Jump to content

Fotografije
- - - - -

Biciklisticka kurirska sluzba - Beograd

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
51 odgovora na ovu temu

#1 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1215 posts
  • LocationPalace, Centar, Beograd

Postavljeno 14 May 2009 - 04:14 PM

Evo neki su me pitali da kazem nesto o ovome u Srbiji sto je skroz novo. Red je mozda da ovakav forum ima temu o kurirskoj sluzbi na ovaj nacin.

Naime, ja sma prvi put video ovo na tv na Discovery-u pre dve godine i prikaz rada kurira u San Francisku. Vremenom sam video da to svuda postoji na zapadu u svim vecim gradovima. Posto vozim po Bg ceo zivot zapitah se kako bre to nema kod nas :) i tako sam za jedno vece na netu nasao da postoji u Bg to sa bajsevima. Dva coveka su tu ideju osmislili ali nisu imali vozace bicikala nego su to radili skuterom. Ja sam krenuo da radim, njih totalno zadovoljio sto se tice vremena, a videh da mogu da izdrzim i super.

Kako to izgleda ? Vrlo jednostavno. Krenete ujutru u kancelariju, i tu ako ima paketica nekih to prvo nosite. Ako nema, kad izadjete iz kuce vozite se po centru dok vas ne zovnu na mob i ne daju adresu. Odete na adresu uzmete, usput mozete da uzmete jos jednu ali i jos 5 sitnih posiljki. Kad je nesto bogu iza nogu, najdete se sa kolegom koji je na motoru i to baci brze. Posto nas je malo, ali dovoljno da pokrijemo grad, ja sam recimo isao svuda (zemun,kanarevo brdo,banjica,ngb) pored strogog centra.

OKo ostavljanja bajka i sl. nije frka jer obicno su to neke ordinacije,firme,privatne kuce i sl. i kao da idete u svoju kucu. Znaci ako je nesto na 4. spratu vi uneste bajk u zgradu, mozete i na sprat i sve ok.
KAd je nesto ozbiljnije - Delta city,airport city i tako neke zgrade to je isto opustneo, imaju portira,obezbedjenje i sl. i ljudi su jako ljubazni.

Jednostavno svako kome nostie pita kako to ide i sl. i svi ne veruju kad se kaze biciklima da ide zato sto em nemaju predstavu da je brze od taksija (sa njima su pre ovoga slali posiljek), busom, kolima i sl. i jos ne gleda se na bajs kao na prevozno sredsto. Jednostavno svi misle kao to je do radnje, do druga, do keja...a ne da predjes sa njim 90 km. sto je i razumljivo kakva smo nacija...ej bre pa koja budala jos vozi bajs :)

Usput stanete jedete, nekad nema nista pa zujite po gradu pola sata, 45 min, sedite u parku...

Ovo vam pokaze koliko je bitno da ste jaki mentalno. Prosto, kad sma poceo da radim prvih mesec dana (20 radnih dana) sve vam je novo, uvek drugaciji dan, upoznavanje sa ljudima, dinamicno sve...samim tim ste uzbudjeni je u nekom turbo modu i umor ne osecate. Posle mesec dana je kljucno. Samo vas sasece umor i to do daske. Ja sam sprecio sigurnu temperaturu jer sam se 3 dana kljukcao supama,cajevima,aspirinima pre spavanja i sl. Jednostavno kad sve predje u rutinu, adrenalin pada, uzbudjenja nema, jer sve znate i sl. + na sve ovo ima onih momentalnih demoralisucih situacija tipa popnete se uz vojvode stepe do trosarine, sidjete nazad na autokomandu i onda morate da se vratite gore jer treba jos od nekog da se uzme nesto ili je prvi nesto zaboravio. Znaci okrenete bajs i opet gore.

Prosecno na dan se predje oko 70-tak km, znaci bilo mi je dana kad sam presao i oko 90 a nekad i oko 50. Dakle nedeljno (5 dana), vikend se ne radi, oko maks. 400km se predje.

Ovo ne moze da se radi ako se radi zbog kesha za izlaske, pice i sl. kao neka brza lova. Prvenstveno morate da mnogo volite bajs da vozite, drugo da mozete da izdrzite fizicki i da ste ok u gradu, jer nas saobracaj po centru je haos.

Ako nekog zanimaju konkretno detalji oko cene,firme,kontakta i sl. nek mi se obrati na pp. Ovim nisam nista hteo da reklmairam niti "guram", samo sam predstavio jednu lepu novinu kod nas, naravno kod nas je na kraju, jer ,primera radi, Hrvati ovo imaju ekstra profesionalo, najbrzi su u Zagrebu, i jako im dobor ide, a oni vec imaju par godina.

Vidimo se negde po gradu, pozz svima :wink:
  • 0
http://www.youtube.c...cycleFanatic89#

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...

#2 aiwa

aiwa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 254 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 May 2009 - 04:22 PM

Ekstra!

Nema lepse stvari nego kad radis ono sto volis :)
I ja sam razmisljao o tome pre neki dan, setio se kako se kuriri probijaju izmedju vozila u guzvi po Njujorku.
  • 0

Shimano Line-up chart 2020

http://productinfo.s...no.com/#/lc/1.4

#3 lensovrodjak

lensovrodjak
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 205 posts
  • LocationFruska gora

Postavljeno 14 May 2009 - 04:24 PM

Zvuci dobro,spojiti lepo i korisno,ali,bez uvrede zbog ovog pitanja:moze li se nekako (pre)ziveti od takvog posla? :D
  • 0
..

#4 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 14 May 2009 - 04:28 PM

Moze se preziveti kad si sam. Ja na sta trosim i kako sa 19 god, mi je apsolutno taman. Ne bih u detalje koliko i sta jer niko od toga nema koristi. Eto preko 200e je ako je to dovoljno. Pozz :wink:
  • 0

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

#5 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 14 May 2009 - 06:14 PM

A troskove delova za bajs,recimo lanac,kaseta,zupci na pogonu,gume snosi sluzba ili vozis neki nihov bajs?Pitam onako,dobra stvar,jos se usput spremas hteo-ne hteo za neku trku tj nabijas kondiciju.300-350km nedeljno uuu SUPER =D> =D> =D>
  • 0

#6 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 14 May 2009 - 07:40 PM

Predjem znaci oko 400 km za tih pet dana jer kad zavrsim sa poslom, odem kuci, jedem, nekad dremnem nekad ne, ali obavezno posle josh vozim 20-tak km za svoju dusu po gradu ili nbg.
Vozim svoj bajs a odrzavanje oni plate kad treba (guma,paknovi) a mesecno dobijes mali bonus za celokupno trosenje bajsa.
Nisam se opterecivao sa tim zato sto bi ja bajs vozio toliko i da ne radim pa nisam ono neki grebator sad za to. OK, kapiram pitanje, znaci tako je ko sto rekoh. Na trke nisam isao, a ne znam ni da li cu.

Pozz :wink:
  • 0

#7 vlada_pop

vlada_pop
  • Members
  • PipPipPip
  • 106 posts
  • LocationPancevo

Postavljeno 14 May 2009 - 07:57 PM

I ja sam ovakav vid kurirske sluzbe video samo na TV-u! Bas je super!!!

Samo napred, mozda vam se i prikljucim, naravno ako me primite!!! :D
  • 0
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy......

#8 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 14 May 2009 - 07:59 PM

Zanimljivo, ali ni malo naivno. I rekreativci imaju problem sa "vozacima" po gradu, a kamo li kurirske sluzbe, koje su vremenski ogranicene, za isporuku paketa.
  • 0

#9 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 14 May 2009 - 10:07 PM

Pa ja sam 90% vremena na drumu, i sta da ti kazem sve ludak do ludaka. Samo primer : Vozim Admirala Geprata, i ja idem svojom trakom, kad se lik na 80-tak metara isparkirao sa desne strane kolovoza i isao mojom stranom u kontra smeru lepo kao da svu obe trake za jedan pravac. Ja idem na njega i necu da stanem jer je bezobrazan. Jbg jednostavno te drum nauci kako da se nametnes i nemam frku da udjem u raspravu ili sl. sa tim napucanim dijabolama. Neki audi besan bio. I on staje ja naravno prikocio i svira mi. Ja onako malkice se pomerim i rukom mu stavim do znanja da je kreten. On otvara prozor kaze : "Sto se bre ne pomeris" , ja prosao pored prozora ono kao peske da idem,polako i kazem mu "Ma p*** bre ***** bu**lo nenormalna" Lik na to proturi glavu i kaze mi "Sta si mi reko ?!" Samo sam mu dobacio "Pa dodji ovde da ti kazem opet" I nista.
Poenta - Ne vredi :mrgreen: Mislim da nije tuzno bilo bi smesno. Milion nenormalnosti imas po gradu. Zato rekoh jako je bitno da se snazdjes na ulici i onda je ok.
  • 0

#10 profa

profa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 14 May 2009 - 10:18 PM

@Gary
jesi li razmišljao možda da nabaviš za svoj opis posla neki treking bajs ili eventualno drumaša...mislim da bi ti kudikamo lakše bilo voziti i sve to raditi!?
  • 0

#11 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 14 May 2009 - 11:03 PM

Ne, ne volim taj tip bajseva. Volim glomazno, jako, izdrzljivo i ne zelim da razmisljam o rupama,ivicnjacima i sl. da ne iskrivim felnu. A i ne znam da li bi mi nesto pomoglo. Pomoglo bi na ravnom, dugackom pravcu, ali po gradu (bulevar,kralaj milana,29. novembra...) gde kombinujes trotoar,asfalt...nekad seces kroz park...ne.
  • 0

#12 robhood

robhood
  • Members
  • 867 posts

Postavljeno 15 May 2009 - 10:43 AM

...moj šogor je to radio u Beču 3-4 godine.Ogroman grad (dva meseca je koristio kartu grada dok nije sve naučio gde je šta)...ja ga znam slušati satima kad priča o avanturama vožnji po gradu.Najviše problema je imao sa taxistima,jer kako kažu,biciklisti su im uzeli lep dodatni posao za taxiste,to raznositi pakete.Priča šta je sve nosio,npr. paket od šest piva negde nekim momcima koji su gledali fudbal pa su nazvali službu da im neko donese pivo,plate i gotovo,onda nosio crknutu mačku na obdukciju u veterinarsku stanicu...i tako...neznam kako u BG,ali kuriri tamo u Beču su imali dresove biciklističke i ranac kockasti i to ona žuta što bode oči,da se vide jasno...
  • 0

#13 armadillo

armadillo
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 266 posts

Postavljeno 15 May 2009 - 04:00 PM

Nice super sluzba!!!! :)

Ja sam slichnu stvar radio kad me je jedno pozoriste beogradsko angazovalo kao kurira... Bilo je oko 200-300 koverata dnevno odneti i onda sam pravio sistematizaciju na mapi beograda i bukvalno napravim krug od 70 km i sve raznesem pa sutra opet :)

Saobracaj ko saobracaj, u principu je bitno nametnuti se kao da si motociklista... sta kao auto mora biti ispred bicikliste? pa ja idem 40 tamo gde kola stoje :mrgreen: zato obozavam gradsku voznju podjednako kao offroad

a kad idu, oni maximalno mogu pedesetak po centru!

Svi psuju nas bicikliste... ja sam se obazirao i odgovarao neko vreme ali onda sam batalio i ne obazirem se...vozim svoje i uzivam!

E da, od kad nosim kacigu, mnogo manje se busaju vozachi kola da me nesto obilaze, trube...pustaju me, mnogo normalnije se ponasaju! :mrgreen: :mrgreen:
to potvrdjuje onu prichu negde na temi za kacige da te drugachije gledaju...:)

Gari aj se snimamo kao oni ludaci po njujorku...okupimo bagru koja pegla dobro kroz grad i nekom nakachimo kameru i ideeeemooooo :) :mrgreen: :mrgreen:
  • 0
Ako kanis pobijediti ne smijes izgubiti!

#14 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 15 May 2009 - 05:26 PM

armadillo said

zato obozavam gradsku voznju podjednako kao offroad

Čovek provereno nije normalan... mislio sam da sam ja zajeban po gradu - nemam pojma.
  • 0

#15 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 16 May 2009 - 12:00 AM

Upravo to, ja isto gotivim to sa kolima po centru,provalcenja, prevazilazenje i sl. jako zanimljivo.
Nosio sam i ja svasta, ne bas mrtve macke ali ono zube za stomatologe, foliju od lekova da bi zena znala koje da kupi, novine i sl. A to po gradu sta sve dozivis nije zsdravo. Treba posebna tema za to.
Pozz :wink:
  • 0

#16 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 28 May 2009 - 08:17 PM

Evo 98% isto morate da vozite po centru Bg, znaci ovako, s'tim sto ja imam MTB, ne drumasa...Dobar video !

[youtube_embed2][/youtube_embed2]
  • 0

#17 nesa1

nesa1
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Postavljeno 29 May 2009 - 05:45 PM

Svaka cast, ovo je bas dosta dobra voznja, samo se cuvaj! Ne moras bas ovako :) .
POZDRAV.
  • 0

#18 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts

Postavljeno 13 June 2009 - 08:24 AM

nesa1 said

samo se cuvaj!

Poz i tebi. Hehe, da se samo ja cuvam odavno ne bih bio ovde. Moram da cuvam i budalu ispred, pored, ljude, rupe (provalije) i sl. Totalno lud grad. Mogao bih da pisem more teksta oko svega i svacega po gradu sta se desava. Bacim pogled na temu "Mi i automobili" ali ako krenem da pisem, necu stati.
  • 0

#19 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 June 2009 - 07:12 PM

@Gary
Ako si prolazio kroz Takovsku u četvrtak oko 12:30h, ondak sam te i ja video u prolazu ;)
  • 0

#20 popedja

popedja
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 255 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 June 2009 - 07:35 PM

Cetvrtak, oko 16:10, kod Kalenic pijace :D

Vracam se s posla, teglim ranac ... a covek bezbrizno vrti pedale i uziva.
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika