Ne bih da odgovaram umesto Mikana, ali ovo nije treniranje strogoće, mada sam ja lično za strogoću po pitanju ovih stvari. Pogotovu kad u prijavama se napiše prema ovome i onome... A najjače mi je kada sam ja predlagao da se iz Pravilnika izbace stvari koje nisu realno moguće kod nas ili recimo upravo ova situacija - hobista ne može da vozi veliki maraton. Jel znaš kakv je bio komentar upravo Davosira? Ne može, tako je u UCI pravilniku i tako mora da piše... Obzirom da se recimo fruškogorski maraton vozi kao državno prvenstvo u maratonu... komotno neko može da ga poništi, jer se definitivno ne vozi prema UCI pravilniku, a nije našim pravilnikom drugačije regulisano... Neko će reći baš će UCI da se bavi time... e pa kad UCI neće da se bavi, zašto onda mi ne možemo našim Pravilnikom da dozvolimo ono što UCI nedozvoljava... a sigurana sam da može... Pre cenim da je poenta da neko ima potrebu da radi nešto kako nalazu pravila samo kad mu odgovara, a kad mu ne odgovara da ih ignorise... E to je osnovni razlog zašto ja ovde ovoliko lupetam o poštovanju pravilnika.
Ja znam da je jedan od glavnih razloga zašto organizator poštuje pravila - bezbednost... Dakle ne pravila kao pravila već bezbednost... Kod hobista zaista postoje ogromne razlike u znanju, veštini, iskustvu... Takođe cenim da je malo onih koji su ludi da se usude da voze veliki, da su koliko toliko pametni da znaju da procene svoje mogućnosti... ali opet... ostaje mogućnost, naročito kod mlađih hobista.
Nema te izjave da vozi na sopstvenu odgovornost koja može da ukloni osećaj odgovornosti organizatora... Ja nisam prošle godine bio na našoj trci, pa se ipak delom osećam odgovornim za pad čoveka koji je došao da snimi emisiju o MTB-u...
Naravno, o ovome treba razgovarati, doneti određene preporuke, odluke. To se kod nas nažalost obično ne dešava, a nema razloga da se ne desi...
Moja lična preporuka Mikanu bi bila da iskoristi bugarski model da oni koji žele da voze Veliki maraton dođu sa lekarskim uverenjima... Tako bi verujem bio i vuk sit i ovce na broju...
A za sledeću sezonu voleo bih da se svi hobisti koji su zainteresovani da ovako nešto bude prilagođeno stvarnim potrebama našeg MTB-a jave i uz pomoć klubova koji učestvuju u radu MTB sekcije predlože kako da se to uradi... Mislim da nema razloga da to ne bude tako...
Inače hvala na konstruktivnoj diskusiji... mislim da nema razloga da ne polemišemo o nečemu u čemu se ne slažemo, delimicno slazemo, apsolutno slazemo, ako će iz toga proizaći najbolje rešenje... Kamo sreće da je više ovakvih diskusija..
Sto se tice predloga
Čisto kao predlog na kraju, mada ne znam kome bih ga uputio - zašto se ne bi primenjivao princip koji je inače dosta uobičajen, gde se vozačima zadaje ciljno vreme za koje moraju da završe npr. prvu polovinu maratona, pa ako ne prođu na vreme, isključuju se, usmeravaju na manji krug ili se upozoravaju da se sudije povlače do tada i tad pa bolje da odustanu, ili da izvezu za dušu do kraja bez broja, sa DNF, ko želi.
mislim da je ok, ali kao sto ti rekoh, bezbednost je osnovni razlog... ali mislim da treba o tome razgovarati sa organizatorom, da je srece i sa clanovima predsednistva koji bi i trebali da imaju sluha za ovakve potrebe hobista... Ja licno cenim da je ovaj predlog i lekarsko uverenje dobra kombinacija da se organizator oseca sigurnije...
.