Jump to content

Photo
- - - - -

Pravopis na dva točka

• Please log in to reply
342 replies to this topic

#101 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1860 posts

Posted 28 May 2020 - 08:31 PM

Sta ce bii sa Srbijom i srpskim jezikom za 100 godina, ostaje otvoreno pitanje. Ali smem da stavim glavu na panj da se, primera radi, Saudijci nece odreci arapskog alfabeta, Izraelci hebrejskog alfabeta i Rusi svoje cirilice.

Neće ni Grci svog pisma...
A znaš li zašto?
Zato što nemaju drugo.

*

Ali stvarno bi bilo interesantno da neko (omega?) ovde obrazloži zašto se u interesu očuvanja tradicije ne bismo borili za vraćanje još starijeg pisma od ćirilice. Koliko godina postoje Srbi, a koliko godina postoji ćirilica?

omega, hoćeš li...?
  • 0

#102 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Posted 28 May 2020 - 08:32 PM

Ако мислиш да не постоји тенденција која нас наводи на напуштање ћирилице (мека сила), онда си по том питању наиван. :)

verov...ne verovatno, vec sigurno sam naivan..jer po meni to i nije pitanje. Ili nije neko kojim bih se oziljnije ili uopste bavio.

Bar ne u ovom trenutku. Ocu da probam sredim neku amortizersku vilu :) Sorry za OT!

• 0

#103 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Posted 28 May 2020 - 08:34 PM

Ако мислиш да не постоји тенденција која нас наводи на напуштање ћирилице (мека сила), онда си по том питању наиван. :)

verov...ne verovatno, vec sigurno sam naivan..jer po meni to i nije pitanje. Ili nije neko kojim bih se oziljnije ili uopste bavio.

Bar ne u ovom trenutku. Ocu da probam sredim neku amortizersku vilu :) Sorry za OT!

Све је речено у одговору.

pa priznao sam sve, sta sad ocete ? :)

• 0

#104 miree

miree
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 460 posts

Posted 28 May 2020 - 08:36 PM

Ne bi se ti uvredio zbog moje nacionalnosti vec zbog mog odgovora kojim bih te poslao

tamo gde treba da posaljem svakoga ko na bici forumu poteze pitanje necije nacionalnosti.

A verovatno vise ne bi ni pisalo 0 warning points ispod avatara. :(

Za sliku mi primerenije da mi trazis fotografiju nego rodoslov.

Jedna rec u 4668 postova! Ovde postaje gusto!!!

Cekaj bre, sto mi prvo pises da pitam slobodno, a kad ti postavim pitanje koje nimalo nije bilo zlonamerno, ti bi da me teras u picku materinu ? Imas li ti neki bipolarni poremecaj ? Hoces da kakis, neces da kakis ? Sta znaci to sto imas 5k postova ? Jel' znaci da imas imunitet na lupanje gluposti ?

Pun mi je ***** ovih koji podbadaju dokle im odgovara, a posle podvijaju rep, satro su uvredjeni i u fazonu su ''ne bih dalje''. Svi takvi bi da se jebu, a da im ne udje.

• 0

#105 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Posted 28 May 2020 - 08:48 PM

Cekaj bre, sto mi prvo pises da pitam slobodno, a kad ti postavim pitanje koje nimalo nije bilo zlonamerno, ti bi da me teras u picku materinu ? Imas li ti neki bipolarni poremecaj ? Hoces da kakis, neces da kakis ? Sta znaci to sto imas 5k postova ? Jel' znaci da imas imunitet na lupanje gluposti ?

Pun mi je ***** ovih koji podbadaju dokle im odgovara, a posle podvijaju rep, satro su uvredjeni i u fazonu su ''ne bih dalje''. Svi takvi bi da se jebu, a da im ne udje.

smiri se, covece. :) Jesi pitao? Ja sam ti odgovrio sta msm da treba da ti odgovorim na to pitanje. Sta cu, taki sam.

Ako ti se ne svidja odgovor, mozda je do pitanja?!?

Kazem gusto jer na osnovu 1 reci u kako ti kazes 5K postova si doneo zakljucak da pisem ijekavicu pa ti imas pravo da mi zbog toga brojis krvna zrnca?!?! Pisem ja i stosta drugo, samo mi se cini da je tvoje sito gusto za neke stvari koje primetis a neke propustis i onda ja izvlacim iz konteksta?!?!?

Na bici forumu smo i na tu tvoju temu ne da ne bih isao dalje nego ne bih je uopste zapocinjao.

Moguce da si stekao pogresan utisak da bih, a ako sam ja tome doprineo ja ti izvinjavam zbog toga.

• 2

#106 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 28 May 2020 - 08:53 PM

popcorn.jpg

• 2

#107 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 28 May 2020 - 08:57 PM

Da obmanuti smo.. ne znamo sami šta nam je bolje, lepše i pre svega praktičnije :roll:

• 0

#108 miree

miree
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 460 posts

Posted 28 May 2020 - 09:08 PM

Ok, znaci tebi je normalno da pises cas ekavicom, cas ijekavicom, jel' to neki novi fazon ? Sto izbegavas da konkretno odgovoris na to pitanje, u cemu je problem ? Jel' te sramota da odgovoris ? Ponasas se kao neka zena koju sam pitao za godine. Sta ima uvredljivo da te neko pita koje si nacionalnosti, objasni mi molim te ? Ne zivimo u nacistickoj Nemackoj, pa da ti bude nelagodno zbog toga.  Evo ja cu bez imalo stida, iako me niko nije pitao, da kazem da sam po nacionalnosti Srbin i ne vidim nista lose u tome da to javno iznesem. Ici cu jos dalje, ime mi je Mirko, iz Krusevca sam, clan kluba Bela Stena, cisto da ljudi imaju predstavu s' kim vrse konverzaciju. Nemam nijedan razlog da se krijem iza nika, za razliku od tebe

• 0

#109 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 May 2020 - 09:27 PM

Ja bih voleo da drzava podeli nama ili proda uz subvencije mehanicke tastature za kompjutere na kojima su slova na tasterima ispisana na cirilici i to lepo rasporedjena da ne moram da ih trazim pod nekim kombinacijama tastera. Lepe kvalitetne mehanicke tastature (IBM M), cak sam spreman da potrosim ovih sto evra na jednu ako takva postoji u prodaji.

Не знам да ли ти је то била намера, али си свеједно добро описао проблем. Да ли је нормално да ми немамо тастатуре на сопственом језику? Наравно да није. О томе и говорим све време. Но, то није разлог да не котистимо друге могућности да када пишемо на свом језику не користимо наше ћирилично писмо. Није ми тешко.
  • 0

#110 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14928 posts

Posted 28 May 2020 - 09:32 PM

Meni je nabavka kvalitetne mehanicke tastature i raspored slova jedini problem. Napravite i ljudi ce ih koristiti a i zarada ne bi bila mala posto bi ih verovatno svaka skola nabavila. Ali eto niko da se seti i zatrazi od vlade novac da pokrene biznis.

• 0

#111 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 May 2020 - 09:41 PM

Neće ni Grci svog pisma...
A znaš li zašto?
Zato što nemaju drugo.
*
Ali stvarno bi bilo interesantno da neko (omega?) ovde obrazloži zašto se u interesu očuvanja tradicije ne bismo borili za vraćanje još starijeg pisma od ćirilice. Koliko godina postoje Srbi, a koliko godina postoji ćirilica?
omega, hoćeš li...?

Немамо ни ми друго писмо осим ћирилице. Латиница нам је наметнута. Да ли смо је ми тражили пре Новосадског договора и пре доба комунистичких власти? Нисмо. Није било никакве природне еволуције, никаквог мењања живог језика. Доказ за наметање су забране и прогон ћирилице у претходним вековима у свим земљама где су живели и живе Срби. Можеш ли то да оспориш?
Зашто не бисмо покушали да врстимо неко још старије српско писмо? Једноставно - нихедно није више живо и ниједном се нико више не служи и за ниједно нема довољно квалификованог кадра и за ниједно нема жеље у народу, итд... Могу још, али нема потребе.
На другој страни, ћирилица је и даље веома жива и срасла са нашим језиком, уз то веза је са нашим народним, али и историјским, традиционалним, духовним и културним бићем. Једноставно. Дакле, немам ја ништа против да неко занемарује ћирилицу као основно и прирођено нам писмо, да игнорише њену дискриминацију у сопственој земљи, па чак и да је прогања, али немој да то назива другачије него лењост духа.
Ма може и тако, од воље му :)
  • 0

#112 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 May 2020 - 09:42 PM

.
  • 0

#113 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 May 2020 - 09:52 PM

Dobro, ajde malo da rezimiramo...
Ćirilica je nametnuta Srbima.
Latinica je nametnuta Srbima.

Zašto se treba odlučiti za ćirilicu, zato što je ona prva nametnuta?
  • 0

#114 omega

omega
  • Members
  • 3466 posts

Posted 28 May 2020 - 10:25 PM

Dobro, ajde malo da rezimiramo...
Ćirilica je nametnuta Srbima.
Latinica je nametnuta Srbima.
Zašto se treba odlučiti za ćirilicu, zato što je ona prva nametnuta?

Мало мењаш тезе. Ћирилица јесте српско писмо и не постоји питање одлучивања за њу, већ напора да се спречи њена дискриминација и прогон. Не брани ни теби нико да се одлучиш да се назовеш Џон, па то ипак није српско име. Што се тиче тога да је ћирилица наметнута Србима, историја писмености тога времена је прилично ослоњена на мали број извора и многе су ствари тога доба далеко слабије расветљене у поређењу са догађајима од пре неколико деценија или века када је почео прогон ћирилице. Зато се не може на исти начин тврдити да је ћирилица Србима наметнута као што је то урађено и ради се са латиницом.
Зар ти, уосталом, не смета што су твоји сународници главом плаћали то што су писали ћирилицом? Затварани због тога? Протеривани? Не смета?
  • 0

#115 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Posted 28 May 2020 - 10:36 PM

Ok, znaci tebi je normalno da pises cas ekavicom, cas ijekavicom, jel' to neki novi fazon ? Sto izbegavas da konkretno odgovoris na to pitanje, u cemu je problem ? Jel' te sramota da odgovoris ? Ponasas se kao neka zena koju sam pitao za godine. Sta ima uvredljivo da te neko pita koje si nacionalnosti, objasni mi molim te ? Ne zivimo u nacistickoj Nemackoj, pa da ti bude nelagodno zbog toga.  Evo ja cu bez imalo stida, iako me niko nije pitao, da kazem da sam po nacionalnosti Srbin i ne vidim nista lose u tome da to javno iznesem. Ici cu jos dalje, ime mi je Mirko, iz Krusevca sam, clan kluba Bela Stena, cisto da ljudi imaju predstavu s' kim vrse konverzaciju. Nemam nijedan razlog da se krijem iza nika, za razliku od tebe

...hm...skraceno izdanje jer msm da je glupo da se truje ovako dobra tema

i msm da se ovo odnosi na sustinu ovog tvog pisanija (a? Nije samo ijekavica?!?!), ali mozda i gresim:

Na koje pitanje izbegavam da odgovorim?

Msm da sam ti na sve sto si pitao odgovorio.

Ako sam nesto preskocio, molim te ponovi.

Ako nisam preskocio i ja cu da ponovim,

mozda ne toliko biranim recima kao do sada,

ali sigurno ti necu ostati duzan odgovor.. :)

E, sad da li si ili ces da budes zadovoljan odgovorom?

Ne znam, verovatno koliko i ja pitanjem.

PS: u mom niku je i moje ime, bilo je nekad NS ali se to izgubilo i ostalo samo N iz tehnickih razloga

i ne razumem zasto je to razlog da i na taj nacin pokusavas da me omalovazavas, kao da ja imam razloga da se krijem.

PPS: Ako si zainteresovan voleo bih da predjemo na private,

imao bih svasta da ti kazem/napisem, a nadam se i ti meni :)

• 1

#116 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 May 2020 - 10:56 PM

Мало мењаш тезе. Ћирилица јесте српско писмо и не постоји питање одлучивања за њу, већ напора да се спречи њена дискриминација и прогон. Не брани ни теби нико да се одлучиш да се назовеш Џон, па то ипак није српско име. Што се тиче тога да је ћирилица наметнута Србима, историја писмености тога времена је прилично ослоњена на мали број извора и многе су ствари тога доба далеко слабије расветљене у поређењу са догађајима од пре неколико деценија или века када је почео прогон ћирилице. Зато се не може на исти начин тврдити да је ћирилица Србима наметнута као што је то урађено и ради се са латиницом.
Зар ти, уосталом, не смета што су твоји сународници главом плаћали то што су писали ћирилицом? Затварани због тога? Протеривани? Не смета?

Ćirilica nije nekako spontano nastala, nije se vremenom usavršavala i ulazila u upotrebu, već je narodu nametnuta uredbom, zakonom, čime već... i to ne baš toliko davno.
  • 0

#117 miree

miree
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 460 posts

Posted 28 May 2020 - 10:59 PM

Na kojim li si ti drogama, jbt... Nakon cele ove nazovi konverzacije, ti mene pitas na koje pitanje mi nisi dao odgovor. Koliko puta treba da ti se ponovi, majke ti ? Da ti ne licim na papagaja, mozda ?

Ajde povecaj font jos malo, ne galamis dovoljno, moze to i jace. 

Sto na private kad sam se ja javno predstavio, sto bi tebi bio problem, ako nema sta da krijes ? Otkud ja da znam da je to tvoje ime u niku, I ja sam mogao da napisem Pera u svom niku. Svoj identitet sam javno izneo i to je lako proverljivo, ako znate nekoga iz Krusevca. Znaci druze lepo ti kazem taj i taj sam, upravo iz razloga sto nemam sta da krijem, zasto bi i ti to skrivao ? Reci bre javno ko si, da znam vredi li pricati sa tobom ili ne ? Da znam da si milogorac ili vojvodjanski autonomas, glupi Srbin, internet mudo ili nesto peto.  

• 0

#118 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1860 posts

Posted 28 May 2020 - 11:01 PM

Ćirilica u Srbiji nije diskrimisana, može da je koristi ko želi.
Ali velika većina ljudi bira latinicu.
Niko im ništa ne brani, niko ih ni na šta ne prisiljava... Svako bira za sebe.

Po meni to je u redu.
  • 2

#119 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 28 May 2020 - 11:05 PM

Meni je nabavka kvalitetne mehanicke tastature i raspored slova jedini problem. Napravite i ljudi ce ih koristiti

Ne slažem se, naprotiv mislim da se ne prave jer tu nema potražnje i zarade, skoro nikog to ne interesuje a pogotovo u ovoj siromašnoj zemlji da to želi da plati. I uopšte, nevezano za ćirilicu, ljudi koji se lože na mehaničke tastature i hoće za to da iskeširaju su statistička greška.

Mrzi me sad da crtam dva kruga, tj skupove i presek. U jednom krugu su ljudi koji žele ćiriličnu tastaturu, jako ih je malo, u drugom krugu su ljudi koji vole mehaničke tastature i voljni su da ih masno plate. Presek, možeš misliti koji je to promil ljudi :)

• 0

#120 miree

miree
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 460 posts

Posted 28 May 2020 - 11:23 PM

Ćirilica u Srbiji nije diskrimisana, može da je koristi ko želi.
Ali velika većina ljudi bira latinicu.
Niko im ništa ne brani, niko ih ni na šta ne prisiljava... Svako bira za sebe.

Po meni to je u redu.

Niko nam ne brani ni opanke da nosimo, ali kako bi vecina gledala na to ? Ti si, koliko sam razumeo, u Grckoj. Bio sam par puta dole na letovanju i mogu reci da sam na cca 60-70% kuca video okacenu grcku zastavu, i ubedjen sam da niko od Grka to ne bi radio da se time ne ponosi. Sto se mene tice, svaka im cast na tome. A znas li kako bi te ovde gledali kad bi istaknuo srpsku zastavu u dvoristu kuce ? Kao nekog nacionalistu (citaj nacistu), fanatika i ne znam ti ja sta sve ne, uglavnom sve negativno. E u tome je problem, a ne sta je zakonski dozvoljeno ili ne.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users