Večerašnji eksperiment:
a) strpati šaku i po pirinča da se skuva na malo tvrđe; najpre isprati u vodi 'dok ide belo', posle isprati još jednom, u cedilu, da zrna ostanu svako za sebe
iseckati mesa u količini dve šnicle na kockice, lagano krčkati u drugoj šerpici, najpre na mrvi vode, kasnije, kad se osuši i pusti dovoljno svoje vode, na ulju (ja sam furao palmino). Dodati soli i ljute aleve paprike*, smaći s vatre kad počne da lepi za dno.
Ako imate teglicu šampinjona (ili drugih pečuraka, poželjno kineskih crnih ), možete deo ubaciti u meso a deo u tiganj.
c) iseckati: 2 paprike, ~150 g kupusa i strpati u dublji tiganj dna pokrivenog uljem. Ovo pržiti na jakoj vatri; posoliti, pobiberiti, začiniti ostalim po želji. Iseckati 1 krastavac, koji će se ubaciti kad kupus počne da stakli. (nisam imao šargarepu, ali može i ona; nju obično sečem na štapiće i ubacuje se prva)
d) u tiganj ubaciti krastavac i pirinač, mešati ~ 1 minut
e) preručiti meso u tiganj. Zaliti soja-sosom koliko da dobije boju, pržiti na gomili još 2-3 minuta.
Po želji dodati još sosa ili vorčester.
* ko ne voli ljuto, nek' doda manje; za 'onako taman da se oseti varica' je dovoljno 2x na vr' kašičice jake aleve.
Poželjni začini: đumbir, anis.
Ovo jelo je prilično blagog, nenametljivog ukusa, prava kombinacija začina mu daje odgovarajuću aromu.
Ima dovoljno za jednu gladnu osobu koja ceo dan nije jela ništa drugo
Mixijeve kineske avanture
Started By
mixitron
, Jul 10 2010 12:37 AM
3 odgovora na ovu temu
#1
Postavljeno 10 July 2010 - 12:37 AM
#2
Postavljeno 10 July 2010 - 07:15 AM
...Mix, daj još koji...
...ajd'...
...budi drug...
=D>
...ajd'...
...budi drug...
=D>
2010: 3582.6 km 2011: 7022.0 km 2012: 6487.9 km 2013: 7271.3 km 2014: 6xxx km
http://zeljkov.wordpress.com
#3
Postavljeno 10 July 2010 - 08:11 AM
Recimo ovo; mislim da sam već pisao, al' da se ponovi:
Skuvati špagete; odraditi sirovo povrće na isti način kao što je opisano (kupus, krastavac, šargarepa, kikiriki u ljusci, mrva ljute paprike) - fora je da ostane poluživo; Ubaciti špagete na kraju balade i doooobro zaliti soja-sosom, pustiti da se zaprže minut-dva, ako treba, dodati malo ulja, da ne lepi (sos) za dno.
Skuvati špagete; odraditi sirovo povrće na isti način kao što je opisano (kupus, krastavac, šargarepa, kikiriki u ljusci, mrva ljute paprike) - fora je da ostane poluživo; Ubaciti špagete na kraju balade i doooobro zaliti soja-sosom, pustiti da se zaprže minut-dva, ako treba, dodati malo ulja, da ne lepi (sos) za dno.
#4
Postavljeno 17 August 2010 - 08:11 AM
Neću da otvaram novu temu, jer ovo spada u "kinesku avanturu", a ne pravim pitanje autorstva Dakle, ovo je modifikovano jelo iz kineskog restorana, koje se kod njih nalazi u meniju, pod imenom "piletina sa kikirikijem u slatko-kiselom sosu"...
1 ) Iseckati 3 kom. mladog luka na kolutiće (i ono zeleno!)
2 ) Iseckati 250-300gr šampinjona
3 ) Iseckati pileće belo meso (cele grudi, bez kostiju) na manje kockice
4 ) Iseckati 5-6 većih kom. kiselih krastavaca, na kockice
5 ) dinstati prvo luk na malo ulja
6 ) onda dodati belo meso i začine (malo vegete, peršuna, đumbira i karija)
7 ) nakon 10tak minuta (kad meso skroz pobeli) dodati kesu smrznutog povrća (Zlatna mešavina, 450gr) i kis. krastavce
8 ) doliti oko 2 dl vode i sve to kuvati još oko 45 minuta na laganoj vatri
9 ) na kraju, dodati 0,5 dl soja sosa i 2-3 kašikice gustina (razređenog u malo vode), da se zgusne i šaku kikirikija, koji ste prthodno oprali od soli
10 ) u posebnoj posudi skuvati 0,5 kg integralnog pirinča
11 ) može se servirati pomešano (piriniča i povrće), a može i odvojeno (kao preliv), od volje vam!
I prijatno!
P.S. u nedostatku mladog luka, može i običan, crni ili crveni... Ovo isto može da se pripremi i sa svinjskim mesom (od buta), ali umesto karija onda treba staviti origano)!
1 ) Iseckati 3 kom. mladog luka na kolutiće (i ono zeleno!)
2 ) Iseckati 250-300gr šampinjona
3 ) Iseckati pileće belo meso (cele grudi, bez kostiju) na manje kockice
4 ) Iseckati 5-6 većih kom. kiselih krastavaca, na kockice
5 ) dinstati prvo luk na malo ulja
6 ) onda dodati belo meso i začine (malo vegete, peršuna, đumbira i karija)
7 ) nakon 10tak minuta (kad meso skroz pobeli) dodati kesu smrznutog povrća (Zlatna mešavina, 450gr) i kis. krastavce
8 ) doliti oko 2 dl vode i sve to kuvati još oko 45 minuta na laganoj vatri
9 ) na kraju, dodati 0,5 dl soja sosa i 2-3 kašikice gustina (razređenog u malo vode), da se zgusne i šaku kikirikija, koji ste prthodno oprali od soli
10 ) u posebnoj posudi skuvati 0,5 kg integralnog pirinča
11 ) može se servirati pomešano (piriniča i povrće), a može i odvojeno (kao preliv), od volje vam!
I prijatno!
P.S. u nedostatku mladog luka, može i običan, crni ili crveni... Ovo isto može da se pripremi i sa svinjskim mesom (od buta), ali umesto karija onda treba staviti origano)!
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika