Sunčanica (kozarka, prstenka, srdnać) je jestiva vrsta gljive izvrsnog kvaliteta. Staništa su joj šumske čistine, livade, proplanci, a može se naći od nizina do planinskih predela od maja pa sve do kraja oktobra.
Meso klobuka je belo, na vazduhu postane ružičasto, mekano, prijatnog ukusa, mirisa na lešnike.
Sunčanica spada u red najkvalitenijih vrsta gljiva, koja je kao i druge gljive bogata vitaminima i mineralima.
U kulinarstvu od sunčanice se koristi šešir, ne i drška jer je tvrda i vlaknasta pa stoga nije ukusna.
Kao i kod ostalih vrsta gljiva, sunčanica se bere kada je šešir otvoren (najbolje je brati mlade, tek raširene šešire).
Kao pohovana je najukusnija. Nije pogodna za sušenje.
Kada pricam,primeti se da govorim u mnozini iako sam sam.
Ne ,nisam sam.
Sa biciklom sam.
On mi je kao ziva osoba.
Slusam ga ,on mene slusa.
Druzimo se,pricamo .Neki put naglas ali vecinom u sebi.
Osluskujem na putovanjima njegov zvuk,njegovo disanje .
Svakim okretajem pedale mi smo sve blize jedan drugom .
On se meni oduzi sigurnim i dugim putesestvima.
Moj prijatelj ,BICIKL.
video: