Jump to content


Fotografije
- - - - -

DNA analiza?


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
3 odgovora na ovu temu

#1 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 16 February 2007 - 06:18 PM

Čitam vesti sa glavne strane... i vidim da će onom tipu da rade "DNK analizu" da vide da li se dopingovao?

Erm, kakve odjednom veze ima unošenje kojekakvih metabolita sa sastavom ljudske DNA?
Ili se koristi čudno ime?

Voleo bih da me neko upućen uputi :)
  • 0

#2 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 February 2007 - 07:59 PM

Scenario genetskog dopinga izgleda ovako: kako bi povećao svoje fizičke sposobnosti sportista uz pomoć savremene medicinske tehnike unosi u organizam nasledne informacije. Stručnjaci s Univerzitetske klinike u Tibingenu, u Nemačkoj, pokušavaju da pronađu način da otkriju tragove transgenetski - "prokrijumčarenog DNK"! Do sada nije poznat nijedan slučaj ovakvog genetskog dopinga, ali je opasnost sve veća, smatra profesor dr Andreas Naiš, upravnik Odeljenja za sportsku medicinu Klinike u Tibingenu.
- To je, prema mom mišljenju, realan scenario. Kada ćemo morati da računamo s genetskim dopingom? Možda ga neki već sada koriste? To su pitanja o kojima se, zapravo, može samo nagađati. Utoliko više moramo biti ‘naoružani’ dokazima kako bismo postigli odgovarajući učinak zastrašivanja - upozorio je on.
Genetski doping već i te kako funkcioniše kod miševa. U načelu je reč o unošenju, zapravo "krijumčarenju" stranog naslednog materijala - stručnjaci ga nazivaju i DNK - u organizam koji zatim dovodi do povećanja telesnog učinka, odnosno fizičke spremnosti - do rasta mišića, na primer. Tako se, dakle, menja "genetski plan" sportiste. Kako ova vrsta dopinga, bar službeno, još nigde nije istražena ili primenjena, tako su samo površno poznate i opasnosti koje u sebi krije.
Moglo bi doći do nekontrolisanog nastanka belančevina, sličnih ćelijama raka, do leukemije i sličnih problema, na primer do nekontrolisanog nastanka eritroproetina, što bi dovelo do nastanka novih crvenih krvnih ćelija, a time i izrazito pojačanog rizika začepljenja krvnih sudova, srčanog infarkta, ili moždanog udara. Poznato je da je pri dopingu eritroproetinima, bar u početnoj fazi njegove primene, dolazilo do takvih slučajeva.
Traganje za tim belančevinama je, međutim, od male koristi, jer je reč o prirodnim supstancama koje se ni po čemu ne razlikuju od belančevina nastalih treningom.
Zbog toga je sportski lekar i molekularni biolog Periklo Simon počeo da traga za nekim drugim karakteristikama prema kojima se DNK iz sopstvenog tela razlikuje od veštački ubrizganog. Na taj način bi mogao da bude otkriven niz mogućih postupaka genetskog dopinga.
Ako zamislimo naslednu informaciju kao rečenicu, tada među pojedinim rečima postoje razmaci, tako reći prazan prostor - koji se mogu iskoristiti za otkrivanje strane DNK.
"Razlog je što strani, spolja umetnuti DNK u telo, nema taj razmak. Tu okolnost koristimo da bismo dokazali prisustvo stranog DNK kojeg u odnosu prema ostatku može biti u vrlo malim količinama. Pri tom ipak moramo znati za čim tragamo, jer inače nemamo nikakvih izgleda. Ali, ako znamo koju supstancu tačno tražimo - a pri genetskom dopingu znamo koji kandidati dolaze u obzir - možemo tako da pokušamo da ih dokažemo" - objasnio je Simon.
Sportisti na koga se sumnja da koristi ovakvu vrstu dopinga bila bi izvađena krv i u njoj, u sličnom postupku kao i kod takozvanog genetskog otiska prsta, bile bi tražene nasledne informacije, dakle DNK.
Dokazni postupak za ovu vrstu dopinga još nije otkriven, ali moguće je dokazati prisustvo stranog genetskog materijala i već bi i to trebalo da izazove nesigurnost kod svakog potencijalnog (ne)sportskog prevaranta.

Ovo je tekst o dopingu na visokom nivou, a on je kako stvari stoje uveliko poceo da se primenjuje ne samo na misevima...pitanje je samo koji poriv moze da natera covaka da to radi :?
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#3 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3844 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Postavljeno 16 February 2007 - 09:27 PM

Ove DNK anlize koje se stalno spominju u medijima vec vise od pola godine se odnose na vozace koji su upleteni u Fuentes aferu koja je nastala prosle godine. Tu su Baso, Ulrih, i jos gomila vozaca.
Kod Fuentesa su nasli kesice krvi za koje se sumnja da pripadaju nekim vozacima i sada traze od njih da odrade DNK analizu kako bi uporedili nadjenu krv. I Baso i Ulrih svi oni negiraj da imaju bilo kakve veze sa Fuentes aferom. Ali ako su sigurni da su cisti, zbog cega onda ne odrade tu DNK analizu i dokazu to svima.
Betini, koji za sada nema veze sa Fuentes aferom, je izjavio da bi pre okoncao karijeru nego sto bi uradio bilo kakvu DNK analizu..

To je profesionalni sport. Ima tu mnogo mucke, velika lova je pitanju. Navodno i Armstrong je '99 bio pozitivan, to je utvrdjeno par godina kasnije posto '99 nije postojala aparatura da se dokaze EPO doping.

Ako pogledate strane vesti, sve se samo vrti oko dopinga i nekih birokratskih prepucavanja izmedju UCIja i organizatora trka.

Ako je verovati Rnjaku ni nasi vozaci nisu nista bolji.

Dovoljno je sam pogledati olimpijske igre. Strava i uzas...
  • 0

#4 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 16 February 2007 - 11:30 PM

kod miševa. U načelu je reč o unošenju, zapravo "krijumčarenju" stranog naslednog materijala - stručnjaci ga nazivaju i DNK - u organizam koji zatim dovodi do povećanja telesnog učinka,
odnosno fizičke spremnosti - do rasta mišića, na primer. Tako se, dakle, menja "genetski plan" sportiste. Kako ova vrsta

rečenicu, tada među pojedinim rečima postoje razmaci, tako reći prazan prostor - koji se mogu iskoristiti za otkrivanje strane DNK.

izgleda. Ali, ako znamo koju supstancu tačno tražimo - a pri genetskom dopingu znamo koji kandidati dolaze u obzir -

Dokazni postupak za ovu vrstu dopinga još nije otkriven, ali moguće je dokazati prisustvo stranog genetskog materijala i



Ovo nije SF, imamo već odavno koze kojima je uvaljen paukov gen i koje u mleku daju proteine od kojih se prave kevlarski prsluci :) - ali brateeeee na OVOM nivou to je toliko Star Trek tehnologija da čisto sumnjam da bi se neko zezao sa biciklistima, nego bi lepo lečio bogatune od koječega. I mean, imagine the possibilities...

Hm... hm... i pored toga, da pogodi koji alel je aktivan i na koliko mesta u DNA je razbacan, i da ih sve zameni. To bi značilo da imaju da individualno mapiraju svakog "pacijenta".

Da, traže A,T,G,C :lol:

Evo, imam ideju: kad se neko registruje kao pro, uzmu mu uzorak i mapiraju mu DNA. Onda ponavljaju kontrole na godinu dana i upoređuju.

Štaznam... skeptičan sam. Možda se eksperimentiše s tim - i pitanje je ima li rezultata, ali ovo mi više miriše na žvaku da izvuku fondove za istraživanja.
  • 0




1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika