Nemam nameru da se raspravljam s Novesom, nek je on sa sobom u miru. Pišem da dopunim za one koje interesuje tematika, da se dobije kompletna informacija.
Fiery, ajd ljudski i jednostavno odgovori na precizno postavljena pitanja u vezi vunjene bici odjece, radi postenog informisanja ostalih clanova foruma.
Sto se tice ove dvojice napaljenih "biciklista" i onog treceg u sajlonskom pokusaju duhovitosti, za vasu informisanost, ja u ovoj maloj i prelijepoj zemlji imam na dohvat ruke i par sati pjesacenja ili bicikliranja sve ono sto morate debelo placati po dalekim zemljama, a nije upola lijepo kao ovdje, pri tome meni je potpuno besplatno, kao i svima koji dodju sa strane i znaju uzivati na slican nacin.
Sto se tice uzivanja u skijanju tu ste tuzno-komicni, kad se budete pjeske sa skijama, gojzericama i punim rancem hrane s pratecom opremom uspeli na vrhove jedinstveno lijepe Bjelasice i Pesica jezera, gazeci 10 sati polumetarski suvi snijeg (ne sa kolasinske manje lijepe strane) proveli barem sat i vecerali na najljepsem ovozemaljskom mjestu, a potom 20km neprekidno skijali po prsi sve do ulaza u svoj dom, a da se pritom minimalno oznojite, onda mi se javite da pricamo o skijanju i uzivanju na planini.
Radi informisanja ostalih po pitanju vunjenih dzempera, kada pjeske idem od Berana do vrhova Bjelasice sa silnim teretom na sebi, tada oblacim vrhunski vunjeni dzemper sa usivenim termo-aktivnim uloskom iznutra, koji mi omogucava izuzetnu toplinu i ujedno aktivno oslobadjanje viska toplote i znoja, a pri spustanju skijama nakon 20km se vracam gotovo bez znojenja (ovi sto se znoje i kao nesto koprcaju pri skijanju jos nisu naucili ni osnove smucanja, pa se odiru od muke dok ne skapiraju ski tehniku, a potom ce samo uzivati, samo treba prethodno vjezbati) medjutim, kada taj isti dzemper obucem pri zahtjevnijem bicikliranju, onda se neuporedivo vise i neprijatnije znojim, tako da je ovaj vrhunski dzemper neupotrebljiv za optimalno bicikliranje.
Kada oblacim dobru sinteticku aktivnu bici odjecu, pri istom zahtjevnom bicikliranju, onda se mnogo ugodnije osjecam, a to se moze lako provjeriti sa licnim i prakticnim uporedjivanjem.
Konkretno sam opisao i slikovito prikazao prethodnu cikloturu, u krajnje ekstremnim uslovima, pri cemu sam u jednom dahu i bez spavanja vozio od Berana preko planina Bjelasice i Rumije do Bara i Sutomora cjelih 25 sati, a u povratku isto tako bez spavanja 40 sati proputovanja od Dubrovnika preko Trebinja i hercegovackih planina do Niksica i u nastavku Savnika i Zabljaka pa kanjonom Tare do Mojkovca i Berana, u okviru cega sam cjelih 12 sati nocu biciklirao najtezim planinski usponima na minus 20 stepeni. Ciklotura je bila u trajanju cjelih 5 dana, kako je detaljno pisano u temi Bozansko putesestvije, dok sam u jednoj bisagi imao pregrst rezervne aktivne odjece uz ves i dvije rezervne poliester zimske podkosulje, niti jednom se nisam presvukao, cjelo vrijeme sam vozio u istoj odjeci: dres dugih rukava, preko dres kratkih rukava i softsel jakna, a na minusu i goretex janknu preko, samo i jedino sam redovno mjenjao gacice i carape, a 31.12.2015 sam se cjelog dana kupao i suncao na plazi, bez tusiranja obicnom vodom, za svo vrijeme ova aktivna poliester odjeca se nije usmrdjela, lako se i efikasno osusivala od znojenja, tako da nisam uopste pozelio da je promjenim a imao sam veliki izbor odjece i dodatno gornji dio aktivne fiber trenerke, jednostavno sam tu cjelu kesu rezervnog vesa i odjece izvadio nekoriscenu tek sa dolaskom kuci.
Dakle, nema tu price rekla-kazala i umisljene price nazovi biciklista koji se po cjeli dan zamisljajuce vozikaju gledajuci bjelosvjetske mastarije po yutubetu i netu, prenoseci razne tekstove i pricanije bez licnog provjeravanja.
Sve je prosto i jednostavno, obucite se kako sam to licno uradio pa sami provjerite pri zahtjevnijem bicikliranju, i eto spoznanja.
Ono sto vam od srca preporucujem, dodjite uproljece, ljeto i ranu jesen na carobnu planinu Bjelasicu iz pravca Berana (ne BjelasNicu kako ovi lupetaju) sa cjelodnevnim boravkom, kampovanjem i kupanjem u magicnom Pesica jezeru i Ursulovcu (gdje stranci iz cjelog svijeta masovno dolaze) a vi kao bratski gosti bicete srcem primljeni od rijetkih okolnih planinaca, ovdje mozete naci svu i sazetu ljepotu ovog Bozjeg svijeta, na svojim biciklima ponesite hranu i kamp opremu i besplatno uzivajte u svoj ljepoti Bozje prirode, pa nakon ovog Bozanskog uzivanja, kada se vratite svojim domovima pretrazite po netu da li ima po svijetu nesto ovako lijepo, a tako lako pristupacno i besplatno, jer to vam omogucava Bozansko biciklirajuce putesestvovanje po nasoj i vasoj Crnoj Gori, takodje i svih ljudi sirom svijeta koji znaju gdje i kako treba uzivati, jer treba zauvjek upamtiti:
Najljepse stvari i predjeli koje nam je Bog darivao su besplatni, samo im se treba uputiti i slobodno uzivati !