Tražio sam savet od iskusnijih upravo da način vožnje ne bi postao kamen spoticanja, na forumu ili na drumu - kao vozač automobila, znam da bih bio vrlo ljut na bicikliste koji zakrče uzani put, i onemoguće preticanje, a inaćenje na drumu može da dovede do vrlo ozbiljnih posledica (a mi smo tu, u odnosu na automobile, prilično neravnopravni). Uz to, definitivno će biti velike razlike u brzini biciklista, i ne mogu se terati drumaši u formi da idu tempom MTB nedeljnog rekreativca - nema ni razloga za to. Bitno je da svi do 13, 13.30 stignemo u Pazovu.
Iskusniji, javite se sa preporukama ...
Kolona od 30-oro ili više biciklista, koliko će najmanje biti iz Beograda (sa Cikloberze, iz Ciklosveta, sa Ciklonauta, pa Simini, pa sa Freebikinga), čak i ako vozimo jedno iza drugog, kao što nam Zakon nalaže, i to skroz uz ivicu puta, jako je nezgodna za preticanje i uopšte, usporava i otežava saobraćaj. Ono što će se sigurno desiti je da se prave 'rupe', da se brži probiju napred, sporiji da ostaju pozadi.
Iz mog iskustva, rešenje nije ni usporiti one brze, jer je nekome ko je u formi 25 km/h davljenje, a opet, sporije ne možeš terati da voze brže kad ljudi nisu u formi, ili ne vole brzu vožnju ili šta već.
Solomonsko rešenje je organizacija viđena na grupi od 200 biciklista na turi Pariz-Peking 2008, koje smo bili sačekali baš u Pazovi. Oni su bili podeljeni u četiri grupe, prema brzini. U svakoj grupi je postaojalo po dvoje 'vođa' (jedan na čelu, drugi na začelju) i oni su držali isti tempo. Čim bi jedan u grupi stao, stajali su svi ko po komandi.
Između ove četiri grupe, a zbog vozača automobila i što manjih zastoja u saobraćaju, pravljen je poveći razmak, dovoljan da auto ne mora da pretiče dve ili više grupa u cugu, nego pretekne jednu, pa se vrati u svoju traku, onda kroz minut-dva ili pet pretiče drugu.
Znači, ajde da na startu napravimo podelu prema prosečnoj brzini na dve, tri grupe i da u svakoj neko bude zadužen za održavanje grupe na broju. To je jedini način da se ne desi, ko što se često dešava, da neko zaostane i ostane sam, jer je nov i ne zna da treba da prenese onima ispred sebe da jave onom na čelu da uspori, a ovaj na čelu pa ne vidi šta mu je na začelju koje se oteglo jer ima dosta ljudi i pri tom voze jedan iza drugog.
Mislim da se niko neće prijaviti za jaču grupu od svog proseka, a i ako se prijavi pa zaostane, ništa strašno, sačekaće sledeću.
Mislim da je realno da imamo tri grupe:
1. 30 km + ili - na sat
2. 25 km + ili - na sat
3. 20 km + ili - na sat
One mogu da krenu u razmaku od 5 minuta sa starta, jer će taj razmak vrlo brzo biti povećan, čime izbegavamo da napravimo zakrčenje na putu.
Evo, ja se javljam da držim ritam u nekoj grupi (ako mogu da biram, samo da mi ne pripadne najsporija) i vodim računa o tome da budu svi na okupu, iako mi je ciklometar trenutno prolupao.
Mislim, kad je već sve tako dobro organizovano, ajde da uložimo još malo volje i dodatne organizacije da nikoga ne bi bolela glava, da niko ne bude 'ljut' što je ostao sam ili što se preforsirao...