Jump to content

Fotografije

Karbonski ramovi iz Kine

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
19 odgovora na ovu temu

#1 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3316 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 11:51 AM

U poslednjih nekoliko godina u ponudi na Aliju je sve više i više karbonskih ramova kako za drumske tako i za gravel i za mtb bicikle. Ramovi najnovijeg dizajna i oblika sa internim rutiranjem sajli (što i nije neka prednost, jel), sa sve mogućnostima za prihvat diskova i elektronskih menjača, integrisanih lula i korman (ko to voli) itd... Cena je naravno 3 do 5 i više puta manja od cena ramova brendiranih proizvođača i kreće se ugrubo od nekih 350 do 700 eura za ram, vilu a često u paketu ide i šticna i kokpit.

Što je još zanimljivije, svi ti ramovi imaju gomile pozitinih utisaka kupaca širom sveta, navode se neke konkuretne težine ramova i viljuški kao i mogućnost da izdrže vozača i do 130 kila sa po nekoliko godina garancije.

Da li biste okušali sreću sa kineskim brendovima i vozili bicikl karbonskog rama od kineskog proizvođača sa relativno nepoznatim renomeom za vrlo, vrlo povoljnu cenu u odnosu ono na šta nude premium brendovi? Da, ne, obrazloženje u oba slučaja?

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#2 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 14 October 2024 - 12:18 PM

Bih ako dolazi sklopljen. Koliko sam gledao, vecina tih ramova ima problem sa montazom delova, uglavnom srednji pogon. Sve da je i u garanciji, da mi dodje glanc nov ram, hocu da ga sklopim odmah vidim da nije dobro, vrati reklamacija itd... gubim vreme... nemam vremena ni zivaca za takvo planinarenje.

• 1

#3 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14994 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 01:00 PM

Da li biste vozili kineski auto ili koristili kineski telefon? Ili se vozili u minibusu bez vozaca kojim upravlja kompjuter? Elon Musk se hvali kako je napravio robotaxi a kinezi ih vec koriste u nekim gradovima. Kinezi brzo napreduju a mnogi zapadni ramovi se prave u istim tim kineskim fabrikama, kao i lepak i karbon... Treba imati u vidu da postoje i "kopije" ili "skartovi" kineskih ramova pa treba kupovati od zvanicnih kineskih proizvodjaca koji jesu jeftiniji ali ne bas pet puta...

• 1

#4 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 14 October 2024 - 03:55 PM

Moje vidjenje ramova ili bilo cega kineskog, odnosno necega iz uvoza bez oficijalnog uvznika ili ti prodavca u eu. Sva roba koja nam dodje sa brstskog nam istoka nema kod nas oficijalne preprodavce pa samim tim kada zavfali, otkaze nesto, treba mnogo vremena i truda da se dodje do zamenskog dela. Zapadni ram kupujem Bog garancije koju mogu da iskoristim a ne zato sto je bolji od kineskog (mislim oba su kinezi samo je ovaj oficijajan :) ). Od kineza preko alija, temua i druih platformi mogu kupiti nesto samo ako to mogu da finansijski “prebolim”. Prebolim u smislu i da mi dodje polomljeno, neispravno ne lupam glavu sa time vec pravac kanta i idemo dalje. Primera radi, od uredjaja u kuci tipa telefon, tablet, komp iskljucivo koristim apple uredjaje, ne zato sto su bolji vec zato sto sam dva puta u zivotu imao problem i oba puta kada sam reklamirao usvojena mi ej garancija bez ikakvih suvisnih pitanja. Ne radi, ok izvolite drugi uredjaj lep dan vam zelimo. Hvala dovidjenja. Skuplji jesu od ostalih ali me ne boli glava ako se desi neki problem.
  • 2

#5 lucky_13

lucky_13
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 368 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 14 October 2024 - 05:37 PM

Da li biste okušali sreću sa kineskim brendovima i vozili bicikl karbonskog rama od kineskog proizvođača sa relativno nepoznatim renomeom za vrlo, vrlo povoljnu cenu u odnosu ono na šta nude premium brendovi? Da, ne, obrazloženje u oba slučaja?

Poznanik, s kojim sam povremeno vozio, je kupio kineski karbonski MTB ram pre više od 5 godina.

Nije imao nikakvih problema niti primedbi. Mislim da ga još uvek vozi.

• 1

#6 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3316 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 07:13 PM

Bih ako dolazi sklopljen. Koliko sam gledao, vecina tih ramova ima problem sa montazom delova, uglavnom srednji pogon. Sve da je i u garanciji, da mi dodje glanc nov ram, hocu da ga sklopim odmah vidim da nije dobro, vrati reklamacija itd... gubim vreme... nemam vremena ni zivaca za takvo planinarenje.

Postoje mnogi svetski brendovi koji imaju dosta problema sa na primer press fit pogonom na kojima naprave otvore sa lošom tolerancijom pa to posle par hiljada km dobije luft a ne može se rešiti novom patronom. Ima dosta primera gde su se korisnici žalili, na primer:

https://www.bikeforu...play-issue.html

Kršteni kineski brendovi koji imaju reputaciju imaju zapravo odličnu podršku za klijente. Roba koju oni šalju je osigurana od lomova i oštećenja u transportu, a ako nešto tehnički nije u redu, vrlo su radi da pošalju zamenski deo. To nije moje mišljenje nego iskustva korisnika koji u recenzijama pišu o tome.

Davno su prošla vremena kada su kinezi pravili jeftinu robu lošeg kvalteta za široke narodne mase. Ima toga i danas naravno, ali su oni ozbiljniji koji imaju ciljnu grupu korisnika jako dobro iskopirali zapadnjake i pošto imaju daleko veću efikasnost u radu a daleko manju birokratiju i kancelarijskih guzica koje treba hraniti, utoliko mogu da proizvod sličnog kvaliteta ponude po daleko manjim cenama.

Upravo zbog takve filozofije poslovanja su zapravo postali najjača ekonomska sila na svetu a ta njihova eskpanzija će nastaviti da se širi.
  • 0

#7 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 14 October 2024 - 07:26 PM

Mislim da kod kineza ima fusha isto kao i kod zapadnjaka. Daleko od toga da mislim da su losi. Po mom misljenju, treba dosta istraziti ko je dobar ko nije itd da bi se “ubolo” pravo. Nekako ako odem u radnju, kupim bajk, vec sam deo oko “da li je dobro” eliminisao. Pod eliminisao mislim na to da je taj proizvod prosao neku kontrolu kvaliteta i da bilo sta da se desi, mogu se pozvati na garanciju i resiti problem u dogledno vreme. Nemam brdo bicikala, ne volim da menjam bicikle, isprobavam razne “gluposti”, koje su eto bolje, lakse, modernije… jednom u 5-7 godina kupim novi bajk pa mogu da se “isprsim” za ono sto mi se svidja. Ne bih ejsperimentisao sa necime u sta nisam upoznat. A to je, koji su to ramovi dobri, geometrije istih itd. Ovde na sajtu poznatih proizvodjaca sve lepo pise. Kada idem da kupim bajk vec imam neku zamisao o velicini bajka, geometriji itd. Plus najvaznije (bar za mene), uvek bih pre podrzao male radnje, prodavnice, makar platio i dosta vise, nego kupovao online direkt od prouzvodjaca, amazona itd.
  • 0

#8 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3316 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 07:55 PM

Da li biste vozili kineski auto ili koristili kineski telefon? Ili se vozili u minibusu bez vozaca kojim upravlja kompjuter? Elon Musk se hvali kako je napravio robotaxi a kinezi ih vec koriste u nekim gradovima. Kinezi brzo napreduju a mnogi zapadni ramovi se prave u istim tim kineskim fabrikama, kao i lepak i karbon... Treba imati u vidu da postoje i "kopije" ili "skartovi" kineskih ramova pa treba kupovati od zvanicnih kineskih proizvodjaca koji jesu jeftiniji ali ne bas pet puta...

Postavio si prava pitanja. Belgarath napisa da kupuje isključivo apple jer mu je to sigurica, a gde je ono beše apple izmestio proizvodne pogone? Pa u Kinu naravno. Doduše u Kaliforniji i dalje razvijaju softver i patcheve ali se apple-ovo bogatstvo udesetostručilo onog momenta kad su odlučili da osnuju kooperaciju upravo sa kinezima.

Nemačka država je do juče davala ozbiljne subvencije za kupovinu električnih vozila. Nedavno sam čuo da su tu javnu subvenciju ukinuli na sva električna vozila iz Kine. Pretpostavljam jer su jako loša pa se ne prodaju. Nema to nikakve veze što bi kineski proizvođači ubili nemački VW u pojam koji je ionako u debelom offsajdu upravo zbog te priče o električnim autima koju ne mogu da izguraju onako kako su zamislili.

Poenta svega toga je da su kinezi izuzetno konkurentni, najpre cenom a potom i donekle kvalitetom. Što više ljudi to uviđa, sve više će da zakolju konkurenciju....
  • 0

#9 Nesoni

Nesoni
  • Members
  • 1045 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 08:06 PM

Ja bih voleo konkretno neko nešto da napiše (ako je imao takva iskustva). Koji kineski proizvođač, koji točkovi, koja mehanika/elektrika itd. Nekako ne verujem YouTube-rima. Znam da ima i poštenih ali ja ne znam koji su to

Sent from my CPH2449 using Tapatalk
  • 0

#10 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14994 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 08:30 PM

@Smasher   Postavio sam skoro video sa nekog sajma u Aziji gde ih je covek pitao zasto ne dolaze u evropu i ameriku a odgovor je vecinom bio da bi ih mnogo kostalo logistika, reklame i servisi pa ne zele time da se bave... A verovatno ne zele da rizikuju da ih tuze zbog kopija poznatih marki...

• 0

#11 bakara

bakara
  • Members
  • 2437 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 14 October 2024 - 08:55 PM

Zar ti nisi oduvek bio protiv karbonskih ramova?
Nešto se promenilo kod tebe?

Kineski proizvođači su savim dobri, ali ti ramovi sa Alija koji te zanimaju su uglavnom "nekršteni" pravljeni ručno po malim garažama ručno i po pravilu su nižeg kvaliteta i cene.
To što oni kače slike neke proizvodne hale karbonskih ramova i slike sa testiranja ne znači da su te fotke autentične, a te radnjice se stalno gase i menjaju imena.

to opet ne znači da je to loše za cenu koju košta ali nema smisla izjednačavati ih sa poznatim proizvođačima samo zato što se isto proizvode u kini, jer je dovoljno da pogledate cenu kineskih ramova poznatih proizvođača i videcete da nešto ne štima.

Sent from my RMX3472 using Tapatalk
  • 2

#12 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5518 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 09:01 PM

stanoje na startu XXXII fruskogorski mtb maraton 2024.jpg

jedan od nekolicine CCCC (nije ono "naše" vec Cheap Chinese Cycling Components)

koje smo pre 10tak godina nagnali iz Kine i koji su dobili imena šumskih junaka iz Crnog Gruje:

Stanoje, Vidoje, Radoje...i naravno...Zmago!

Svi bajkovi su sklopljeni bez ijednog problema, unutrasnje rutiranje za sajle menjaca i spoljno za zadnju hidraulicnu kocnicu, 31.6 sticna, 34.9 obujmnica prednjeg menjaca i selna sticne, 1+1/8 - 1+1/2 taper solje, izmenjivi dropouti 135x10 i 142x12TA i BB30 kuciste gde je u neke ramove ubacen FSA alu adapter na BSC1,37x24T. Svi su 19" koji je bio najveci u ponudi i svi su dan danas funkcionalni. Vecina ih je na startu bila opremljena novom Shimano XT M785 opremom koja je bila kupljena preko CRC (Chain Reaction cycles). Tako da je to za mene bilo pozitivno iskustvo.

Zmago vec nekoliko godina ima bracu iz SCALE porodice ali nikad nisam cuo nijednu rec koja bi umanjila pozitivne utiske koje je ostavio dok je bio jedinac i bio vise koriscen, a pre neki dan je presao na 142x12TA. 

zmago 142x12 TA.jpg

Zamalo da zaboravim, ohrabren pozitvnim iskustvom i Stanoje (gornja fotka sa starta ovogodisnjeg Fruskogorskog MTB Maratona) je pre nekoliko godina dobio brata, ali drumskog, 105ca na disk. Takodje danas jos u funkciji bez ikakvih problema.

• 0

#13 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14994 posts

Postavljeno 14 October 2024 - 09:43 PM

ali nema smisla izjednačavati ih sa poznatim proizvođačima samo zato što se isto proizvode u kini, jer je dovoljno da pogledate cenu kineskih ramova poznatih proizvođača i videcete da nešto ne štima.

Sve stima, kineske fabrike koriste ista karbonska vlakna i proces kao zapadnjaci. Zapadnjaci uloze pare i osmisle proizvod, kinezi ih vesto kopiraju tu je usteda. Plus zapadnjaci su postali dekadentno bezobrazni pa lupaju cene da odrze kvalitet svog zivota...

• 1

#14 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3316 posts

Postavljeno 15 October 2024 - 06:29 AM

attachicon.gif stanoje na startu XXXII fruskogorski mtb maraton 2024.jpg
jedan od nekolicine CCCC (nije ono "naše" vec Cheap Chinese Cycling Components)
koje smo pre 10tak godina nagnali iz Kine i koji su dobili imena šumskih junaka iz Crnog Gruje:
Stanoje, Vidoje, Radoje...i naravno...Zmago!

Svi bajkovi su sklopljeni bez ijednog problema, unutrasnje rutiranje za sajle menjaca i spoljno za zadnju hidraulicnu kocnicu, 31.6 sticna, 34.9 obujmnica prednjeg menjaca i selna sticne, 1+1/8 - 1+1/2 taper solje, izmenjivi dropouti 135x10 i 142x12TA i BB30 kuciste gde je u neke ramove ubacen FSA alu adapter na BSC1,37x24T. Svi su 19" koji je bio najveci u ponudi i svi su dan danas funkcionalni. Vecina ih je na startu bila opremljena novom Shimano XT M785 opremom koja je bila kupljena preko CRC (Chain Reaction cycles). Tako da je to za mene bilo pozitivno iskustvo.

Zmago vec nekoliko godina ima bracu iz SCALE porodice ali nikad nisam cuo nijednu rec koja bi umanjila pozitivne utiske koje je ostavio dok je bio jedinac i bio vise koriscen, a pre neki dan je presao na 142x12TA.
attachicon.gif zmago 142x12 TA.jpg

Zamalo da zaboravim, ohrabren pozitvnim iskustvom i Stanoje (gornja fotka sa starta ovogodisnjeg Fruskogorskog MTB Maratona) je pre nekoliko godina dobio brata, ali drumskog, 105ca na disk. Takodje danas jos u funkciji bez ikakvih problema.

Dakle iskustvo iz prve ruke, i to ne jedno nego nekoliko pozitivnih.
Svakako je da se i među kinezima može naići na fuš ramove, ali naravno da pri kupovini treba koristiti zdrav razum i čitati iskustva korisnika. Što je više tih recenzija manje su šanse da se ubode neki fuš.

Mi svi ovde jako volimo biciklizam i isto tako volimo da verujemo da je napraviti vrhunski, krut i lagan biciklistički ram komplikovano kao raketna tehnika. Istina je zapravo drugačija kao što to kinezi svojim primerom demantuju.

@Bakara

Nisam ja protiv karbona nikad izričito ni bio, samo tvrdio da nam nije neophodan a i dalje to mislim. Da je lepo imati što lakši bicikl jeste. Imao sam ja i 2 karbonska bajsa, od toga jedan Cannondale Supersix. Nije bila neka bog zna kako velika razlika između tih i vrhunskih aiu ramova. Najveća je bila razlika kad imam vremena da vozim pa uđem u formi, nebitno šta je ispod mene. :)

P.S. Jedan od nedostataka karbona: jako se teško reciklira a konzumizam će nam doći glave kad tad.
  • 0

#15 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5518 posts

Postavljeno 15 October 2024 - 03:04 PM

...P.S. Jedan od nedostataka karbona: jako se teško reciklira a konzumizam će nam doći glave kad tad.

u kom smislu " se tesko reciklira"?

Ako mislis na popravke ostecenih ramova,

u .rs ima ljudi koji korektno popravljaju ramove (i druge stvari) od ugljenicnih vlakana,

o "napolju" da ne govorimo!

Pitanje je isplativosti, kako platiti popravku rama isto koliko je kostala nabavka novog?

Ako mislis na dugotrajnost delova od ugljenicnih vlakana msm da tu takodje nema nekih problema.

Koliko se secam, jedan od vecih proizvodjaca karbonskih komponenti, tajvanski GIGANTEX

https://gigantex.tw/

je svojevremno (pre 20 godina) ucestvovao u projektovanju i izgradnji jednog radioteleskopa na Tajvanu!!!

To je ozbiljno inzenjerstvo u poredjenju sa biciklima

i nije nesto sto ne trpi opterecenja, sto je predvidjeno da traje 5 godina i sto je osetljivo na atmosferske uticaje

i čiji "otkaz" ne bi imao katastrofalne tehnicke, a samim tim i finansijske, posledice!

Ako su to uspeli da reše, trajno, ne vidim razlog za brigu ako su delovi/ramovi uradjeni kako treba.

• 0

#16 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3316 posts

Postavljeno 15 October 2024 - 05:05 PM

Nisam mislio na popravku karbona nego na recikliranje ramova od karbona. To naravno trenutno nije problem jer ih na ulicama ima daleko manje nego ramova bicikala od metala, ali ako je karbon potrebno odložiti odnosno reciklirati pa ponovo koristiti, tu je problem. I to je zapravo jedini problem jer zahvaljujući kinezima, cena gotovo da više nije problem.
  • 0

#17 Woody

Woody
  • Members
  • 1480 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 October 2024 - 07:38 PM

Za par hiljada godina, ako neka nova civilizacija bude kopala dovoljno duboko, naći će sedimente svih karbonskih ramova i možda se grejati sagorevanjem istih... nikad ne znaš zašto je to dobro :P
  • 2
The sea, the sea

#18 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3316 posts

Postavljeno 16 October 2024 - 04:52 PM

Ja bih voleo konkretno neko nešto da napiše (ako je imao takva iskustva). Koji kineski proizvođač, koji točkovi, koja mehanika/elektrika itd. Nekako ne verujem YouTube-rima. Znam da ima i poštenih ali ja ne znam koji su to

Sent from my CPH2449 using Tapatalk

Za ram ne mogu da ti kažem jer nisam koristio ali sigurno je da hoću u neko buduće vreme. Śto se mehanike tike sa Sensahom nema promaśaja, to sam probao 7 i 9 brzina i super je alije za perfektne performanse ipak bolje ne kombinovati tu mehaniku sa Shimanom nego sramom ili najbolje koristiti Sensah i śamaraljke i menjače.

Točkove sam naručio ZTTO i tek sam imao jednu probnu vožnju sa njima pa ne mogu da dam nikakav dugoročan utisak. Ovako na prvu loptu su pravi, bez lufta, lagani, glasan freehub, deluju 3 puta skuplje nego śto su plaćeni. Razmišljao sam se između njih i Koozer točkova ali su Kozer ipak za CX i Gravel a ovi za drum. Videćemo kako će se pokazati ...
  • 1

#19 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1530 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 18 October 2024 - 06:16 AM

• 1

#20 IgorN

IgorN