Nahvatajte ga pa ga malo izribajte, šta da im kažem.
Jedan precizan udarac u njušku i uz to uzmeš ključeve iz auta i baciš u njivu, tek koliko da te ne juri.
I elegantno se odvezeš.
Postavljeno 24 July 2020 - 03:59 PM
Nahvatajte ga pa ga malo izribajte, šta da im kažem.
Postavljeno 24 July 2020 - 04:09 PM
Da sam se nasao na tvom mestu, da me neko juri itd, zavrsio bih u bolnici od nerviranja ili gazenja od strane doticnog, tako da postovanje za pribranost i smirenost.
Nije sa bajsem, ali kad mi je lik presao na pola u moju traku obilazeci rupu odvalio retrovizor, ja pokusao da ga sustignem i konfrontiram, samo je hteo da se bije i nista vise. Saobracajac kojeg sam posle toga stao da pitam za savet me je pitao "Jel nisi dobio batine? Ako nisi, teraj dalje, sta da radis.". Pa se ti uzdaj u organe reda. Moja greska sto sam ga jurio i konfrontirao, trebao sam samo tablice da zapisem i da prijavim. Obrni okreni lose-lose.
Inace sam pomislio da se svest o biciklistima povecava, sto je mozda tacno po gradu, ali van grada je situacija ista ili gora nego pre 5 godina kad sam zadnji put aktivnije vozio. Na svakoj od zadnje 3-4 duze voznje je neko hteo da me ubije iako me je video/masem ko blesav (preticu pa idu u mene, seku i guraju u kanal itd). Od okolnih puteva smederevac i dalje vodi, iako se i avalski/kragujevacki put prilicno iskvario, ili sam ja prosto talican, ne znam.
Postavljeno 24 July 2020 - 04:37 PM
А мени баш Крагујевачки пут био први план. Претицање у мене, из супротног смера, дешава ми се на скоро свакој вожњи, па и данас. То још и имам снимљено. Но, то ради и полиција (и то имам снимљено), па шта очекивати?
Жаре, баш си нашао тешког психопату, очигледно. Мени, наивном, паде на памет да те јурио да ти се извини. Из ког сам ја филма... Иначе, безброј пута ми се дешава да неко мало.. иштрчи из споредне улице, онако, да те штрецне. Комотно, али ипак стане. Овај се баш био залетео, није ни застао, а гледао је на супротну страну. ТО не знам да ли ми се дешавало. А поготово ми се није десило да на три вожње заредом наилазим на саме лудаке. У ствари, на свакој вожњи ове године.
Бтв, са конфронтацијом... пазите.
Postavljeno 24 July 2020 - 04:53 PM
Svaki, ali svaki put kad se isterujem sa nekim u saobracaju se kajem posle i jos vise iznerviram sto sam se isterivao nego zbog same situacije. Svim snagama se trudim da ne dodje do toga, ali valjda mi je takav temperament, ne znam. Ne da treba covek da se pazi, nego treba apsolutno da izbegava, nije zdravo.
Postavljeno 24 July 2020 - 08:15 PM
Da sam se nasao na tvom mestu, da me neko juri itd, zavrsio bih u bolnici od nerviranja ili gazenja od strane doticnog, tako da postovanje za pribranost i smirenost.
Da mi se sve to desilo prethodnog dana, koji mi je krenuo naopako cim sam ustao iz kreveta i nije se zavrsio do kasno uvece i ne pamtim da sam bio toliko iznerviran, izlomio bih ga bez nekog razmisljanja i grize savesti. Ovako sam bio smiren i imao na umu kakav sam bio dan pre toga pa nisam hteo da pravim sebi probleme. Inace su mi svi rekli, sto nisi stao i premlatio budalu .
Taj put je vrlo malo opterecen vozilima i prilicno je siguran (koliko to moze biti kod nas), pricam od skretanja za Racu sa glavnog puta za Topolu i Bg. Ali budala uvek ima svuda.
Isti dan na istom putu a i na bilo kom drugom mi se desi da nigde nikog nema, cujem pozadi auto, okrenem se i pogledam vozi sredinom puta i onda me prodje na 10-15 cm i cim prodje ode opet na sredinu puta. Takvi idioti mi nikada nisu bili jasni.
Postavljeno 24 July 2020 - 08:37 PM
Inace sam pomislio da se svest o biciklistima povecava, sto je mozda tacno po gradu, ali van grada je situacija ista ili gora nego pre 5 godina kad sam zadnji put aktivnije vozio. Na svakoj od zadnje 3-4 duze voznje je neko hteo da me ubije iako me je video/masem ko blesav (preticu pa idu u mene, seku i guraju u kanal itd). Od okolnih puteva smederevac i dalje vodi, iako se i avalski/kragujevacki put prilicno iskvario, ili sam ja prosto talican, ne znam.
Pa mislim da jeste bolje. Verovatno zavisi od grada do grada ali ipak bar iz mog iskustva nije vise onako samoubilacko kada krenes na voznju. Autobusi i kamioni vise ne gaze po svaku cenu, ne guraju te bas uvek sa puta kada preticu, taksisti su se dosta popravili, mozda to ima i veze sa povecanjem broja biciklista u gradu. Daleko je to od dobrog ali opet mnogo bolje nego sto je bilo. I koliko god da je bolje uvek ima budala koje nista ne moze da popravi. Zadnji godinu-dve mi se vrlo cesto desava prema Gornjem Milanovcu na krivudavom i uskom delu puta da me niko ne pretice a napravi se "kolona" od 2-3 vozila pa me prodju na pravcu. Ranije to nije moglo da se zamisli.
Naravno i dalje te skoro niko ne konstatuje kada iz suprotnog smera krene da pretice kolonu. I dalje su Coca Cola sluzbeni vozaci najveca stoka na putu uz razne druge sluzbene "mercendajzere" i pizza ultra brze dostave. Pojavila se nova sorta Ford Focus manijaka za koje su oni "sto veci Q gospodara prstenova to veca budala" mala deca.
Postavljeno 28 August 2020 - 09:53 PM
Kolege forumasi i biciklisti, potreban mi je savet. Danas sam vozio pored Dragise Misovic bolnice i sudario sam se sa autom. Vozio sam kao na slici (zuta strelica je moja putanja) i hteo sam da prodjem pravo, dok je auto vozio putanjom crvene strelice i hteo je desno. Ja sam usao u kruzni tok pre auta, ali posto je auto brzi, obisao me je, ali sam mislio da ce i on pravo. Kad sam shvatio da ce desno, poceo sam da kocim, ali je bilo kasno i udario sam ga u zadnja vrata i tocak. To se dogodilo bas kod zadnjeg dela autobusa sa slike. Vozac auta je rekao da nista ne gledam, pa sam pitao da onda pozovemo policiju i on se slozio da je tako najbolje. Policajci su pitali ko je prvi usao u kruzni tok i obojica smo se slozili da sam ja i policajac je rekao da znaci da je onda on meni presekao put. Ali nije smeo da kaze ko je kriv u konkretnom slucaju, jer mu je zabranjeno. Ponudio je da napravi zapisnik i da ga preda sudiji, da skinu snimak sa kamera itd. i u tom slucaju bi krivac platio kaznu i eventualnu stetu. Ja imam samo malu poderotinu od pedale i to je sve. Odustao sam od daljeg postupka, jer mi se nije razvlacilo po sudu samo da bi neko platio kaznu. Ono sto me zanima je, da li sam u pravu? Voleo bih da znam i vase misljenje.
Postavljeno 29 August 2020 - 05:36 AM
Postavljeno 29 August 2020 - 08:22 AM
Postavljeno 29 August 2020 - 08:55 AM
Hvala na pomoci. Inace, njegova devojka kad je izasla iz kola, prvo je pitala jesam li dobro, a onda me pitala kako se krecem ulicom. Imam trotoar i pesacki, pa sto ne vozim tuda itd. A onda su, sta god da im kazem, tvrdili da je to njihova traka i da su oni isli pravo, a da sam ja skretao. Apsolutno mi je neverovatno da u kruznom toku neko moze da misli da ide pravo. To sto je ulica za iskljucenje pod malim uglom, ne znaci da ima prvenstvo i da nema iskljucenje iz kruznog toka. Takodje mi je fascinantna hrabrost da tako obidje i presece biciklistu. Polar mi je zabelezio brzinu i mesto sudara. Vozio sam 18,9 na sat i kad pogledam mesto kontakta, mnogo mu je bilo lakse da prodje iza mene, nego ispred. Najgore mi je sto ne znam sta dalje u takvim situacijama. Tuda vozim svaki dan. Kada prolazio pored mene, mislio sam da ce pravo, a onda je samo smotao 1m spred mene i nisam stigao da zakocim. Skrenuo sam i ja u isti pravac da ga ne udarim direktno, ali nisam mogao ostrije i udario sam ga u zadnja vrata.
Slicna je situacija na Topciderskoj zvezdi gde je i ucrtana staza u krug. Tu uvek kocim, jer znam da vozaci kola nece i jednom je neki momak zakocio i ja u cudu kazem "hvala", a onda se spusta staklo i pocinje da mi psuje majku kako nista ne gledam. Tako da nije problem negledanje, nego elementarno ne poznavanje propisa.
Postavljeno 29 August 2020 - 09:00 AM
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 29 August 2020 - 09:11 AM
Ti si imao prednost, ali to ti ne znači mnogo ako te automobil povredi ili ubije. Nažalost jednostavno moraš da računaš da je u takvim situacijama velika verovatnoća da te auto ne vidi ili ne ispoštuje.Najgore mi je sto ne znam sta dalje u takvim situacijama.
Postavljeno 29 August 2020 - 09:35 AM
Postavljeno 29 August 2020 - 10:04 AM
Ne ide to tako lako jer nema svedoka koji bi posvedočio da je on isekao biciklistu. Ovako može da se pravi lud i da tvrdi da ga je ovaj udario sa strane.Nepoznavanje propisa, bahatost, bezobrazluk. U celoj prici si ti napravio ozbiljnu gresku, pre svega jer nisi insistirao na sudskom postupku. Iako ti nije bilo nista, tvoj zivot je bio direktno ugrozen, a taj lik sto se tako lagano izvukao nije apsolutno nista naucio i dok god tako prolazi u zivotu, nece ni nauciti. Treba da ga dobro opizdis po novcaniku, da krene da se cese po temenu glave i da onda svojim prijateljima i poznanicima preprica kako je finansijski najebao jer nije video biciklistu i udario ga, pa da i njima to dopre do malog mozga da. Bi ljudi polako ali sigurno poceli da razvijaju svest o tome da biciklista jeste ucesnik u saobracaju i da hteli to oni ili ne, moraju da pocnu da uvazavaju njegovo prisustvo na drumu ili da drzava jednog lepog dana krene da pravi odvojene biciklisticke staze za bicikliste. Drugacije nece nauciti niko i nikad!
Postavljeno 29 August 2020 - 10:05 AM
Hvala na pomoci. Inace, njegova devojka kad je izasla iz kola, prvo je pitala jesam li dobro, a onda me pitala kako se krecem ulicom. Imam trotoar i pesacki, pa sto ne vozim tuda itd. A onda su, sta god da im kazem, tvrdili da je to njihova traka i da su oni isli pravo, a da sam ja skretao. Apsolutno mi je neverovatno da u kruznom toku neko moze da misli da ide pravo. To sto je ulica za iskljucenje pod malim uglom, ne znaci da ima prvenstvo i da nema iskljucenje iz kruznog toka. Takodje mi je fascinantna hrabrost da tako obidje i presece biciklistu. Polar mi je zabelezio brzinu i mesto sudara. Vozio sam 18,9 na sat i kad pogledam mesto kontakta, mnogo mu je bilo lakse da prodje iza mene, nego ispred. Najgore mi je sto ne znam sta dalje u takvim situacijama. Tuda vozim svaki dan. Kada prolazio pored mene, mislio sam da ce pravo, a onda je samo smotao 1m spred mene i nisam stigao da zakocim. Skrenuo sam i ja u isti pravac da ga ne udarim direktno, ali nisam mogao ostrije i udario sam ga u zadnja vrata.
Slicna je situacija na Topciderskoj zvezdi gde je i ucrtana staza u krug. Tu uvek kocim, jer znam da vozaci kola nece i jednom je neki momak zakocio i ja u cudu kazem "hvala", a onda se spusta staklo i pocinje da mi psuje majku kako nista ne gledam. Tako da nije problem negledanje, nego elementarno ne poznavanje propisa.
Šta raditi da se to izbegne? Pisao sam više članaka na tu temu. Ovo je poslednji u nizu, a preporučujem i čitanje prethodna tri (linkovani su na početku ovog članka) - ima baš i primer za kružni tok:
Tipične rizične situacije za bicikliste u saobraćaju
Postavljeno 29 August 2020 - 10:23 AM
Ne ide to tako lako jer nema svedoka koji bi posvedočio da je on isekao biciklistu. Ovako može da se pravi lud i da tvrdi da ga je ovaj udario sa strane.
Policajci su pitali ko je prvi usao u kruzni tok i obojica smo se slozili da sam ja i policajac je rekao da znaci da je onda on meni presekao put. Ali nije smeo da kaze ko je kriv u konkretnom slucaju, jer mu je zabranjeno. Ponudio je da napravi zapisnik i da ga preda sudiji, da skinu snimak sa kamera itd. i u tom slucaju bi krivac platio kaznu i eventualnu stetu.
Postavljeno 29 August 2020 - 10:38 AM
Један од најопаснијих кружних токова у Београду, тим пре што је обично пуно возила.
Возач аутомобила је дефинитивно био са твоје леве стране и имао је обавезу да те пропусти у кружном току, односно морао је да се увери да може да пређе у десну траку на безбедан начин. И уз обавезно коришћење мигавца.
Ипак, овде има неколико проблема:
1. Супротстављена правила у ЗОБС-у - бициклиста мора да буде до 1 метар од десне ивице коловоза, али жута трака је само за јавни превоз. Да ли је бициклиста смео да уђе у кружни ток из жуте траке?
2. Где тачно почиње кружни ток у овом случају, односно где почињу да важе правила кружног тока? Нпр, Стрит вју из 2015. године показује да на прикључењима постоји троугао, али нема нигде знака за кружни ток. Знакови постоје тек на самом острву. Самим тим, испада да правила кружног тока не важе за оне који у било ком случају возе право, на први "излаз", него само за оне који заиста круже, односно иду барем на други излаз. У том случају, возач аутомобила је поступио испправно, јер је ишао право, а бициклиста је направио грешку, јер је он, у ствари, секао путању (вероатно и без сигнала руком).
Е сад, на овом старом снимку нису биле ни исцртане траке на асфалту, можда сада јесу. Али, ако су знакови за кружни ток и даље тек на острву, мислим да и даље не би важила правила кружног тока за оне који иду на први излаз. А сад направите анкету коме би то тамо уопште пало на памет.
Postavljeno 29 August 2020 - 11:45 AM
Postavljeno 29 August 2020 - 12:22 PM
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika