Jump to content

Photo
* * * * * 2 votes

Mi i automobili

• Please log in to reply
2937 replies to this topic

#241 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3853 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Posted 05 July 2009 - 10:07 PM

kad sam pročitao "stradala" prva pomisao je bila "poginula". dobro je pa povrede nisu teže prirode.
slične situacije obilaženja se dese barem nekoliko puta po vožnji. danas na vožnji su bila bar četiri obilaženja iz susretnog pravca, u jednom slučaju i kamion, iako je smederevski put bio maltene prazan. ne znam samo šta im znače te tri sekunde koje dobiju sličnim akcijama a izgube ih odmah na prvom semaforu.
  • 1

#242 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Posted 05 July 2009 - 10:21 PM

Te likove zovem 'pol pozicionaši'. Pomisliš da će da osvoje silne pare ako prvi stignu na semafor (da što duže stoje, idioti), prolete kroz petlju na autoputu, izbiju jedno mesto napred u koloni od 500 vozila... Jedini gori od njih su likovi potpuno nesvesni da u saobraćaju postoji iko osim njih.

OT još jedna kategorija: semafor drag rejseri - staneš pored nabudženog auta na semaforu, dvaput dodaš gas, i onda najnormalnije kreneš na zeleno dok on ostavi 30m traga guma od starta :mrgreen:
  • 0

#243 mrezar

mrezar
  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 06 July 2009 - 08:08 AM

15-30 soma vožnja bez upaljenih kratkih ILI DUGIH svetala danju? =D> =D>

Dnevnih, ne dugih (član 77(1).) Posebno projektovana dnevna svetla rade na otprilike petini (halogenska) ili desetini snage (LED) u odnosu na kratka. Ovde valjda niko nije razmišljao o tome da sa upaljenim kratkim svelima potrošnja goriva raste, i to ne beznačajno; posledica, ima da se davimo još gore nego inače.

Bicikli noću moraju da imaju oba svetla. Kazna za neosvetljenost van naselja 6-20 soma.

"Belo napred, crveno nazad" važilo je za bicikle i ranije. Trepćuće crveno nije dozvoljeno ako ja dobro čitam (čl. 246(4)) -- e baš da vidim kako će da naplaćuju kazne biciklistima sa treptalicom pozadi. Po istom članu, ni rikverc svetla nisu po propisu ako ministar ne da amin. :|

FYI: panduri smeju da vas voze u gepeku ako je to "za službene potrebe" (član 117.) :mrgreen: :mrgreen:
  • 0

#244 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Posted 06 July 2009 - 11:57 AM

Posebno projektovana dnevna svetla rade na otprilike petini (halogenska) ili desetini snage (LED) u odnosu na kratka. Ovde valjda niko nije razmišljao o tome da sa upaljenim kratkim svelima potrošnja goriva raste, i to ne beznačajno; posledica, ima da se davimo još gore nego inače.

Znači, najpametnije nabaviti one ciganske LEDare za poziciju koje izbijaju oči i to krstiti dnevnim svetlima... što se tiče onog 'razmišljao' - zakon donose ekspertni stručnjaci*. Njihovo je da budu stručni, ne da razmišljaju.

*planski pleonazam.
  • 0

#245 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3853 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Posted 06 July 2009 - 01:18 PM

ovaj zakon o dnevnim svetlima kao da su skrojile fabrike sijalica.. po meni totalno nepotrebno i suludo.. em trošimo više energije (iako na sva usta apeluju kako treba čuvati životnu sredinu), em sijalica brže strada.
  • 0

#246 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Posted 06 July 2009 - 02:31 PM

Po EU zaključuju da su dnevna svetla uzaludna i spremaju se da ih ukinu. Al' valjda tako to ide evolutivno, mora faza 'se prođe.
  • 0

#247 zare

zare
  • Members
  • 4301 posts

Posted 07 July 2009 - 12:19 PM

Hrvati su ukinuli svetla preko cele godine ali su zadrzali u vreme zimskog racunanja vremena. To sam skoro procitao u novinama, vec je stupilo na snagu.

Kod nas ce se na tako nesto sacekati. Sada ce saobracajac odmah videti da li neko ima ispravna ili neispravna svetla. Nece morati da zaustavi 10 njih da bi nasao jednog neispravnog, ovako iz prve :D :D :D .
  • 0
.

#248 BADIZIOL

BADIZIOL
  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts

Posted 08 July 2009 - 01:10 AM

Po EU zaključuju da su dnevna svetla uzaludna i spremaju se da ih ukinu. Al' valjda tako to ide evolutivno, mora faza 'se prođe.

Nisu uzaludna. Ako si i sam vozac daleko je bolje kad svi imaju svetla narocito po gradu jer lakshe uochish auto, znash ko je parkiran a ko stoji ko se sprema se da podje i sl. [-X
  • 0

#249 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1215 posts
  • LocationPalace, Centar, Beograd

Posted 08 July 2009 - 04:46 PM

Slazem se da je mnogo bolje i kad po danu gore svetla. Najbolji primer su motoristi koji voze po danu sa dugim svetlima. Svaki vozac primeti neko blinkanje,odsjaj ili sta god u retrovizoru tj. trebalo bi,ali mnogo je bolje nego bez njih.
  • 0
http://www.youtube.c...cycleFanatic89#

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...

#250 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Posted 08 July 2009 - 06:09 PM

Evo jedne vesti koja pokazuje koliko debila ima za volanom.

http://www.novosti.r... ... 20Terazije

Vrhunac kada vozac Pezoa izjavljuje mrtav ladan da on svakodnevno prelazi preko pune linije i ulazi u zgradu. Iako je motor u pitanju, dvotockas je, pa ga po nekim kriterijumima mozemo svrstati u kolegu. Nadam se da ce biti dobro.

Inace, sve te zgrade koje imaju pprilaz za kola u Kralja Milana su crna tacka. Meni se licno mnogo puta desilo da,srecom, primetim budalu da ce da skrene i oni to urade pod punim gasom da bi zavrsili pre ovih iz suprotnog pravca. I tu je uvek trougao. On krene polukruzno i zaleti se. Ako si ravno ispred on ako zakoci onaj sto se zaleteo iz suprotonog pravca ga pokupi ko papir. Steta sto svega toga taj sto vozi nije svstan.
  • 0

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

#251 gaja

gaja
  • Members
  • 905 posts

Posted 08 July 2009 - 08:17 PM

U gradu uvek treba biti posebno oprezan kada se nalazite pored nekog vozila, jer masa kretena ne gleda levo/devno nego samo napred, tako da je obilaženje i sa leve i sa desne strane jako opasno. Tome bih još dodao i kretene koji vas obidju pa onda naglo krenu skretanje nadesno i seku vam put. Zato u gradu uvek treba držati sredinu trake i ako i vidite nekoga sa tendencijom da vas obidje da bi se zatim u istoj traci u kojoj ste "zabio" ispred vas kulturno se pomerite ka levoj strani trake u kojoj ste - time ga naterate da zakoči i vozi iza vas.
  • 0

#252 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Posted 08 July 2009 - 08:41 PM

To umnogome zavisi od osećaja. Treba staža i na biciklu i u kolima da bi mogao da odmah pročitaš. Neke je bolje pustiti, neke blokirati.

Juče se vraćam od ortakinje s B. brda, i prelazim onaj mostić ispod Ade, pred novim mostom. Znate da nigde nema uže staze, osim ono 100 m iznad gazele. Eto ti iz suprotnog pravca BMW s 4 ćelava klinca. Stali su i pustili me da se provučem (respekt - mada sam imao upaljena svetla pa su mogli da me vide i malo ranije i stanu na širem), ok, rekoh u prolazu, "brate, ti nije tesno ovuda", lik mi odmahne u fazonu 'nemaš frke'. Važi...
  • 0

#253 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Posted 08 July 2009 - 09:32 PM

To umnogome zavisi od osećaja. Treba staža i na biciklu i u kolima da bi mogao da odmah pročitaš. Neke je bolje pustiti, neke blokirati.

=D> Upravo. Mada te praznoglavce nije toliko tesko procitati. Samo koncentracija 200%
  • 0

#254 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Posted 08 July 2009 - 10:19 PM

Lako je čitati one ispred tebe, poznaš po zvuku motora koliko su svesni saobraćaja oko sebe. Al' kad ti se neko privuče otpozadi i ostane pozadi, da li je to

a) neko korektan, ko će te za svaki slučaj obići tek kad bude fore za kamion između, svestan da za 5 sekundi baš ništa u životu neće propustiti i izgubiti

B) neko glup, ko ne sme da te obiđe iako može, i koji će

b1) - da vozi iza tebe i napravi kolonu dok mu se oni iza ne naj* majke toliko da će krenuti u panično žilet obilaženje kad ne treba

b2) - i bez tuđe pomoći odabrati takav tren da te obiđe, i to ili na takvom rastojanju da si srećan što si ostao živ ili uz toliko sirene da ne čuješ samog sebe kako misliš narednih 15 sekundi.

Haragei ti treba da u prvoj sekundi neobilaženja provališ da li da ga odsečeš, ubrzaš, usporiš, skloniš se... Ide to sa stažom, ali opet se ponekad zaje*... Prekjuče tako puštam neku blentulju da me obiđe, puštam, puštam.. na kraju je isečem na metar i po, ili to ili da stanem pred parkiranim automobilom i pustim celu kolonu sa semafora... a više u majčinu... samo se molim da joj ne padne TAD na pamet da doda gas.
  • 0

#255 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Posted 14 July 2009 - 10:21 PM

Evo pre 40-tak minuta nesto sto zaista nije normalno mi se dogodilo.

Semafor kod onih pocetnik stanica raznih onih seljobusa, pred pocetak ulice 29. Novembra ili sada Bul. Despota Stefana... Ja isao ka semaforu pali se zuto lagano kocim, vece nema nikoga, uzivam... Stojim prvi na semaforu. Tu traje crveno oko jedan minut. Iza dolazi auto i staje na nekih 15-20 cm od mog tocka. Naravno nije to nista cudno, ali ovde je bio povod za svasta. Tu imaju tri trake, ja u srednjoj. Ona ide posle pravo ka siminoj i tamo tom delu, ova desno ide ka Francuskoj, a leva ka Trgu. Posle jedno 30 sek, lik pocinje da svira i svira ubi se covek. Ja prvi put iskulirao. Medjutim morao sam da se okrenem, kad lik protura glavu kroz prozor i krene da se dere " Ajde bre sta si mi se nabio tu, pomeri se bre malo" Gledaju ga oni ljudi, ja ga prvo gledam i ne verujem koja dijabola, onda mu kazem " Covece u cemu je problem ? " Kaze on "Ajde sta si se ukipio, mrdaj" U tom trenutku se pali zeleno, krecem (ali ja ne bi bio ja, da se zavrsi na tome) i aj malo da popricam sa budalom. Krenemo mi, ja lagano od krene da me zaobilazi, ja u levo, on se vrati u desnu traku, ja se vratim. (vece i tu nije bilo vise kola). Prikocim i sacekam da dodje do mene, ja ga castim sa par "lepih" reci, i on krene sa gascinom kao da me satro zgazi, posto za to ima muda mozda 0,02 ljudi u Beogradu da uradi, ja onako cimnem telom ka njemu i on se brzo vrati u traku svoju. Posle sam se samo provukao izmedju kola, a on ostao sa svojim bolesnim mozgom da vozi...
Sve u svemu zaista svasta preko dana i dozivim, i vidim, nekad se smejem, nekad mi dodje da placem, ali taj adrenalin koji dobijem kad pobesnim na neku budalu koja nije u pravu je najgore. Tada mi dodje da slomim ta kola.
  • 0

#256 gaja

gaja
  • Members
  • 905 posts

Posted 14 July 2009 - 10:38 PM

A ne pada ti na pamet da možeš da naletiš na neku budalu sa oružjem? Šta uopšte imaš od toga da se s kretenom raspravljaš? Retarda u saobraćaju ima previše i onako svaku naprženu dileju možeš da savataš na semaforu (te likove što se negde kao zafuraju da bi na sledećem semaforu čekali na crvenom) i onako možeš do mile volje da nadješ..
  • 0

#257 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Posted 14 July 2009 - 11:03 PM

Izivni koji si ti faktor. Decko, dosta stvari u sekundi mogu da vidim, shvatim a i razmotrim. A ajde da vidim bas tog sa oruzijem. E ne mogu, ti si klasican kontras, tebi pricati nesto je pogubno, objasnjavati takodje, tako da ok uzivaj misli sta oces i to je to. Ja ti kazem, znam ja i te kako dobor sta radim gde i kako.
  • 0

#258 gaja

gaja
  • Members
  • 905 posts

Posted 14 July 2009 - 11:33 PM

Na stranu što si večito raspoložen da se svadjaš, pročitaj samo ovaj tekst pa stavi prst na čelo:

http://www.24sata.rs...ti.php?id=11196
  • 0

#259 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Posted 15 July 2009 - 06:16 AM

http://www.24sata.rs/vesti.php?id=11196

Brateeeeeeeee našle se dve budale... a i ovaj našao da glumi Džemsa Bonda.

Što se tiče ovog oko čega se prepucavate, da li je Gary to morao da uradi - nije. Da li je lik sad shvatio da se to ne radi - nije. Da li je mogao da ga upuca - teoretski. Ali, a) ne možeš svakom g**** ceo život da se (s)klanjaš jer postoji mogućnost da izvučeš deblji kraj B) a što da ne?

Neki mudash™ bi ga ili iskulirao ili zgazio na semaforu, ne bi lečio živce od (verovatno) trećeg uzastopnog nedizanja na sireni.
  • 0

#260 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Posted 15 July 2009 - 07:37 AM

Ali, a) ne možeš svakom g**** ceo život da se (s)klanjaš jer postoji mogućnost da izvučeš deblji kraj
.

Eto, meni je dok**cilo da se po ceo dan "sklanjam" i pazim na razne dijabole. I gajo, veruj mi i te kako uzivam u saobracaju jer sam se isprofilisao bas kao i ostali na drumu pa se vrlo lako nametnem i uzivam bez trzavica i sl.

Pozdrav, a to oko svadje, jbg, sta da radim, ti si uvek raspolozen da ides u beskrajne analitike, teorije, tumacenja, pricu pricu i pricu sta bi bilo kad bi bilo...znas ima ona lepa " Da baba ima ***** bila bi deda"
  • 0

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users