Jump to content

Fotografije

Besmisao novotarija u drumskom biciklizmu

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
112 odgovora na ovu temu

#41 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1864 posts

Postavljeno 09 October 2024 - 07:19 PM

@r_faruk

Nemaš thrue axle, zato je tako.

Isto je nekad bilo i kod mene sa trekingom.

• 0

#42 r_faruk

r_faruk
  • Members
  • Pip
  • 11 posts

Postavljeno 09 October 2024 - 09:52 PM

@r_faruk

Nemaš thrue axle, zato je tako.
Isto je nekad bilo i kod mene sa trekingom.

Imam na Willier-u, ali dzaba. Opet struze. Nastimam ja to svaki put... ali eto, ostaje zal za rimbrake-om :)
  • 0

#43 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Postavljeno 09 October 2024 - 10:08 PM

Daj, ne zaj... :D

Ja imam isto i imam 2 para točkova i kad ih promenim takođe je ok, što me je malo i začudilo kad sam to prvi put uradio.

A i kako može sa thrue axle da ne legne uvek na isto mesto... bilo bi nelogično.

• 0

#44 r_faruk

r_faruk
  • Members
  • Pip
  • 11 posts

Postavljeno 09 October 2024 - 10:49 PM

Ne znam... nesto kontam, mozda zbog dotezanja (mada dotegnem moment kljucem).
Pretpostavljam da se ram malo uvija, par desetih... da se priblizi mozda onaj dio rama gdje je nosac kocnice. Primijetio sam da se zvuk mijenja u zavisnosti od momenta stezanja.
  • 0

#45 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1864 posts

Postavljeno 09 October 2024 - 11:37 PM

Ako zategneš uvek isto, onda je to jedna velika misterija. :D

• 0

#46 r_faruk

r_faruk
  • Members
  • Pip
  • 11 posts

Postavljeno 10 October 2024 - 08:33 AM

Ako zategneš uvek isto, onda je to jedna velika misterija. :D

Ne struze mnogo, a ja sam perfekcionista pa mi to mozda smeta vise nego sto bi trebalo :)
Al eto, ustelio sam se pa to brzo nastimam. Ispocetka je bilo frustrirajuce.
  • 0

#47 Ceman

Ceman
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 11 October 2024 - 10:40 PM

Imam utisak da je pokretanju teme doprinelo i moje piskaranje i pominjanje kojekakvih meraca i sl...,

Jer se pre ove teme kolega javio na neke moje postove, i na jednom komentarisao bas to sto pominje u prvom postu

https://www.2bike.rs...resno/?p=296671

Sve je to relativno. Da, kompletna biciklistička oprema za sva godišnja doba košta ali je svakako nećeš kupovati odjednom. Drugo ako ne juriš isključivo poznate i skupe marke nego više vrednuješ odnos cena/kvalitet, možeš svakako za neke razumne pare da se opremiš.

Što se same teme tiče, ja bih samo dodao da u današnje vreme prosečan amateraki biciklista, pa čak i potpuni početnik jako puno nepotrebne pažnje posvećuje elektronskim gedžetima kpji jesu nesumnjivo korisni ali tek onda kada je vozač upoznat sa nekim osnovnim tehnikama vožnje i raspodele energije i snage za određene vožnje kojeb uključuju različite terene, nagibe i dužine trajanja vožnje.

U prevodu, merač snage, kadence pa čak i otkucaja srca su skoro pa beakorisni ako vozač ne zna bar otprilike kpje brzine da koristi na kom terenu i nagibu i šta mu i kako odgovara spram fizičke spreme i kondicije.

I da se razumemo, ja ne mislim da govoris pogresno, i potpuno razumem, jer sam sposoban da se stavim u tvoje cipele i pokusam da sagledam iz tvog ugla.

Ali moram da kazem i kako to izgleda iz mog ugla.

Osoba sam koja je ceo svoj zivot voli i posvecuje vreme kojekakvim tehnoloskim stvarima.

Volim IT opremu, i radim u IT-u 25 godina. Volim HiFi opremu, volim automobile, volim kojekakve gadget-e. Nekad mi je sve to bilo mnogo teze da priustim, danas je lakse, pa onda u svemu tome mogu jos vise da uzivam na nacin na koji meni to prija, a ne onako kako bi drugi mislili.

Niko u mom okruzenju blage veze nema koliko sam novca za sta platio jer nisu iz tog sveta, cak ni priblizno. Samo moja supruga i ja. Uopste nista od toga nemam da bih se hvalisao, nego je za moje licno zadovoljstvo.

Zato ne posvecujem puno paznje i novca recimo izgledu. Garderoba mi je prilicno jednostavna i obicna. Nosim dok se ne raspadne. Neretko i u lidlu kupim

Zanimljivo i sto se tice tog HiFi sveta... na isti nacin gledaju stari audiofili. Uzivaju na svoj nacin, znaju da od stare i jeftine opreme naprave dobar zvuk, i imaju znanja beskonacno zbog dugogodisnjeg iskustva i isprobavanja svega i svacega.

I onda neretko nastane ovako neka tema, gde opljuju po ljudima koji imaju neku novu opremu, npr "all in one" uredjaje koji su i zvucnici i pojacalo i sve ostalo u jednom, a kosta mnogo vise od "stare dobre opreme". Gde te korisnike ne smatraju ljubiteljima muzike jednakim sebi. Jer fuj to... Nista dok ne nakamarim 10 uredjaja na jednu policu i 100m kabla nagomilano iza.

A u stvari na kraju.... bitno je samo slusanje muzike i da svako uziva u svojoj muzici koja mu prija... Jer slusam muziku zbog sebe, ne zbog drugih.

Ista paralela i sa biciklom moze da se napravi.

Sto se tice mene i bicikla.

Da... potrosio sam 1000E na polovan bicikl tezak 7.3kg. Da Karbon ram.

Zasto sam ga kupio i kako ga izabrao? jednostavno, za vecinu verovatno veoma povrsno... Bio je lep i lagan...

Ali po mojim kriterijumima to nije povrsno. I zenu sam birao jer je meni lepa, pa onda posle i ozenio jer sam se zaljubio. Nisam birao "prakticno" jer dobro kuva, cisti i radjace decu.

Nisam uzeo karbonski ram jer eto tako... Bilo mi je bitno da mogu da ga teglim svaki dan na 4ti sprat bez lifta, bez da psujem unapred... +300E za taj "cekiran filter" na cikloberzi mi nije prestavljalo bukvalno nikakav problem u tom momentu. Zato zasto da ne?

Proverio tabelu za moje dimenzije, video da se podudara savrseno i tako odlucio za kupovinu. Mnogi ce sad reci "ah tabela, i te brojke", ali izvinite... nemam drugaciji nacin da to uradim... jer nemam iskustva kao stari biciklisti da samo sednem prvi put na drumski bicikl i znam, a i ne poznajem nikog. Pitao sam na Redditu za misljenje, i dobio odgovore tipa "na najlonu ima i za 50E".

Da potrosio sam jos preko 1000 na fensi nepotrebne stvari poput Garmin Edge 1050, Garmin Varia, Garmin svetlo prednje... Zasto? Zato sto obozavam brojke, volim da pratim napredak. Ne volim da vozim rano ujutru, pa cesto vozim nocu. Sad ce i takva sezona da cu voziti iskljucivo nocu. Zasto onda da nemam dobro svetlo?
Zasto radar? Eto svidela mi se ideja i pomislio sam da moze biti vrlo korisno. Neposredno pre toga vozio izmedju nekih sela u okolini Kikinde... Nema nesto puno saobracaja... jednom se opustio, vozio malo brze, bilo i nekog vetra, i taj vetar mi smetao da dobro cujem. I pored mene je proleteo neki auto sa milion na sat... Da sam u tom momentu zaobilazio rupe kao sto ih milion ima, samo pola metra misleci da ne moram da bacim oko preko ramena jer sam mislio da je dovoljno da se oslonim samo na sluh u tom momentu... Da... mozes reci da uvek treba da pogledam preko ramena, ali zasto dodatno jos da nemam radar ako mogu da ga imam? Jer jelte... volim gedzete.

A kad kazem podatke, da volim brojke i volim da pratim neki napredak. I to me motivise da vozim jos vise. Znas li koliko sam srecan kad vidim da istu deonicu predjem brze sa manjim pulsem svaki put? Znas li koliko sam srecan kad vidim ovo, a to mi je glavni razlog sto sam se odlucio da pocnem ponovo da vozim bicikl.

Znas li koliko sam srecan sto mislim da cu moci da vozim jednog lepog dana ture po 150-200km u danu. I koliko sam srecan sto prvi put posle toliko vremena imam volju da mrdnem iz stana i bavim se nekom bilo kakvom aktivnoscu?

Gde mi je do sad jedini hobi bio "racunari i tehnika", koji se pretvorio u posao, pa sam 16h dnevno u stolici, i onda me puca anksioznost cim izadjem negde van...

Ako ce mene uciniti srecnim taj moj nov hobi, koji mi doprinosi mnogo zdravlju, za koji imam enormno volje... hobi koji uvece iscitavam gomilu stvari po netu, pitam "glupa" i pocetnicka pitanja po forumima i Redditu, planiram kojekakve kupovine, pravim rute za sutra. Planiram da kupim nosac za auto da mogu da vozim po recimo Tari... pa planiram da kupim jos jedan bicikl da mogu da vozim van asfalta i jos jedan isti takav za zenu da zajedno uzivamo u prirodi.... Ako mene cini sve to srecnim, zasto si ti nesrecan zbog svega toga?

Zato sto ti je sve to skupo? Pa je l' bih i ja trebao da kazem "bem ti autoindustriju, pogledaj koliko kosta ovaj porse, i sta sad moram da imam 150000$ da bih mogao da uzivam u zvuku tog motora.... sve je izgubilo smisao... Nekad u moje vreme je bilo sednes u Alfu, motor sa 6 cilindara, 3.2l, samo zveci, auspuh gruva pa onda kad ga nagarim, miris spaljenih guma, benzina... neprocenjivo, raspada se limarija, auto od starotsti, ali ima svoju draz..., a ne ovo novo... nasminkano danas... nista vise nema smisla, nista to ne treba da postoji".

Jbte doslo je do toga da me sramota kad me kolega pita koliko sam platio bicikl, pa izbegavam da odgovorim jer mrzim da lazem. A ako kazem istinu, cucu kako u sebi kaze da nisam normalan.

Ili sramota kad u ovde nekim lokalnim prodavnicama gledam neke Oakley naocare, pa gledam poglede prodavaca kao da sam debil... a svestan sam da su oni za mene doktori biciklizma koji voze jace, brze, dalje od mene 100 puta...

Posle ovakvog posta, gde sam sad se otvorio koliko inace ne zelim, vise realno nemam ni volje niti cu da pitam bilo sta na domacim portalima.

• 2

#48 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8928 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 12 October 2024 - 12:09 AM

Imam utisak da je pokretanju teme doprinelo i moje piskaranje i pominjanje kojekakvih meraca i sl...,

Jer se pre ove teme kolega javio na neke moje postove, i na jednom komentarisao bas to sto pominje u prvom postu

I da se razumemo, ja ne mislim da govoris pogresno, i potpuno razumem, jer sam sposoban da se stavim u tvoje cipele i pokusam da sagledam iz tvog ugla.

Osoba sam koja je ceo svoj zivot voli i posvecuje vreme kojekakvim tehnoloskim stvarima.

Volim IT opremu, i radim u IT-u 25 godina. Volim HiFi opremu, volim automobile, volim kojekakve gadget-e. Nekad mi je sve to bilo mnogo teze da priustim, danas je lakse, pa onda u svemu tome mogu jos vise da uzivam na nacin na koji meni to prija, a ne onako kako bi drugi mislili.

Niko u mom okruzenju blage veze nema koliko sam novca za sta platio jer nisu iz tog sveta, cak ni priblizno. Samo moja supruga i ja. Uopste nista od toga nemam da bih se hvalisao, nego je za moje licno zadovoljstvo.

Zato ne posvecujem puno paznje i novca recimo izgledu. Garderoba mi je prilicno jednostavna i obicna. Nosim dok se ne raspadne. Neretko i u lidlu kupim

Zanimljivo i sto se tice tog HiFi sveta... na isti nacin gledaju stari audiofili. Uzivaju na svoj nacin, znaju da od stare i jeftine opreme naprave dobar zvuk, i imaju znanja beskonacno zbog dugogodisnjeg iskustva i isprobavanja svega i svacega.

I onda neretko nastane ovako neka tema, gde opljuju po ljudima koji imaju neku novu opremu, npr "all in one" uredjaje koji su i zvucnici i pojacalo i sve ostalo u jednom, a kosta mnogo vise od "stare dobre opreme". Gde te korisnike ne smatraju ljubiteljima muzike jednakim sebi. Jer fuj to... Nista dok ne nakamarim 10 uredjaja na jednu policu i 100m kabla nagomilano iza.

A u stvari na kraju.... bitno je samo slusanje muzike i da svako uziva u svojoj muzici koja mu prija... Jer slusam muziku zbog sebe, ne zbog drugih.

Zasto sam ga kupio i kako ga izabrao? jednostavno, za vecinu verovatno veoma povrsno... Bio je lep i lagan...

Ali po mojim kriterijumima to nije povrsno. I zenu sam birao jer je meni lepa, pa onda posle i ozenio jer sam se zaljubio. Nisam birao "prakticno" jer dobro kuva, cisti i radjace decu.

Nisam uzeo karbonski ram jer eto tako... Bilo mi je bitno da mogu da ga teglim svaki dan na 4ti sprat bez lifta, bez da psujem unapred... +300E za taj "cekiran filter" na cikloberzi mi nije prestavljalo bukvalno nikakav problem u tom momentu. Zato zasto da ne?

Proverio tabelu za moje dimenzije, video da se podudara savrseno i tako odlucio za kupovinu. Mnogi ce sad reci "ah tabela, i te brojke", ali izvinite... nemam drugaciji nacin da to uradim... jer nemam iskustva kao stari biciklisti da samo sednem prvi put na drumski bicikl i znam, a i ne poznajem nikog. Pitao sam na Redditu za misljenje, i dobio odgovore tipa "na najlonu ima i za 50E".

Da potrosio sam jos preko 1000 na fensi nepotrebne stvari poput Garmin Edge 1050, Garmin Varia, Garmin svetlo prednje... Zasto? Zato sto obozavam brojke, volim da pratim napredak. Ne volim da vozim rano ujutru, pa cesto vozim nocu. Sad ce i takva sezona da cu voziti iskljucivo nocu. Zasto onda da nemam dobro svetlo?
Zasto radar? Eto svidela mi se ideja i pomislio sam da moze biti vrlo korisno. Neposredno pre toga vozio izmedju nekih sela u okolini Kikinde... Nema nesto puno saobracaja... jednom se opustio, vozio malo brze, bilo i nekog vetra, i taj vetar mi smetao da dobro cujem. I pored mene je proleteo neki auto sa milion na sat... Da sam u tom momentu zaobilazio rupe kao sto ih milion ima, samo pola metra misleci da ne moram da bacim oko preko ramena jer sam mislio da je dovoljno da se oslonim samo na sluh u tom momentu... Da... mozes reci da uvek treba da pogledam preko ramena, ali zasto dodatno jos da nemam radar ako mogu da ga imam? Jer jelte... volim gedzete.

A kad kazem podatke, da volim brojke i volim da pratim neki napredak. I to me motivise da vozim jos vise. Znas li koliko sam srecan kad vidim da istu deonicu predjem brze sa manjim pulsem svaki put? Znas li koliko sam srecan kad vidim ovo, a to mi je glavni razlog sto sam se odlucio da pocnem ponovo da vozim bicikl.

attachicon.gif 1.jpgattachicon.gif 2.jpg

Znas li koliko sam srecan sto mislim da cu moci da vozim jednog lepog dana ture po 150-200km u danu. I koliko sam srecan sto prvi put posle toliko vremena imam volju da mrdnem iz stana i bavim se nekom bilo kakvom aktivnoscu?

Gde mi je do sad jedini hobi bio "racunari i tehnika", koji se pretvorio u posao, pa sam 16h dnevno u stolici, i onda me puca anksioznost cim izadjem negde van...

Ako ce mene uciniti srecnim taj moj nov hobi, koji mi doprinosi mnogo zdravlju, za koji imam enormno volje... hobi koji uvece iscitavam gomilu stvari po netu, pitam "glupa" i pocetnicka pitanja po forumima i Redditu, planiram kojekakve kupovine, pravim rute za sutra. Planiram da kupim nosac za auto da mogu da vozim po recimo Tari... pa planiram da kupim jos jedan bicikl da mogu da vozim van asfalta i jos jedan isti takav za zenu da zajedno uzivamo u prirodi.... Ako mene cini sve to srecnim, zasto si ti nesrecan zbog svega toga?

Zato sto ti je sve to skupo? Pa je l' bih i ja trebao da kazem "bem ti autoindustriju, pogledaj koliko kosta ovaj porse, i sta sad moram da imam 150000$ da bih mogao da uzivam u zvuku tog motora.... sve je izgubilo smisao... Nekad u moje vreme je bilo sednes u Alfu, motor sa 6 cilindara, 3.2l, samo zveci, auspuh gruva pa onda kad ga nagarim, miris spaljenih guma, benzina... neprocenjivo, raspada se limarija, auto od starotsti, ali ima svoju draz..., a ne ovo novo... nasminkano danas... nista vise nema smisla, nista to ne treba da postoji".

Jbte doslo je do toga da me sramota kad me kolega pita koliko sam platio bicikl, pa izbegavam da odgovorim jer mrzim da lazem. A ako kazem istinu, cucu kako u sebi kaze da nisam normalan.

Ili sramota kad u ovde nekim lokalnim prodavnicama gledam neke Oakley naocare, pa gledam poglede prodavaca kao da sam debil... a svestan sam da su oni za mene doktori biciklizma koji voze jace, brze, dalje od mene 100 puta...

Posle ovakvog posta, gde sam sad se otvorio koliko inace ne zelim, vise realno nemam ni volje niti cu da pitam bilo sta na domacim portalima.

To je sve OK i mislim da niko nema ništa protiv toga.

Ono što je problem, barem po meni, je što nema alternative za nas koji tražimo samo prosto, robusno, lako za održavanje (i po mogućnosti ne preskupo).

Poslužiću se slikom - malo karikiram, ali zamisli da nemaš opciju korištenja notepada zbog trenda industrije da to povuče sa tržišta, iz ponude (a ram i delovi nisu nešto što baš možeš sam sebi napraviti tek tako):

notepad.jpg

Inače i auto industrija ima isti problem, koliko uspevam ispratiti.

• 1

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#49 omega

omega
  • Members
  • 3468 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 07:11 AM

attachicon.gif 1.jpgattachicon.gif 2.jpg

Лепо си објаснио твоје виђење, али се чини да ниси потпуно погодио кључну ствар теме, а то нису само цене и приуштивост или лични афинитети (који се уосталом маркетиншки обрађују) већ превелика количина не баш потребних новитета, уз симултано повлачење са тржишта оног ,,застарелог'' и јефтинијег. 

Сагласан сам Гремлином који је овде представио проблем многих.

Иначе, кад си споменуо аудиофиле, имам пријатеља који је тај тип и који плаћа невероватне суме за некеакве каблове са златним нитима, економиста по образовању, али истовремено и неко ко никада није прочитао ниједно дело Достојевског. Чудни су путеви људских приоритета.

• 0

#50 Ceman

Ceman
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 08:52 AM

Иначе, кад си споменуо аудиофиле, ...никада није прочитао ниједно дело Достојевског.

Sunce ti... Ne mogu da odolim da ne odgovorim. Kakve ovo veze ima?

Poput "Vozi bicikl, a nije procitao ni jedno delo Dostojevskog"

I onda sam ja omasio kljucnu stvar teme... ako je to kljucna stvar teme sto kazes, potpuno sam pogodio!

Moglo bi da se svede na jednu recenicu "Nije problem sto ti imas novca za 'merac kadence' i karbonski ram, problem je sto nemam ja, a citam Dostojevskog"

Koji kompleksi...  :D

Btw znate li za ono forumasko pravilo, da ako pisete neposredno ispod nekog posta, ne morate da ga citirate kompletnog? Pogotovo kad je ovoliko velik. Dzaba nekima "nacitanost"...

• 1

#51 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8928 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 12 October 2024 - 09:12 AM

Btw znate li za ono forumasko pravilo, da ako pisete neposredno ispod nekog posta, ne morate da ga citirate kompletnog? Pogotovo kad je ovoliko velik. Dzaba nekima "nacitanost"...

Na Usenetu je bila praksa da se skrati tekst ako je dugačak a odgovor se odnosi na ceo, ili da se ostavi samo deo na koji se odgovara ako se odgovor ne odnosi na ceo tekst.

Slično je bilo i sa prvim forumima.

Noviji softver za forume uglavnom sam "sabije" citat ako je duži (i moja greška nakon navike na XenForo i Vanilla forume je bila što nisam mislio na to da stari IPB ne sabija citat).

Da se ne citira uopšte je relativno nova moda koju čak i neki moderatori forsiraju. Mislim da je loša jer može uneti zabunu. Sa citatom je nedvosmisleno kome se i na šta odgovara.

• 0

#52 Ceman

Ceman
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 09:26 AM

relativno nova moda koju čak i neki moderatori forsiraju.

Totalno netacno... ni malo nova moda... i ja od 98 aktivno koristim i usenet i forume i to pamtim oduvek. Ne moze biti dvosmisleno.

Ovo je samo opsteprihvacena stvar poput izbegavanja pisanja iskljucivo velikim slovima na sta bi moderatori isto reagovali. 

no nebitno, da ne idemo dalje u offtopic, da ne reaguju moderatori :)

• 0

#53 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8928 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 12 October 2024 - 09:34 AM

Totalno netacno... ni malo nova moda... i ja od 98 aktivno koristim i usenet i forume i to pamtim oduvek. Ne moze biti dvosmisleno.

Ovo je samo opsteprihvacena stvar poput izbegavanja pisanja iskljucivo velikim slovima na sta bi moderatori isto reagovali. 

no nebitno, da ne idemo dalje u offtopic, da ne reaguju moderatori :)

Rekao bih da su na tu temu mišljenja podeljena. Nikako se ne bih složio da je pravilo.  :)  Tj. koliko ja znam, to što si ti napisao je "totalno netačno."  :)   Primer je prelom foruma na novu stranicu kad postaviš odgovor, ili kad neko postavi odgovor u međuvremenu (hoćeš se vraćati i ubacivati onda citat?) - ne vidi se jasno na stranici kome odgovaraš. Ali da, vrtimo se u krug.

• 0

#54 Ceman

Ceman
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 09:40 AM

slozicemo se da se ne slazemo, i na to imamo potpuno pravo! :)

n2:redbull

• 2

#55 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3282 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 10:09 AM

@Ceman

Otišao si, što bi se u fudbalskom žargonu reklo, debelo u ofsajd. :)

Komentar koji sam ti napisao u temi koju si otvorio je bio u najmanju ruku dobronameran i nema nikakvu skrivenu nameru. Iz tvog pisanja se videlo da si početnik u biciklizmu ali ful opremljen. Kao takvom naravno da ti je bilo zbunjujuće da pratiš gomilu smernica kako i kada koju kadencu i uz koje otkucaja srca treba da održavaš. Zbog toga i jesam napisao komentar da treba time manje da se opterećuješ jer je jednostavno nelogično da do te mere slepo pratiš instrukcije koje ti dolazi od elektronskih senzora a sa druge strane nemaš verovatno blagog pojma o limitima sopstvenog tela, prenosima koji ti trebaju za odgovarajuće terene niti kako i koliko da rasporediš snagu na na primer jakim brdskim vožnjama koje troše puno energije. Loša ti je jako analogija upoređivanja biciklista sa audiofilima, i tu se zapravo vidi tvoje elementarno nerazumevanje ovog sporta. Zapamti biciklizam je sport u kojem je osnovni pogon tog bicikla čovek i njegova snaga. Elektronika je tu da pomogne oko nekih finesa, ali džaba sve to ako noge i pluća ne mogu da iznesu. Mnogo bi bilo bolje da si na primer povukao paralelu sa trčanjem i time kako i u kolikoj meri dobre patike, garderoba ili merač pulsa utiču na performanse. I u tom slučaju bi došao do istog zaključka a to je da džaba svi gedžeti i oprema ako snage i osnovnog razumevanja limita vlastitog tela, a posebno načina kako da se ti limiti prevaziđu, debelo fali.

Totalno si promašio temu i izgubio poentu. Da si malo pažljivije čitao odgovore možda bi i shvatio poentu koja je očigledno prohujala pored tebe.

Iz čega si ti konkretno zaključio da je bilo ko na ovom forumu uključujući i mene nesrećan što si ti u petoj deceniji života pronašao biciklizam, gedžete, opremu i što te to čini srećnim? Ne kapiram na koji način je bilo šta izneseno u ovoj ili nekoj od drugih tema bio otvoren napad na tvoje izbore i zbog čega si to uopšte tako shvatio?

• 2

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#56 omega

omega
  • Members
  • 3468 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 10:34 AM

Sunce ti... Ne mogu da odolim da ne odgovorim. Kakve ovo veze ima?
Poput "Vozi bicikl, a nije procitao ni jedno delo Dostojevskog"
I onda sam ja omasio kljucnu stvar teme... ako je to kljucna stvar teme sto kazes, potpuno sam pogodio!
Moglo bi da se svede na jednu recenicu "Nije problem sto ti imas novca za 'merac kadence' i karbonski ram, problem je sto nemam ja, a citam Dostojevskog"

Koji kompleksi...  :D

Ништа ниси разумео, ај поново прочитај, не само мој одговор, него тему од почетка, али читај с разумевањем.
  • 1

#57 Ceman

Ceman
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 10:48 AM

^^
@Smasher

Taj post koji si napisao, kompletno se slazem sa tim i znam da je dobronameran. I 100% si u pravu. Svestan sam da jako malo znam, odnosno ne znam nista o biciklizmu, i to ne krijem. Kad nesto ne znam u zivotu pitam...

Zaista naiskrenije se slazem sa tim sto si napisao tu. Stvarno bzvz da se opterecujem u toku voznje nebitnim stvarima kao sto su kadenca, i poslusao sam savet.

Ne slazem se delimicno oko razvoja opreme... 

Taj citat sam postavio samo zato sto mislim da te ta moja "full opremljenost" i kompletno neznanje nagnalo da otvoris ovu ovde temu, na koju su se ljudi nadovezali sa sto me isprovociralo da "izrejdzujem"

Da se razumemo... Ja jako cenim vase znanje i iskustvo. i pokusavam da naucim sve to jer mi se svidja.

Posebno se divim radu BikeGremlin jer je to pravi rad i trud, nesebicno deljenje znanja. Ni malo lak posao. Blog mu je genijalan, uzivao sam citati i puno odgovora sam vec nasao tu.

Sad procitah ponovo tvoj komentar, i u pravu si, nista lose tu ne pise... ali su me ovakvi komentari nagnali da sve strpam u isti kos (pogresno):

Dok je ovaca biće i šišanja.

wanna be avanturista, koji imaju para i lepe se za gluposti i novotarije

људски егоизам стварањем потрошачких навика, повезивањем жељеног стила живота са поседовањем одређених предмета

на ту карту ега који жели да удовољи себи поседовањем, а не личним растом

Da ne dodajem Dostojevskog...

Dalje nisam ni hteo da citam.

izvinjavam se posto je na kraju ispalo da se obracam tebi posebno

• 1

#58 omega

omega
  • Members
  • 3468 posts

Postavljeno 12 October 2024 - 10:57 AM

^^
@Smasher

Taj post koji si napisao, kompletno se slazem sa tim i znam da je dobronameran. I 100% si u pravu. Svestan sam da jako malo znam, odnosno ne znam nista o biciklizmu, i to ne krijem. Kad nesto ne znam u zivotu pitam...
Zaista naiskrenije se slazem sa tim sto si napisao tu. Stvarno bzvz da se opterecujem u toku voznje nebitnim stvarima kao sto su kadenca, i poslusao sam savet.

Taj citat sam postavio samo zato sto mislim da te ta moja "full opremljenost" i kompletno neznanje nagnalo da otvoris ovu ovde temu, na koju su se ljudi nadovezali sa sto me isprovociralo da "izrejdzujem"

Da se razumemo... Ja jako cenim vase znanje i iskustvo. i pokusavam da naucim sve to jer mi se svidja.
Posebno se divim radu BikeGremlin jer je to pravi rad i trud, nesebicno deljenje znanja. Ni malo lak posao. Blog mu je genijalan, uzivao sam citati i puno odgovora sam vec nasao tu.

Sad procitah ponovo tvoj komentar, i u pravu si, nista lose tu ne pise... ali su me ovakvi komentari nagnali da sve strpam u isti kos (pogresno):

Није проблем што ниси хтео да читаш, него што си оно што ниси разумео дисквалификовао на прву без труда да разумеш, а онда и то претворио у нешто што није речено, јер ти је тако лакше. Друго, да си цитат из мог одговора поставио у целости, а не секао и лепио, можда би поновним читањем схватио, па не би брзао са закључивањем.
  • 0

#59 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1467 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 October 2024 - 01:02 PM

Ceo taj dugački post @Ceman je potpuno razumljiv iz tvog ugla, ne verujem da iko može da kaže nešto protiv takvog gledanja na biciklizam. Ova tema, sa druge strane, se bavi upravo 'kormilarenjem' od strane bici industrije da od drumskog (i ne samo drumskog) biciklizma napravi pandan audiofilskom svetu. Sve manje su u ponudi bicikli koji se obraćaju rekreativcima sa plićim džepom, ne samo zbog inicijalne cene, već i zbog troškova bavljenja sportom, održavanja bicikla, dodatne opreme i generalnog statusa koji odavno teži ka elitizmu. Nije bitno koliko voziš i u kakvoj si formi, treba da ti je uživanje da možeš da priuštiš novije, bolje, skuplje, a opcije za jednostavnije i jeftinije izumiru. Možda malo preterujem, ali to je trend i to kolege komentarišu.
  • 4
The sea, the sea

#60 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8928 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 12 October 2024 - 02:01 PM

^^
@Smasher

Najlepše hvala na pohvalama - drago mi je čuti da to što radim pomaže još nekome.  :)

Sad, po cenu da zvučim kao "advokat" kolege Smasher-a, neko moje viđenje:

Savremena tehnika ima svojih čari i mnogi prijatelji sa uživanjem voze bicikle sa elektronskim menjačima, suspenzijom i svim ostalim novotarijama (što za drum, što za MTB). To je sve OK samo po sebi, nemam ništa protiv toga, naprotiv.

Međutim, problem sa kojim se susrećem je što praktično nema izbora za nas koji tražimo prostije. Bilo da gledam za sebe, za prijatelje sličnih prioriteta, ili za ljude koji me pitaju za savet pri kupovini "bicikla za na posao i malo vožnje u prirodi" i slično.

Taj problem je sve izraženiji. Relativno skoro sam napravio video na tu temu (na engleskom) i iznenadio se brojem komentara ljudi koji isto to misle (nisam očekivao nikakav odziv, pravio sam to za svoju dušu što se kaže). Verovatno da više ljudi, uključujući i kolegu Smashera, ima sličan problem i da je to sad na neki način kulminiralo (spram ponude bicikala i delova ove sezone).

Drugim rečima: verujem da ova tema nema direktnu vezu sa tvojim pisanjem i da nije na neki način na tebe usmerena (svakako ne u nekom negativnom smislu).

Takođe, moram reći da je kolega Smasher već oko deset godina aktivan na forumu, a i da sam imao zadovoljstvo lično upoznati čoveka. Izuzetno pozitivan i kvalitetan čovek, čije pisanje na forumu je ili pitanje za savet/pomoć, ili pokušaj da podeli svoje znanje i iskustvo da bi pomogao drugima. Bez sarkazma, i ostalih negativnih stvari. Tako da, kada u tom kontekstu pročitam njegov "sporni" komentar, on ima smisla u kontekstu kako je i on pojasnio u ovoj temi, bez ičeg negativnog - lično nemam sumnje da je tako.

Što se "domaćih foruma" tiče - mislim da je 2bike.rs najbolji (ili najmanje loš, za nas pesimiste :) ) biciiklistički forum na našem jeziku, i iako je američki bikeforums.net veoma kvalitetan, ima stvari i situacija koje su specifične za naše tržište i zemlju, pa je teško naći kvalitetan odgovor i pomoć na američkom "kolegi." Preporuka za ova dva foruma (uz LowEndSpirit) upravo stoji na naslovnoj strani mog foruma, sa dobrim razlogom.

Relja

• 3

2 članova čita ovu temu

1 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika

PPbike