SAMO AKO JE BRZINSKI
#1
Postavljeno 08 July 2010 - 11:54 AM
Uzmete veću kolicinu blitve, operete i stavite u lonac, prelijte vodom i posolite i neka se kuva.
Za to vreme skuvati pirinac. kada se pirinac skuva popržite malo brlog luka na maslinovom ulju, na to stavite pola blitve, pomesate, pa opet blitva.
#2
Postavljeno 08 July 2010 - 11:57 AM
Potrebno:
600 gr jogurta
2,5 dl vode
1 krastavac
1 kasika maslinovog ulja
1 kasika vinskog sirceta
Priprema:
Ocistite krastavac od kore, prerezite ga po pola po duzini i izvadite kostice. Narezite na komade, dodajte jogurt, vodu, ulje, sirce, i sve skupa izmiksajte. Po zelji procedite i ohladite.
#3
Postavljeno 08 July 2010 - 12:09 PM
Potrebno:
400 g testa za lazanje
100 g šunke
150 g parmezana
60 g pesto sos
4 dl besamel sos
maslinovo ulje
so
Priprema:
Listove testenine oblikujemo po velicni pleha, sunku narezemo na rezance. Zatim, testo stavimo kuvati u vreloj i posoljenoj vodi i kuvamo pola vremena od vremena u uputstvu i ocedimo. U nauljen pleh slazemo testo u tri reda tako da svako premazemo besamelom i sosom pesto, sunkom narezanom na rezance i parmezanom. Peci na 200°C, oko 10 minuta.
NOTE:
Besamel:
1. U posudu staviti malo ulja i 2-3 kasike brasna (zavisi koliku hocete klicinu sosa...moze i vise),dobro promesati varjacom i tek onda staviti na zagrejanu ringlu (da se ne zgrudva brasno).
2. Pre nego sto brasno pocne da rumeni polako dodajete mleka (opet zavisi od toga koliko ste stavili brasna) uz stalno mesanje.Kada se postigne odredjena gustina dodati vegete i soli po zelji.
Napomena: U sos se moze dodati rendani sir (trapist,kackavalj...) i to pred sam kraj uz stalno mesanje sve dok se sir nerastopi.
Pesto sos:
120g
parmezan
1/2 solje
maslinovo ulje
1/4 šolje
kirikija ili oraha,
2 šolje
svežeg bosiljka
2 čena
belog luka
U blender staviti sveži bosiljak, rendani parmezan, beli luk, maslinovo ulje i orahe ili kikiriki. Sve samleti da se dobije kremasta masa. Ovaj sos je dobar uz tople špagete, kao premaz ili sos. U frižideru se može čuvati nedelju dana u malim staklenim teglama preliven maslinovim uljem da ne potamni, a može se zamrznuti i sačuvati znatno duže.
_______________________
Inace ovo je samo ko nece gotov sos, pa voli da se zeza.
#4
Postavljeno 08 July 2010 - 12:13 PM
Potrebno:
600 g kuvanog pasulja
60 g dimljene slanine pancete ili suvog vrata
1 crvena paprika
1-2 sargarepe
2-3 lovorova lista
ulje
so
biber
vegeta
aleva paprika
300 ml mlake vode
Priprema:
Pasulj iz konzerve ocedite i properite ga u nekoliko voda. Slaninu ili suvi vrat narezite na kockice pa proprzite na ulju. Posle nekoliko minuta dodajte slanini papriku i sargarepu koju ste prethodno iseckali na sitnije kockice. Ostavite da se przi nekoliko minuta. Zatim dodajte so, biber, vegetu i alevu papriku, promesajte, dodajte kuvani pasulj pa zalijte vodom i pustite da proključa.
Vatrostalnu posudu, najbolje zemljanu, namažite uljem, položite lovorove listove na dno, pa u nju sipajte pasulj kada voda proključa. Stavite u rernu koja je zagrejana na 220 stepeni da se zapece oko 20 do 30 minuta.
_____________________________
Ne bi bilo lose da se neko ukljuci i kaze gde sve ima pasulja u konzervi (ja samo crveni vidjam) .
#5
Postavljeno 08 July 2010 - 12:29 PM
Potrebno:
0,5 kg spageta
0,2 kg mlevenog mesa
0,5 litre paradajz sosa
manja glavica luka
so, biber
vrecica parmezana
lovorov list
vezica persuna
3 cesnja belog luka
Priprema:
Na ulju isprziti sitno seckani luk i list lovora. Kad luk postane staklast, dodati meso i prziti jos par minuta i onda dodati paradajz, so, biber, sitno seckani persun i beli luk.
Pustiti na laganoj vatri da se krcka jedno 15 minuta, uz lagano dodavanje vode, da smesa bude vodenasta. U slanoj vodi skuvati spagete, te kad su gotove baciti ih na malo maslaca, izliti na njih meso u paradajzu, i na kraju posuti kesicu parmezana.
#6
Postavljeno 01 February 2016 - 06:55 PM
Brzinski sendvic ( za dve porcije)
Potrebno:
- jedna konzerva tunjevine
-jedna veca sargarepa (ili 2 male)
-1,5 - 2 kasike kecapa
- 4 parceta integralnog tost hleba
Priprema:
Iz tunjevine iscedite svo ulje i sipajte komadice u tanjir.
Sargarepu oljustite i izrendajte preko tunjevine.
U to stavite kecap i sve promesajte.
Dobijenu smesu stavite u tost hleb.
Prijatno!
Nije vazno koliko puta padnes, vec da svaki put ustanes.
#7
Postavljeno 10 May 2016 - 06:34 PM
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika