Nosim ja naocare na biciklu stalno prvenstveno zbog musica, kamencica i vetra ali... evo gde je problem, ljudi misle da bezbojna stakla nemaju UV zastitu sto nije tacno. S0 do S4 oznake su za propustanje svetlosti (eng. shade) a ne oznaka za kvalitet UV zastite, vecina plasticnih sociva od najjeftinijih do najskupljih stite od UV zracenja 99% ~ 100% bez obzira na boju bilo da su bezbojna ili zatamnjena. Zato kazem da vam nisu potrebna zatamnjena stakla osim ako imate neku osetljivost pa ne smete na sunce i ako ste pored povrsina koje mnogostruko uvecavaju kolicinu UV zraka prema ocima. Na snegu ili moru pri suncanom vremenu obavezno staviti naocare ali tvrdim da je za istu cenu bolje kupiti kvalitetne bezbojne naocare nego one koje dolaze sa 3 - 4 para stakala pa jos kad su narandzasta, plava, roze...
@ FalloutBoy Kako znate da problem nije bio u infracrvenom delu spektra? Jel znate da ima stakala koja stite od UV plus od infracrvenog spektra... Sad tek necete znati koje da kupite.
Ne znam koji je spektar, ali znam da je sa naočarima za sunce problem nestao. Prvo na samom letovanju, posle par dana, a nije se ponovio na putu do kuće.
Meni se bezbojna stakla ne sviđaju za jako sunce jer ipak naprežem oči. Opet, tamna ne volim za noć. Zato, kad sam otkrio ta fotosenzitivna - pesma! Ništa drugo ne bih uzeo. I vizir kacige za motor sam uzeo takav.