Mi i automobili
Posted 22 October 2020 - 09:06 AM
Te neke stvari nemaju uporište u racionalnom razmišljanju jer ta ljubav nadjača opasnost... nešto slično kao piloti, motoristi... Nema racionalnog razloga da upišeš školu za vojnog pilota u Srbiji (za platu od 700e koliko sam čuo) a objektivno mogao si i bilo šta drugo završiti i biti siguran da ćeš doživeti penziju sem slepe ljubavi (do duše uzvraćene), te tako i mi.
Kad nema nekog od vas duže na forumu, pomišljam na svašta i često su mi pred očima samo mrlje koje ostaju od jadnih životinja po putu u smislu, neću valjda ovako završiti.
Posted 22 October 2020 - 09:08 PM
Ja sam uhvatio sebe da mi je normalno da me češu šleperi po levom ramenu. Više ni ne psujem ni sebi u bradu. Surovo.Moram priznati da tako.Nadajmo se boljem.
Te neke stvari nemaju uporište u racionalnom razmišljanju jer ta ljubav nadjača opasnost... nešto slično kao piloti, motoristi... Nema racionalnog razloga da upišeš školu za vojnog pilota u Srbiji (za platu od 700e koliko sam čuo) a objektivno mogao si i bilo šta drugo završiti i biti siguran da ćeš doživeti penziju sem slepe ljubavi (do duše uzvraćene), te tako i mi.
Kad nema nekog od vas duže na forumu, pomišljam na svašta i često su mi pred očima samo mrlje koje ostaju od jadnih životinja po putu u smislu, neću valjda ovako završiti.
Posted 23 October 2020 - 03:26 AM
često su mi pred očima samo mrlje koje ostaju od jadnih životinja po putu u smislu, neću valjda ovako završiti.
15 dana treba da od psa teskog oko 15-20 kg ostane samo mrlja na putu. To isto i ja pomislim cesto kao i ti,ali tesim se da svi imamo zapisanu sudbinu,pa kako treba da bude neka bidne,moje je da se cuvam, sto podrazumeva sve sto ta rec znaci.
Posted 27 October 2020 - 04:05 AM
Posted 27 October 2020 - 02:17 PM
https://www.thetimes...-side-5033s2f3z
Interesantno je da je tamo i sada dozvoljeno tako voziti, osim po uskim ili frekventnim ulicama i krivinama.
Posted 27 October 2020 - 03:38 PM
Baš sam se pitao koja je podloga i kakvi uslovi za vožnju preko šina na Mostu na Adi - zaobišao bih prelazak i ulice kod Ada Mola i dalje do Šumarskog fakulteta. Nebezbedno, hvala na snimkuhttps://www.facebook...57871678764217/
https://www.facebook...57871799064217/
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Posted 30 October 2020 - 10:30 AM
Vozim auto, skrecem u dvoriste/garazu kao i svaki dan na posao. Neposredno pre ulaza su parking mesta sa automobilima i zardinjere. Milim zbog navike prethodnih par meseci o pomahnitalim trotinetima na trotoaru. Perifernim vidom uocavam da nema pesaka i pustam kvacilo da blago ubrzam, u tom trenutku nalece biciklista sa desne strane na trotoaru u punoj brzini (subjektivna procena 20+), iza automobila i zardinjere. Nabadam kocnicu, on usporava ispred mene i popreko me gleda. Klinac 15-16 godina, spustim prozor u najboljoj nameri i kazem mu da se bajs vozi na putu a ne na trotoaru, da i ja vozim bajs i da pazi. Gleda me i podrugljivo se smeje "Na putu, haha". Rekoh, procitaj zakon pre nego sto sednes na bajs, bicikl se vozi na putu kad nema bici staze. I dalje se smeje i podrugljivo odgovara "e bas vam hvala".
Osecao sam se porazeno. Znam da je klinac, bio sam i ja, ali ne bezobrazan kad nisam u pravu. Mada u tim godinama vise nisam bio klinac za saobracaj, znao sam pravila kao i sad. Najgore sto nije bio svestan da gresi. Pritom nisam bio u sopstvenom uobicjenom nervoznom izdanju, vec maks smiren sa namerom da mu kazem da gresi.
Posted 30 October 2020 - 10:39 AM
Posted 30 October 2020 - 10:59 AM
U pravu si. Nije mi proradio mozak u trenutku zbog nekih drugih stvari. Izgleda da ipak nisam bio dovoljno smiren da razmislim u sekundi
Nista mu ne bih ni rekao da je isao sporije tj malo brze od pesaka, jer nazalost tu ljudi cesto voze biciklu trotoarom jer nema bici staze (bulevar revolucije tj kralja aleksandra). Nego sam se i sam iscimao jer se odjednom pojavio - da ja kao biciklista povredim biciklistu, tacno bih se roknuo.
Posted 30 October 2020 - 12:11 PM
Rekoh, procitaj zakon pre nego sto sednes na bajs, bicikl se vozi na putu kad nema bici staze
То и даље по оном легендарном "тумачењу" да "смети" значи "морати" или је стварно промењен закон?
Ово и даље стоји на сајту Параграфа, у члану 40:
"Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz (...)"
https://www.paragraf...a_putevima.html
Posted 30 October 2020 - 12:49 PM
Posto ne mora, neka vozi trotoarom, moze slobodno i 30km/h, svi ce ga uociti na vreme. Pogotovo kad prelazi preko pesackog prelaza, sto je ucinio nakon sto se "susreo" samnom. Verovatno u zakonu pise da sme da koristi i trotoar kad nema biciklisticke staze, kao sto sme da koristi kolovoz u sirini od jednog metra? To je taj deo koji si izostavio, a zapravo se odnosi na to sta sme.
Koliko se secam zadnji put kad sam citao taj zakon, trotoar je primarno namenjen za kretanje pesaka. Ako bismo gledali doslovno tu stavku, ispada da po njemu mozes da vozis i traktor, jer ne pise u toj recenici da ne sme nesto pored pesaka, zar ne? To sto se samo pesaci spominju u vezi sa trotoarom ispada nebitno. Zakon nam je u mnogo detalja zastareo i potrebno je doraditi ga. Ne planiram sad da trazim da li postoji neka kaznena odredba ako se nekim vozilom kreces po trotoaru (sto bicikl i jeste). Pesacko biciklisticka staza postoji kao termin, ali kad se tako oznaci bicikl opet sme da se krece 10km/h, sto je ok, imam vremena i da ga vidim i reagujem, plus sam svestan kao vozac da je tu takva staza i da mogu da ocekujem biciklistu.
Kao da je bitno sta pise u zakonu ako neko vozi tako da svesno dovodi sebe i pesake u opasnost. U ovom slucaju sam kao vozac limene kante od 1.5t beli medved, svejedno mi je, ostecenje na autu moze biti materijalno, sto je nebitno. Tuzno mi je samo sto ljudi zbog toga sto su "u pravu" ima da nastradaju bespotrebno. Slican mentalitet kao prelazak ulice bez okretanja glave, jer pesak je uvek u pravu, makar podleteo pod autobus.
/rant off
Ne znam ni sto se pecam.
Posted 30 October 2020 - 01:30 PM
Не разумем одакле оваква реакција и одмах неки екстреми да би се напало нешто што нисам рекао.
Осврнуо сам се на то да закон ни не наговештава идеју да се бицикл, у недостатку стазе, вози искључиво по коловозу. Тај члан 40 је чак и допуњен накнадно, али формулација "сме" није промењена нити је обавеза коришћења коловоза убачена негде другде (колико је мени познато, зато и питам да ли је нешто мењано).
Posted 30 October 2020 - 02:38 PM
21) trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka.
Pošto trotoar nije namenjen za kretanje biciklista i nigde nije navedeno da biciklisti smeju da se kreću trotoarom, gde je zabuna?
I iz drugog ugla, bicikl je obavezan da se kreće biciklističkom stazom ili trakom i nigde drugde osim jednog izuzetka: sme da se kreće po kolovozu ako staze ili trake nema. Znači nije kretanje samo po kolovozu zabranjeno osim u posebnom slučaju, kretanje izvan staze je zabranjeno osim u posebnom slučaju kada postoji dozvola za kolovoz i ništa drugo.
Nadam se da će naići neko od članova ko je stručan u tumačenju zakona da ispravi ako grešim.
Posted 30 October 2020 - 02:40 PM
Не разумем одакле оваква реакција и одмах неки екстреми да би се напало нешто што нисам рекао.
Осврнуо сам се на то да закон ни не наговештава идеју да се бицикл, у недостатку стазе, вози искључиво по коловозу. Тај члан 40 је чак и допуњен накнадно, али формулација "сме" није промењена нити је обавеза коришћења коловоза убачена негде другде (колико је мени познато, зато и питам да ли је нешто мењано).
Bicikl je definisan kao vozilo.
Uz zabranu korištenja kolovoza kada postoji staza. Kada iste nema, onda sme koristiti kolovoz.
Srpski zakon o saobraćaju - vezano za bicikliste
Posted 30 October 2020 - 03:37 PM
E jeste svi smo čitali zakone sa 16 godina...
Ja bih to "Ej mali što ti je dobar bajs, dođi da vidim... e pazi, mogao si se ubiti, može to i drugačije da se vozi"... malo mekši pristup.
Ja bih uključio brisače...
Čovek je bio pod adrenalinom - za malo da pregazi dete. Normalno je da reaguje malo impulsivnije. Nije pametno, ali je ljudski, jebiga.
Dobro se sve završilo.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users