Jump to content


Fotografije

Sastanak MTB klubova je bio, a na sastanku...


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
Nema odgovora na ovu temu

#1 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 March 2007 - 09:26 AM

Dakle, u proslu sredu "desio se narod" kako bi neko rekao, t.j. dugoocekivani sastanak koji je trebalo jos u novembru 2006 da se odrzi, ali je samo dan pred zakazanog termina isti otkazan bez ikakvog valjanog obrazlozenja. Ovoga puta, posto se vec toliko toga nagomilalo, pred sam start sezone nije bilo zvanicno usvojenog kalendara, pravilnika o radu i takmicenju i jos toga, sasranak je MORAO da se odrzi. Sve je pocelo inicijativom tri kluba: Bounty, Hajduk i Pobeda, a evo i sta je "ratni saborac" Bojan iz Bounty-ja napisao na ovu temu:

"U sredu je posle višemesečnih odlaganja konačno održan sastanak klubova. Volja i želja autora teksta su dugo varirali oko pisanja teksta, ali je ipak preovladala obaveza da prenese dešavanje sa što manje ličnog utiska. Da li je sastanak mogao da nosi naziv Skupština može se reći da je irelevantno, ali nakon usvojenih odluka od sada će se skup klubova koji će biti obavezno održavan najmanje dva puta godišnje nazivati Skupština MTB klubova.

Ono što će autoru teksta dugo još ostavljati bljutav ukus u stomak jeste iznenadno okupljanje Predsedništva dan pre, na kome je napravljena još jedan predlog Pravilnika. To što je napravljen još jedan predlog u svakom slučaju je bila dobra stvar, ali utisak da se nešto radilo na silu dan pre, teško da normalnom čoveku ne može da izazove određeno podozrenje. No, da autor ne bi prešao previše granicu subjektivnosti, koju samo prisutni sastanku mogu eventualno da ocene, pošto je sa sastanka izašao kao poražena strana, ako je uopšte trebalo da bude i pobednika i poraženih (bar na to tako nije on gledao), pristup da se ništa od predloženog ne može menjati nameće da je nekom ipak bilo stalo da bude pobednik. Ono što je problem za eventualnog pobednika jeste da od sastanka imamo određena pravila, dobra ili loša svejedno, i da će sad neko morati da ih se pridržava, tj neće moći da ima alibi u neuređenosti materije.


No da pređemo na rezultate sastanka, pošto kao što već pomenuh neke stvari sa sastanka deluju solidno bljutavo da bi ih neko ovde čitao. Pravilnik koji je usvojen je predložen od dosadašnjeg Predsedništva i u dobroj meri je oslonjen na predloženi Pravilnik koji ste mogli da preuzmete sa našeg sajta. Ono što ga razlikuje od tog Pravilnika jesu suštinske razlike u izboru organa, pravima, obavezama i preciznosti u definisanju istih, . Kao što smo već pomenuli od sada pa nadalje, svake godine 30 do 60 dana pre početka sezone i u istom vremenskom intervalu nakon sezone obavezno je održavanje Skupštine MTB klubova. Skupštinu inače čini po jedan predstavnik klubova koji su prethodnoj sezoni imali plasman na minimum jednoj trci. Skupština bira Predsednika MTB sekcije koji imenuje članove Predsedništva koje opet Skupština verifikuje što je jedna od suštinskih razlika u odnosu na prvi predlog pravilnika, pošto klubovi nemaju pravo da predlažu članove Predsedništva. Naravno tu su i određene obaveze istih koje su dosta neprecizno definisane što je velika manjkavost, ali se nadamo da će biti definisane dodatnim aktima, pošto se pominje rad dodatnih organa, radnih grupa. To su neke kraće crte Pravilnika, a nadamo se da će Predsedništvo u najskorije vreme svim klubovima i zainteresovanim dostaviti Pravilnik.

Sledeća odluka sa sastanka je novi Predsednik za koga je izabran Aleksandar Marić iz Radničkog iz Kragujevca. On je izložio svoj plan za razvoj MTB-a, a nadamo se da ćemo uskoro videti i rezultate. U skladu sa Pravilnikom predložio članove Predsedništva koji se ustvari nisu ni promenili, dodat je samo Dragan Nikolić iz Orlovca, a ostalo je još jedno mesto za nekog izvan MTB-a. Ono što je ostao čudan utisak autoru jeste isticanje istorijskih uloga pojedinaca koje su u modernom sportu širom sveta odavno prevaziđene.

Takođe su usvojene izmene takmičarskih Pravilnika u kojima su definisane i ostale discipline MTB-a, a posebno maraton koji bi ove godine konačno mogao da bude liga takmičenje. Usvojen je i kalendar za ovu sezonu u kojoj će se voziti 8 XC trka i 3 XC maratona. I to bi bilo ukratko to... Više detalja prema usvojenom Pravilniku očekujemo u narednih 7 dana kada bi trebalo da klubovi dobiju zapisnik sa Skupštine. Ipak je malo teže pamtiti detalje, a i čemu služi zapisnik.


Ono na šta bih se posebno za kraj osvrnuo je komentar staro-novoizabranih pojedinih članova predsedništva o pisanju na našem sajtu. Ovaj sajt je pokrenut od samog starta sa idejom da bude informator o dešavanjima u našem sportu kao i o ostalim ekstemnim sportovima. Mislimo da je to dosta dobro radio, jer to i nije bilo mnogo teško - razlog pogađajte. Dobre ili loše stvari koje postoje u svim sportovima postoje iz određenih razloga. Kad nešto dobro funkcioniše i kad među ljudima postoji uzajamno poštovanje onda se dešavaju dobre stvari. Kad nešto od toga ne funkcioniše onda se dešavaju loše stvari. Da je naše pisanje, otvorenost za druge ljude voljne da učestvuju u kreiranju sadržaja našeg sajta i foruma, bilo loše po MTB-a, ovaj sastanka bi se mozda desio tamo neke 2107. godine. Ovako je to loše pisanje dobrim delom uzrokovalo ovaj sastanak. To šta se desilo na sastanku, šta je odlučeno, jednim delom autor je zadržao za sebe, a onim bitnijim delom je preneo u ovom tekstu. A šta će se ubuduće dešavati zavisi dobrim delom od izabranih članova. Ako budu dobro radili imaće podršku kao što će i svako "ferceranje" biti kritikovano. Sistemi livade i "o ruk" u 5 do 12 nisu stvari za pohvalu nego za kritiku, a ko kritiku ne može da shvati, pročita možda treba da razmisli o dodatnoj nastavi u večernjoj školi.

U nedelju počinje nova sezona, a na repertoaru je maraton u Leskovcu. Svima koji se tamo pojavljuju želimo dobar provod, organizatorima mnogo takmičara i dobru organizaciju.... A dalju sudbinu MTB-a ćemo i dalje da pratimo kakva on god bila,,,, nadamo naravno da je dobra."

Dakle, ipak se jedna inicijativa - mozemo nazvati i vapaj za dovodjenjem reda u MTB univerzum - pokazala opravdanom, jer sada imamo koliko - toliko definisane neke stvari. Ovo naravno nije kraj, bice jos sastanaka i analiza, a greske se nece prikrivati i sakriti od ociju javnosti, kao ni dobro obavljeni poslovi i zadaci.
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika