Iz kog kaveza je ovaj Noves ispao ili pobegao ne znam ali ne mogu da verujem kakve ne buloze i gluposti covek pise.Prvo u brevetu se voze i takmice rekreativci i amateri i ta vrsta takmicenja ne spada u profesionalan sport i profesionalna takmicenja barem kod nas u Srbiji.Takonje vecina trka u nasoj zemlji su amaterskog karaktera.Forum je uvek bilo mesto de se ljudi koji su uzivo manji od makovog zrna kriju iza nikova i iznose svoja misljenja time lececi duboke komplekse i traume koje nose u sebi verovatno jos iz detinstva.Mnogo ne ostvarenih sportista i ljudi poput ovog koji se krije iza nika Noves nazalost postoji u nasem okruzenju i nasoj zemlji.
Brevet kao voznja i takmicenje je odlicno osmisljeno i napravljeno bas za rekreativce i zaljubljenike u biciklizam.Ljudi slobodno vozite i pedalirajte ne moze da vam skodi sigurno.Svaki izazov takmicenja i ucesce na istom dace vam dodatnu motivaciju i samopuzdanje i ne zaboravite nikada nije kasno.Ja sam iz Kragujevca i u mom gradu zivi gospodin Braca koje se takmici u brevetu sa svojih 68 godina i to veoma uspesno.Velike kilometraze 200+ i vise kilometara u biciklizmu nisu problem ako se trenaznom procesu pristupi na vreme i pravilno.Forma u biciklizmu se kao i kuca pravi od temelja na gore.Puls i sat sa otkucajima srca je veoma bitan za pocetnike i rekreativce jer tako bez mnogo predznanja iz biciklizma ako kao mladi nisu prosli skolu biciklizma mogu uz malo edukacije da prate svoj puls i znaju u kojoj su zoni rada srca i nauce da tacno prate granicu izmedju aerobnog i anaerobnog nacina i tempa voznje.Brevet se vozi 99 posto u aerobnom tempu sto bi znacilo otprilike na pulsu od 120 do 155 otkucaja u minutu naravno u zavisnosti od godina i spremnosti takmicara.Oni malo iskusniji vozaci verujem da znaju da bez puls kompijutera ili sata po svom disanju u toku voznje odrede svoj puls za plus minus 5 otkucaja.Ja od kada se ne bavim aktivno biciklizmom zadnjih 15 godina ne nosim puls master ali pratim svoj puls pomocu disanja.Savet za sve ljubitelje biciklizma je da probaju da se takmice u svojoj kategoriji jer takmicenje nosi svoju draz.Ne trkaju se samo profesionalci i ne organizuju se trke samo za profesionalce.Ogroman je broj trka za amatere i rekreativce svuda u svetu.
Odličan opis i usmerenje za upotrebu pulsmetra,posebno kod rekreativaca!Ljudi imaju pogrešne predrasude da se te stvarčice koriste samo kod profesionalaca i za takmičare,a ustvari su to dobra pomagala da se prati kondicioni status bicikliste(puls,aeorobna zona)i da svako sam sebi odredi prema svojim trenutnim mogućnostima zonu komfora .Jako je važno da čovek vozi i da se oseća solidno da se ne prenapreže(tj da ne prelazi submaksimalnu srčanu frekvencu) jer na taj način smanjuje priliv krvi u srčani mišić,i smanjuje se apsorpcija O2 iz vazduha...Jednostavno ta spravica vas uči kako da vozite racionalno,udobno,kako da prilagođavate stepen opterećenja nagibu druma(prenos) i to sve da radite na duže staze bezbedno.
Mislim da o Novesu je bilo dosta reči ,čovek se povukao sa foruma i ne treba ga više pominjati u takvom kontekstu.On je specifičan,ima svoje ideje i ambicije,voli biciklizam na svoj način,voli muziku...kao i većina nas ali ne zna da bude tolerantan i da ostavi svakome da odredi sam svoje prioritete.