Mi i automobili
Postavljeno 16 October 2009 - 02:47 PM
Vrćam se sa posla (iz Predejana za Leskovac) u svom autu i kako je na putu ispred Grdelice došlo do povećeg odrona, saobraćaj je preusmeren kroz Grdelicu umesto pored nje. Kod jednog mostića je postavljen semafor za regulisanje kretanja vozila. Količina saobraćaja je velika, sva vozila koje prolaze ka jugu i izlazu iz zemlje prolaze tu, šleperi, autobusi, i ostala vozila.
Postavljeni semafor ima prilično veliku periodu promene svetla i to stvara velike kolone sa obe strane. Kada sam došao do semafora bilo je crveno za moju kolonu, a ispred su bila i dva šlepera. Iza semafora je jedan mostić, a semafor za kolonu iz suprotnog smera je nekih 20-ak metara iza mostića i ne vidi se jer je odmah iza mosta krivina. Pali se zeleno, šleperi kreću, ali malo sutra, ne mogu proći jer su pametnjakovići iz suprotnog smera došli do samog mosta i tu stali. Onda su krenuli da se vraćaju unazad i moja kolona se jedva pomicala napred. Kada sam bio na 15 metara od semafora, pali se crveno, a 2-3 automobila ispred mene bez pardona prolaze iako su mogli lako da stanu. Ja stajem i čekam... Posle par minuta kolona iz suprotnog smera je prošla a crveno svetlo i dalje stoji i ja čekam. Iza mene je opet kolona i svi čekaju. Međutim, lik odmah iza mene odluči da krene i zaobiđe me, za njim odmah krene i sledeći, a za njim sledeći i tako krene cela kolona. Čak mislim da oni koji su bili dalje iza mene nisu ni gledali koje je svetlo na semaforu, jer zaboga, pa svi se kreću, to je ok! Što li je ovaj stao ovde sa ovim kršem, verovatno se pokvario pa ne zna šta će!?
Sva sreća pa nije bilo vozila iz suprotnog smera, jer da ih je bilo, zbog krivine nisu mogli da imaju dobar pregled tako da bi bilo jednog finog lančanog sudara, a onda bi zakrčili put i ko zna gde bi se onda moglo proći dok se to ne rasčisti.
I tako, pošto sam vas smorio, da vas samo još i ovo pitam...
Da li sam u pravu što sam ispoštovao saobraćajnu signalizaciju ili mi nešto debelo nije jasno kako stvari ovde u Srbiji funkcionišu??
Postavljeno 16 October 2009 - 04:02 PM
Neka moja piskaranja http://ja-pisem-posl...i.blogspot.com/
Postavljeno 27 October 2009 - 01:19 PM
o bezbednosti, dok i moj sin nije počeo da aktivno vozi, prelazeći dnevno i do dvesta km drumovima
( čitaj: grobljima) naše lepe državice, uključujući tu i zloglasnu Ibarsku. Kad čujem od njega šta mu
se sve događalo i kad čitam vaše priče, stoji mi kosa ko Ivanu Tasovcu. Zato, osećam potrebu da makar na ovaj način, doprinesem da ljudi neprekidno vode računa o svojoj bezbednosti, i da ne
zatvaramo ovu temu.
Ova priča (istinita, kao i sve što sam dosad napisao, iako ponešto liči na dobar vic) nema direktne
veze sa biciklizmom, ali itekako sa onim što vas može snaći.
Dakle, nekih devedesetih (ne povratile se), krene Jole iz Kg kolima nekim poslom u Beograd. Dal baš
kod Hrama, uhvati ga semafor u haos gužvi. Kolona u dva reda, nema kraja. Ispred njega neki tip u
kožnoj jakni na čoperiću. Pali se zeleno, svi kreću osim tipa na motoru koji se zablesio negde u
daljinu. U koloni već počeše da svirkaju, pa Jole, inače dobričina i šaljivdžija, bez ikakve zle namere
i više iz zezanja, dobaci kroz prozor: "Teraj, bre, ta g..na!" Tip se prenu iz nirvane, okrete se i pogleda u Joleta. Onda lagano ustade sa mašine, potkoči je i krenu prema Joletovim kolima. Usput
zavuče ruku pod jaknu, izvadi utoku i kroz otvoren prozor prisloni je Joletu na čelo: "Jel meni nešto
kažeš?" Jole se momentalno kontuzovao od straha, grlo mu se steglo, ni glasa da pusti. Posle nekoliko sekundi, dugih kao večnost, lik bez reči vrati pištolj pod jaknu, ode do motora, upali ga i
ode.
Prošlo je ko zna koliko zelenih svetala, dok se Jole opasuljio da upali kola, koja su se baš izdajnički ugasila, i da krene negde, samo što dalje odatle. Usput se svaki čas okretao da se ne pojavi opet
tip na motoru. Otada ni u Beograd ne ide rado, a kamoli da se zeza na putu sa nepoznatima.
Dakle, bez obzira što je već dokazano da vozači na putu mare za bicikliste kao na osrednjeg mrava,
gledajte da po svaku cenu suzbijete svoj (opravdani) gnev i da izbegnete sukobe. Pozdrav
Postavljeno 27 October 2009 - 01:23 PM
Postavljeno 27 October 2009 - 03:19 PM
sigurnije od singla. Od rekvizita obavezno poneti dobru, staru metalnu pumpu. Ako i
pored sveg peacekeeping-a ipak dođe do fajta, da primereno odgovorite.
Postavljeno 27 October 2009 - 08:59 PM
Eto, samo da se potvrdi...Nije bitno ko je jaci, nego ko je ludji!
Ovo samo potvrđuje moju tezu da će utoka postati važan deo biciklsitičke opreme koliko i kaciga i pumpa. Nekoliko puta mi je baaaaš nedostajala.
Postavljeno 27 October 2009 - 11:49 PM
Postavljeno 28 October 2009 - 12:01 AM
Ali kakav je grad za voznju, to bi svaki dan upotrebljavao. Danas vozim na bulevaru i taksista ide na mene, i ide ide, dodje na par santima od mene, (divim se kako sam ga iskulirao, obicno ih odma iznapusavam) i lik se vratio u svoju traku. Dakle, nametnuti se, biti drzak do neke ok granice i milina. Jos ako mi u pozadini krene Aca i Nikola sa violinom...dices bolje
"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."
Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...
Postavljeno 28 October 2009 - 12:37 AM
Postavljeno 28 October 2009 - 12:26 PM
Epilog : Proveo noc u stanici, ujutru pusten, malo dobio par vaspitnih i to je to. Ne napadam policiju, cak sta vise, i treba sto su tako postupili, ali nije bas za zezati se sa njima
"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."
Postavljeno 28 October 2009 - 01:58 PM
ALI prvo i osnovno pravilo je da ako nosis MORAS biti spreman i da je upotrebis (u tom slucaju je bolje da je prava), jer ako se neko debilise naokolo iz bilo kog razloga desice se da neko ima pravu pa ce, ako ni zbog cega drugog, zbog samoodbrane da vas ukeba, sto se ne bi desilo kada ne bi nista potegli.
Takodje je zabluda da kada nekom uperite pistolj on pobegne glavom bez obzira ili se ukoci, sve vas slusa ili sta vec (mada ima i toga). Uglavnom je reakcija burna u smislu "sta? usudio si se da u MENE uperis pistolj? ajde pucaj ako smes..."
Postavljeno 28 October 2009 - 02:18 PM
Postavljeno 28 October 2009 - 03:32 PM
ali treba biti VELIKI, pa iskulirati. Što bi rekao onaj fini političar:" Ne spuštaj se budali
na nivo, dobiće te na iskustvo." Ako baš hoćete, batalite sitno naoružanje, nabavite po
sportski tenk dvosed, pa kreni Mile.
Inače, ako niste znali,pumpa je legitimno biciklističko naoružanje. Po rečima Mome Laj-
zera- Lakija, jednog od legendi srpskog biciklizma (pobednik trke kroz Srbiju), nekad su
cepali na tubularima i obavezno nosili pumpe. Pa se dešavalo da kad su u begu glavnoj
grupi i od begunaca neko počne da se pravi blesav i da ne daje smenu, ostali ga malo
puste, onda lepo otkače pumpe i izmlate pametnjakovića. I kaže, sudije ništa, kao da
ništa nije bilo.
Kad sam već pomenuo Lakija, bila je ekipa starih biciklista iz cele Srbije na druženju u
Sloveniji. Pozvali ih Slovenci na skup svih takmičara iz stare Juge. Kad su se vratili, samo
što nisu plakali. Ne zbog toga što su ih dočekali i ispoštovali kao najrođenije, već što su
videli jednu takvu (biciklističku, a i svaku drugu) kulturu. Kažu, da im se učinilo da u toj
zemlji niko i ne vozi ništa drugo osim bajkova, mladi, stari ,muški, ženski, deca. A kod
nas ne mogu da se siti ismeju onoj budali u helankama, što se znoji po putu i ometa
poštene divljake da divljaju po putu.
Postavljeno 28 October 2009 - 04:04 PM
Taj ortak što se rčio s plastikanerom... kako bi rekli ameri, boy he had it comin'. I ovo što je Gilgameš napisao je tačno. Svi koji su u materiji kažu otprilike da ako potegneš utoku moraš i da je potrebiš. ('Oćeš tu utoku u bulju, razumeš? )
Postavljeno 28 October 2009 - 04:53 PM
Neka moja piskaranja http://ja-pisem-posl...i.blogspot.com/
Postavljeno 28 October 2009 - 05:22 PM
Šta kažete na ovo a?
Postavljeno 28 October 2009 - 05:26 PM
Nisam citao bas pazljivo sve pa ne znam da li se zezate za nosenje utoke.
ALI prvo i osnovno pravilo je da ako nosis MORAS biti spreman i da je upotrebis (u tom slucaju je bolje da je prava), jer ako se neko debilise naokolo iz bilo kog razloga desice se da neko ima pravu pa ce, ako ni zbog cega drugog, zbog samoodbrane da vas ukeba, sto se ne bi desilo kada ne bi nista potegli.
Takodje je zabluda da kada nekom uperite pistolj on pobegne glavom bez obzira ili se ukoci, sve vas slusa ili sta vec (mada ima i toga). Uglavnom je reakcija burna u smislu "sta? usudio si se da u MENE uperis pistolj? ajde pucaj ako smes..."
Potpuno se slazem.
Postavljeno 22 November 2009 - 08:33 PM
Više ne znam šta je tim divljacima u kolima...
Da li su ljubomorni...ili vozi u kolima snašu koja je bacila pogled na bajkera sa lepim nogama, pa on sad mora da nešto uradi da pokaze da je on pravi mužjak...ili su toliko nemarni da nas ni ne vide...ili...ma ne znam više. Nakon nekih vožnji mi se želudac okrene.
A ima i onih koji jedva čekaju da im nešto dobaciš pa da počnu da te gone s kolima ili ko zna kako da tu ugroze život.
Ima dosta toga ali juče je bio vrhunac!
Vozim savskom pored suda, išao na živce nekom mladiću u kolima, nemam pojma zašto. Počinje akcija. Tip mi se približava s boka, otvara prozor, nešto opsuje, i vidim ga da se sprema da pljune na mene, ja ga kuliram. Brzina je oko 40km/h (on je zaboravio na vetar , zato ga kuliram), tako da ja ostajem na mestu upredo sa kolima i čakam ishod. I tip pljune! Onako balkanski, i tad scena od koje sam umro od smeha. Pogodio je "prečku" prozora, tako da je sve visilo i naravno od vetra, upalo mu nazad u kola. Radi daljnje bezbednosti sam uteko u uličicu ka sarajevskoj. Pošteno me nasmejao, ali opet, moglo je biti svačega.
4 članova čita ovu temu
0 članova, 4 gosta, 0 anonimnih korisnika