Mi i automobili
Postavljeno 19 November 2011 - 12:00 AM
Dođe juče kombi iz firme koja nas snabdeva robom i prvo što mi je vozač rekao, pošto zna da tu ima nekih biciklista, bilo je:" Nećeš mi verovati, jer ni sam još ne verujem, šta mi se jutros desilo."" Šta?" "Natovarim jutros robu i krenem od Paraćina ka Beogradu auto putem i negde oko Bagrdana, taman sam pretekao jedan kamion, kad u susret mi u traci za preticanje, dolazi biciklista! Jebote, biciklista na autoputu u kontra smeru u 5 ujutro i to u brzoj traci! Mislio sam da sanjam!""Pa, jel bio u dresu?" pitam, a već mislim ko bi to od lokalnih fantoma mogao da bude. "Ma, jok, neki čilager u maskirnom prsluku, na nekom kršu, samo vrti ko lud. Onda se setim da iza mene ide kolega sa drugim vozilom, pa da mu javim da pripazi, da ne umlati dijabolu. Pozovem ga, on pita šta je, ja mu kažem, pazi, dolazi ti biciklista u brzoj traci u susret. Ajde, šta lupaš, kakav biciklista, jesi li se ti razbudio ili spavaš za volanom. Ionako mi svetla nešto slaba, samo mi biciklista fali... Pazi, evo ga stvarno! Ovaj definitivno nije normalan! A baš sam malopre prošao policijska kola, čekali su pored puta sa upaljenom rotacijom. Mora da je neko javio iz kola ko ide po putu. Ko zna odakle je taj dolazio!" Kaže, koliko dugo vozim, ovo još nisam video. Nisam ni ja, jes da su se neki naši drumašima spuštali niz Bubanj potok auto putem i preticali automobile, al su bar išli u pravom smeru. Mislim, svašta!
Postavljeno 19 November 2011 - 12:24 AM
karpkg said
Nisam ni ja, jes da su se neki naši drumašima spuštali niz Bubanj potok auto putem i preticali automobile, al su bar išli u pravom smeru. Mislim, svašta!
Urabana BG legenda, moguce i da jesu, ali nekako me interesuje kako je to kad vozis >>100km/h na biciklu niz Bubanj potok u levoj traci posebno sa saznanjem da te svakog sekunda neko moze iz cistog hira da upozna sa Tvorcem bez ikakvih zakonskih posledica po sebe ...
Inace u BG-u su panduri neosteljivi na bicikliste, skoro sam video nekog cara u partizanovom dresu kako se provlaci izmedju kolona pred Gazelom, panduri ga gledaju i nikom nista ...

Postavljeno 19 November 2011 - 01:50 PM
Da je neko video bicikliste kako voze po Becu, mozda se ne bi ni cudio ovom ludaku.
Naime, iz desne trake (3 trake ukupno) direktno u krajnje levu, bez upozorenja rukom ili barem pogleda preko ramena. Video sam 3-4 takva slucaja, sve zenske osobe na city bajkovima.

Postavljeno 19 November 2011 - 02:29 PM

"Let the fence bark back at the dog."
Mostly harmless™ - bikegremlin.com
Postavljeno 19 November 2011 - 02:55 PM
http://www.youtube.c... ... v7vZXF4pC4
Postavljeno 20 November 2011 - 09:05 PM
Dal' je urbana BG legenda, ne znam, al' su ova dvojica bili iz Kragujevca. Ne bi da navodim imena, ali su obojica bili aktivni takmičari, a jedan se i danas takmiči u disciplini gde se drumaši voze po blatu.
Postavljeno 20 November 2011 - 10:28 PM
А вала, и тата би сине, делује привлачно

Postavljeno 21 November 2011 - 12:18 AM
karpkg said
Ma pazi i ja sam slusao ljude kako pricaju da su to radili, ali bez da tvrdim zasigurno, meni to mirise na ciklo varijantu lovackih prica.@Pri3rak
Dal' je urbana BG legenda, ne znam, al' su ova dvojica bili iz Kragujevca. Ne bi da navodim imena, ali su obojica bili aktivni takmičari, a jedan se i danas takmiči u disciplini gde se drumaši voze po blatu.
Pre par godina je covek kod OFK stadiona zagino sa ~60km/h.
Da bi preticali automobile trebaju ici ne 100km/h toliko i ja kao "civil" vozim auto niz ta brda, a nesto nisam bas primetio da sam najbrzi, nego barem 120km/h+.Tu vec postoji niz problemcica, od toga kako kontrolisati pravac, kako kociti, kako tvrd drumas reaguje na put koji je do letos bio u stanju nezahvalnom za vozenje icega bez suspenzije pri takvim brzinama itd. ... To je vec sasvim zanimljiva druga dimenzija voznje koja jasno namece neka druga pitanja.

Postavljeno 21 November 2011 - 09:49 PM
Neka moja piskaranja http://ja-pisem-posl...i.blogspot.com/
Postavljeno 23 November 2011 - 09:39 AM
Postavljeno 24 November 2011 - 12:31 PM
Djera said
Djera said
evo i moje danasnje avanture.
konačno sam stavio na "noge" mog Bianchi-a iz '76.
Uzeo sam ga od druga. Ponio ram na piskarenje. Onda, kod najboljeg lakilera u Bar, na farbanje. Uradio sam airbrush sa plavo-bijelom bojom, preko toga plavu perlu i dva sloja gumenog laka.
Kupio nove tockove, prednji je mavic (ne znam koji) zadnji je opet ne znam koji ali je sa nitnama i kaže majstor da su top, i sa 36 žica su), glave su neke shimano tipa rm40-50 ili tako nešto. Prednji menjač stavio Shimano 105 (5600), zadnji 105 (5501), srednji pogon Oframe (jbg, nisam mogao naći ništa bolje a nisam imao 150+e za 105), i druge sitnice tipa traka, pedale, sjedište i td. U glavom, samo je ram ostao Bianchi. I naravno kočnice.
Da predjem na stvar.
Krenem sa prijateljem na prvu vožnju sa novim-starim bajsom. Medjutim, prilikom penjanja uzbrdo počeo je lanac da spada. Posle nekoliko pokušaja odlučismo da se vratimo nazad. sve je to bilo ok da nije bilo sledećeg.
Vozimo mi glavnom magistralom Ulcinj - Bar.Na jednoj raskrsnici vidim plavi auto kako siječe put, ali zastaje. Mislim u sebi "vidio me". Kad odjednom lik dodaje gas i to u trenutku kad sam bio na cca 5 metara od auta. Stisnuo obe kočnice ali za džaba. Za tren oka sam se našao preko zadnje haube plavog passata pa na ashfalt.
Lik izlazi iz auta i konstatuje na glas: "Dobro je, nije ti ništa" stade se par sekundi, sašlusa moje histerije tipa:"kako to voziš, gdje gledaš???" Lik udje u auto i krenuo da ide. Ja uzeo telefon da zovem policiju. Vidim lik već kreće sa autom. Pozvah ga: "ej, gde si krenuo?" Kad je vidio da držim telefon u ruke i zovem policiju dodaje gas, ne razmisljajući da mogu tablice da zapamtim...hmm
Pa majku mu, zar je moguće da su ljudi tako bezobrazni. "dobro je, nije ti ništa." Prijatelj koji je bio iza mene kaže da se biciklo okrenulo tri puta u vazduh od siline udara...
Naravno, zapamtio sam tablice, pozvao policiju i ispričao sve kako je bilo. Policija je ispala skroz korektna, napravila je zapisnik i odmah se bacila u potragu za automobilom sa tim tablicama.
Ljudi koji su se okupili su bili začudjeni postupkom dotičnog gospodina tj. momka.
Šta da vam kazem? Mislim, nekultura 101%
Zdravo,
Nisam hteo da pišem o ovome dok ne bude novosti. Novosti su stigle. Danas mi je uručen poziv za sudjenje sa ovim "kulturnim" gospodinom. Sudjenje je 24.11. Tako da ći Vam tek tada reći nešto više
Upravo sam došao iz suda.
Razgovarao sam sudijom i dogovorili smo se sledeće: Dotični će sde kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300€ a taj novac će otići u humanitarne svrhe.
Ja bih volio da je ta suma bila mnogo veća ali bolje je da humanitarni fond dobije i toliko nego ništa, jer svi znamo kako se završavaju suđenja sa odugovlačenjem.
Postavljeno 24 November 2011 - 01:13 PM
Postavljeno 24 November 2011 - 01:21 PM
Nema šanse da humaniterne svrhe uplati sebi ili "sestrinoj tetki brata od strica" jer dobije spisak ustanova gde treba da uplati. Postoji i rok u kom se treba izvršiti uplata, a potom i dokaz o uplati dostaviti sudu.
Tako je barem u Srbiji, a ponekad ima i izuzetaka s malo drugačijom završnicom ali je generalno ovako.
Postavljeno 24 November 2011 - 01:52 PM
Odšteta se u 90% slučajeva dobija od osiguranja osobe koja te povredila. Imaš pravo da se žališ na sumu koju si dobio. E sad, može se ići još dalje... ali nema neke silne koristi od toga osim izgubljenog vremena, živaca a vrlo verovatno i troškova oko angažovanja pravnog zastupnika.
Uglavnom bude dovoljno ono što osiguranje pokrije.
Ja nisam pravnik tako da ovo što pišem ne mora biti 100% tačno (a i da jesam nikad se ne zna šta će biti do kraja). Pišem iz ugla onoga koji je kroz takve procese prošao nekoliko puta

Postavljeno 24 November 2011 - 02:00 PM
Da sam znao da je to standardno( a ne maximalno kako ona rece), ne bih pristao na isto. Tražio bih da bude mnogo veće.
Do malo prije sam bio zadovoljan jer sam bio misljenja da je pravda na neki način zadovoljenja, sada vidim, izgleda da je krivac ovdje prošao ne kažnjeno! Još će troškove osiguranje da mu pokrije?!!
Ma sad ću da sjednem u auto i da ga čekam kad izađe iz kuće!
Postavljeno 24 November 2011 - 02:17 PM
U vezi njegovog oštećenja, ako je imao kasko onda će mu osiguravajuća kuća pokriti popravku, ali ako je imao osnovno osiguranje (najjeftinije), onda neće. Jer on to osnovno osiguranje ne plaća zbog sebe već zbog drugog lica koje je on oštetio ili pak povredio. Međutim ako sve funkcioniše kako bi trebalo, njega osiguravajuća kuća beleži kao rizičnijeg vozača te bi pri svakoj sledećoj registraciji trebao platiti malo veće osiguranje.
2 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika
-
Bing (1)