Jump to content

Fotografije

5700/6700 i 5800/6800 kompatibilnost

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
12 odgovora na ovu temu

#1 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 28 October 2024 - 09:38 AM

Pozdrav drugari, imam jedno pitanje:
Da li se neko igrao sa prednjim menjačima i pokušao da desetofaznu prednju šamaraljku 5700/6700 upari sa prednjim menjačem od jedanaestofazne grupe 5800/6800.
Po šimanu ne može a čitam po nekim forumima da može.
E sada da li je neko od vas to pokušao, da može da potvrdi da to zaista radi, bio bi zahvalan.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
  • 0

#2 chamade

chamade
  • Members
  • 4465 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 28 October 2024 - 01:57 PM

Menjač je telo koje sluša komandu ručice. Hod kod menjača je uglavnom isti. Jedino ako su promenili odnos povlačenja sajle ručica vs menjač. To je slučaj kod Dynasys menjača gde šifteri ne rade dobro sa drugim modelima menjača. I Tiagra im neke serije koje se ne mogu kombinovati sa drugim. Ali većina dosadašnjih su kompatibilni sa drugim serijama kod Šimana.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#3 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 28 October 2024 - 02:32 PM

Pozdrav drugari, imam jedno pitanje:
Da li se neko igrao sa prednjim menjačima i pokušao da desetofaznu prednju šamaraljku 5700/6700 upari sa prednjim menjačem od jedanaestofazne grupe 5800/6800.
Po šimanu ne može a čitam po nekim forumima da može.
E sada da li je neko od vas to pokušao, da može da potvrdi da to zaista radi, bio bi zahvalan.

Jesam  - napisao na sajtu šta može sa čim:

https://bicikl.bikegremlin.com/category/tehnicki-deo/kompatibilnost/

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#4 omega

omega
  • Members
  • 3480 posts

Postavljeno 28 October 2024 - 03:19 PM

Ја ти могу послати 105 7000 предњи мењач да пробаш ако не добијеш одговор од неког ко је ту комбинацију искусио. Мењач је са шелном.

• 0

#5 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 28 October 2024 - 06:10 PM

Menjač je telo koje sluša komandu ručice. Hod kod menjača je uglavnom isti. Jedino ako su promenili odnos povlačenja sajle ručica vs menjač. To je slučaj kod Dynasys menjača gde šifteri ne rade dobro sa drugim modelima menjača. I Tiagra im neke serije koje se ne mogu kombinovati sa drugim. Ali većina dosadašnjih su kompatibilni sa drugim serijama kod Šimana.

Nije baš tako, nisu iste geometrije i dužine poluga menjača, zato ima razlike.
Sada je pitanje da li je to toliko različito da ne funkcioniše uopšte, to ne znam.
Jedni kažu jeste a drugi da to ipak radi posao uz fino štelovanje.

• 0

#6 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 28 October 2024 - 06:13 PM

Ја ти могу послати 105 7000 предњи мењач да пробаш ако не добијеш одговор од неког ко је ту комбинацију искусио. Мењач је са шелном.

Izgleda da će ovo pitanje da ostane nerešeno jer sam naručio direct mount 10faz menjač i rešen problem.
Možda jednom, sad preko zime, ako me ne bude mrzelo, uzmem od tebe taj menjač da se malo igram i to isprobam da li radi.
E sad vidim da je tvoj sa šelnom a meni treba direct mount.

• 0

#7 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3312 posts

Postavljeno 28 October 2024 - 08:34 PM

Ima dosta toga što Shimano kaže po specifikacijama da ne može da radi, a u praksi može. Očit primer toga su znatno veće kasete nego što po specifikaciji menjač može da "proguta" kao i kombinovanje elemenata mehanike iz drumskog i mtb sveta, pogotovo za one starije mehanike gde je malte ne sva sa svačim radilo. Ja sam zbog toga mišljenja da bi vrlo verovatno to moglo da radi, iako nemam iskustvo iz prve ruke.

Ono sa čime imam iskustva je na primer kombinacija Shimano GRX pogona i R7000 prednjeg menjača. Po nekim specifikacijama ne bi trebalo da može da radi jer je GRX pogon 2,5mm pomeren ka spolja u odnosu na standardan Shimano drumski pogon pa Shimano preporučuje da se uz GRX pogon koristi i GRX prednji mejač. U praksi se finim štelovanjem limit šrafova vrlo lako dobije tih 2.5 milimetra i 105 menjač radi sa GRX pogonom potpuno isto dobro kao što je radio sa drumskim.

Dakle, Shimano je bio i ostao vrlo konzervativan po pitanju svojih specifikacija. Kad smo u nedoumici da li će ili neće nešto raditi sa nečim,, praksa je pokazala da je veća verovatnoća da hoće.

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#8 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 29 October 2024 - 04:07 AM

Probao. Napisao.

https://bicikl.bikegremlin.com/1478/kompatibilnost-prednjih-menjaca-bicikla/#8

• 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#9 chamade

chamade
  • Members
  • 4465 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 29 October 2024 - 08:23 AM

Nije baš tako, nisu iste geometrije i dužine poluga menjača, zato ima razlike.
Sada je pitanje da li je to toliko različito da ne funkcioniše uopšte, to ne znam.
Jedni kažu jeste a drugi da to ipak radi posao uz fino štelovanje.

Prednjem menjaču je isto i 10sp i 11sp jer svakako rade sa svega 2 šajbne. . Čak i zadnjem je najčešće isto jer hod odredjuje ručica menjača.
Ja sam sa Ultegra prednjim menjačem 2x uparivao mtb šifter Deore m510 za3x. I radilo je besprekorno nekoliko meseci dok mi nije stigla nova Tiagra ručica menjača
  • 0

#10 omega

omega
  • Members
  • 3480 posts

Postavljeno 29 October 2024 - 08:26 AM

Лично сам код Срам предњих мењача видео гомилу ситуација и непоклапања онога што пише у декларацији па и на самом мењачу и онога у пракси. Последњи пример је Срам Форс мењач из серије за 10 брзина који је означен за број зуба 50-53 већа шајбна, а радио је са погоном на коме је већа шајбна имала 42 зуба.
  • 0

#11 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 29 October 2024 - 11:29 AM

Prednjem menjaču je isto i 10sp i 11sp jer svakako rade sa svega 2 šajbne. . Čak i zadnjem je najčešće isto jer hod odredjuje ručica menjača.
Ja sam sa Ultegra prednjim menjačem 2x uparivao mtb šifter Deore m510 za3x. I radilo je besprekorno nekoliko meseci dok mi nije stigla nova Tiagra ručica menjača

Nije mu isto...
Poluga, tj. swing arm je različite dužine i to utiče na hod menjača.

• 0

#12 chamade

chamade
  • Members
  • 4465 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 29 October 2024 - 03:10 PM

Već sam napisao iznad.. ako su promenili odnos povlačenja sajle u ručici za menjanje brzina kao što je slučaj kod Dynasys serije onda neće raditi dobro. Da li jesu, ja to ne znam, ali može se isprobati ako neko ima menjač iz druge serije.
Što se tiče pogona to je sve isto samo mu se promeni dizajn i krsti se drugom brojkom.
  • 0

#13 vidak

vidak
  • Members
  • 4672 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 31 October 2024 - 12:29 PM

Već sam napisao iznad.. ako su promenili odnos povlačenja sajle u ručici za menjanje brzina kao što je slučaj kod Dynasys serije onda neće raditi dobro. Da li jesu, ja to ne znam, ali može se isprobati ako neko ima menjač iz druge serije.
Što se tiče pogona to je sve isto samo mu se promeni dizajn i krsti se drugom brojkom.

Jesu, promenili su hod sajle...

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika