Merenje sebe i bajka - akcija
Postavljeno 18 April 2009 - 11:56 PM
Tibokca, moja visina minus 100. Slučajnost?
(Nekako mi se čini da bi mi prijalo još 1-2 cm dužine na ovom malom ramu, ali služi i ovako. Voleo bih da mi je sedlo još mrvu nazad, al' ne mogu od ove ravne šticne )
Ako je neko dobre volje, nek' premeri svoj bajk pa da vidimo da li je ovo visina-100 = vrlo dobra dužina bajka na bitnim mestima slučajno ili manje slučajno.
Postavljeno 19 April 2009 - 08:21 AM
Postavljeno 19 April 2009 - 08:44 AM
Postavljeno 19 April 2009 - 03:29 PM
Dakle, moja visina: 192 - 193 cm
Duzina od najsireg dela sedista do kormana: 85 cm
Ako je mixitronova teorija bicikliteta tacna, meni je ram dosta kraci nego sto bi trebalo da bude, sto sam predpostavio odavno. Ram je giant 21,5 incha (top tube 59,5); sticna nije previse izvucena, visina sedista mi odgovara; polozaj sedista u odnosu na pedale zadovoljava pravila koja je lensovrodjak pomenuo itd...
Medjutim, na dugim deonicama sa malim nagibom (skoro ravno), kada se pedalira sa malim potiskom, javlja mi se bol u zglobovima saka, a na nekim duzim i brzim spustovima pocinje da me boli vrat, sto mi ometa uzivanje u voznji.
Zanima me jesu li ovo "simptomi" kratkog rama (jer po mojoj nekoj logici, sa duzim ramom bi se ove nelagodnosti i povecale ?! ), i sta mogu da uradim da ovo ublazim (osim promene rama ).
BIlo je dosta tema o idealnoj velicini(visini) rama, ali mi se cini da je idealna duzina zapostavljena, tako da je odlicno sto je mixitron ovo pokrenuo.
Uzdravlje!
Postavljeno 19 April 2009 - 06:01 PM
Kod drumasa volan moze imati razne duzine prepusta u odnosu na sipku koja ide u lulu. Imam 2 razlicita volana koja na istom drumasu menjaju duzinu za citavih 3-4 cm.
Tako da ako primenimo ovu teoriju na drumase, mozda treba meriti do rucica kocnica a ne do sipke volana.
Postavljeno 20 April 2009 - 07:07 AM
Trebalo bi uzeti u obzir i to kako je ko građen, ako ima duže noge (kraći trup) onda će možda tačnija formula biti visina+100-n, a ako ima duži trup, onda +n, gde je n mali ceo broj
Postavljeno 20 April 2009 - 08:30 AM
"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."
Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...
Postavljeno 21 April 2009 - 10:05 AM
visok sam: 179,5cm
dužina noge: 84cm
visina sedišta od centra osovine BB do vrha sedišta, linijom po šticni: 77cm
dužina između mesta na sedištu gde sedim i kormana: 80cm
razlika u visini kormana i sica: 8cm je korman niži.
Svako ima različitu dužinu noge u odnosu na visinu. Tu nema pisanog pravila. Takođe izvlačenje sedišta nema pravila: neko ima deblji đon na sprintericama, neko tanji. Neko vozi Ritchey pedale, neko Shimano, neko Look, neko Crank Bros i u zavisnosti od toga takođe šeta pozicija gore-dole. Svaki cm znači puno. Neko vozi kurble 170, neko čak 180, i to čak ima veze. Ja da na ovu poziciju stavim kurble 180, verovatno bi morao da malo spustim sedište. Čak može da zavisi i od sedišta. Neko (netakmičarsko) sedište možda ne dozvoljava da se noga potpuno ispruži...
Postavljeno 22 April 2009 - 10:17 AM
Skoro 2 godine vozim ram koji mi je mali i silne modifikacije sam radio, ne bi li ga produzio i povisio.
Na kraju sam stavio lulu duzine 15cm, shticnu izvukao na max 350mm i turio najvisi riser volan koji ste videli
Tako sam dobio neki skarabudz ,(okachicu sliku da se chudite ) ali u voznom stanju.
Sada na ravnom problema nemam.
Btw..ram je 19" KTM Ultra limit, duzina gornje cevi, 57cm, visina 48cm.
Visok sam 184-185cm.
Medjutim, ogroman problem je pri usponima...ajoj majko
Em shto vuchem sebe, wola od 96kg, sad mi je prednji deo toliko tezhak, visok i zajeban, da se svaki put tripujem da cu pasti na ledja prilikom veceg uspona.
Defintivno se mora obratiti posebna paznja na velicinu (visinu i duzinu) rama prilikom kupovine bajka.
Ja sam se debelo zeznuo i dugo jurim odgovarajuci ram od 21-22incha.
Evo da iskoristim i priliku, mozda neko ima slichan problem, pa da pravimo neki dil, neka me kontaktira na pm.
Postavljeno 22 April 2009 - 04:13 PM
evo moj slucaj:
visina 188cm, duzna noge 90cm...
Sve velicine od pozicije istegnuca, pa do visine sedla su relativno podesene OK. Vozim Treka drumskog 58cm, to velicina dobra za mene sto se tice rama. I kada tako fabricki kupljenog sam uzeo da ga vozim, samo podesio visinu sedista, javio se bol u vratu nenormalan, zbog prevelike povijenosti i polozaja glave da bi se gledaLo ispred, i ja okrenem lulu i dobijem na toj pognutosti puno, nakon toga zarotiram korman i pocnu sake da bole, i tu su milimetri bitni da bi se naprAvila dobra pozicija da ne bole ruke, ja sam sa sobom nosio imbuse ii posle vece kilometraze stelujem, ako se javi bol....
Postavljeno 26 April 2009 - 08:47 AM
visina: 203cm
od sredine kormana do kraja sedista: 84cm
od sredine kormana do otprilike sedalnog sirokog dela: 74 cm
OK, ja znam da mi je bicikl prekratak, ali nema sanse da nadjem bajs ni priblizno da ova druga cifra bude 15 cm duza
Postavljeno 26 April 2009 - 11:10 PM
off: kolika bi trbala da bude razlika u visini sedista i kormana(vozim trking bajs)?
Nema pravila. Visinu i polozaj sedista ugadjas spram duzine noge/butine a ostalo spram udobnosti. Ako vidis nekog da svaki cas silazi s bajka i nesto mrda po volanu, prilika je da je novopeceni vlasnik koji ga tek ugadja
Postavljeno 26 April 2009 - 11:47 PM
Duzina noge - 93cm
Bicikl (drumski) :
Vertikalna cev c-c (ST)-53cm
Vertikalna cev c-t (ST)-58cm
Horizontalna cev c-c (TT) : 58.5cm
Visina centar BB do vrha sedista - 82cm
Duzina lule - 130mm
Sirina kormana c-c - 44cm
Nos sedista do sredine kormana - 63.5cm
Handlebar drop - 140 mm
razlika u visini kormana i sica: 16 cm
Sve je ovo jako individualna stvar.
http://www.wrenchscience.com - nadjite fitting sekciju i mozete dosta dilema da resite tu.
http://www.competiti... ... ATOR_INTRO - jos jedan dobar mozda i bolji
Postavljeno 01 December 2015 - 04:07 PM
Stvar ukusa - nema pravila.
Vidim velika većina stavi korman toliko nisko da im dropovi služe samo za gledanje i nizbrdice. Meni se pokazalo super da stavim tako da mogu voziti u dropovima, a da mi gore, na šamaraljkama, bude položaj za vožnju po gradu, u gužvi, kad hoću bolju preglednost, a da su mi kočnice pri ruci. Tako da je meni korman gotovo u ravni sa sedlom, dok su česte postavke za 3 do 10 i više cm ispod visine sedla. Ponavljam - stvar ličnog ukusa, nema nekih pravila.
Postavljeno 01 December 2015 - 05:00 PM
Uf, kod mene nema šanse da se korman izjednači sa visinom sedišta, morao bih da stavim brdo spejsera a izgledao bi bajk kao frankeštajn! Ostala mi je ta pozicija da je odradim, jer sam menjao ram. Ali neće to ići ok pre proleća, jer samo kilometri mogu da budu laboratorija da li sam uspeo ili nisam
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika