Lukavi prodavci i tako to na tu temu...
Postavljeno 31 May 2010 - 02:44 PM
Jednostavno, ako ne možeš da budeš ljubazan, da odgovoriš na postavljeno pitanje, prikupljaš informacije ili da učiš od svojih mušterija i njihovih komentara, jednostavno nisi za posao koji radiš, ma koje pare bile u pitanju. Ako to radiš, makar će firma imati veće prihode i izvesnije je da će poslodavac da ti kada budeš tražio povećanje plate da ako ima, nego ako nema.
Ovo nema veze sa time da li prodaješ bajs, mrkve na pijaci ili vojnu opremu.
I chill harder than you party.
Postavljeno 31 May 2010 - 03:28 PM
Sve je to lepo sto ti pricas, ali ajmo realno, ako ja radim posao koji ne volim, sto je totalno nebitno i ako mi jedina motivacija minimalac koji ne primam redovno, onda normalno da ce naici periodi u kojima cu ja biti neraspolozen da se smeskam svima koji udju da ispipaju sve redom a nista da ne kupe, a isto tako i prema onima koji ce da kupe i naprave dobar pazar, zasto? e pa ajd sad, da li je nekom do ovih nabedjenih gazdi palo na pamet da kazu, AKO NAPRAVITE PAZAR PREKO TOLIKO I TOLIKO, IMATE 10 POSTO PREKO PLATE, 20 POSTO... apsolutno je nebitno, ili knjiga gostiju pa kaze, za svaki negativan komentar 10 posto od plate, a za svaki 20ti pozitivan 10 posto od plate vise...
Pa cekaj ako cemo realno tako bi trebalo da se radi, zar ne?
I da, jedno je DOBAR TRGOVAC, on je taj koji ima neku korist od prikupljanja informacija i sirenja trzista a drugo je LOS PRODAVAC, kome apsolutno ne znaci nista da li ces doci opet ili ne
Postavljeno 31 May 2010 - 03:48 PM
Al riba je verovatno dovoljno seksi i povezana sa ljudima da opstaje tamo uprkos takvom stavu kakav ima i očigledno nije u pitanju "faza" i ispad, već hronična pojava. Apsolutno imam razumevanje za žute minute, ali postoje i mesto i vreme gde se te žute minute demonstriraju. To razlikuje profesionalca od škarta, uvek je tako bilo i uvek će tako i biti. Bez obzira radio ti za 8.000 ili 800.000 dinara mesečno.
Postavljeno 31 May 2010 - 04:16 PM
(hoću nov auto, da idem na more mesec dana, da kupim Dolče Gabanu itd.), onda stvarno pomislim kako nekim ljudima treba dobra lekcija iz života.
kao sto bi rekao moj drug 'ko te yebe kad nisi hteo da ucis skolu'. veoma surovo, ali realno. cenim sve kategorije drustva, pogotovu radnicku plasu zato sto su oni i najmuceniji, ali to nikom ne daje za pravo da ima takve hirove i bijicu nezadovoljstva. cinjenica je da determinacija problema nekad mora da nastupi, ali evolucija nam je dala svest, razum, emocije i nagone je zamenila potrebama da bi smo se razlikovali od zivotinjskog sveta. te esencijalne osobine su svojsvene ljudima i treba ih nesebicno koristiti uvek i svuda. postoji nesto sto se zove optimizam ili zelja za optimizmom. ako ga nemas, to je problem u tebi, ne u okruzenju, zato sto sam krojis sebe, a manjak ambicija i nedostatak samopouzdanja dovodi do manjka optimizma. manjak optimizma dovodi do besa, nezadovoljstva, bunta, rezigniranosti, razdrazljivosti i ostalih ne pohvalnih osobina
Al riba je verovatno dovoljno seksi i povezana sa ljudima da opstaje tamo uprkos takvom stavu kakav ima i očigledno nije u pitanju "faza" i ispad, već hronična pojava.
izgleda tako da dobije posao prvenstveno po izgledu, posle po kvalitetima, koji mozda nece ni isplivati ako je dovljno 'dobra' i lojalna
Postavljeno 31 May 2010 - 04:52 PM
Meni se čini da ti i dalje imaš predstavu o prodavcu iz doba socijalizma gde ako ti propadne firma vrši se obavezna sanacija jer je sve društveno, pa nikom ništa, nema nikakve odgovornosti, pa tako i prodavac u ovom slučaju - eto on je tako tu slučajno, od njega zapravo i ništa ne zavisi, više funkcija i obaveza od njega ima neka žardinjera u lokalu. Ja ne mogu da se složim sa tim, to je pogotovo besmisleno u tržišnoj utakmici gde opstaju i razvijaju se najjači, a da bi bio najjači bitno je da radi svaki segment mašine. Kao kada bi rekao da od recepcionera u hotelu ništa ne zavisi, pa eto on ima pravo da bude neljubazan. Ja sam radio deset puta usraniji posao u usranijem okruženju svako jutro u pola pet ujutru ustajao za 8.000 dindži mesečno, imao sam sopstvena sranja koja sam trpeo i mušterije su bukvalno kukale kada sam napustio posao, pa kad čujem za ovakve slučajeve gde je ribi teško da bude kulturna za 150 evra mesečno jer joj je to premalo za njene želje (hoću nov auto, da idem na more mesec dana, da kupim Dolče Gabanu itd.), onda stvarno pomislim kako nekim ljudima treba dobra lekcija iz života.
Al riba je verovatno dovoljno seksi i povezana sa ljudima da opstaje tamo uprkos takvom stavu kakav ima i očigledno nije u pitanju "faza" i ispad, već hronična pojava. Apsolutno imam razumevanje za žute minute, ali postoje i mesto i vreme gde se te žute minute demonstriraju. To razlikuje profesionalca od škarta, uvek je tako bilo i uvek će tako i biti. Bez obzira radio ti za 8.000 ili 800.000 dinara mesečno.
Mislim da ti nisi shvatio dve vrlo bitne stvari u dobu privatizacije, prodavac je taj koji najebava sa svih strana, znaci maximalna odgovornost (ne u pogledu kapitala) a minimalna korist, i da je svako zamenljiv...
Otvorio si radnju, zaposlio si radnika i obecavao mu kule i gradove i ocekujes od njega da za platu koju ima i tip koji cisti ulice da ti prikuplja informacije, da se bavi razvojem trzista i jos da nocu u 2 sata tebi bude dostupan kada ti stigne roba, da nema subotu i nedelju, da tebi bude na raspologanja i da nikad ne dobije ni dinar vise za to, osim toga, kada te pita da izadjes ranije sa posla, ti ces njemu da kazes moze, sat vremena raniji izlazak ti je pola dana godisnjeg odmora... Ovo je TIPICAN odnos, preduzetnika iz zaposlenog kod njega...
Postavljeno 31 May 2010 - 05:04 PM
Mislim da ti nisi shvatio dve vrlo bitne stvari u dobu privatizacije, prodavac je taj koji najebava sa svih strana, znaci maximalna odgovornost (ne u pogledu kapitala) a minimalna korist, i da je svako zamenljiv...
Otvorio si radnju, zaposlio si radnika i obecavao mu kule i gradove i ocekujes od njega da za platu koju ima i tip koji cisti ulice da ti prikuplja informacije, da se bavi razvojem trzista i jos da nocu u 2 sata tebi bude dostupan kada ti stigne roba, da nema subotu i nedelju, da tebi bude na raspologanja i da nikad ne dobije ni dinar vise za to, osim toga, kada te pita da izadjes ranije sa posla, ti ces njemu da kazes moze, sat vremena raniji izlazak ti je pola dana godisnjeg odmora... Ovo je TIPICAN odnos, preduzetnika iz zaposlenog kod njega...
ako je svako zamenljiv znaci da treba taj svako da se potrudi da pokaze poslodavcu da mozda i nije zamenljiv i da je vredan i odgovoran, a to sto on ne diktira uslove (on je radnik), nego trpi diktirane uslove, to je smao greska radnika. odabir je na njemu. ako je pak odabrao muku i los posao ili vec koji tretnam, ili mu to odgovara, ili nije kompetentan za druge poslove. sve po zasluzi, ali ne i yzdrkavanje musterijama jer je ta musterija najmanje kriva za njegov drustveni, socialni, materijalni i edukativni hendikep.
Postavljeno 31 May 2010 - 05:48 PM
Postavljeno 31 May 2010 - 08:10 PM
1) Trgovac (dakle to je onaj koji prodaje robu, pa bilo to gazda, šef prodavnice ili
radnik) ima obavezu da usluži kupca i izađe mu u susret po svakom pitanju,
ukoliko to ne prelazi običaje normalnog poslovanja (znači ne možeš baš da teraš
trgovca da te i počeška po ... već znate gde).
2) Kupac u prodavnicu može ući bilo kada i zadržati se bilo koliko u njoj u propisano
radno vreme
3) Kupac je, po zvanično utvrđenom terminu, neuka stranka , znači uopšte nije
u obavezi da poznaje osobine artikla koji kupuje, a obaveza prodavca je da ga
upozna sa tim karakteristikama ( to znači da prodavac ima obavezu da poznaje
ono što treba da proda kupcu).
Ovo bi bilo najosnovnije što bi bilo koji kupac i bilo koji trgovac trebalo da znaju. Znači,
otpadaju sve priče o zgodnim, protežiranim i nemotivisanim ribama u ulozi trgovaca.
Ah, da još i ovo:
4) U svim državama, prodavci imaju niske plate i to je nešto što bi trebalo pro-
tumačiti i ovako: "Ako ti se ovo ne sviđa, uzmi motiku, pa kopaj!"
Postavljeno 31 May 2010 - 09:02 PM
Što je u principu u redu - radiš pogan posao i dobijaš adekvatnu nagradu.
Postavljeno 31 May 2010 - 09:19 PM
Meni je i Peda prijatelj na fejsu, mogu i kod njega da vas pokudim Pa posle nece biti popusta ni cuvanja stvari nekoliko dana
I sad su komentari da je Peda poslovan, celavi bucko (kome niko ne zna ime) nije los, Ceka je legenda, samo Valentina ne valja? Ok, ja sam napisao da su svi RELATIVNO ok, sto je za prilike u Srbiji mozda i vise nego dovoljno. Moj predjasnji komentar je trebalo da shvatite kao politicki, kao kritiku drustva...
Za ocekivati je da sve funkcionise normalno, ali... SRBIJA BRE!
Mentalitet nam je takav kakav je i ja sam ponosan sto sam Srbin. Makar to znacilo da zelim da komsiji crkne krava
Postavljeno 31 May 2010 - 09:36 PM
Mentalitet nam je takav kakav je i ja sam ponosan sto sam Srbin. Makar to znacilo da zelim da komsiji crkne krava
Pa to ti je što ti je. Al me zanima, da si mogao da biraš, sa ovom svešću - jel bi bio Srbin? Il komšija? (il krava?)
(retoričko je pitanje)
Postavljeno 31 May 2010 - 10:07 PM
Postavljeno 31 May 2010 - 10:48 PM
Postavljeno 01 June 2010 - 09:34 AM
Postavljeno 01 June 2010 - 02:18 PM
Vidim sajlu sa šifrom po ceni od 300 din (valjda 302 tačno). Za gradski bajs taman, ništa bolje i ne treba. Dolazim na kasu, prodavac kuca u računar i kaže da je cena 670 din i da je cena na sajli pogrešna. Ja ga odvedem do police i pokažem mu još bar 3 komada sa istom(nižom) cenom, a on meni pokazuje nekoliko drugih komada sa tom, višom cenom. Pa reko super, onda bih da kupim ovu od 300 din pošto toliko i piše. Na šta on meni da to ne može tako i da to košta 670 din. U tom mementu mu kažem kako to nije u redu i da hoću, po zakonu o zaštiti potrošača, mogu da insistiram (ali neću) da mi proda po nižoj ceni. U tom momentu on postaje krajnje arogantan i ljuti se(!) što ja njemu pominjem zakon i tako dalje...
Stvarno me mrzi da se natežem sa raznim inspekcijama zbog 300 din, al da je u redu, nije. I da nisam čuo da se i drugima ovo isto događali, pa ajde.
Jedno je sigurno da više u planet bajk neću ući.
Nek se nauče redu, šabani...
------------
Biciklom na posao
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika