Nema potrebe ni za zatamnjenim naocarima osim ako osoba ne zavaruje nesto ili je starleta koja je morala rano da ustane posle neispavane noci pa nije stigla da se nasminka...
Ja sam mislio da smo apsolvirali da je tokom hiljada godina evolucije ljudsko telo prilagodjeno na kolicinu svetlosti i zracenja koja dolazi do njega prirodnim putem.
Istina je da se zenice sire kad je ispred zatamnjena povrsina, pitanje je da li u normalnim uslovima kao npr. voznja bicikla po Srbiji dodatna kolicina UV zraka opasna.
Izgleda da cemo uskoro morati da mazemo kozu na rukama i usima sa UV zastitnom kremom kada budemo izlazili iz nasih domova sa klima uredjajima da bismo se prevezli u kolima sa klima uredjajem do prodavnice sa klima uredjajem... pri tome konzumirajuci cistu vodu iz kancerogenih plasticnih flasa i grickajuci hranu sa vestackim vitaminima i emulgatorima i konzervansima... Obavezno sa mobilnim telefonom u prostoru ispresecanom vestacki stvorenim mikrotalasima cija kolicina prelazi kolicinu koja dolazi iz prirodnih izvora...
Razumem šta hoćeš da kažeš i delimično se slažem. Meni su oči tamne i naočare za sunce nosim izuzetno retko - više mi smetaju, nego što pomažu. Ipak, na biciklu nosim naočare zbog:
1. zaštita od vetra (ne suze oči, bolje vidim put i opasnosti)
2. zaštita od mušica i kamenčića koje bacaju vozila - ipak imam samo dva oka
3. zaštita od sunca koje se odbija od asfalta.
Drugarica i ja smo pre par godina išli motorima na more. Nekih 10ak sati lagane vožnje. Nije imala zatamnjen vizir, niti naočare za sunce ispod kacige. Oči su joj bile crvene kao da je varila i prvih par dana na moru je stalno nosila naočare za sunce. Nije ni ona znala da će biti problema, inače bi ranije uzela naočare za sunce.
Da ne pričam o tome da smo prirodno pravljeni da trajemo 30ak godina, posle toga rashod. Ko hoće da živi vitalno i zdravo i sa 60, mora da radi i neke neprirodne stvari.