Jump to content

Photo

Pomoc oko velicine rama

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 tatamata

tatamata
  • Members
  • 2 posts

Posted 31 October 2009 - 07:23 PM

Potrebna mi je pomoc oko kupovine,nameravam da pazarim MTB, visok sam 190 cm i kako sam pocetnik ne znam koja bio otprilike velicina rama odgovarala. Hvala unapred na odgovoru i veliki pozdrav iz Kragujevca!
  • 0

#2 marko035

marko035
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Posted 31 October 2009 - 08:38 PM

Evo jedne tabele koja daje velicinu Mtb rama u zavisnosti od visine vozaca.Velicina rama koja je data je duzina od osovine pogona do mesta gde izlazi sticna(sticna je cev koja nosi sediste).Naravno razliciti proizvodjaci imaju razlicite geometrije tako da recimo dva rama mogu da imaju istu ovu dimenziju ali duzina da im bude razlicita tj da se razlikuju za 1-3cm.Npr ja sam 1.79cm i odgovaraju mi ramovi od 17.5''-19''.Naravno pozeljno je da ovi manji na granici budu sa onom malo duzom geometrijom a ovi veci sa malo kracom.Naravno geometrija se moze korigovati duzinom lule i izvlacenjem ili uvlacenjem sticne.Sve ispod toga ili preko je [-X .Ako ces voziti vise asfalt ili lagani off road uzmi malo veci ram(npr moj slucaj 19'')ali ako ces da ga ganjas po malo zahtevnijem offroad uzmi malo manji(moj slucaj npr 18'') jer se manjim ramom tj biciklom lakse manipulises po offroadu ali malo brze umara kad vozis asfalt.Moj savet u tvom slucaju je da ne kupujes nista ispod 20''=51cm,niti preko 22''=56cm.Naravno uvek se proba bicikla ali uvek je veci zajeb kupiti malo veci nego malo manji bicikl.

Attached Thumbnails

• sizes.jpg

• 0

#3 arioth

arioth
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2939 posts
  • LocationMagnitogorsk

Posted 31 October 2009 - 09:08 PM

Tabela je do negde tacna ali ne i bas. Ja sa mojim 184cm sam vozijo ram velicine 19" i osecao ga kako velikog. Opet tu dosta jaku ulogu igra i konstitucija tela. Pored same visine coveka bitna je i duzina noge, ruke sirina oko ramena i sl. Ono sto meni odgovora za XC je neki slooping ram velicine 18,2-18,5" koji ima actual TT od oko 58,5cm-59cm
  • 0
Before you ask stupid questions, ask GOOGLE first

#4 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Posted 31 October 2009 - 09:19 PM

Mislim da pored mera tela(ruke,noge,torzo,sedeca visina)takodje je bitan nacin voznje.Momak ne bi trebao da kupuje ram ispod 20''.Ipak je on 190cm.Ali ako se odluci na recimo Specialized Rockchoper ili Stumpjumper ram od 21'' onda je duzina takvog rama malo pod :?: iako je 190cm.

U pravu si za tabelu,ni jedan ovakav uproscen prikaz ne daje 'tacno resenje' ali s obzirom da je covek rekreativac a mozda i pocetnik mislim da je tabela i savet 20''-22'' ok s tim ako kupuje 22''-22,5'' treba da ga premeri uzduz i popreko kako ram tako i sebe :wink:
  • 0

#5 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 31 October 2009 - 09:43 PM

velicina - totalno individualna stvar, tabele su ok i mogu da posluze kao vodic sta probati i gledati u radnjama ili po oglasima, ali evo - ja sa 177cm vozim 19-20". Ne smem ni da pomislim kakav bi bedak osecaj imao da sednem na 17"! Cak i 18" mi nije bas po meri....a zavisi mnogo i od same konstrukcije rama, to solidno varira od proizvodjaca do proizvodjaca.
  • 0
Postavljena slika

MTB do groba a i posle...

#6 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Posted 31 October 2009 - 10:39 PM

Meni je najcudnija geometrija bila kod jednog starog Gary Fishera ram 16-17'' a dugacak ma sta dugacak :| predugacak (kao 21'') i to sa lulom od 10cm :shock: ,ceo bicikl mi je izgledao kao oni dragster motori.

Slazem se da je tabela vodilja i orijentacija i da je ne treba striktno postovati vec korigovati za koji cm od rama do rama tj od proizvodjaca do proizvodjaca
  • 0

#7 tatamata

tatamata
  • Members
  • 2 posts

Posted 01 November 2009 - 08:28 AM

Hvala puno na odgovorima. Moram da pohvalim sajt, nasao sam dosta korisnih informacija, između ostalog i nekoliko načina za određivanje veličine rama. Posto sam rekreativac, pocetnik, mislim da mi je pametno da se opredelim za nesto veci ram, jer ne nameravam da vozim neke agresivne varijante, mislim da cu poslusati Marka i opredeliti se za neki od 51-54 cm. Bio sam malo zbunjen kad su me pri kupovini u radnji ubeđivali da pazarim polovni ktm ultra trial mislim da je velicina bila 48 cm, i rekli mi da se sve resava izvlačenjem sedišta. Iskreno, na kraju je sediste bilo toliko izvuceno da sam mislio da ce se ispasti ili se slomiti kad sednem. Mislim da je pametnije cekati malo veci bike, polako, zima je, gledam oglase pa sta naleti.
  • 0

#8 TaZ

TaZ
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Posted 01 November 2009 - 09:02 AM

Ja sam svoja tri bicikla kupio prema veličini izračunatoj putem Wrenchscience i nisam pogriješio.

https://www.wrenchsc...spx?stylecode=M

Registriraj se, metar u ruke pomoćniku i .......
  • 0

#9 boris_014

boris_014
  • Members
  • PipPip
  • 54 posts

Posted 17 October 2012 - 08:32 PM

Hajde da se nadovezem,da ne otvaram novu temu..interesuje me,cisto informativno,video sam neke bicikle koje mi se svidjaju,ali me buni oblik rama,to jest,kao da je nizi,ali sam video da se sediste moze vise izvuci,koja je tu otprilike "mera",ako na ovim da kazem normalnim ramovima meni odgovara 20'',da li tu mogu da uzmem recimo 18 ili 19''..hvala unapred..
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users