Pozdrav! Prijatelj mi je dovezao električni bicikl (pošto se pomalo bavim servisom bajseva u slobodno vreme) i požalio mi se da mu posle određenog vremena provedenog u vožnji, dolazi do naglog prekida napajanja motora strujom. Ja sam napunio bateriju originalnim punjačem za Litijum jonske baterije, probao njegov bicikl, sve je lepo radilo. Indikator napunjenosti baterije na displeju normalno pokazuje prvo pet, zatim četiri crtice...Međutim, kada se još malo potroši i treba da pokaže tri crtice, struja se potpuno gubi, čak se i displej ne napaja više. Pošto se pomalo razumem u struju, rešio sam da otvorim kućište baterije, da vidim od čega se sastoji i da izvršim neka merenja. Kada sam otvorio, video sam da se baterija sastoji od 50 kombinovano (redno-paralelno) vezanih Li-ion baterija 18650. Proverio sam napon na krajevima (inače je baterija nazivnog napona 36V) i unimer mi je izmerio 39,7V. Moje mišljenje je da bi napon pri potpuno napunjenoj bateriji trebao da iznosi cca 41-42V. Mislio sam da svakoj bateriji (ili bar koje su redno vezane) proverim napon na krajevima. Međutim, shvatam da su baterije spojene međusobno punktovanjem tankog lima, i da ih ne mogu razdvajati. Alat za punktovanje nemam. Pre nego postavim pitanje, da kažem da se radi o električnom biciklu Fischer, nemačke proizvodnje. Karakteristike baterije (kao celine) su sledeće (mada sam slikao i pločicu na njoj), ali 'ajde: Nazivni napon 36V, kapacitet baterije 14,5Ah, akumulirana energija 522Wh. Moje pitanje je: 1. Da li mogu samo na osnovu izmerenih napona da sa sigurnošću tvrdim da je kompletna baterija "odradila svoje" ili bih trebao proveriti i kapacitet baterije?
2. Ako je potrebno ispitati i kapacitet baterije, da li može da se izvrši unimerom (multimetrom), merenjem više strujnih veličina i korišćenjem nekog obrasca ili procenom?
3. Ako ne može multimetrom, kakav uređaj postoji za merenje kapaciteta baterije od 36V?