Kada krene da pada kisa, u principu prvo oblacis nekakav prsluk ili jaknu da te zastiti od kise.
Ako kisa pada toliko jako da razmisljas o oblacenju kabanice, onda si u problemu kako god da okrenes.
1. Kada imas kabanicu na sebi, moras da vozis jaako lagano i bez napora da bi izbegao da budes mokar od znoja, jer ispod kabanice nema ni daska vetra i znoj ne isparava nego samo curi.
To znaci da kabanicu nosis samo dok vozis po ravnom ili nizbrdo.
To takodje znaci da kabanicu nosis samo kada je napolju toplo, jer ako je iole hladno a ti si mokar (od kise ili znoja, svejedno), u problemu si.
2. Voznja pod kabanicom je frustrirajuca, jer si kao veliko jedro. I najmanji vetar je jeziv, a ako je kabanica od onih koje pokrivaju i sake na kormanu i pri tome je donekle zategnuta preko kormana, svaki pokusaj jaceg skretanja je jako problematican ako ne nemoguc. Ja sam par puta zamalo pao, sto zbog vetra koji me je u sekundi pomerio metar u stranu sto zbog pokusaja da izbegnem rupu na putu.
Upravljanje jeste ili moze da bude problem. Veliki.
3. Ako je kisa toliko jaka da moras da obuces kabanicu, onda nema smisla da na sebi nemas i nepromocive pantalone i kamasne, jer kabanica stiti samo do visine sedista, ako i toliko, a sve ispod toga ce biti potpuno mokro.
Blatobrani imaju jako ograniceno dejstvo, jer kada kisa pada jace onda voda prska i odozdo jer se kapi odbijaju od asfalta, i sa tvojih tockova i blatobrana jer voda koja udari u blatobran izlece sa strane, prska i od tebe jer se odbija od tvoje obuce a i pogona i rama, a dodatno prska i svaki put kada prodje bilo koje vozilo pored tebe.
Ja sam vozio pod kabanicom vise puta i uvek sam bio skroz mokar, samo sam pod kabanicom jos bio i mnogo manje siguran u voznji, a i definitivno mnogo vise iznerviran nego sto bih bio samo zbog kise.
Edit. Sto se mene licno tice, kabanicu sam stavio pod "oprema za voznju do posla" ili tako nesto, a potpuno je nepotrebna i nekorisna za ture. Ako kisa pada toliko jako, obucem jaknu i stavim prekrivac na kacigu a kese/kamasne na cipele. To moze da pomogne samo donekle, a ako ne pomaze onda ili stajem ili prihvatam da budem mokar.