Да се вратимо на тему наочара... данас сам имао прилике да тестирам Queshark Photochromic кинеске наочаре. Поредио сам их са мојим Uvex 611VL... најкраће, јако личе по конструкцији и дизајну. Обе су фотосензитивне, дакле затамљују се на сунцу. Истина, данас није сунце било најаче, али довољно да их упоредим. Оригиналне Uvex за нијансу имају јаче затамљење, док су Queshark Photochromic субјективно "топлије", тј. дају мало жуће затамљење. Квалитет "стакла" (односно пластике кроз коју се гледа) је тешко проценити, посебно тзв. UV заштиту, али кинеске не делују много различито у смислу да субјективно осећам да ми њихово коришћење смета. Сам оквир и конструкција кинеских наочара делује "јефтиније" јер је за нијансу тања, лакша и мекша, али што даје по мени пријатнији осећај на глави. Оба модела имају гумирани завршетак који иде на уши, али је он код кинеских наочара дужи што мени такође више прија јер повећава удобност. Не знам из ког разлога (да ли због облика моје главе) мени већина било којих наочара не одговара, тако да их не носим ако не морам. На ове моје Uvex сам се након пар година "навикао", па ми не сметају, али признајем да су ми ове кинеске ипак мало удобније.
На крају цена... овај модел Uvexa је код нас око 5.000 (ајде да кажемо четрдесетак евра), док је кинески модел Queshark Photochromic 7-8 евра на alixpress.com. Разлика у цени је значајна, далеко више од разлике у квалитету која јесте на страни Uvexa уз све што сам написао. Сад, ако неко жели да проба фотогреј наочаре, мислим да се исплати наручити. Оне не могу да дају затамљење као неке "обичне" наочари за сунце, али сматрам довољно за комфорну вожњу. Њихова предност је да се могу користити универзално по свим временским условима и у свако доба дана и ноћи.