Jump to content

Fotografije
- - - - -

Grupne vožnje u aprilu by Mix&Co.

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
495 odgovora na ovu temu

#181 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 12 April 2010 - 10:03 PM

da li vam je stigla poruka da je događaj otkazan ili ste to videli kada ste kliknuli na link?

Ja sam požurio da ti odgovorim da sam to zatekao kad sam kliknuo, a zapravo nisam ni bio prijavljen na FB za vožnju. Tako da ipak proveri kod nekog ko je bio prijavljen da li je dobio poruku...
  • 0
Homesick for a place you've never been...

#182 Marcus

Marcus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 568 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 12 April 2010 - 10:24 PM

Tražio sam savet od iskusnijih upravo da način vožnje ne bi postao kamen spoticanja, na forumu ili na drumu - kao vozač automobila, znam da bih bio vrlo ljut na bicikliste koji zakrče uzani put, i onemoguće preticanje, a inaćenje na drumu može da dovede do vrlo ozbiljnih posledica (a mi smo tu, u odnosu na automobile, prilično neravnopravni). Uz to, definitivno će biti velike razlike u brzini biciklista, i ne mogu se terati drumaši u formi da idu tempom MTB nedeljnog rekreativca - nema ni razloga za to. Bitno je da svi do 13, 13.30 stignemo u Pazovu.

Iskusniji, javite se sa preporukama :D ...

Ovo me je podsetilo na moju jednu sugestiju od ranije, sačiniti i istaći neka osnovna pravila vožnje koja bi svima koristila?

viewtopic.php?f=5&t=3193&p=53678#p53678
  • 0

I chill harder than you party. 

#183 HighOrdinator

HighOrdinator
  • Members
  • Pip
  • 10 posts

Postavljeno 13 April 2010 - 08:31 AM

Da li se zna tacno zna kada se krece i odakle iz pravca BG-a?
Poz.
  • 0

#184 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 13 April 2010 - 10:26 AM

Da li se zna tacno zna kada se krece i odakle iz pravca BG-a?
Poz.

12 sati ispred Venecije (pise...)

Ciklo, ajd' nalepi neko obavestenje. Mogao bi i Marcus na FB da stavi.
  • 0

#185 MareErceg

MareErceg
  • Members
  • Pip
  • 27 posts

Postavljeno 13 April 2010 - 01:36 PM

Ajd da se ponovim... :mrgreen:
Ako sam propustio da procitam na forumu... :)
Da se uspori temo za leptire, jerbo mislim da ce se vise ljudi
odazvati i bice sigurnije za voziti ljudima sa manje iskustva...
Eto koleza Mix mosh slobodno da mi napises ukor :mrgreen:
  • 0
Samo je jedan Petar

#186 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 646 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 April 2010 - 05:40 PM

Tražio sam savet od iskusnijih upravo da način vožnje ne bi postao kamen spoticanja, na forumu ili na drumu - kao vozač automobila, znam da bih bio vrlo ljut na bicikliste koji zakrče uzani put, i onemoguće preticanje, a inaćenje na drumu može da dovede do vrlo ozbiljnih posledica (a mi smo tu, u odnosu na automobile, prilično neravnopravni). Uz to, definitivno će biti velike razlike u brzini biciklista, i ne mogu se terati drumaši u formi da idu tempom MTB nedeljnog rekreativca - nema ni razloga za to. Bitno je da svi do 13, 13.30 stignemo u Pazovu.

Iskusniji, javite se sa preporukama :D ...

Kolona od 30-oro ili više biciklista, koliko će najmanje biti iz Beograda (sa Cikloberze, iz Ciklosveta, sa Ciklonauta, pa Simini, pa sa Freebikinga), čak i ako vozimo jedno iza drugog, kao što nam Zakon nalaže, i to skroz uz ivicu puta, jako je nezgodna za preticanje i uopšte, usporava i otežava saobraćaj. Ono što će se sigurno desiti je da se prave 'rupe', da se brži probiju napred, sporiji da ostaju pozadi.

Iz mog iskustva, rešenje nije ni usporiti one brze, jer je nekome ko je u formi 25 km/h davljenje, a opet, sporije ne možeš terati da voze brže kad ljudi nisu u formi, ili ne vole brzu vožnju ili šta već.

Solomonsko rešenje je organizacija viđena na grupi od 200 biciklista na turi Pariz-Peking 2008, koje smo bili sačekali baš u Pazovi. Oni su bili podeljeni u četiri grupe, prema brzini. U svakoj grupi je postaojalo po dvoje 'vođa' (jedan na čelu, drugi na začelju) i oni su držali isti tempo. Čim bi jedan u grupi stao, stajali su svi ko po komandi.
Između ove četiri grupe, a zbog vozača automobila i što manjih zastoja u saobraćaju, pravljen je poveći razmak, dovoljan da auto ne mora da pretiče dve ili više grupa u cugu, nego pretekne jednu, pa se vrati u svoju traku, onda kroz minut-dva ili pet pretiče drugu.

Znači, ajde da na startu napravimo podelu prema prosečnoj brzini na dve, tri grupe i da u svakoj neko bude zadužen za održavanje grupe na broju. To je jedini način da se ne desi, ko što se često dešava, da neko zaostane i ostane sam, jer je nov i ne zna da treba da prenese onima ispred sebe da jave onom na čelu da uspori, a ovaj na čelu pa ne vidi šta mu je na začelju koje se oteglo jer ima dosta ljudi i pri tom voze jedan iza drugog.
Mislim da se niko neće prijaviti za jaču grupu od svog proseka, a i ako se prijavi pa zaostane, ništa strašno, sačekaće sledeću.

Mislim da je realno da imamo tri grupe:
1. 30 km + ili - na sat
2. 25 km + ili - na sat
3. 20 km + ili - na sat
One mogu da krenu u razmaku od 5 minuta sa starta, jer će taj razmak vrlo brzo biti povećan, čime izbegavamo da napravimo zakrčenje na putu.

Evo, ja se javljam da držim ritam u nekoj grupi (ako mogu da biram, samo da mi ne pripadne najsporija) i vodim računa o tome da budu svi na okupu, iako mi je ciklometar trenutno prolupao.

Mislim, kad je već sve tako dobro organizovano, ajde da uložimo još malo volje i dodatne organizacije da nikoga ne bi bolela glava, da niko ne bude 'ljut' što je ostao sam ili što se preforsirao...
  • 0

#187 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 April 2010 - 06:23 PM

Mislim da je realno da imamo tri grupe:
1. 30 km + ili - na sat
2. 25 km + ili - na sat
3. 20 km + ili - na sat
One mogu da krenu u razmaku od 5 minuta sa starta, jer će taj razmak vrlo brzo biti povećan, čime izbegavamo da napravimo zakrčenje na putu.

Drago mi je što smo slično razmišljali o samoj vožnji, a mislim da je ovo sjajan predlog. Ljudi mogu sami da se opredele u koju će grupu, kad dođu na polazno mesto, i da grupe sukcesivno kreću. Ja sam apsolutno za. Možda nema potrebe da I i II grupa imaju pratioca i na repu, jer iza njih dolaze drugi. Poslednja bi morala da ima.
  • 0

#188 MareErceg

MareErceg
  • Members
  • Pip
  • 27 posts

Postavljeno 13 April 2010 - 07:32 PM

Evo uslovno receno zbog "kucnih" obaveza... :D
sto znaci ako budem isao ja se projavljujem da vodim najsporiju grupu i to sa zadovoljstvom...
A uvek moze da bude i nas par, dav para, tri carape i burek sa sirom
u ovoj varijanti odrzavanja...mmmm "kompaktosti kolone biciklista" :wink:
ete tako... :roll:
:D
  • 0
Samo je jedan Petar

#189 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 13 April 2010 - 08:48 PM

Kontao sam i ja danas na tu temu.
Zvuci mi najprakticnije da se teraju formacije od 5 ljudi:

X X
X
X X

Grupa izgleda kao automobilcic i zacas moze da se razvuce u kolonu - samo jedan napred ubrza a jedan pozadi prikoci.
Mogli bi onako na gomili da vozimo kroz Pregrevicu, pa onda podela na grupe itsl.

Sto se tice brzine, mislim da je prosek 22-23 zaista minimum jer bi ipak bio red da se tamo stigne u kakvoj-takvoj celini, ne da se rastegne na pola sata.
Doduse, to je voznja od minimum 60 km za Bgd, valjda na to nece doci neko ko ne moze da drzi taj tempo.

Ja cu se ugurati napred, da bih mogao da smaram medije koji zure a mogao bi vala jos neko recit i upucen. U povratku cu rado cuvati odstupnicu, za kaznu :P
Sutra cu da zovnem Bgd202 da vidim bi li poslali nekog na kej. Ko je dobre volje, moze da sarmira jos neki medij (imal neki sporCki radio, SOS kanal, itd.)

PS da ne bude posle nismo znali, jos jednom NAGLASITI, POLAZAK U 12. DAKLE, SKUPLJANJE DO 12.
  • 0

#190 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 646 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 April 2010 - 09:09 PM

Kontao sam i ja danas na tu temu.
Zvuci mi najprakticnije da se teraju formacije od 5 ljudi:

X X
X
X X

Grupa izgleda kao automobilcic i zacas moze da se razvuce u kolonu - samo jedan napred ubrza a jedan pozadi prikoci.
Mogli bi onako na gomili da vozimo kroz Pregrevicu, pa onda podela na grupe itsl.

Eee, Mix, to je super ali to podrazumeva da ljudi znaju kako se vozi u grupi, tj. da imaju iskustvo vožnje u grupi na prometnim saobraćajnicama, a ja nisam stekla utisak da će svi biti takvi i da će, kad naiđe automobil, znati ko se prestrojava napred a ko koči. Super je i zato što se pravi 'fijaker', te može da se ugura i po dvoje-troje slabijih u svaku petorku. No, pretpostavljam da ti imaš najbolji uvid u to ko sve dolazi, pa da ćeš prema tome i napraviti organizaciju.

P.s. Ono što znam, jeste da dolazi bar 15-ak ljudi iz tzv. Simine grupe i još 7-8 s Dunavske ture, a oni su svi iskusni vozači, mahom 'specijalci', u odličnoj formi. E sad, znam i da će se mnogi (ne mislim na ove grupe, mada... :mrgreen: ) otrgnuti bilo kakvoj organizaciji i odjuriti za sebe, ali to je neminovno -- ipak je najvažnije da nas na cilju bude što više :D

P.p.s. I da, mislim da se nepotrebno brine zbog Batajničkog puta, mi svaki čas vozimo njime, nekad čak i ko raštrkana vojska (zavisno od saobraćaja) i nikad nije bilo posebnih problema niti ih je bilo više nego na nekim drugim deonicama na izlasku iz grada.
  • 0

#191 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 14 April 2010 - 06:53 AM

Eh, pa ja nemam nikakav uvid u to ko ce sve doci :D Od proslog utorka sam na ovom skarednom wap-netu i daleko od Bg a otad se voznja od zezanja s proverenom ekipom pretovrila u Behemota s 40+ ucesnika. Nadam se da necu imati kosmare kasnije.
  • 0

#192 Pjedsednik

Pjedsednik
  • Members
  • 2 posts

Postavljeno 14 April 2010 - 08:01 AM

E ljudi samo jedno pitanje,svi prichaju koliko ljudi ce ici iz Bg,a shta se deshava sa Ns,koliko ljudi ide?
Nas trojica dolazimo sigurno iz Indjije za Ns vozom/busom,pa cemo sa ekipom uz pakleni Banstol,al bar da znamo koliko ce nas biti...?

P.S. Pozdrav svima,nov sam na forumu...
  • 0

#193 devoni

devoni
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 348 posts

Postavljeno 14 April 2010 - 08:33 AM

Od moje ekipice ide oko 8 kom iz NS. Skoro pa 100%
  • 0
DEVONI

#194 vlada_pop

vlada_pop
  • Members
  • PipPipPip
  • 106 posts
  • LocationPancevo

Postavljeno 14 April 2010 - 08:48 AM

Cela psihijatrija!!! n2:Smiley_FalconLJ :D
  • 0
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy......

#195 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 646 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 April 2010 - 09:03 AM

s 40+ ucesnika.

oko 8 kom iz NS

Nas trojica dolazimo sigurno

+...

=D> =D> =D>
  • 0

#196 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 14 April 2010 - 09:31 AM

Ovde bre imaju Internet kafee, šta je 50 km do prvog...

Kontaktirao sam radio Beograd 202

Ko još može da zovne neki medij, ima ovde pisamce koje sam poslao:

--

Vožnja je prvobitno zamišljena kao poseta izložbi fotografija leptira
koju je organizovalo udruženje HabiProt ( http://www.habiprot.org.rs/
) a pošto je najavljeno i prisustvo medija, došli smo na ideju da
iskoristimo priliku i ukažemo na potrebu izgradnje biciklističke staze
koja bi povezivala Novi Sad i Beograd.

Ova staza bi, uz verovatnu podršku nemačke organizacije GTZ i
Ministarstva sporta (šuška se, ali ovo je još uvek u fazi planiranja),
ušla u sklop Dunavske biciklističke rute, koja čini sastavni deo
EuroVelo6 rute - biciklističke rute koja se proteže od Atlantika do
Crnog mora. više informacija o ovom projektu imate na sledećim
linkovima.

http://www.ciklonaut... ... zacija.htm

http://www.ciklonaut... ... _uniji.htm

http://www.ecf.com/3202_1

http://www.eurovelo6.org/

Vožnja je, putem najave na Cikloberza forumu i društvenoj mreži
'Fejsbuk' naišla na veliko interesovanje i prevazišla sva očekivanja,
tako da se očekuje prisustvo više od 50 biciklista. U planu je da se
dve grupe biciklista, jedna iz Beograda, druga iz novog Sada, sretnu u
Staroj Pazovi, posete izložbu fotografija i ukažu medijima i upravnim
organima na prednosti upotrebe bicikla kao odličnog prevoznog sredstva
u gradu i između susednih mesta.

Polazak beogradske grupe je planiran za 17.4.2010 u 12 časova ispred
restorana "Venecija" na Zemunskom keju.

Više o planiranju i razvoju čitave priče možete pročitati na sledećim likovima:

http://www.facebook.com/event.php?invites&eid=106609436044845

http://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=3067&st=0&sk=t&sd=a&start=105#p53110

http://www.pazova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=236:biciklisti-stiu-zbog-izlobe&catid=57:kultura&Itemid=94

Zahvaljujem se na posvećenom vremenu

--
  • 0

#197 Marcus

Marcus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 568 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 April 2010 - 09:35 AM

Moja neka procena vezana za NS je da neće poći manje od 10-15 niti više od 30. Razlika između ova dva broja nije mala, ali mislim da 10ak zaista ima "sigurnih", oni čine neko jezgro, dok će ostatak utvrđivati svoje prisustvo dan ili dva uoči vožnje, spram sopstvenih obaveza, mogućnosti itd.

Proslediću ovaj tekst od malopre, samo primetih da nema kontakt broja.
Ko je vođa puta iz Novog Sada, bilo bi dobro da ostavi kontakt ovde : )
  • 0

I chill harder than you party. 

#198 devoni

devoni
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 348 posts

Postavljeno 14 April 2010 - 10:11 AM

Pa nije cela, mora neko i da ostane da radi n2:club n2:club :D
  • 0
DEVONI

#199 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 April 2010 - 02:12 PM

S pacijentima?!
  • 0

#200 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 April 2010 - 02:43 PM

Moja neka procena vezana za NS je da neće poći manje od 10-15 niti više od 30.

Slažem se sa procenom, a ja bih sa 10 bio prezadovoljan (mada ih je na Facebooku kliknulo dosta više da će da ide, ali njima ne bih baš svima verovao :D ). Jedno je kliknuti mišem da bi bio viđen u društvu, a drugo je sesti na bajk i odverglati 100 km :mrgreen: . No, videćemo...
  • 0

6 članova čita ovu temu

0 članova, 6 gosta, 0 anonimnih korisnika