Haos u oglasima
Postavljeno 04 July 2013 - 04:05 PM
Postavljeno 01 August 2013 - 09:00 AM
http://www.cikloberz...?member_Id=5841
76 oglasa ukupno a od toga je 75 o ukradenom bajus, da je umesto što je spamovao oglase potrošio to vreme na traženje bajsa imao bi više šansi da ga nađe nego ovako, ovako može samo negativne komentare da očekuje...
Postavljeno 02 August 2013 - 11:02 AM
Ovo ne liči ni na šta!
Zadivljuje me tvoja tolerantnost ali je to dovelo do toga da jedan manji broj ljudi koristeći tu tolerantnost ,maltretira desetine vernih posetilaca sajta.Dozvolio si anarhiju.
Za početak,napravi da se poštuju kategorije oglasa.Ako hoću da vidim neki konkretan proizvod zašto treba da pregledam 12-15 strana oglasa koji se dnevno postave?
Nisam stručnjak za moderne tehnologije ali sigurno nije problem da se programski namesti da određeni oglas može samo u određenu kategoriju?
I budi siguran u ovakvim stvarima nema demokratije jer to vodi u anarhiju(veruj mi,znam šta pišem).
Pisali su o haosu u oglasima i drugi pa se nije ništa promenilo.Ali eto,moje je da ti napišem,ostalo ne zavisi od mene.
Pozdrav!
Postavljeno 02 August 2013 - 12:33 PM
Da bi u ovoj situaciji sve bilo kako treba potrebno je neprekidno prisustvo moderatora koji bi po ceo dan cesljali oglase, brisali ih iz pogresnih kategorija, pa ih posle 2 sata opet brisali iz istih tih pogresnih kategorija jer je prodavac ponovo promenio oglas... Uhvatiti duple oglase kod ljudi koji ih imaju po 250-300 priznacete nije ni malo lako a cesto je i nemoguce.
Pre godinu dana bilo je oko 300 oglasa dnevno. Sada se taj broj povecao na min 600-700.
Ne bi ni to bio neki problem kada bi se znalo sta ide u koju kategoriju. Ko o cemu ja o kategorijama . Ovako u "tockovima" imate tockove, gume, felne, nable, zice, zatvarace i ko zna sta jos. Pa nadjite kada vam nesto treba.
Ne postavljam mnogo oglasa ali sam u zadnje vreme pitao ljude kojima prodam, gde su videli oglas. Vecina je videla na Ciklonautu. Verovatno ne zato sto je Ciklonaut bolji ili gori od Cikloberze nego zato sto su oglasi sredjeni i pregledni.
Malo sam se raspisao :
Postavljeno 02 August 2013 - 12:51 PM
Ciklonaut je po tom pitanju bolje organizovan. Tamo se svi oglasi pre kacenja pregledaju i eventualno dodatno srede. Kada bi to ovde postojalo problema ne bi bilo, ali bi neko morao da svakodnevno rmba, a to opet niko nije dovoljno glup da radi u vecem obimu bez materijalne nadoknade. Naravoucenije treba uvesti placanje oglasa, platiti moderatore i priznati da ne zivimo u Diznilendu.Verovatno ne zato sto je Ciklonaut bolji ili gori od Cikloberze nego zato sto su oglasi sredjeni i pregledni.
Postavljeno 02 August 2013 - 02:10 PM
Trebalo bi tu opciju izbaciti i omogućiti odabir samo jedne kategorije i to je to.
Naravno i dalje ostaje problem postavljanja istih oglasa svaki dan iznova ili postavljanje duplih oglasa po različitim kategorijama (recimo točkove stave jednom u kategoriju točkovi i ponovo u kategoriju gume ili recimo kada se prodaje kompletan bajs po sistemu "može i u delove" pa onda osvane jedan oglas kao kompletan bicikl, drugi u vilama, treći u točkovima, četvrti u ramovima itd, a sve iste slike i u svakom pojedinačnom oglasu navenedi taksativno svi delovi ponovo)...
Sve u svemu ovaj problem postoji jako dugo i vremenom kako se povećava broj oglasa tako i problem raste a rešenja nema na vidiku...
Postavljeno 02 August 2013 - 02:19 PM
Resenja svakako ima i veoma je na vidiku, samo je pitanje koliko se problem zeli resiti, a koliko da se eto samo kukumavci kako je o zaboga tesko sa primitivcima ...Sve u svemu ovaj problem postoji jako dugo i vremenom kako se povećava broj oglasa tako i problem raste a rešenja nema na vidiku...
Ako se ne varam nekako slicna situacija je bila i sa onom budalastinom o kumavanju cikloberzi, tj predlaganju novog imena ...
Postavljeno 02 August 2013 - 02:42 PM
Ovako sročeno ispada da mastermajd operacije, Ciklo, zapravo ne želi da reši problem oglasa i da mu trenutna situacija odgovara što, siguran sam, nije tačno...Resenja svakako ima i veoma je na vidiku, samo je pitanje koliko se problem zeli resiti, a koliko da se eto samo kukumavci kako je o zaboga tesko sa primitivcima ...
Rešenje za primitivizam ne postoji u suprotnom ne bi bilo primitivaca na svakom koraku,
- ako si dovoljno flegma, možeš da ih ignorišeš bez nerviranja
- možeš da se nerviraš što ne vodi ničemu dobrom naprotiv može jedino da ti škodi i
- možeš da se pridružiš pomenutima po sistemu "klin se klinom..."
(ovo obraćanje je namenjeno svakom ko pročita post a ne direktno tebi pri3rak-če )
Postavljeno 02 August 2013 - 02:46 PM
Postavljeno 02 August 2013 - 03:15 PM
Po mom skromnom utisku nesto izmedju je u pitanju. De Facto je da on ne zeli da ovaj problem resi (aka ne moze ili koji je vec lepsi razlog u pitanju), a veoma sam ubedjen da mu trenutno stanje stvari ne odgovara. E sad u cemu je kvaka.Ovako sročeno ispada da mastermajd operacije, Ciklo, zapravo ne želi da reši problem oglasa i da mu trenutna situacija odgovara što, siguran sam, nije tačno...
On je u osnovi lose osmislio sistem. Posao je od plemenite ideje da stvori mesto gde ce kolege biciklisti medjusobno razmenjivati stvari, ili prodavati po nekim drugarskim cenama sve sa idejom zajedno nam je lakse. Sam sistem je takav da omogucava direktno oglasavanje, tj oglasavac sam pise i direktno oglasava svoj predmet.
Na tom mestu je sistem prs'o, jer su dosli Hotentoti i uvideli jasnu i neposrednu mogucnost zloupotrebe takvog sistema.
Samo postojanje Hotentota nije nikakv problem, oni su postojali, postoje i postojace. Problem je sto je sistem i dalje takav da njima bude lak za zloupotrebu.
Ukoliko bi se promenio, pa sa direktnog oglasavanja isao na sistem premoderacije to bi proizvelo neke "nedrugrske" efekte.
Jedan je da bi se to moralo da placa, i moralo bi ukoliko iko ima nameru da na objavljivanje oglasa ne ceka po koji dan ili nedelju. Drugi efekat je upravo to cekanje jer moderator volonter nije niciji rob koji mora da skoci u vis koliko mu se kaze.
Ukoliko se stvarno zeli resiti ovaj problem, prosta je neminovnost jednog od ova dva efekta...
Postavljeno 02 August 2013 - 04:45 PM
Pri dodavanju novog oglasa samo treba proveriti da li kombinacija naslov-broj telefona vec postoji u bazi. Ako postoji sledi opomena o postavljanju duplikata postojeceg oglasa. Negde u bazi se upise da je "Opomena=1" i sledeci put se korisnik ostro kazni.
Ukoliko se neko pravi pametan da postavi oglas sa nazivom "Scott Sub 10" i "Scott Sub10", misleci da ce sitnom ispravkom zeznuti sistem, trebalo bi mu obrisati sve oglase i banovati ga neko vreme.
Postavljeno 02 August 2013 - 09:41 PM
Ovo sam i ja predpostavio, zapravo ne toliko da je sistem loše osmišljen već da nikad nije bio ni predviđen za ono što se desilo i da bi sada rešenje problema zapravo zahtevalo kompletunu zamenu sistema, rekonstrukciju engine-a sajta i prelazak na neku savremeniju platformu što je OGROMAN posao i skinulo bi sajt na barem 2-3 dana minimum čak i ako se sve unapred pripremi...On je u osnovi lose osmislio sistem. Posao je od plemenite ideje da stvori mesto gde ce kolege biciklisti medjusobno razmenjivati stvari, ili prodavati po nekim drugarskim cenama sve sa idejom zajedno nam je lakse. Sam sistem je takav da omogucava direktno oglasavanje, tj oglasavac sam pise i direktno oglasava svoj predmet.
Znam da deluje kao jednostavna stvar ali nijePrevise je zezanja gledati svaki oglas i pamtiti/proveravati da li je vec objavljen i pre koliko (odnosno da li je istekao).
Pri dodavanju novog oglasa samo treba proveriti da li kombinacija naslov-broj telefona vec postoji u bazi. Ako postoji sledi opomena o postavljanju duplikata postojeceg oglasa. Negde u bazi se upise da je "Opomena=1" i sledeci put se korisnik ostro kazni.
Ukoliko se neko pravi pametan da postavi oglas sa nazivom "Scott Sub 10" i "Scott Sub10", misleci da ce sitnom ispravkom zeznuti sistem, trebalo bi mu obrisati sve oglase i banovati ga neko vreme.
- nema potrebe gledati i pamtiti da li je neki oglas dupliran to se jednostavno primeti, gledaš oglase i vidiš poznate stvari, zapitaš se "ček, zar nisam ovo već video juče, preključe..." proveriš i eto ga...
- problem sa proverom kombinacije naslov-text-broj telefona-identična slika/e ili bilo koje druge kombinacije je u tome što zahteva veoma kompleksan algoritam provere oglasa koji bi bio u stanju sam da "zaključi" da li su neka dva oglasa ista ili nisu a veruj mi, izrada "pametnih" heurističkih algoritama zaključivanja nije "pis of kejk" a s obzirom na tip oglasa na berzi, verovatno bi imali loše rezultate jer imaš na primer prodavce odeće, naslov oglasa: majica X, majica Y, majica Z.... biciklističke crvene, biciklističke plave, biciklističke muške, biciklističke na tufne... shvataš poentu, sve slični naslovi (i to sa preko 70% sličnosti) sve sličan text oglasa samo slika različita i ptanje je da li bi algoritam mogao da se snađe u takvim uslovima, ako i bi siguran sam da bi prodavci koji i onako stavljaju iste/slične oglase svaki/drugi dan, pronašli način da obmanu sistem bilo preformulacijom naslova/texta i stavljanjem sličnih slika (nikakav problem napraviti 100 slika jednog bajsa, sve ih odjednom smanjiti na prihvatljive dimenzije i samo kačiti proizvoljno...) ili na naki drugi način
što nas opet na kraju dovodi na to da bi neko, moderator, dakle živa osoba morao da bude dežuran i kontroliše svaki oglas, briše, udara recke, izdaje žute i crvene katrone, banuje ljude koji će onda bez problema otvoriti novi nalog i ajd jovo nanovo i tako u krug...
Kao što rekoh, to je ona naša psihologija "nek komšiji crkne krava", "ako meni nije dobro ne mora ni njemu", "ne može on toliko malo mene da plati koliko malo ja mogu da radim" i da ne nabrajam ostale domaće umotvorine, zato nam je i stanje u društvu takvo kakvo jeste...
A kad bi lepo svi bili kulturniji i poštovali pravila kuće... ali dobro znaš da se to neće desiti.
Postavljeno 02 August 2013 - 10:25 PM
Postavljeno 02 August 2013 - 10:27 PM
Pretpostavljam da korisnik duplira oglas tako sto iskopira tekst i naslov sa starog oglasa.
Jedino sto bi trebalo odraditi trim, kako se neki razmak ne bi provukao.
Daleko od toga da je ovo neko sofisticirano resnje koje bi resilo sve nase probleme.
Ali verujem da bi preko pola oglasa bilo detektovano. Ostalo mora brute force metodom.
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika