje je uz to bio i skuplji. Uzeo sam 6m lanca i ostalo mi je 2m sto bi znacilo da sam trosio 2m lanca ovih dimenzija po tocku. Lanac sam sekao prema sirini Rubena 1.75" guma u mom slucaju to je iznosilo 5 alki ovog lanca sirine preko 1.75" gume 6-ta alka lanca je presecana skroz i nije upotrebljavana. Znaci lanac sam sekao na svakoj 6-toj alki nju bacao i dobijao kratak lanac sa 5 alki. Ja sam se odlucio da stavljam lanac popreko na svaku drugu zbicu tocka znaci za jedan tocak sam napravio 18 kratkih lancica duzine 5 alki. Kupio sam providno crevo unutrasnje sirine 3mm na buvljaku NBG po ceni od 25 din za metar. Koristio sam 4m creva za jedan tocak po 2m za svaku stranu. Takodje na buvljaku NBG tamo gde je onaj ogroman kosarkaski obruc sa uzeo najtanju sajlu 1mm precnika po ceni od 15 din za metar. Ja sam trosio oko 2m sajle za stranu tocka ali preporucujem da uzmete 2.5m ko pravi prvi put da ima rezerve ako pogresi prilikom pravljenja spojnica. Za zavrsetke sajli sam koristio male elektricarske buksne veoma je vazno da onaj deo koji se spljeska kljestima bude dovoljno sirok da sajla od 1mm prodje u oba smera, ako bude suvise uska rupa rascvetace vam se sajla pa nikako necete napraviti dobru spojnicu a ako bude suvise siroka rupa opet necete moci kvalitetno da spljeskate kraj da lepo uhvati sajlu. Cene su od bezobrazno skupih od 35 din za komad do kese od 100 kom za 400 din pa vi vidite sta vam je jeftinije. Za zavrsetke sam koristio i stare niple i termoskupljajuci buzir.

Proces pravljenja: Kad imam pred sobom gotov tocak sa gumom koju cu koristiti odredim broj poprecnih lancica, u mom slucaju izabrao sam da stavljam na svaku drugu zbicu znaci 36/2 = 18 lancica. Odredim im duzinu stavljajuci popreko gume u mom slucaju 5 alki lanca koji sam kupio. Secem lanac na svakoj sestoj alki, presecenu bacim i ostaje mi 5. Zatim postavim crevo oko gume u visini gde prestaju kramponi, krenem od ventila pa polazem crevo kao da merim obim gume ispod krampona, kad obidjem ceo krug i dodjem do ventila tu isecem crevo. Zatim napravim spojnicu na jednom kraju sajle, prvo ubacim jednu staru niplu da lanac ne bezi preko spojnice, zatim provucem sajlu kroz buksnu napravim polukrug i vratim sajlu kroz buksnu, kljestima spljeskam kraj buksne da sajla ne moze da se izvuce. Isecem komad termoskupljajuce trake i pokrijem niplu i kraj buksne da lepo izgleda. Upaljacem zagrejem traku da se skupi. Isecem crevo koje sam motao oko gume na jednak broj komada da budu izmedju svakog poprecnog lanca ali jedan komad ce biti visak, umesto njega ce biti mesto za spajanje sajle. U mom slucaju sekao sam crevo na komade u duzini od 105mm. Zatim sastavim jednu stranu lanca za sneg, krenem od uradjene spojnice, provucem lanac kroz jednu krajnju kariku zatim provucem komad creva pa opet lanac crevo i tako redom do posljednjeg komada lanca ali se ne stavlja vise crevo iza vec se pravi zavrsetak sajle na isti nacin kao i prvi put. Time je gotova jedna strana, druga ide slicno prvo se napravi jedna spojnica na pocetku sajle ubaci ce naizmenicno lanac i komad creva (PAZI DA LANAC NE BUDE UVRNUT kad se provlaci kroz drugu sajlu da ne bi stajao na gumi uvrnut). Tako do poslednjeg komada lanca i onda se pravi druga spojnica na toj strani lanca. Ako i ne budete zadovoljni duzinom sajle (mozda vam se ucini da je trebala da bude kraca ili duza) napravite ih da budu JEDNAKE duzine obe, ako pogresite na jednoj napraviti i drugu iste duzine jer ce montiranje lanca biti mnogo lakse. Sajle sam spajao sa zip vezicama, gumu ispustim da ima pritisak od 1bar postavim lanac, samo lagano povezem zip vezice da lanac ne spadne sa gume, zatim fino ispravim lanac i jednako ga rasporedim po celom tocku, onda stegnem zip vezice i na kraju naduvam gumu.

Na slikama su sajle sa cijom duzinom nisam bio zadoljan ali ce posluziti da vidite odredjene delove, crveno je plasticni deo na buksni koji sam skinuo jer mi je tako bilo lakse da pravim spojnice. Vidi se komad plasticnog creva precnika 3mm duzine 105mm, lanac sa 5 alki i jednom prekinutom koja se baca kao i kako se provlaci sajla kroz buksnu.

http://i34.photobuck...52.jpg~original
http://i34.photobuck...0e.jpg~original
http://i34.photobuck...0b.jpg~original

• 4

#204 grbic

grbic
  • Members
  • 6664 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 30 December 2014 - 08:50 PM

Sad ih pravim ko Grbic tockove, he, he. Unapredjena verzija laksa za pravljenje http://i34.photobuck...zps4543a704.jpg

Sad jos samo da udjes u serijsku proizvodnju hehe
Hvala za uputstvo
  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#205 ivandecofun

ivandecofun
  • Members
  • PipPip
  • 43 posts

Postavljeno 24 January 2015 - 06:01 PM

Pridruzicu se temi mojim majstorijama, doduse taze bicikliste. Popravljam, stelujem, pravim sve sto mogu alatom koji imam. Namenski alat za bicikle jos nisam nabavio te lanac neki dan skratih i sastavih uz pomoc brusilice, cekica, papagajki i super je ispao. Alata imam jer se bavim nekom proizvodnjom, rezem laserom, imam farbaricu, pravim svasta nesto za decu. Neki dan sam starcu zamenio pedale, taj lanac, paknove, nastelovao, ocistio, videh kako sve to nije toliko tesko te sam resen da u buducnosti nabavim polako sav alat, napravim stalak za servis i centriranje, cisto za sebe, porodicu i komsiluk (nas 4 u kuci vozi plus 5-6 komsija). Sledeci posao koji hocu da uradim je da unapredim zeninu biciklu sa 6faza na 7faz sa mega rangeom, a to prvo treba da provalim sta i kako. Znam da ce mi trebati i alat i znanje, tj Venera i Google:)

Sebi napravih drzac za mobilni i hackovah cree lampu kako bi koristila mobilnu bateriju - dodatna baterija usb 5V 3000 mAh. Baterija je zgodna jer daje i telefonu dodatnu automomiju za gps, muziku a moze i napajati lampu. Na slici ispod je uradjeni drzac i lampa sa baterijom. Torbice su dve kineske od 200 kinti nabudzene mesto neke odgovarajuce. Znam da je ruzno al sta cu kad je to jace od mene:)

p1030705.jpg

• 0

#206 grbic

grbic
  • Members
  • 6664 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 24 January 2015 - 06:38 PM

Nosac za telefon je unikatan, dobro izgleda. Koliko je bezbedan za upotrebu?
  • 0

#207 ivandecofun

ivandecofun
  • Members
  • PipPip
  • 43 posts

Postavljeno 25 January 2015 - 04:35 PM

Hvala, klirit (pleksiglas) je materijal, sam po sebi je krt, medjutim ceo nosac se oslanja na solju i vrh lule, pricvrscen je sa dve vezonke, odozgo nosac ima i trakicu koja ne dozvoljava telefonu da se krece napred (mada stoji pod nagibom od 30tak stepeni te se i ne krece u napred ni u kom slucaju) a koja se ne vidi na ovoj slici. Verovatno bi bilo jos bolje da je od spera pa farban crno al to cu ostaviti za 1.2 verziju. Ukratko, stoji dobro, odlican pregled, nema sanse da spadne, proban 50tak kilometara pred zimu.

• 0

#208 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1240 posts

Postavljeno 21 July 2015 - 11:08 AM

Данас направљен помоћни алат за скидање касете.

073712c253562a5a380f55e500a4e9d9.jpg
  • 1

#209 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 21 July 2015 - 11:29 AM

Hajde onda i ja da se pohvalim sa mojim :) dobro odrađuje posao već par godina

20150721_132416.jpg

• 0

#210 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 21 July 2015 - 01:15 PM

I ja nekidan napravih jedan, treba samo gumom da obmotam ručku :) Baš volim te uradi sam varijante.

• 0

#211 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1240 posts

Postavljeno 21 July 2015 - 02:28 PM

И ја исто,плус уштеди се,ово сам направио за џабе,а иначе кошта 900 дин.

• 0

#212 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 21 July 2015 - 02:51 PM

Meni to što sam uložiš znanje, vreme i trud, znači daleko više nego kad kupim već gotovo, to svako može...

• 0

#213 bataSale

bataSale
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts

Postavljeno 24 July 2015 - 11:48 AM

Dule, hvala za uputstvo, deifinitivno cu probati takve lance zimus.
Ja sam prosle zime od drugara dobio schwalbe fat albert gumu koja je bila malo pocepana sa strane (1-2cm) tako da on sa svojih ~130kg nije mogao da je vozi. Kupio sam neke prohromske srafove i napravio ovo sto se vidi na dodatim slikama. Obzirom da ja imam nesto vise od 70 kg, nisam imao problema sa ostecenjem na gumi pa je nisam ni lepio. Iznenadio sam se kako dobro radi guma, na oko 1.5 bara cela povrsina gume prijanja na podlovu i shiljci otkidaju po snegu i ledu, kao da vozim po suvom, mogao sam i da blokiram tocak bez problema. A kad gumu napumpam na oko 2.5bara onda guma moze da se vozi i po suvom asfaltu jer tada siljci pipaju podlogu samo ako se nagnes u krivini. Dimenzije srafova su 4x12mm i krampone na gumi sam prethodno busio burgijom od 2.5-3mm.

Izmedju unutrasnje i spolasnje sam stavljao staru pocepanu unutrasnju koju sam prethodno isekao na pola, po duzini, mada obzirom na oblik glave srafova, mislim da nema potrebe da se ista stavlja izmedju unutrasnje i spoljasnje gume.
Obzirom da ne vozim vise 26" tockove, definitivno cu probati ove Duletove lance n2:redbull

11001708_10153202039205086_3682046112314973923_o.jpg 11021436_10153202036825086_6282265824503778810_o.jpg 1654590_10153202036165086_3115429972391111626_o.jpg 10994606_10153202040085086_8842248249772021000_o.jpg IMG_20150724_134157.jpg IMG_20150724_133717.jpg

• 0

#214 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14960 posts

Postavljeno 24 July 2015 - 12:08 PM

Procitaj prvo moje iskustvo sa tim lancima negde sam postavio na forumu, mozda i ne budes zeleo da ih pravis. Imam utisak da lanci omogucavaju bolju prohodnost ali ne i brzinu ili uzitak u voznji.

• 0

#215 bataSale

bataSale
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts

Postavljeno 24 July 2015 - 12:26 PM

Nema veze, meni je bitan taj koncept, a detalji i nisu toliko bitni jer planiram da probam kombinacije razlicitih lanaca i tako to.

• 0

#216 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Postavljeno 21 August 2015 - 01:16 PM

Ko renovira kupatilo ,cevke moze da iskoristi :D

http://www.bicycling...bpr=24470421669

• 1

#217 mtBBiker99

mtBBiker99
  • Members
  • PipPip
  • 39 posts

Postavljeno 23 August 2015 - 10:40 AM

Evo i ja nesto da dodam, juce sam dosao na ideju da napravim stalak za bajk bez varenja, i bogami ispade dobro evo kako to sve na kraju izgleda ovako. Stalak me nista nije kostao jer se sav materijal nasao u radionici, tamo mogu i boga da nadjem :D , za pricvrscavanje su koriscene osovine od bajka i konusi, na stalku nijedan var nema. 

Materijal:

1 x kutija 40mm x 40mm
4 x 62cm duzine flaha debljine oko 5cm
i na kraju za kukice 2x flah od 19cm duzine i debljine oko 1,5-2cm (odnosno sirine ako neko razume :D )

Attached Thumbnails

• merino stalak.jpg
  • merinostalak.jpg

• 0

#218 grbic

grbic
  • Members
  • 6664 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 23 August 2015 - 10:42 AM

Bravo

• 0

#219 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 23 August 2015 - 10:51 AM

Odličan stalak. Biće uskoro nešto i od mene, samo je moj iz stolarske priče :) Jel ona rupa gore bila već tu, ili si to namerno izbušio da možeš da podešavaš visinu?

• 0

#220 mtBBiker99

mtBBiker99
  • Members
  • PipPip
  • 39 posts

Postavljeno 23 August 2015 - 12:25 PM

Eh to je vec druga prica, ta misteriozna rupa je isprva napravljena posto sam hteo da bude bajk sto visi, kad sam video da je previsoko izbusio sam drugu rupu ispod da stavim dve kukice al je opet bilo previsoko, onda sam izbusio trecu rupu i postavio na te dve i kooonano je bilo savrseno, jos jedan dodatak cu staviti na drzac, uzecu da zasrafim neku plasticnu posudu na kojoj ce biti alat, da ne moram stalno da se okrecem i da trazim alat po celoj radionici. 

• 0

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika