Postavljeno 09 December 2012 - 11:55 AM
Dobar dan,
Vidim da ste naveliko krenuli na zimske pripreme. Veoma su mi se svideli vasi komentari, primedbe i pohvale vezane za koriscenje "trenazera" tokom perioda nepovoljnih klimatskih uslova.
Kao sto vam je predhodno naglaseno, ovakvi tipovi rada na pomenutim masinama se koriste u biciklizmu kao pomocna sredstva za pripremnu fazu pre hronometra.
Cisto receno, generalne kulture radi, jer su po pravilniku UCI-a zakasnjenja na start kaznjavana suspensiom tj. konisiderisana kao odustanak od takmicenja. S'druge tacke gledista je veoma tesko na etapnim takmicenjima ili specificnim drumskim "contre la montre" manifestacijama izaci iz kruga trke koja je definisana od strane organizatora, s'obzirom da je obezbedjenje na visokom nivou i da je veliki broj gledalaca na terenu.
Osvrnuo bih se na fizioloske procesuse dostavljajuci vam na uvid sledece podatke.
Koristeci ovakvu tehnicku opremu suocavate se sa procesusom zvanim "hypo-termique", tj. ubrzano povecanje telesne temperature organizma.
Kao sto ste i sami iskusili, hipotermija se manifestuje posajacanom kolicinom znojenja.
Sudoparne zlezde su u jednom momentu preopterecenje otvaranjem misicnih sfenktera, cirkulacijom fluida u organizmu i mogu dovesti do ubrzanog opadanja elektrolita.
Ako se nevodi dovoljno racuna o kolicini unosenja tecnosti u organizam konsekvence mogu biti drasticne. Koeficijenat dehiratacije je multiplikovan sa 12.
Savetujem vam da koristite "trenazere" maksimalno 45' tokom jedne seanse. Optimalni limit je pola sata vremena. Nevidim, sa moje tacke gledista, nikakav povoljan efekat ovakvog tipa rada osim rhabilitacije nakon povreda.
Da je "trenazer" povoljan za zdravlje prodavali bi ga po apotekama.
Da vam iskreno kazem, bas smo se smejali sa Nikolom Jalabertom (mojim velikm prijateljem), kad mu je brat Laurant (nakon povrede skafoida dok je vozio za "ONCE") testirao masinu tokom vremenskog perioda od 90'.
Pao je u nesvest, pa je zahtevao do Manoilo Sajza da modifkuje bicikl kako bi izasao na drum. Niti ventilatori, a kamoli klimatizacioni uredjaji mu nisu bili od pomoci da se "ohladi".
S'tehnicke strane gledista, povecana temperatura tela je rezultanta cinjenice da nema vazdusnog odpora kad ste u zatvorenom prostoru tako da vam je koeficienat povecanja et akumulacije temperature tela u konstantnom usponu. Defansivni sistem organizma se manifestuje, kao sto sam predhono objasnio, maksimalnom mobilizacijom sudoparnih zljezda.
Dakle, hladno ili ne, korisnije vam je da izadjete napolje i da otvorite pljucne alveole nego da sedite u stanu... u zatvorenoj atmosferi umiruci sa konvikcijom da vam ono sto radite donosi neceg dobrog.
Istovremeno, ako vam moj se mos odgovor cini nepovoljnim, trudite se da budete umereni i koristite pomenuta sredstva 3 puta nedeljno.
Primer:
Utorak 30' - Cetvrtak 30'.... Nedelja 35' zatim postepeno povecavajte vremensko trajanje po 5' koristeci isti prenos na biciklu.
Kad ste dostigli limit koriscenja vaseg "developpment", trebali bi ste krenuti jovo na novo ali spustate "menjac" na desno. (Povratak na prvi vremenski ciklus sa prenosom+1)
3 nedelje rada sa pvcanjem opterecenja, 1 nedelja odmotra sa blagim opterecenjem. "Opterecenje" je proizvod "Kvantiteta" i "Volumena", kao sto je 8 proizvod 4 i 2 ili 2 i 4.
Nezaboravite da merite telesnu tezinu pre i posle rada na "trenazeru". Ovaj procesus pracenja telesne tezine vam dostavlja na uvid kvantitet fluida koji "isparava" iz vaseg organizan tokom eforta.
Morate ga imperativno kompenzirati kako bi ste bili u mogucnosti da se uspesno oporavite.
Na kraju bih se veoma zahvalio BSS-u. Bas smose slatko ismejali ovde u Francuskoj kad smo videli da se organizuje prvenstvo Beograda na "trenazeru".
Popadali smo od smeha, pa su me cak sta vise dobrodusno zavitlavali tokom cle jedne sezeona, pitajuci me sa kog drveta su pali Srpski tehnicki kadrovi.
HE HE HE
Nadam se da vam je ovaj blog bio od koristi.
Pozdrav
A+
MACAN