Jump to content

Fotografije

Koliko je pametno farbati felne ?

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
19 odgovora na ovu temu

#1 dusan271992

dusan271992
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 530 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 November 2009 - 09:36 PM

Imam Sun Rims MTX S-type crne felne koje su poprilicno izguljene a i izudarane...pa bi da ih i ispravim i ofarbam,al nebih zeleo posle mesec dana imam ponovo izguljene tockove...farbanje bi bilo u belo... :)
http://koukussa.klaa... ... kiekko.JPG

ako imate neki savet oko farbanja dobro bi dosao..hvala unapred :mrgreen:
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika

#2 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 25 November 2009 - 11:13 PM

Mozda bi plastifikacija resila problem na duzi period. :)
  • 0

#3 dusan271992

dusan271992
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 530 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 November 2009 - 06:03 PM

stolegrom said

Mozda bi plastifikacija resila problem na duzi period. :)

e vidis to mi nije palo napamet :)
al tu imam problem posto ne znam gde bih to mogao da uradim i koliko bi kostalo :roll:
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika

#4 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Postavljeno 26 November 2009 - 07:52 PM

Npr.

http://www.peskiranje.com/
http://www.plastamen.rs/
http://jevic.rs/plas...ija-metala.html
http://www.rolometal...plastik_srp.htm

Sta znam, minimum 20eur sa peskiranjem. :roll: Voleo bih jednog dana da furam bele, mnogo opako izgledaju. Video si arioth-ove. 8)
  • 0

#5 dusan271992

dusan271992
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 530 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 27 November 2009 - 08:59 AM

da video sam ariothove...i jako lepo izgledaju..jos ce prelepo da sednu na onom gay biciklu :)
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika

#6 BojanNS

BojanNS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 564 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 November 2009 - 11:52 PM

Ja sam isto mislio da uzmem bele felne pa me zanima koliko se prljaju, znam da se prljaju lakse nego da su neke druge boje ali da li je bas katastrofa ili je podnosljivo...ne volim kada je mi je prljav bajs u kuci, ja ga posle voznje odmah brisem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0

#7 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Postavljeno 28 November 2009 - 12:36 AM

Pa manje se prljaju od crnih, koji paradoks. S crnim proletis putem gde je malo prasnjavo i posle toga izgledaju kao da su prosle solunski front. :lol:
  • 0

#8 dusan271992

dusan271992
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 530 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 28 November 2009 - 09:03 AM

stolegrom said

Pa manje se prljaju od crnih, koji paradoks. S crnim proletis putem gde je malo prasnjavo i posle toga izgledaju kao da su prosle solunski front. :lol:

manje se prljaju bas kao sto stole kaze :mrgreen:

a ja sam se malo vise raspitao o toj plastifikaciji i odustajem od nje..
posto se felna zagreva na velike temperature pa posle hladi moze da izgubi svoju karakteristiku tj kao da ima zamor materijala...a posto su tockovi u pitanju nebih zeleo nesto tako :mrgreen:
probacu sa sprejem kad prodam ram,peskiranje pa lepo 3-4 sloja bele i na kraju lak :P
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika

#9 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Postavljeno 28 November 2009 - 09:42 AM

Hmm, pa ne verujem da su ti felne od magnezijuma? :mrgreen: Cuo sam da se on moze izvitoperiti prilikom krčkanja, u prosecu plastifikacije. Pa zato nije bas pametno plastificirati neke vile (lower legs). Alumunijum se valjda radi bez problema...ako su celicne, tek onda nemas brige. :lol: Oni koji su upuceniji u metale i njihova svojstva, nek daju svoje misljenje. :)

Dt Swiss nakon plastifikacije :arrow:

Postavljena slika

:shock: =D>

Preuzeto sa: forums.mtbr.com/showthread.php?t=243642&highlight=powder+rims
  • 0

#10 dusan271992

dusan271992
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 530 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 28 November 2009 - 10:42 AM

stolegrom said

Hmm, pa ne verujem da su ti felne od magnezijuma? :mrgreen: Cuo sam da se on moze izvitoperiti prilikom krčkanja, u prosecu plastifikacije. Pa zato nije bas pametno plastificirati neke vile (lower legs). Alumunijum se valjda radi bez problema...ako su celicne, tek onda nemas brige. :lol: Oni koji su upuceniji u metale i njihova svojstva, nek daju svoje misljenje. :)

Dt Swiss nakon plastifikacije :arrow:

Postavljena slika

:shock: =D>

Preuzeto sa: forums.mtbr.com/showthread.php?t=243642&highlight=powder+rims

uf jako lepo izgleda ovaj DT :)
ne znam vise ni sam...raspitacu se jos malo sta kako...
inace felne su aluminujumske 6061 :mrgreen:
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika

#11 nomad

nomad
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 723 posts
  • LocationIzrael

Postavljeno 28 November 2009 - 06:50 PM

Sta da ti kazem, sa modom i ukusom ne mogu da se prepirem, samo uzmi u obzir da mi se sa DT 5.1D felne (crne, doduse), farba skida (malo) svaki put kada je perem/brisem. Na NoTubes felnama mi se tako nesto nijada nije desilo, i mnogo ih je tesko ogrebati - anodizirane su :twisted: .
Sem toga, anodizirane su nesto lakse (za DH ti nije bitno ali XC perfekcionisti sigurno ne bi bez veze dodali 5-10g :? Na zalost, niko mi nije odgovorio da li neko kod nas radi anodizaciju (i ako rade, da li znaju da anodiziraju i u drugim bojama, sem crne...)
  • 0

#12 OOX

OOX
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 525 posts
  • LocationSrbija/Vojvodina/Kula

Postavljeno 03 December 2009 - 05:02 PM

ja cu posle nove godine da plastificiram tockove u belu boju pa ako budu valjali javicu ti :D
  • 0
...

#13 dusan271992

dusan271992
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 530 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 December 2009 - 06:32 PM

OOX said

ja cu posle nove godine da plastificiram tockove u belu boju pa ako budu valjali javicu ti :D

aj javljaj,pa ako se dobro ponasaju da plastificiram i ja :)
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika

#14 OOX

OOX
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 525 posts
  • LocationSrbija/Vojvodina/Kula

Postavljeno 04 December 2009 - 01:06 PM

Poslao sam im mail juce da vidim koliko para traze i kad mogu ali niko mi jos uvek ne odgovaara :(
  • 0
...

#15 brancko

brancko
  • Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
  • LocationLazarevac-Vrbovno

Postavljeno 18 February 2013 - 03:58 PM

Da li je Dule plastificirao felne,bas me zanima ? :D

Ja bih moje zastitio trakom,ofarbao nekim kvalitetnim sprejom i lakirao.
  • 0

#16 rakith3pr0

rakith3pr0
  • Members
  • 1 posts

Postavljeno 05 May 2014 - 04:31 PM

I da li je neko plastificirao Felne ???, kakvi su utisci , posto sam ja cuo da se felne Oslabe i da lako pucaju posle toga , pa reko malo da pogledam po netu sta ljudi kazu ...
  • 0

#17 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5543 posts

Postavljeno 05 May 2014 - 08:54 PM

rakith3pr0 said

I da li je neko plastificirao Felne ???, kakvi su utisci , posto sam ja cuo da se felne Oslabe i da lako pucaju posle toga , pa reko malo da pogledam po netu sta ljudi kazu ...

jesam, i alu i celik, za sada bez problema.
Ove alu su do kraja prosle sezone vozene zaista ozbiljno i to bez problema.

Verovatno postoje razlicite tehnologije plastifikacije, jer, kad malo bolje razmislim,
temperatura pecenja praha od 700*C koja se koristi u nekim slucajevima/tehnikama,
ne verujem da moze dobro da utice na alu felnu!?!?

Neki alu ramovi imaju tanje "stenke" zidova nego obruci
a ni sa njima nisam imao problema, tako da...
  • 0

#18 jebivetar

jebivetar
  • Members
  • PipPipPip
  • 120 posts
  • Location011

Postavljeno 06 May 2014 - 06:13 AM

Koliko ja znam aluminijum ima stabilnu strukturu i nema potrebe da se "kali"tako da mu zagrevanje nece poremetiti cvrstinu
Kada se celik kali zagreva se skoro do tacke topljenja pa se onda naglo hladi
Temperatura topljenja celika je oko 1500 C a aluminijuma oko 650 C
Temperatura metala koji se plastificira treba da bude 150 C dok je maksimalna temperatura peci za plastifikaciju 250 C

Moje misljenje je da plastifikacija bilo celika bilo aluminijuma ne utice na fizicke osobine materijala
Pogotovo sto sto su navedene tacke topljenja za nelegirane materijale dok materijali koji se koriste za izradu ramova i felni su legirani i imaju vise tacke topljenja
  • 0

#19 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5543 posts

Postavljeno 06 May 2014 - 10:24 AM

jebivetar said

Koliko ja znam aluminijum ima stabilnu strukturu i nema potrebe da se "kali"tako da mu zagrevanje nece poremetiti cvrstinu
Kada se celik kali zagreva se skoro do tacke topljenja pa se onda naglo hladi
Temperatura topljenja celika je oko 1500 C a aluminijuma oko 650 C
Temperatura metala koji se plastificira treba da bude 150 C dok je maksimalna temperatura peci za plastifikaciju 250 C

Moje misljenje je da plastifikacija bilo celika bilo aluminijuma ne utice na fizicke osobine materijala
Pogotovo sto sto su navedene tacke topljenja za nelegirane materijale dok materijali koji se koriste za izradu ramova i felni su legirani i imaju vise tacke topljenja

pa OK je to sto ne treba da se kali, ali se zavarani spojevi...ajd da tako kazem "otpustaju"
tako na nekim ramovima postoji oznaku tog procesa (npr: T6 ili T4)
sto podrazumeva "sazrevanje" vara i okolnog materijala u odredjenom vremenskom periodu
pod odredjenim temperaturnim uslovima, sto povoljno utice na zavareni spoj.
Ne treba zaboraviti da su kvalitetni obruci zavareni a ne samo spojeni trnom!
Ako temperatura u jednim slucaju moze da pomogne, verujem da u drugom moze i da odmogne.
Ako su temperature plastifikacije 150-250*C onda msm da nije problem, ali ako su oko 700*C
(a cuo sam da postoje i prahovi koji zahtevaju toliku temperaturu) tu bih se vec dvoumio.

Za sad sam radio skoro sve: ramove, tvrde vile, amortizerske vile, obruce, armature, pogone, glavcine, kocnice, zbice...u belo, zuto, crno, crveno...ni jedan problem do sada :)

Koji obruci su u pitanju, koje hoces da plastificiras? U koju boju?
  • 0

#20 jebivetar

jebivetar
  • Members
  • PipPipPip
  • 120 posts
  • Location011

Postavljeno 07 May 2014 - 07:17 AM

Temperatura materijala koji se plastificira treba da bude 150C dok je temperatura peci oko 250C
700C za plastifikaciju je pogresna informacija i zamisli sta bi se desilo sa felnom od aluminijuma u tom slucaju
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika