Online kupovina (ebay itd..)
Postavljeno 02 May 2020 - 06:55 PM
A ono gde je free putuje postom po dva tri meseca a i pola ne stigne.
Onda otvaras dispute pa ti vracaju pare.
Uzas zivi.
Do sada kada sam citao ,ispalo je da je sigurnije malte ne nego kada kupujemo kod nas preko post expresa,ali uvek sam sumnjao u ono FREE,znaci tako stoje stvari,ja ne mogu da docekam ni taj jedan dan kod nas,a ne jos da cekam mesec dana ili vise za neko sranje od 3-4-15-20E,kao da jeftinije prodjem. Mogu to i ovde kupiti.
Postavljeno 02 May 2020 - 07:26 PM
Navodno je do sada poštarina bila jeftina zato što je Kina bila klasifikovana kao zemlja u razvoju te je imala razne povlastice koje ističu ove godine zato što je umeđuvremenu postala velika ekonomska sila.
Ja sam sada pogledao neke stvari koje sam naručivao i koje su mi bile na listi, i za neke je skočilo sa 1-2$ na čak 50-60$! Mislim da će se reguliasati u nekom periodu ovo na neku pristojnu cenu inače će sajt manje više prestati da postoji jer nema nikakvog smisla da ljudi plaćaju toliko i čekaju 30-60 dana.
Postavljeno 27 May 2020 - 07:22 AM
misliš carini se i poštarina?Mislim da je to svugdje sa postarinom
Poslano sa mog KING_KONG_3 koristeći Tapatalk
nije NIGDE tako veruj mi
kao što ti nije tako nigde ni da vidiš porez na akcizu, proveri račun za struju... i gomila sličnih "nigde tako" primera
Postavljeno 27 May 2020 - 07:53 AM
meni npr kad naručujem preko eBaya na adresu u Nemačkoj iz USA, sve što se carini iznad $27 u EU stoje dve kolone... jedna je posebno poštarina za artikal, druga je uračunata carina ZA ARTIKAL... sve ostalo je, eno vidi prvu rečenicu... jbg
Postavljeno 27 May 2020 - 08:46 AM
@MTB021 Ако није у Немачкој не значи да није нигде. Чак ни на нивоу ЕУ није јединствено. Из мог искуства, наплата пореза на трошкове испоруке (и акцизе) је прилично уобичајена пракса. Нема евентуално тамо где народ нема криминалан менталитет и где се не наручује и не купује од разних муватора. Нпр, Кинези обавезно на паковању истичу нижу цену од стварне (чак и кад не тражиш), а продају и шаљу фалсификате познатих марки. У Србији, шта мислиш шта би се догодило да нема царине и пореза на трошкове испоруке? Колико њих не би тражило од продавца да 90 % цене пребаци на трошкове испоруке? Сложићу се да није у реду (чак ни прихватљиво) да због тога трпе и нормални и поштени, односно да треба наћи неки другачији начин решавања, али док је таквих случајева пуно ситуација је практично нерешива, јер би за провере била потребна армија људи и онда би царина и порез морали да буду 100 %. Дакле, ми практично и не испаштамо због самовоље власти него због самовоље гомиле грађана илити глобално криминалног менталитета. Закони се овде не третирају ни као смернице, а кад се забрани и нешто што дефинитивно није нормално то се доживљава као неко лудило, пљачка, иживљавање, итд. Тако у Срији ни данас није забрањено ни паркирање (и вожња) по тротоарима, пешачким прелазима и аутобуским станицама, као ни пушење, урлање по зградама и двориштима после поноћи, а деца гину у саобраћају зато што је неко гледао у телефон, испала му цигара, возио је пијан или је хтео да улети на паркинг место. Итд. Мени лично све то смета неупоредиво више од царине и пореза на трошкове испоруке. Као и чињеница да криминалци увозе без икаквих трошкова.
Уосталом, због чега не аргументујеш продавницама по ЕУ и Америци да испорука за Србију не сме да кошта више него за Немачку?
Postavljeno 27 May 2020 - 09:17 AM
misliš carini se i poštarina?
nije NIGDE tako veruj mi
kao što ti nije tako nigde ni da vidiš porez na akcizu, proveri račun za struju... i gomila sličnih "nigde tako" primera
Možda nisam baš upoznat sa terminologijom, ali kako može poštarina da se carini ? Valjda se carina plaća na proizvod, dodaju se troškovi slanja i osiguranja, pa se na sve zajedno naplati porez?
Postavljeno 27 May 2020 - 09:45 AM
Postavljeno 27 May 2020 - 11:12 AM
Jel narucivao ko sta u ova 2 mjeseca iz GB da je vozio Royal mail, koliko je trebalo da stigne?
Postavljeno 27 May 2020 - 11:21 AM
Sluze li se u BiH istom politikom ko ovde da prilikom odredjivanja vrednosti posiljke uvrstavaju i cenu postarine pa tako zbirnu cenu oporezuju ukoliko predje 300 KM ili gledaju koliko vredi sama roba?
Da.Cijena robe plus postarina ne smije preci 300 KM inace placas PDV.Znaci pazi da konacan iznos koji placas ne bude preko.
Postavljeno 27 May 2020 - 01:13 PM
Cena proizvoda je ona koliko taj proizvod kosta sa postarinom i svim pratecim troskovima u Srbiji.Možda nisam baš upoznat sa terminologijom, ali kako može poštarina da se carini ? Valjda se carina plaća na proizvod, dodaju se troškovi slanja i osiguranja, pa se na sve zajedno naplati porez?
Ta cena je osnovica za carinu i pdv.
Ako je ukupna cena manja od 50e onda se placa samo pdv.
Ako cena prelazi 50e onda se na tu cenu placa carina od obicno 10%, a onda saberu cenu proizvoda + carinu i na taj sabrani iznos ide pdv od 20%.
Racunaj grubo oko 33% su troškovi pdv i carine na cenu proizvoda sa transportom ako prelazi cifru od 50e.
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Postavljeno 27 May 2020 - 06:19 PM
Spustice kinezi, vec spustaju...
Bio pre koju godinu glas o regionalnom centru u ovom našem selu, imal' novijih vesti? Ako bi to stiglo...
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika