Malo da popricamo o majstorima i zanatlijama uopste.
Citam na tviteru, dosao majstor kod neke zene, namestio WC dasku za 10 min i naplatio 6000 din. Ona kaze da je doktorirala, pa ne moze da zaradi toliko. Zasto smo dosli do toga i da li ce biti sve gore?
Da krenem malo od istorije i to bas iz moga KG. Mi smo na ovim prostorima, kako kaze Desanka Maksimovic bili zemlja seljaka na brdovitom Balkanu. Medjutim 1850 u Kg se otvara prva topolivnica. To je u to vreme dok su se ljudi uglavnom bavili stocarstvom i zemljoradnjom bilo nesto neverovatno napredno. Pocinje pravljenje prvih topova, municije, kasnije pusaka i ostalog oruzija. Tu se kale prvi i vrhunski majstori na ovim prostorima.
Onda se fabrika siri i dolazimo do fabrike Zastava automobili. Iako se misli da su prva vozila u ZCZ, Fiati to ipak nije tako. Pocinje 2 svetski rat, nasa vojska ima samo stocnu zapregu. Tada odlucuju 1939 da od Amerikanaca kupimo oko 400 kamiona marke Chevrolet. Cena jednog je bila oko 2500 dolara. Prevezeni su u rastavljenom stanju od New Yorka do Splita. Zamislite sada da nigde u tadasnjoj zemlji nije bilo mogucnosti, znanja, objekata i kadrova da se to uradi nego u Kg. Pocetak auto industrije.
Zastava se siri imala je oko 30 000 radnika i vise hiljada majstora svih vrsta. 1971 pocinjemo proizvodnju Z 101, u to vreme najsavremenijeg auta. Samo za posecanje VW je tada proizvodio Bubu. Tek 74 krecu sa Golfom 1 koji i nije bio neka sreca od auta.
Hiljade majstora, takoreci svaka kuca je imala po nekog. Majstore je retko ko placao, jer je svako znao nekog da to odradi za dzabe.
Pocinje sunovrat majstorstva. Onda za kraj dolaze ratovi i raspad kompletne industrije. Majstori ostaju bez posla, jedva prezivljavaju. Deca to gledaju i vide da od majstorstva jedva prezivljavaju. Posledica toga se do danas osecaju. Ja ne znam nikoga cije je dete upisalo neki zanat. Kada izumre moja generacija i 10 godina pre i posle mene, bice strasno.
To duboko podcenjivanje majstora se nazalost oseca i danas. Medjutim polako sve dolazi na svoje.
Kazu dovoljan je alat, svako moze da bude majstor. Eeee, Pa kada je tako, kada se raspala Zastava prodavani su stugovi i druge masine na kilo. Masine koje su kostale bogastvo. Pa sto niste kupili? Ja prvi koji sam na poslu imao strug i znam po malo da radim na njemu, nisam ni blizu strugaru. Ali ja sam svestan toga. Ne cini alat majstora. Ko je dobar zaradice za alat, ali ko je los, njega ni jedan alat spasit nece.
U Kg 1859 otvara prva skola Vojno industijska skola-VIS. Postoji i danas prelepa skola postavicu link dole. Iskolovala na hiljade zanatlija svih profila. Njeni ucenici kasnije pobedjivali na mnogim takmicenjima metalskih radnika SFRJ .Obucavali druge zanatlije sirom tadasnje zemlje,pogotovu u namenskoj industriji.
Sada kako se nekada gledalo kakve su ti motoricke sposobnosti i za koju vrstu si masina. Ja kada sam isao u tu skolu taj nacin provere je odavno prestao sa praksom. Postojao je probni sto,kao sto je sto npr. za stoni fudbal u luna parku. Imao je dve okretne rucice kao na strugu. Sto je bio izbusen kao lavirint otprilike samo sto nije imao slepe kanale. Onda je ucenik morao da iz jednog ugla sa tim rucicama da pokrece kontrolnu tacku po X i Y osi do drugog ugla. Oni nadareni su to mogli za npr 20 sekundi, losiji za par minuta, a neki uopste. Tada su prakticnu i teoretsku nastavu drzali neki dobri majstori poslovodje i sl. Oni bi onda dali preporuku da li je to dete za strug , za busilicu, za brusilicu, za izradu kalupa ili nesto deseto. Tako su nam tada preneli nasi nastavnici. Znaci znalo se da nije svako sposoban da bude dobar majstor. Mozda deluje primitivna metoda , ali je dobar osnov.
https://srednjastruc...storijat-skole/
https://www.ikraguje...ca-zastava.html