Meni je ova tema bliska srcu jer je Fruškogorski MTB Maraton taj koji je mene lično privukao takmičarskoj strani MTBa. Da nije bio tako otvorenog i revijalnog karaktera verovatno nikada ne bih ni došao da se "oprobam", a kamoli da počnem ozbiljnije da treniram i učestvujem na nekim drugim trkama.
Sad je pitanje ko kako vidi poentu te trke - da li on stvarno služi zato da se neupućene novajlije "oprobaju", naročito na ubitačnom Velikom maratonu, ili ipak treba da se povuče crta i kaže da je Veliki maraton samo za one najspremnije a da se amateri drže Malog ili eventualno Srednjeg (neki su se pošteno i na Srednjem namučili prošle godine)? Kako god bilo, čini mi se (ispravite me ako grešim) da je svako mogao da učestvuje i na Velikom maratonu iz prostog razloga što Ivanu nije bio problem da organizuje sudije koji će i po ceo dan sedeti na kontrolnim tačkama ako treba (a vala, trebalo je!) - pa dok je to tako, ja ću uživati u tome da guram svoje granice i vozim Veliki. Kada bi se povukla ta crta, svestan sam da je verovatno ne bih prešao sa svojih 6:15, ali ipak to vreme je čitavih 40 minuta brže nego prvi put, a biće nadam se i brže jer to meni predstavlja lep cilj svake godine. Hoću da kažem da je Veliki FG maraton nešto što je mene podsticalo da više i kvalitetnije treniram, i da počnem da se trkam, i u čemu ću uživati (ha, ako se to može nazvati uživanjem!) dokle god mi se bude dozvoljavalo!
P.S. Što se tiče vremena od 8 sati+ prošle godine, znam pouzdano za neke da su se izgubili, recimo Amin Kujović koji je iz BiH, je li. Koliko god dobra bila markacija, uvek može bolje - da, i ja sam prve godine krenuo kroz šumu umesto po asfaltu

Sad je jasnije obeleženo.
P.P.S. Potpuno se slažem za "energetske" trake - nešto smo o tome već polemisali, meni se čini da bi to lako moglo da se zameni papirnom trakom koja bi brzo strunula, ali bi ipak preživela nekoliko dana pred trku, kada je Fanatikovci i kače, koliko znam.