Jump to content

Photo

Lukavi prodavci i tako to na tu temu...

• Please log in to reply
8701 replies to this topic

#61 zuba88

zuba88
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 893 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 March 2009 - 10:36 PM

pa ja mislim da vecinu ne bi mrzelo da da ocenu, pogotovo ako se slucajno desi da ga je prodavac zezunuo. ja licno mislim da bi bilo korisno to uvesti, a sto se tice pamcenja ip adrese to je nemoguce jer retko ko ima fiksnu ip adresu, a opet zabrana pravljenja vise naloga sa jednog mejla ne bi pomogla, svi bi pravili po ko zna koliko yahoo ili google mail naloga, mozda da se prilikom registracije prihvataju mailovi koji u svom domenu sadrze neki od internet provajdera, jer takvi mejlovi ne mogu tek tako da se umnozavaju.
  • 0
........

#62 gilgames

gilgames
  • Members
  • 805 posts
  • LocationNiš

Posted 17 March 2009 - 10:48 PM

Hm.. možda ste u pravu. Ostaje da vreme i praksa pokažu istinu (ako se administrator odluči na takav korak).
  • 0

#63 zuba88

zuba88
  • Members
  • 893 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 March 2009 - 10:49 PM

pa da, sve zavisi od njih, ovo su samo nasi predlozi
  • 0
........

#64 CopyCat

CopyCat
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 323 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 17 March 2009 - 10:51 PM

ali samo ukoliko kupac odluči da ga oceni. sumnjam da bi se većina potrudila da kada stigne paket (prođe par dana, brdo novih oglasa) krene da lista oglase kako bi se našao i ocenio prodavac.

registracija takođe ne štiti od prevare, zar ne? jedino ako se zebeleži ip adresa onoga ko je postavio oglas, pa da administrator zabrani dalje kačenje oglasa sa te iste ip adrese ako se ispostavi da je prevara. mada ni to nije baš idealno rešenje

U ovoj vrsti glasanja uopšte nema veze da li neko ima nula ili jedan...ako je neki kupac zadovoljan neće mu biti teško da da pozitivan bod, suština je u negativnim bodovima tj. kad neko ima loše iskustvo sa nekim prodavcom lepo mu da negativan bod pa se to vidi u budućim oglasima prodavca.. naravno i ovde su moguće zloupotrebe sa strane kupaca u smislu da neki kupac da nekom prodavcu negativan bod bez realnog razloga.. zato bi trebalo otvoriti i posebnu temu (mada može i ova) gde bi ljudi obrazložili svoje negativne bodove ili prodavci opravdali bezrazložno lošu ocenu. Milsim da ovaj sistem u mnogome doprinosi sigurnosti nas običnih korisnika i dajem punu podršku adminima na implementiranje ovoga.

ps: da rezimiram..može neki prodavac imtai 0 negativnih i jedan pozitivan pa je u mnogo boljoj poziciji nego onaj koji ima 15 negativnih i 20 pozitivnih :wink:
  • 0
"Always remember you're unique, just like everyone else."

#65 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Posted 17 March 2009 - 11:15 PM

Da, moglo bi doci do bilo kakvih kombinacija, i malverzacija. Jedna lepljiva tema, o zlim prodavcima. :twisted: Pa da se lepo kaze, ko je, odakle, sta je uvalio...celo obrazlozenje, da se sazvace u postu. :mrgreen:
  • 0

#66 Hari

Hari
  • Members
  • 1921 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 March 2009 - 11:16 PM

Uvede se sistem bodovanja i sta onda? Jedan prodavac lupa drugom prodavcu recke smesno zar ne. Drugo, sta bi uticalo na ocenu proizvoda, verovatnio cene, ali koliko vlasnika samo jedan bicikl promeni na berzi to je za ne poverovati i svaki napise koji evro vise, onda ispadne svakom sledecem prodavcu recku sto je pokusao preprodati.
  • 0

#67 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Posted 17 March 2009 - 11:33 PM

Ma samo ovde jedna tema, i to u internom forumu. :D
  • 0

#68 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3853 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Posted 18 March 2009 - 12:04 AM

Malverzacija ce uvek biti, ma kakav sistem bio..

Jedno moguce resenje oko "bodovanja".
U sustini sve ostaje kao sto jeste ali se ubacuje par opcija. Kao prvo ima li bi verifikovane i ne verifikovane prodavce. U pocetku svi su ne verifikovani. Da bi verifikovao status, sto znaci dokazao da je stvarno taj i taj a ne neki fantom, lepo posalje razglednicu u redakciju CB-a. Svako ko se ozbiljno bavi prodajom ce sigurno verifikovati nalog, ostali bi imali u oglasu istaknuto (prodavac ne verifikovan) pa vidite od koga bi pre kupili. Ocenjivanje bi bilo tipa pozitivan ili negativan bod uz obaveznu poruku koja bi svima bila vidljiva. Ukoliko prodavac misli da neko pokusva da ga minira, javi se CB redakciji koja to istrazi. Mislim da ideja nije losa, samo je pitanje koliko bi bila funkcionalna i u kojoj meri bi bila prihvacena od strane korisnika.
  • 0

#69 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Posted 18 March 2009 - 12:09 AM

Zavisi, od strane kojih korisnika. Od kupaca, sigurno da, ima nas puno. Za prodavce, ne znam. Jedino, sto je rizik sa tim "javnim" rangiranjem, sto ce onda ti dobri da nalupaju mozda vecu cenu, i ako nema potrebe. U fazonu, ja sam najpouzdaniji, pa mi se moze. :?
  • 0

#70 IONE

IONE
  • Members
  • 987 posts
  • LocationBeograd

Posted 18 March 2009 - 12:47 AM

Neka "Limundo" posluzi kao pocetna ideja za ocene...
Ljudi koji su malo ozbiljnije u biciklizmu i trguju(prodavci i kupci) se uglavnom znaju i naravno zna se ko je kakav ALI neka ocena(bodovanje i sl.)bude smernica ljudima koji nisu toliko upuceni,koji se ne snalaze sa cenama i kvalitetom odnosno rezultatom "ulozeno=dobijeno".
Lepo bi bilo nekom pomoci,"otvoriti mu vrata" i pokazati da je biciklizam mnogo vise od okretanja pedala.

Dacu licni primer,
na Facebook-u("globalni vasar") sam otvorio stranicu za oglase(tehnika,telefoni,odeca)jer me je najiskrenije smaralo da proveravam 1001 forum i sve sam skupio na jedno mesto(pomenuti fb).
Lep je osecaj kada dobijes zahtev za prijateljstvo na preporuku zadovoljne musterije!

Kada sam kupovao drumasa isao sam da ga vidim u Bg(ja sam iz Sapca),u putu sa pozajmljenim parama(sto neeeevolim da radim),sa slikom bicikla u glavi i mislima da li je "to to",da li se cimam do Bg-a za dz,kakav je prodavac(ima raznih ljudi),da li cu "poljubiti" vrata kada dodjem,da li ce biti prodato biciklo,da li...Kada sam upoznao prodavca shvatio sam da je to drugar sa Cikloberze i bilo mi je lakse shvativsi da ze radi o ozbiljnom decku,normalnom prodavcu,komunikativnom i spremnom na saradnju,aplauz za naseg druga Harija =D>
Ovo je primer pozitivne ocene za prodavca i zadovoljnog kupca :wink:
  • 0
<p>Biciklisticki Youtube Kanal Kopirajte link(copy/paste)
https://youtube.com/@ionebike

#71 Hari

Hari
  • Members
  • 1921 posts
  • LocationBeograd

Posted 18 March 2009 - 12:49 AM

Mozda bi mogli za pocetak u profile kod korisnika upisati "prodavac" jer takvi korisnici su redovni na forumu, pa su mogucnosti da pocnu varaju daleko manje nego kod drugih.
  • 0

#72 vstojnic

vstojnic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 343 posts
  • LocationSmederevo

Posted 18 March 2009 - 08:46 AM

Mlatimo praznu slamu, meni ako nesto crkne na bajku ja ne mogu da se razmisljam da li ce onaj da me zezne ili nece ako je on jedini koji taj deo ima. Pare u dzep i idem da vidim i da kupim. Uracunam cenu puta ili postarine i vidim da li mi se isplati.
Na forumu mogu samo da procitam necije misljenje i da uzmem to kao rezervu.
Takodje ako se desi da neki prodavac trazi vise, to je njegova odluka a ne vasa da kritikujete sto je tolika cena.Kupi ili ostavi. Sta da kazemo sto budale prodaju Golf II za 3500e kad u Nemackoj vredi 400e.
Takodje se prodavci ne postavljaju isto prema svakom kupcu. Koliko je samo mene kojekavih likova zvalo i sta je od mene trazilo necu ni da diskutujem i kojim su tonom zahtevali to. I ne samo mene vec i neke moje prijatelje koji redovno prodaju nesto.

Nema ni dobar dan, zovem iz....., koliko cenite, da li moze jeftinije i da dodjem odmah!!!!
Nego, zrrrrrrrrrrrrrr......... el ti prodajes vilu, ja:Da, ce das jeftinije, ja:Ne to je poslednja cena.....aj cao tu, tu, tu
Dva dana kasnije, zrrrrrrrrrrrrrrr.........e si prodo vilu, ja:Ne, ce das jeftinije, ja:Pa ne znas ja sam je toliko pla........... , tu,tu,tu
Dan tri: zrrrrrrrrrrrr........e ja opet, dos'o bi ako ce je das jeftinije , ja: Marsh bre u pm

I mogu jos gomilu takvih prostakluka da nabrojim, i taj posle mene da ocenjuje i da kaze kako nisam hteo da mu prodam i da sam je mnogo cenio itd.

Mozete da se ne slazete sa mnom ali ko nije imao posla sa ovakvima ne moze nista ni da komentarise
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika
Postavljena slika

#73 gilgames

gilgames
  • Members
  • 805 posts
  • LocationNiš

Posted 18 March 2009 - 09:12 AM

Ono što je Ciklo rekao se čini kao dobra ideja, ali mislim da će u praksi biti zahtevna.

Ko kupuje skupe delove je sam kriv ako samo na osnovu slike plati. Ko ne želi da rizikuje (kao što reče vstojnić) lepo ode do čoveka i uveri se svojim očima.

P.S. Harijeva ideja bi smatram isto bila korisna
  • 0

#74 antiR3ality

antiR3ality
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 418 posts

Posted 18 March 2009 - 10:01 AM

oftopic:

Takodje ako se desi da neki prodavac trazi vise, to je njegova odluka a ne vasa da kritikujete sto je tolika cena.Kupi ili ostavi. Sta da kazemo sto budale prodaju Golf II za 3500e kad u Nemackoj vredi 400e.

Mozda mi se cini, ali ovde ima kontradiktornosti :wink:
  • 0
Sometimes you’re ahead, sometimes you’re behind. The race is long, and in the end, it’s only with yourself!

#75 CopyCat

CopyCat
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 323 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 18 March 2009 - 10:34 AM

Hahaaah da Vstojnic promašio si temu malo .. svako ima prava da stavi cenu koju hoće za ono što prodaje i neće mu zbog toga niko dati negativne bodove... bodovanje se odnosi na samu transakciju tj. negativno bodovanje je opravdano ako proizvod umnogome odstupa od dogovorenih uslova obe strane pre same transakcije :wink:
  • 0
"Always remember you're unique, just like everyone else."

#76 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Posted 18 March 2009 - 11:21 AM

Prodavca moze da komentarise kupac i to samo onaj kupac koji je kupio od njega nesto i za to nesto.Bicikl i sve sto je preko 120e ne bi kupovao a da ne vidim(tj brza posta jok,izuzev par prodavaca koji bas to rade i naravno prodaju nove stvari).U celoj ovoj prici ne treba zaobici i komentarisanje i bodovanje kurirskih sluzbi tj brza posta ova ,brza posta ona jer se desava da covek posalje nesto novo a to stigne osteceno :cry: .
  • 0

#77 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Posted 18 March 2009 - 01:44 PM

Sto rece Copy, to bi se odnosilo na proizvod. Tipa, kupis nesto, ne bitno koliko si platio, da li skupo, ili jeftino...Ali ako kaze da je u super stanju, takvog i ocekujes. A ne stigne ti nesto, od pre Isusa. E, takvi bi se ocenjivali. Naravno, i jos po nesto lepo, ako ima se kaze za njega, nije na odmet.

Vlado, pa takvih ce uvek biti...ne znaju da rukuju telefonom, ali po svako cenu bi da kupe jeftinije proizvod. I meni se to desavalo. I na kraju se ni ne javi da je dobio, nego ja moram da ga jurim, jer se brinem da se nije izgubilo u putu. :evil:
  • 0

#78 vstojnic

vstojnic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 343 posts
  • LocationSmederevo

Posted 18 March 2009 - 02:04 PM

Hahaaah da Vstojnic promašio si temu malo .. svako ima prava da stavi cenu koju hoće za ono što prodaje i neće mu zbog toga niko dati negativne bodove... bodovanje se odnosi na samu transakciju tj. negativno bodovanje je opravdano ako proizvod umnogome odstupa od dogovorenih uslova obe strane pre same transakcije :wink:

Ne, nisam promasio temu jer vidim sta zelite da izgurate ovim predlogom. Ali boze moj, mozda ovo bude i dobro ,i pomogne ljudima, kako kupcima tako i prodavcima.

Takodje bih rekao da mozda moj pogled na stanje nekog bajk dela se u mnogome razlikuje od tvog jer ja npr gledam ispravnost i sminka me ne interesuje a ti npr gledas izgled. Pa tako, ja kazem da je recimo vila malo izgrebana a po tvom standardu je to katastrofa izgrebano, i ti ces da me ocenis negativnim poenom. Ja kazem novo skinuto sa novog bajka, ti kazes polovno jer je skinuto sa novog bajka iako nema ostecenja na opremi i opet meni negativni poen, itd.

U redu je da dobijem negativni poen ako opis odstupa mnogo od realnog stanja u kome se deo nalazi kao sto si i napisao, ali imao sam ovakve prethodno navedene situacije i nisu bile prijatne. Dosta ljudi ce to zloupotrebiti.
Slazem se sa time da treba oceniti usluge prevoznika, nikad ne znam koga da angazujem i uvek se plasim kako ce to stici na adresu.

Treba dobro razmisliti kako da se uvede ova nova funkcija a da se ne desi da dodjemo u sukob jedni sa drugima, bilo bi steta.
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika
Postavljena slika

#79 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Posted 18 March 2009 - 02:15 PM

Zato treba reci uvek pravo stanje stvari,npr za vilu:

-nova u pakovanju
-skinuta sa novog bajka nevozena
-kao nova presla xxxx km
-odlicno stanje izgrebana u prevozu i presla x km
-ok stanje malo izgrebana u upotrebi i presla x km
-vozena na par trka,sezonu itd

A ne reci kao nova ili nova slikati iz povoljnog ugla pa kad stigne a ono jadac...
  • 0

#80 vstojnic

vstojnic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 343 posts
  • LocationSmederevo

Posted 18 March 2009 - 02:21 PM

A ne reci kao nova ili nova slikati iz povoljnog ugla pa kad stigne a ono jadac...

'ebes mi sve ako ne bih seo u kola i otiso da mu ulupam tu vilu u glavu pa makar morao da idem na drugi kraj Srbije :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0
Postavljena slika
Postavljena slika
Postavljena slika

27 user(s) are reading this topic

0 members, 27 guests, 0 anonymous users