Jump to content

Fotografije

MTB Fruskogorski Maraton 2010

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
496 odgovora na ovu temu

#301 gordan

gordan
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 517 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 05:49 AM

pavleproma said

Odvojiti sve startove za po 5min. Veliki, srednji, mali.
Niko nikome nemoze toliko da zasmeta koliko moze da bude lose ako se desi nesreca na prvom spustu (tvrdim i najopasnijem na celom maratonu), jedan od faktora je i preterana guzva.

Nakon što sam juče dva puta prošao taj prvi spust, u potpunosti podržavam ovaj Pavletov pedlog.

Pored toga što u poslednjih (kamenito-šljunkovitih) 200-300m tog spusta, uobičajeno za ovo doba godine po stazi teče potok, na početku te deonice pojavila se blatna jaruga dužine 10-ak metara široka skoro koliko i sama staza (videti sliku koju je postavio markowe). Postoji sa desne strane mesto širine 40-ak cm kojim se može proći, ali se mora birati da li će točak ići kroz kolotrag pun vode i kamenja ili ivicom tog kolotraga koja je pod nagibom (i moliti se da krampon "ne popusti"). Izvodljivo kada se vozi sam (čak i za nekog sa prosečnom downhill tehikom, kao što sam ja), ali zajedno sa dvestotinjak ljudi, od kojih većina ne poznaje teren i doleću na to mesto sa 30-40km/h, teško.
Upravo na tom mestu, a bio sam u sredini grupe, su me prošle godine sustigli vodeći sa malog maratona koji je startovao minut nakon velikog i srednjeg. Zato mislilm da interval između startova sada treba povećati.

Naravno, uvek postoji mogućnost da se pre te kritične deonice siđe sa bajka i pomenutim stazicama koje idu iznad tog useka prenese bajs, ali treba imati na umu da su one veoma klizave i strme za hodanje u sprintericama.
  • 0
--

#302 berg

berg
  • Members
  • PipPipPip
  • 84 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 06:18 AM

Hvala G na podrsci. Treba biti razuman i pametan. Smatram da nikakav nije problem razdvojiti maratone za po 5min - sve! Ima tu jos par dobrih argumenata za to.

Ljudi, u nedelju vam svima zelim srecu i dobru voznju. Vidimo se na MARATONU.

P.
  • 0

#303 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 06:48 AM

Jako teško da će moći startovi da se odvoje, jer se javlja problem zaustavljanja saobraćaja na Paragovu. Iako je nedelja, taj put je i dalje jako prometan i policija ne može na tako dug period da zaustavi saobraćaj i jako je bitno da se ta deonica što pre prođe, pogotovo što, kako sam ja razumeo, ne može da se dobije dozvola za zaustavljanje te deonice, nego može policija da izreguliše i privremeno zaustavi vozila da biciklisti prođu.
  • 0

#304 gordan

gordan
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 517 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 06:56 AM

gamzzy said

Iako je nedelja, taj put je i dalje jako prometan i policija ne može na tako dug period da zaustavi saobraćaj i jako je bitno da se ta deonica što pre prođe, pogotovo što, kako sam ja razumeo, ne može da se dobije dozvola za zaustavljanje te deonice, nego može policija da izreguliše i privremeno zaustavi vozila da biciklisti prođu.

Ala im je razlog... Ne mogu da zaustave saobraćaj pola sata da prođe (najviše) dvestotinjak biciklista, a mogli su da ga drže zatvorenim barem sat i po prošle nedelje da prodje par hiljada planinara...
  • 0
--

#305 markowe

markowe
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 416 posts

Postavljeno 13 May 2010 - 07:52 AM

Moglo bi i da se lupi ograničenje na tom delu, sudija sa zastavom n2:2vltpw7 - obavezno usporavanje i zabranjeno preticanje, pod pretnjom n2:w96 , a moguće i n2:2zrqneq i n2:757. Mislim da to ne bi bilo ništa neobično za jednu MTB trku. Preticanje bi moglo da bude naročito opasno, jer onaj ispred krivuda, traži putanju i ne može da gleda iza da li mu neko prilazi punom parom s leđa.

Mislim, sad ispada da dramimo malo, ali ne sme se podceniti efekat toga kad se 200 takmičara bude sjurilo tuda, može da bude belaja, iako verujem da će samo oni naj...am...entuziastičniji baš uleteti u to punom parom.
  • 0
Move along now, nothing to see here...

#306 predrag

predrag
  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Postavljeno 13 May 2010 - 10:53 AM

mozda moze da se napravi tzv. "zatvorena voznja" (u kojoj se preticanje sluzbenog vozila kaznjava diskvalifikacijom) - svi zajedno lagano krenu sa starta predvodjeni sluzbenim vozilom npr. crosserom, i kad se prodje taj spust onda sudija da znak za start. tih par minuta na 5+ sati blatnjavog maratona nikom nece smetati

moje 2 pare ;)

p.
  • 0

#307 BojanNS

BojanNS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 564 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 11:05 AM

Ljudi samo opusteno, nije bas tako strasan taj deo, naravno neki ce pasti, neki ne ali ne jure svi vreme tako da koja desetina sekundi gore dole nije bitno. 8)

To da ne mogu da zaustave saobracaj je stvarno bezveze, ne bi trebalo da bude zatvoreno ni pola sata mozda 10-15 min.
  • 0

#308 markowe

markowe
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 416 posts

Postavljeno 13 May 2010 - 11:10 AM

predrag said

mozda moze da se napravi tzv. "zatvorena voznja" (u kojoj se preticanje sluzbenog vozila kaznjava diskvalifikacijom) - svi zajedno lagano krenu sa starta predvodjeni sluzbenim vozilom npr. crosserom, i kad se prodje taj spust onda sudija da znak za start. tih par minuta na 5+ sati blatnjavog maratona nikom nece smetati

moje 2 pare ;)

p.

Da, i to zvuči razumno, samo je problem što ljudi hoće da se dočepaju uspona (za Glavicu) među prvima da ne bi zaglavili u masi pa ne znam da li bi bili oduševljeni tim rešenjem, mada ruku na srce, masa se dosta rasporedi dok se stigne do dole, prošle godine sam izašao dole možda među prvih 10-15 i bio sam maltene sam.
  • 0

#309 nblexel

nblexel
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1137 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 11:22 AM

meni sve ovo o tim "opasnim" deonicama daluje bezveze... :roll: poslednji put kad sam proverio MTB se još svrstavao u ekstremne sportove?! Pa šta ako je opasan taj spust (ali nikako ne TOOLIKO opasan), ali ne treba preterivati, mislim jest da su tamo već padali ljudi, ali padali su i svugde drugde, pa sad da stavimo neko "ograničenje" na svaki spust jer je neko pao i ugruvao se malo ili više? Bilo bi baš glupo stavljati kojekakva ograničenja i takve stvari... Jednostavno pre starta posle prozivke samo dati na razglas da se pazi na prvom spustu, kao što se uvek tako dalo na razglas gde treba obratiti pažnju i gotovo...
  • 0
Haro X6

Definition of freeride: Ride and feel free! [Richie Schley]

#310 gordan

gordan
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 517 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 11:50 AM

nblexel said

Pa šta ako je opasan taj spust (ali nikako ne TOOLIKO opasan)

stativa! :)
ako sam dobro pratio, niko nije rekao da je problem u (većoj ili manjoj) opasnosti koja vreba na tom spustu zbog njegove složenosti, već da bi istovremeni nailazak velikog broja takmicara velikom brzinom na njega mogao bespotrebno da uveca rizik da se neko povredi.
  • 0
--

#311 markowe

markowe
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 416 posts

Postavljeno 13 May 2010 - 12:13 PM

gordan said

nblexel said

Pa šta ako je opasan taj spust (ali nikako ne TOOLIKO opasan)

stativa! :)
ako sam dobro pratio, niko nije rekao da je problem u (većoj ili manjoj) opasnosti koja vreba na tom spustu zbog njegove složenosti, već da bi istovremeni nailazak velikog broja takmicara velikom brzinom na njega mogao bespotrebno da uveca rizik da se neko povredi.

Ma da, nezgodna deonica jeste, ali najviše zato što je na startu, na kraju duge nizbrdice. Uostalom, čak i kod ekstremnog sporta mora se bezbednost uzeti u obzir, a inače ne mislim da je XCM prvenstveno disciplina koja služi za test ekstremnosti, nego izdržljivosti na prvom mestu, ali ajd' sad da ne drobimo, trebaće bar neka mera predostrožnosti, da ne bi neko stradao.
  • 0

#312 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 May 2010 - 05:35 PM

Maraton Parenzana je prošle godine počela sa usponom od 10-tak stepeni od 200-tinak metara, skretanje desno na asfalt i posle nekih 500m naglo skretanje desno na sveže nasut oštar makadam koji je uz to i spust u trajanju od 4km :twisted: U isto vreme startovalo oko 450 takmičara i svi grizu ko ludi.
Makadam koji pršti, pri brzinama od oko 40km/h sa poprečnim, ne tako plitkim kanalima i sa gužvom oko sebe nije ni malo naivno. Sve je prštalo skoro do visine kormana.

Neka na ovom maratonu bude oko 300 ljudi, a do tog spusta ima oko kilometar. Trkači neće imati nikakav problem da odmaknu rekreativcima, niti da spuste taj spust. Do prvog singl-treka ima oko 2-2,5kmšto je sasvim dovoljno da se kolona razvuče.
Za regulisanje protoka se brine prvo usko grlo a to je prva krivina.
Na startu će biti upozoreni svi na opasne deonice.
Ne vredi više raspravljati o tim stvarima. Šuma je na par mesta razrovana od traktora i mi tu sada ništa ne možemo (neću sigurno ja ići da izravnjavam), a očuvanje drveća od drvoseča je potpuno druga tema u kojoj ću učestvovati kada prođe gužva oko maratona.
Toliko za sada.
  • 0

#313 Vanessa

Vanessa
  • Members
  • PipPip
  • 65 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 May 2010 - 10:57 AM

300 pretprijavljenih učesnika =D> n:anim_32 \:D/ i stiže još :wink:
  • 0

#314 markowe

markowe
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 416 posts

Postavljeno 14 May 2010 - 11:13 AM

Vanessa said

300 pretprijavljenih učesnika =D> n:anim_32 \:D/ i stiže još :wink:

„Vanessa”, ne vidim tvoje ime tamo!
  • 0

#315 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 May 2010 - 11:56 AM

markowe said

„Vanessa”, ne vidim tvoje ime tamo!

Glasovi u glavi još nisu precizirali gde će.... :D :D :D
  • 0
Homesick for a place you've never been...

#316 Vanessa

Vanessa
  • Members
  • PipPip
  • 65 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 May 2010 - 02:27 PM

Kad sve vas popišem, onda ću misliti na sebe O:) a prijave su danas do 22h, tako da ima još vremena :wink:
  • 0

#317 markowe

markowe
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 416 posts

Postavljeno 14 May 2010 - 02:35 PM

Vanessa said

Kad sve vas popišem, onda ću misliti na sebe O:) a prijave su danas do 22h, tako da ima još vremena :wink:

Da ošacuješ konkurenciju, da da, još uvek pikiraš na Veliki, vidim ja.
  • 0

#318 Vanessa

Vanessa
  • Members
  • PipPip
  • 65 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 May 2010 - 02:45 PM

markowe said

Vanessa said

Da ošacuješ konkurenciju...

Koju konkurenciju? :lol:
Otkud ti srednji? Kad sam videla tvoju prijavu bilo je :shock: bila sam ubeđena da će ti glasić reći 'veliki' na kraju.
  • 0

#319 markowe

markowe
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 416 posts

Postavljeno 14 May 2010 - 03:02 PM

Vanessa said

Koju konkurenciju? :lol:
Otkud ti srednji? Kad sam videla tvoju prijavu bilo je :shock: bila sam ubeđena da će ti glasić reći 'veliki' na kraju.

A, ma, jeste, meni je maraton Veliki, i gotovo, al' ne vredi, iako jesam trenirao za njega znam da bi u ovim uslovima to bilo čisto mučenje. Nadam se sledeće godine da će biti bolje, pa da možda završim za ispod 6 sati ;) Ovako, bilo bi dobro da ga pređem ispod 6 dana!

Dakle, nadam se da ću ti bar neku partiju pružati na srednjem, i da ću njega završiti za manje od 6 sati!

Inače, pitanje za poznavaoce u vezi sa gumama - šta mislite, je li ima logike u ovakvim uslovima kakvi nas čekaju ispumpati ih do nekog golog minimuma?
  • 0

#320 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 May 2010 - 03:30 PM

Nikako ne ispumpavati gumu!
Možda ćeš i imati neki bolji grip na usponima, ali na spustevima će ti bežati i tvrda zemlja!
Samo što veći krampon i što ređi krampon i to je dobitna kombinacija za ovo vreme.
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika