Sam na putu saobracaj relativno slab,nigde auta u vidnom polju i u retrovizoru, odjednom vidim auto i napred i pozadi u daljini,priblizavaju se. I bas se mimoidju pored mene,normalno ne smanjivsi brzinu,sta mogu da dobiju od mene,samo da im pozelim da tako prodju ili oni ili nijihovi najmiliji kada voze bajs,nema postovanja ni za lek,a mladi siljokurani prednjace. Isto tako dve trake u istom smeru,auto obilazi auto i prodju bas pored mene,mislim sreca da auto ne obilazi kamion izgurali bi me bukvalno s puta,to se meni X puta desilo,ali teraj dalje sta ces,budala na svakom koraku.
Znam ja da tako prolaze svi biciklisti,ali malo mi je lakse kada se izjadam.
Vozeći se po srpskim putevima, pretežno po Vojvodini u proteklih nekoliko nedelja, uspeo sam da se prisetim kakva nezaboravna iskustva biciklista na drumu u Srbiji svakodnevno proživljava.
Zanimljivo je to da ako nema nikoga na putu, automobil te obilazi u širokom luku i skoro bespotrebno potpuno pređe u levu traku. Rekao bi neko, e to je savestan vozač. Međutim ako kojim slučajem ide vozilo u susret i ako se jasno vidi da će se u momentu mimoilaženja i biciklista naći na putu, ne postoji ta sila koja tu konjinu za volanom može naterati da na jedan sekund prikoči i omogući bezbedno kretanje biciklisti na putu. Devet od 10 vozača će to uraditi, svega mi, kao da ih je ista P... donela na ovaj svet.
Ne kapiram stvarno kako ta stoka za volanom ne može da ukapira da ne mora da udari prednjim delom auta u bicikl, da je dovoljno da ga dokači retrovizorom, očeše vratima, da čovek nezgodno padne, slomi kičmu vrat... Jel moguće da je ljudima toliko teško da shvate kako lako sranje može da se desi?
Nazovite me i paranoikom, ali moje lično mišljenje je da prosečan drumski biciklista u Srbiji, pogotovo kad vozi sam u okolini većih gradova na prometnijim putevima radnim danom, svaki put kada zajaši bicikl delimično stavlja sopstvenu glavu u torbu.
Potrebno je da prođe još jako, jako puno vremena da se mentalitet prosečnog srpskog vozača i njegovo ophođenje prema biciklisti u saobraćaju korenito promeni... Nažalost...