Jump to content

Fotografije
- - - - -

Merenje sebe i bajka - akcija

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
74 odgovora na ovu temu

#21 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4300 posts

Postavljeno 01 December 2015 - 05:37 PM

Naravno da ne mozes da postavis u istu ravan volan i sediste kada ti je ram taman ;). To mogu oni koji voze 2 broja veci ram.

• 0
.

#22 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 01 December 2015 - 07:18 PM

Uf, kod mene nema šanse da se korman izjednači sa visinom sedišta, morao bih da stavim brdo spejsera a izgledao bi bajk kao frankeštajn! Ostala mi je ta pozicija da je odradim, jer sam menjao ram. Ali neće to ići ok pre proleća, jer samo kilometri mogu da budu laboratorija da li sam uspeo ili nisam ;)

Što se izgleda tiče, tu ne mogu ništa da kažem. Trpe žene i štikle zbog lepote - em nezdravo, em neudobno.  :)

Što se udobnosti tiče, nema pravila, nego to što kažeš - kilometri će pokazati. Samo obrati pažnju da menjaš po jednu stvar. Ako se u isto vreme menja na primer - visina sedla, sedlo, ugao kormana i visina, onda se teško udesi i utvrdi šta je bolje, a šta neudobnije. Zato je najbolje postaviti sve na neku srednju visinu, spram pravila & tabela, pa onda po jednu stvar udešavati do neke optimalne pozicije. 

Ram koji je broj manji nego što odgovara za vozača, ili sa agresivnom geometrijom, obično će tražiti puno spejsera da se korman postavi u visini sedla. 

• 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#23 skylab

skylab
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 602 posts

Postavljeno 01 December 2015 - 08:37 PM

Kod trekinga mi je skoro ista visina sedista i kormana, ali to mi je bajs za svaki dan ili za visednevna duza putovanja. Znaci tu mi je pre svega bitna maksimalna udobnost, a aerodinamika je u drugom planu. Kod drumasa vise volim agresivnu poziciju. Trenutno je cak 10cm korman ispod sica i savrseno mi odgovara. Na dropu mi je pozicija torzoa potpuno horizontalna sa drumom. U principu individualno je, dok sam bio deblji tj imao stomak ova pozicija mi nije nikako odgovarala jer sa udarao kolenima u stomak.
  • 0

#24 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 01 December 2015 - 09:07 PM

Drugo je treking... tamo je to normalno.

Ja nisam nešto kompetentan za diskusiju, samo da dam podatak ako bude od koristi, kod mene je visina 179, ram 54, tri spejsera ukupne debljine 2 cm i korman je jedno 8-10 cm niži od sedla.

• 0

#25 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 01 December 2015 - 09:25 PM

Isti vozač, isti bajs, ista visina sedla, isti ugao tela: recimo da je torzo pod uglom od nekih 30 stepeni na gore u odnosu na skroz horizontalno, neki srednje pognuti položaj.

Ako se u tom položaju poredi korman jedne visine, recimo 5 cm ispod nivoa sedla i niži korman, recimo 10 cm ispod nivoa sedla. U tom slučaju (ako je sve isto kao u prvom pasusu), aerodinamičniji položaj će biti onaj sa višim kormanom - ruke će biti povijenije i stvarati manje otpora. Takođe, lakše će se upravljati biciklom i džombe će manje vibracija prenositi ako su ruke povijenije u laktovima.

Ipak, ukoliko se telo baš dosta povija na dole, naravno da je bolje spustiti korman, kako ruke ne bi bile previše povijene, što je takođe nezgodan položaj.

Suština je da pravila nema, već se korman podešava spram ličnih afiniteta - stila vožnje, fleksibilnosti leđa i tako dalje.
  • 0

#26 bockokg

bockokg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1029 posts

Postavljeno 01 December 2015 - 11:31 PM

Što se izgleda tiče, tu ne mogu ništa da kažem. Trpe žene i štikle zbog lepote - em nezdravo, em neudobno.   :)

Što se udobnosti tiče, nema pravila, nego to što kažeš - kilometri će pokazati. Samo obrati pažnju da menjaš po jednu stvar. 

Pusti ti žene, to su bića bez mozga a u tu kategoriju ne spadamo ;) :)

Naravno, sic je podešen i neće se menjati, sad samo korman, tj visina, a ona može i reko guvernale rotirajući je oko ose na mestu gde je prihvat kod lule. Neće tu biti problema, samo da sačekam mart ;) i duže vožnje...drumski bicikl je u pitanju ko nije čitao...

• -1

#27 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 02 December 2015 - 05:44 AM

Pusti ti žene, to su bića bez mozga a u tu kategoriju ne spadamo ;) :)

Ne bih se složio. Imaju mozak itekako. Samo radi potpuno drugačije od našeg... dobro razum i uračunljivost jesu upitni... :)

Naravno, sic je podešen i neće se menjati, sad samo korman, tj visina, a ona može i reko guvernale rotirajući je oko ose na mestu gde je prihvat kod lule. Neće tu biti problema, samo da sačekam mart ;) i duže vožnje...drumski bicikl je u pitanju ko nije čitao...

Tako je najbolje.
  • 0

#28 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 06:09 AM

... dobro razum i uračunljivost jesu upitni... :)

Baš to ;)

• 0

#29 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 10:30 AM

Danas se pravi podela na "endurance" i "race" geometriju. Ovi prvi su obično bar dva centimetra viši i centimetar kraći nego ovi drugi za ram iste nominalne veličine. Sa takvom geometrijom će i volan normalno da ide više čak i bez preterano mnogo spejsera. Dodamo na to i razlike u geometriji između različitih proizvođača i normalno da ne može da se kaže da volan mora da bude na toj-i-toj visini u odnosu na sedlo na ramu odgovarajuće visine.

• 1

#30 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 02:56 PM

Koja je ta endurance geometrija, neki agresicni sloping s velikim uglom jel? To su "skinuli" s treking bicikala verovatno. Takva geometrija rama na capriolu V2 postoji, ako na to misliš! Pa mu je guvernal baš visoko!

• 0

#31 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 04:10 PM

To su bicikli tipa Specialized Roubaix, Trek Domane (i generalno Trek H2 i H3 geometrija), Scott CR1 i Solace, Cannondale Synapse itd. Većina budžetskih bicikala je takođe bliža endurance nego race geometriji - npr. Scott Speedster, Cannondale CAAD8, Trek 1.x i slični.

Što se tiče "skidanja", ako dizajneri iole znaju šta rade, geometrije njihovih drumskih bicikala će se od trekinga razlikovati po mnogo više stvari nego što je samo visina rama.

Ispravka samo za prethodni odgovor, na kraju treba da bude "...odgovarajuće veličine." umesto "...odgovarajuće visine."

• 1

#32 skylab

skylab
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 602 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 07:55 PM

Iskreno sa svim ovim danasnjim geometrijama i vrstama ramova pocetnik se jako tesko snalazi i na kraju najcesce kupi bicikl koji mu se vizuelno na oko dopada. Znam nekoliko likova koji su tako kupovali bicikle da bi tek posle nekog vremena shvatili da su pogresili, kad probaju neki drugi bicikl. Na kraju svima preporucujem da obavezno licno probaju bar tri do cetiri modela i da tek onda pazare ili ne pazare.
Ako se kupuje bicikl u radnji dosta zavisi i od prodavca koliko je iskren i spreman da sa musterijom udje u "te sitne detalje". Ja sam na primer u jednoj radnji Planet bike-a prisustvovao sceni gde je musterija dosla sa namerom da kupi drumas, a prodavac ju je na kraju obrlatio recima kako drumas nije za njega jer je skup za odrzavanje, neudoban, ima tanke gume, nije za teske ljude itd... Musterija je na kraju kupila neki MTB 29er bicikl vise klase (po ceni tog drumasa) a prodavac je verovatno ispunio prodajnu kvotu za taj dan.
  • 1

#33 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 02 December 2015 - 08:05 PM

Možda je prodavac dobro procenio mušteriju? 

Za vožnju po šumi i za kraće relacije po gradu drumaš nije najudobnije i najbolje rešenje. Jesu neki delovi skuplji za zamenu, sad samo održavanje ne toliko, ali generalno jeste skuplja igračka od bajsa sa MTB opremom (bilo da je 26, ili "29"). Nije najsretnije rešenje za teške ljude, posebno ako imaju stomak. Mislim, ja vozim nešto nalik drumašu, ali početniku ga nikad ne bih preporučio, ako nisam siguran da je baš to najbolje za njega.

• 0

#34 skylab

skylab
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 602 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 08:22 PM

Znam da drumas nije za svakoga, ali ovaj covek je usao u radnju sa jasnom namerom da kupi jednu vrstu bicikla, a izasao je sa sasvim drugom vrstom. Cak je pricao kako njegovi prijatelji voze drumase u grupi i kako zeli da im se pridruzi. Sa 29er ne znam kako ce to da izvede.
  • 0

#35 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 02 December 2015 - 08:30 PM

Onda me to iskreno čudi - da prodavac ne proda odmah nego da se cima.   

• 0

#36 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5524 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 09:22 PM

...Ako se kupuje bicikl u radnji dosta zavisi i od prodavca koliko je iskren i spreman da sa musterijom udje u "te sitne detalje". Ja sam na primer u jednoj radnji Planet bike-a prisustvovao sceni gde je musterija dosla sa namerom da kupi drumas, a prodavac ju je na kraju obrlatio recima kako drumas nije za njega jer je skup za odrzavanje, neudoban, ima tanke gume, nije za teske ljude itd... Musterija je na kraju kupila neki MTB 29er bicikl vise klase (po ceni tog drumasa) a prodavac je verovatno ispunio prodajnu kvotu za taj dan.

...Cak je pricao kako njegovi prijatelji voze drumase u grupi i kako zeli da im se pridruzi....

nije da sumnjam u tvoju pricu al mi je malo cudno da imam prijatelje cijoj grupnoj voznji na drumu zelim da se pridruzim a da mi neko od njih ne pomogne u odabiru i kupovini bicikla. Znam da nismo svi isti al msm da izgled bicikla bi trebalo da ima najmanje uticaja na odabir vec ergonomija i tehnologija znaci da kupis ono sto odgovara tvom telu i tvom duhu tj stilu voznje. Stoga msm nije to ne bi trebalo da bude kupovina tipa: "Draga, odo u radnju da pazarim sta imaju, ako nemaju crna leba, pazaricu bela".  IMHO kupovina ozbiljnoig bicikla je ozbiljna rabota i savet iskusnijeg nije na odmet. Ako je kojim slucajem hteo da ih iznenadi...mozda mu je uspelo...da iznenadi i samog sebe. Mozda posecuje forum pa ce i da se javi :)

• 0

#37 skylab

skylab
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 602 posts

Postavljeno 02 December 2015 - 10:57 PM

Poenta price je da neko ko zeli da kupi bicikl, a ne razume se, uglavnom kupuje po preporuci nekog poznanika ili prodavca ako bas nema nikog drugog. A kao sto rekoh na kraju i najcesce kupe ono sto im se na oko svidja pa jos ako prodavac nahvali bas taj model onda je to valjda prava stvar u njihovoj glavi. U konkretnom slucaju covek je imao nameru da kupi drumasa verovatno po preporuci tih prijatelja ili vec koga. Iskreno skidam kapu prodavcu kakvu "zvaku" je imao. Da sam ja gazda radnje takav bi mi prodavac trebao. Inace u pitanju je prodavnica Planeta u Bul.Kralja Aleksandra u Beogradu. Slucaj se desio 2013-te godine i te godine su imali bas bas dobre popuste prilikom otvaranja radnje. Kad malo bolje razmislim taj lik uopste nije lose prosao. Da sam imao kinte pazario bi i ja tu 29-tu.
  • 0

#38 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 03 December 2015 - 12:53 AM

To su bicikli tipa Specialized Roubaix, Trek Domane (i generalno Trek H2 i H3 geometrija), Scott CR1 i Solace, Cannondale Synapse itd. Većina budžetskih bicikala je takođe bliža endurance nego race geometriji - npr. Scott Speedster, Cannondale CAAD8, Trek 1.x i slični.

Što se tiče "skidanja", ako dizajneri iole znaju šta rade, geometrije njihovih drumskih bicikala će se od trekinga razlikovati po mnogo više stvari nego što je samo visina rama.

Ispravka samo za prethodni odgovor, na kraju treba da bude "...odgovarajuće veličine." umesto "...odgovarajuće visine."

Hvala na odg. Pa to mu dođe opet neki sloping, s tim što je TT sada poput neke parabole, nije onako trougao kao nekada. Ram da bi jel izgledao kako valja treba da ima lulu koja prati ugao cevi TT, i svi su bajkovi uglavnom tako napravljeni. To nekako po mom mišljenju izvlači visoku poziciju za ruke sasvim sigurno. Barem tako meni deluje preko fotki, a nikad takav ram nisam vozio! Dakle, nema savijanja leđa mnogo poput custom ramova, kojeg ja imam!

• 0

#39 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 03 December 2015 - 10:38 AM

Ne razumem zašto se toliko hvataš za taj sloping. Skoro svi fabrički drumski bicikli danas su sloping. Neki imaju prave, a neki savijene cevi, neki veće, a neki manje odstupanje od horizontale, ali sve je to nebitno za sam položaj volana u odnosu na sedište i pedale.

Uporedi ova dva bicikla dole. Giant ima malo agresivniju geometriju, iako ima mnogo izraženiji nagib gornje cevi nego Cannondale.

TCR_Advanced_0_Pro_compact.jpg

cannondale-caad8-6-tiagra-2014-road-bike

Uzgred, šta tačno misliš kad kažeš "custom ram"? To je ram pravljen po meri?

• 0

#40 bockokg

bockokg
  • Members
  • 1029 posts

Postavljeno 03 December 2015 - 03:40 PM

Zato što ne volim sloping ram, kao što je ovaj Giant, mnogo su preterali sa tim uglom cevi, kao da voziš MTB, promenili samo točkove, nisu, ali tako ispada. Drumski bajk mi je ovaj Cannondale, čak i ne smatram da je sloping, cev ne odstupa mnogo od podloge. ali nije ni bitno da li se zove sloping ili ne, već ga ja tako ne doživljavam...Custom ram, mislio sam na svoj ram koji je stari cr-mo i koji ima TT "skoro" paralelno sa podlgom a koji mi potpuno odgovara...Sve takve ramove tako nazivam pa sam ti uneo zabunu, mada sam pisao o tome ranije...Kod ovih ramova sam u drugačijem položaju nego kod agresivnog slopinga, kod koji kao da držiš guvernalu u visini svojih očiju, takav dojam imam, što bi rekla braća, ali nisam ih nikad vozio duže od 3km pa da mogu da dan ocenu akav je osećaj voziti ga duže...

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika