Juče sam probio led i odvozao stazu malog fruškogorskog maratona i imao sam šta da vidim. Ljudi, kakvo je stanje trenutno
ovde nema maratona! Osim ako je nekom zadovoljstvo da pet kilometara gura bicikl kroz blato i zaobilazi hrpe posečenog drveta, ali ja nekako nisam zbog toga zavoleo ovu stazu...
Ovakvo je stanje na potezu od Grgetega ka TV-tornju. Kao što vidite, maratonska staza je postala odlagalište za drva:

Da, i ovo je na sred staze, na jednom mestu kako sam se provlačio, neke grane su mi zakačile onu polugu za oslobađanje točka, i ceo točak sam jednostavno ostavio za sobom! A pumpu koju sam tu negde ostavio, da ne spominjem.

Ovde mi se kajš od mobilnog upleo, ali vredelo je postaviti sliku da vidite kako izgleda dobar deo ovog poteza koji sam spomenuo, a stanje nije mnogo bolje pre i posle Astala, pre i posle onog drveta u čistini, nakon prvog uspona sa Glavice, pa posle, na onom "brzom spustu", koji više nije tako brz, pa i tamo van šume kad se izađe u njive. Možda će se sve ovo osušiti, ali ostaće ovako, i onda čik vozi po tome. Već ima takvih delova maratona od ranije koji su se skamenili sa tim ogromnim kolotrazima od traktora tako da se jedva voze (uspon od Jazaka na velikom maratonu, npr.)

Samo da podsetim da je ovako definisan nacionalni park (prema Vikipediji) - "A national park is a reserve of natural or semi-natural land, declared or owned by a government, set aside for
human recreation and enjoyment, animal and environmental protection". Na Fruškoj gori izgleda da odavno važe neki drugi prioriteti. Ali pretpostavljam da kod nas biciklista vlada ista apatija kao i svuda, i da ćemo i ovo pustiti da prođe. Samo nemojmo se onda žaliti kad se FG maraton 2020 bude vozio po brdovitom betonskom naselju, iz čisto istorijskih razloga poznatom kao "Fruška gora".