Jump to content

Fotografije

suplementacija

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
44 odgovora na ovu temu

#41 W__

W__
  • Members
  • Pip
  • 13 posts

Postavljeno 19 December 2024 - 11:32 AM

Додавање креатина у исхрану даје најбоље ефекте у активностима које као основни извор енергије имају тзв. креатин-фосфатни енергетски систем, док се бициклизам више ослања на друге системе, поготово гликолитички.

To ne znači da nije efektan ako se koristi pri drugim fizičkim aktivnostima.

• 0

#42 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3314 posts

Postavljeno 19 December 2024 - 11:36 AM

Kreatin je verovatno dodatak ishrani koji bi svako iole fizički aktivan trebalo da pije, jer radi mnogo više stvari od "zadržavanja vode u telu". Da se ne bih ja raspisao, evo gotovog spiska:

https://www.healthli...e#safe-and-easy

Dakle, kada se sagledaju stvari, voda koja se zadržava u telu se nalazi tamo gde treba da bude, u mišićima, gde potpomaže silne navedene procese. Potpuno je logično da utiče na povećanje mase kad dovodi i zadržava vodu u mišićnom tkivu, te ne može o tome da se priča kao da je nuspojava. Kreatin ne opterećuje bešiku, a druga je priča ako je nekome neprijatno da pije više od 2l vode dnevno (što je samo po sebi otprilike zlatna sredina količine) - od više unete tečnosti se više mokri, jasna stvar. Da bi se dobio efekat, kreatin može da se pije svakodnevno oko mesec dana u dozi od oko 5g dok se ne postigne učinkovito zasićenje ili da se pije više puta na dan u toku od jedne sedmice putem dnevne količine od oko 25g raspoređene na 4-5 doza, nakon čega se dnevno unosi oko 5g (svi ovi brojevi su prosek i zavise od telesne mase pojedinca, naravno).

Sve ovo važi kod tri od četiri osobe, jer neko uopšte ne reaguje na unet kreatin.

Što se tiče mog prethodnog posta o unosu proteina, našao sam izvor i skontao da sam permutovao brojeve dok sam pokušavao da prebacim iz g/lb u g/kg. 0,7g po funti ispade mera za prosečnu (ne posebno aktivnu osobu), a za fizičku aktivnu osobu (naročito ako je u pitanju opterećenje ili gradnja mišićne mase) mera je 1-1,3g proteina po funti. Praštajte što nisam prebacio u odnos sa kilogramom, zabrljao sam i prošli put. :rolleyes:

Kreatin je verovatno dodatak ishrani koji bi svako iole fizički aktivan trebalo da pije, jer radi mnogo više stvari od "zadržavanja vode u telu". Da se ne bih ja raspisao, evo gotovog spiska:

https://www.healthli...e#safe-and-easy

Dakle, kada se sagledaju stvari, voda koja se zadržava u telu se nalazi tamo gde treba da bude, u mišićima, gde potpomaže silne navedene procese. Potpuno je logično da utiče na povećanje mase kad dovodi i zadržava vodu u mišićnom tkivu, te ne može o tome da se priča kao da je nuspojava. Kreatin ne opterećuje bešiku, a druga je priča ako je nekome neprijatno da pije više od 2l vode dnevno (što je samo po sebi otprilike zlatna sredina količine) - od više unete tečnosti se više mokri, jasna stvar. Da bi se dobio efekat, kreatin može da se pije svakodnevno oko mesec dana u dozi od oko 5g dok se ne postigne učinkovito zasićenje ili da se pije više puta na dan u toku od jedne sedmice putem dnevne količine od oko 25g raspoređene na 4-5 doza, nakon čega se dnevno unosi oko 5g (svi ovi brojevi su prosek i zavise od telesne mase pojedinca, naravno).

Sve ovo važi kod tri od četiri osobe, jer neko uopšte ne reaguje na unet kreatin.

Što se tiče mog prethodnog posta o unosu proteina, našao sam izvor i skontao da sam permutovao brojeve dok sam pokušavao da prebacim iz g/lb u g/kg. 0,7g po funti ispade mera za prosečnu (ne posebno aktivnu osobu), a za fizičku aktivnu osobu (naročito ako je u pitanju opterećenje ili gradnja mišićne mase) mera je 1-1,3g proteina po funti. Praštajte što nisam prebacio u odnos sa kilogramom, zabrljao sam i prošli put. :rolleyes:

Kreatina ima u mnogim namirnicama koje unosimo svakodnevno a deo proizvodi samo naše telo. Daleko od toga da svako treba da unosi kreatin ma šta o tome pisali blogovi na internetu koji verovatno imaju neki finansijski podsticaj za reklamiranje proizvoda koji hvale.

Dodatni kreatin u telu svakako optetećuje bubrege i bešiku zbog dodatog unosa vode, Čak i kad se koristi u strogo preporučenim dozama ponekad će njegova upotreba umeti da vas budi noću iz sna i tera na mokrenje iako tecimo nemate naviku da odete noću u wc inače. Na samoj kutiji za upotrebu kreatina jasno piše da je posle 6 do maksimum 8 nedelja obavezno napraviti pauzu i ne koristiti ga bar 4 nedelje. Verovatno jer nema apsolutno nikakve negativne nuspojave jel?

Sve navedeno pišem iz ličnog iskustva a ne pročitanog iz marketinško-podsticajnih blogova i časopisa.
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#43 W__

W__
  • Members
  • Pip
  • 13 posts

Postavljeno 19 December 2024 - 12:13 PM

Teško je da su u pitanju finansijski podsticaji kada se radi o praktičnom najjeftinijem i najrasprostranjenijem dodatku ishrani sportista koji je bezbroj puta tokom proteklih decenija testiran i proveren. ;)

Ti reče da kreatin opterećuje bubrege prošli put, a sada je ipak voda? ;) Svakako ne treba piti mnogo vode neposredno pred spavanje i treba posetiti porcelanski presto pre odlaska u krevet. Ja ne ustajem noću da bih išao u WC, osim kada nisam obavio šta je trebalo na vreme. Dakle, nije me upotreba kreatina probudila nego to što nisam mokrio kada je trebalo. Nije isto.

Koje su negativne nuspojave korišćenja kreatina duže od 6-8 sedmica, iz ličnog iskustva?

• 0

#44 omega

omega
  • Members
  • 3482 posts

Postavljeno 19 December 2024 - 02:06 PM

To ne znači da nije efektan ako se koristi pri drugim fizičkim aktivnostima.

Нема превише разлога да се узима за активности претежно аеробног типа, па чак ни за оне гликолитичког типа, за које случајеве је бољи и ефикаснији неки други вид додатака исхрани.
  • 0

#45 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3314 posts

Postavljeno 19 December 2024 - 02:16 PM

Teško je da su u pitanju finansijski podsticaji kada se radi o praktičnom najjeftinijem i najrasprostranjenijem dodatku ishrani sportista koji je bezbroj puta tokom proteklih decenija testiran i proveren. ;)

Ti reče da kreatin opterećuje bubrege prošli put, a sada je ipak voda? ;) Svakako ne treba piti mnogo vode neposredno pred spavanje i treba posetiti porcelanski presto pre odlaska u krevet. Ja ne ustajem noću da bih išao u WC, osim kada nisam obavio šta je trebalo na vreme. Dakle, nije me upotreba kreatina probudila nego to što nisam mokrio kada je trebalo. Nije isto.

Koje su negativne nuspojave korišćenja kreatina duže od 6-8 sedmica, iz ličnog iskustva?

To ti ne bih znao reći. Ja sam se uglavnom držao ono što preporučuju. Tebe ako interesuju posledice preterivanja, testiraj pa nam javi.

Ja znam kako na mene utiče kreatin, za druge ne mogu da govorim. Jednostavno zadržava vodu u telu, i ide se češce u wc od njega.

Uzimali ili je uzimali kreatin, on svakako ne čini čuda. U pitanju je napredak snage od svega nekoliko procenata na duži vremensk period a opet dobar deo tog napretka može biti zasnovan i na placebo efektu.

Ko želi neke ozbiljnije napretke u snazi, postoje mnogo moćniji preparati sa potencijalno ozbiljnijim rizicima.
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika