Jump to content

Fotografije

Lukavi prodavci i tako to na tu temu...

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
8701 odgovora na ovu temu

#8561 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3283 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 02:21 PM

Jednostavno, došlo je vreme kad je nenormalno postalo normalno, a normalno čudno i smešno. Ali to je tek početak....
  • 5

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#8562 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 23 August 2021 - 03:10 PM

@mirek200, pravo kažete, to su činjenice, nije pljuvanje. Jedno je kada neko prodaje svoj bicikl (jedan u nekoliko godina), ili neke delove koje bi ionako bacio ili prodao u staro gvožđe, za male pare. Onda ih neko kupi, popravi jer zna znanje, i sebi obezbedi jeftinu komponentu koja mu služi godinama. Sasvim druga stvar je kad neko prodaje ukradenu robu i neko je kupuje, i ne smeta mu što je možda ukradena.

Jeste, Mirek je kupio bajs u radnji sa fiskalnim računom, xaxaxaxa!
Kupio kao i svi mi preko oglasa ili na pijaci od ko zna koga i tera bole ga uši za fiskalizaciju, poreze i poreklo.
I većina ovde na forumu je kupila bajs sa istog izvora i da nije toga, sada vrv ne bi ni postojala ni berza ni forum.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#8563 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 23 August 2021 - 03:11 PM

Jednostavno, došlo je vreme kad je nenormalno postalo normalno, a normalno čudno i smešno. Ali to je tek početak....

Kupio bajs u radnji sa fiskalnim računom?

• 0

#8564 Suncokret

Suncokret
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 226 posts
  • LocationLeva obala Save

Postavljeno 23 August 2021 - 03:27 PM

@Smasher, i ja mislim da je, nažalost, to tek početak.
  • 0

#8565 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 23 August 2021 - 03:29 PM

Eee, kol'ko ovde ima moralnih i poštenih.. a kad zapne za neki deo prvo uleću ovde na oglase pa ako baš nema onda potegnu u PB jer u protivnom bic ostade onesposobljen. Beogradjanima i Novosadjanima je još i lako jer imaju gradski prevoz ali manja mesta su tu u problemu.
I sam su pojedini kao pošteni i sažaljevaju tamo neke Švabe koji se gadjaju sa platama od 4-5 hiljada evra i menjaju automobile kao čarape na svakih 3-4 max 5 godina. Ako on na tom automobilu izgubi 15-16 hiljada evra zabole ga baš za bicikl od 2-3 hiljade. Ako mu prdne jednostavno će ga prodati, dodati pola plate i kupiti drugi.

A Kosovo sam pomenuo kao jedan od većih razloga zbog čega ih ne treba sažaljevati jer su oni medju glavnima za otudjenje naše pokrajine. Vile naa kao pas mačku.. tačnije ne vole oni nikoga. To je nacija bez emocija i taj njihov mentalitet polako dolazi i na Balkan, samo mi još nismo svesni toga.
Nego da ne idem u off.
Pošto se polemiše o preprodavcima, na kupujemprodajem ima sve i svašta, od igle do lokomotive i ništa nije oporezovano niti treba da bude. Polovna roba je polovna roba.. automobili, bicikli, televizori, tehnika i gomila drugih stvari. Kome se ne svidja ima sve to u auto salonima, tehnomarketima.. itd.
Ako se nekome ne svidja da kupuje kod naših preprodavaca ne mora da zvekeće ovde i da ostalima ispira mozak. Ima Planet bajk pa nek kupuje tamo do mile volje a ostale nek ostavi na miru.
Nismo dužni ovde da slušamo o moralisanju. Ako je potreban neki savet ili pomoć u vezi biciklizma uvek ima članova koji će izaći u susret a ovo bla bla o koječemu, mislim da tome nije ovde mesto.
  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#8566 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 03:35 PM

Откуд уопште идеја да је све од бициклова што стигне овде украдено? Могуће је да један број јесте украден, али то свакао нису ,,сви", па чак није ни знатнији део.
Са друге стране, однос између система и грађанина је двосмерна улица. Због чега би грађанин поштовао систем (регистровавши неку своју пословну активност, плаћајући ПДВ, итд...) који је испразнио здравствени и пензиони фонд, доноси неуставне законе, итд...? То је веома комплексна ствар. Уосталом, побуне против система су свакодневне и у тзв. цивилизованом свету, штавише управо се дешавају.
Што се фискалних рачуна тиче, зар нико никада није попио кафу у кафићу а да није добио фискални рачун и тиме помогао цветање сиве зоне?
  • 1

#8567 Bole

Bole
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 504 posts
  • LocationHighpoint Club

Postavljeno 23 August 2021 - 03:51 PM

Ne baš.. zapravo potreban je uvoz što veće količine jer PB dere sa cenama. Uporedite cene iz Planeta sa cenama na bike24 ili bike components. Videćete često razliku i po 50% pa i više. Zašto npr Continguma da bude ivde 50-60@% skuplja nego u Nemačkoj ili Austriji?

Planet drži ovde monopol i prosto nas dere sa cenama.

Ok radujem se svakoj konstruktivnoj diskusiji posebno kao neko ko je živeo radio plaćao poreze u 3 države.

PB nema monopol mislim dovoljno je pročitati definiciju monopola pa to videti. Monopol ima EPS na primer.

A pazi ovo recimo, kad smo kod retailer vs online cene (što je neuporedivo) i sad dodajemo i oglase...

crvenicube.jpg

crvenicube1.jpg

• 0

#8568 Bole

Bole
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 504 posts
  • LocationHighpoint Club

Postavljeno 23 August 2021 - 03:56 PM

Откуд уопште идеја да је све од бициклова што стигне овде украдено? Могуће је да један број јесте украден, али то свакао нису ,,сви", па чак није ни знатнији део.
Са друге стране, однос између система и грађанина је двосмерна улица. Због чега би грађанин поштовао систем (регистровавши неку своју пословну активност, плаћајући ПДВ, итд...) који је испразнио здравствени и пензиони фонд, доноси неуставне законе, итд...? То је веома комплексна ствар.
Што се фискалних рачуна тиче, зар нико никада није попио кафу у кафићу а да није добио фискални рачун и тиме помогао цветање сиве зоне?

Nije sve ali su legalni na šestoj decimali, bukvalno.

To što neko nije dobio račun ne znači da je saradnik i u prekršaju. To je nečinjenje ako odlučiš da ne prijaviš. Inspektore zanimaju oni koji su statusu počinioca tj oni koje ne izdaju fiskalni račun. To ne može da se poredi. Ja nisam u prekršaju ako ne prijavim i ničim to nisam izazvao niti stimulisao.

Ima tu i još jedna podvrsta kada osoba A ćivi i radi u Nemačkoj, kupi na karticu bajk 3000eur, prijavi krađu, pokrije osiguranje. On je proda za 1000 a ovde osoba B koja je kupila od osobe A proda za 2000 i svi srećni?

• 0

#8569 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 04:01 PM

Jeste, Mirek je kupio bajs u radnji sa fiskalnim računom, xaxaxaxa!
Kupio kao i svi mi preko oglasa ili na pijaci od ko zna koga i tera bole ga uši za fiskalizaciju, poreze i poreklo.
I većina ovde na forumu je kupila bajs sa istog izvora i da nije toga, sada vrv ne bi ni postojala ni berza ni forum.

Ako ne mozes da ih pobedis.prilagodi im se. O:)

• 0

#8570 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • 1239 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 04:06 PM

Bicikli koji vrede npr. 200-300€, su tamo cesto nisplativi za popravke. Tamo su cene popravki ogromne. Onda cesto takve bicikle bacaju, a onda stizu kod nas.

Znam da je kod njih cena zamene felne na točku Mavic crossmax 200 €. Znaci samo ruke. Pisao sam krpljenje gume 30 pa naviše evra.

• 0

#8571 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 04:28 PM

Znam da nema veze sa temom ali verujem u to sto kazes. Bio mi danas bas covek koji radi u Slovackoj (naviklovao sam mu rotor od brusilice jer mu se popravka tamo ne isplati), bas  smo pricali kako su kod nas jeftinije popravke. Kaze tamo dodje majstor za ves masinu na poziv. Kaze musteriji -Vama se to ne isplati popravljati bolje kupite novu. Musterija-hvala majstore koliko smo duzni-60E. EEEEj ! 60  evrica za konstataciju kvara i dolazak,pa ti vidi. 

• 2

#8572 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3283 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 04:29 PM

Kupio bajs u radnji sa fiskalnim računom?

Ne, ali ih nisam kupio od preprodavaca gde kad odem da pogledam bajs na gomili stoje još 20 komada. Kupio od privatnog lica, prvog i jedinog vlasnika. Bez fiskalnog računa ali sam pre kupovine dobio broj rama da proverim u policiji.

Nego... Ja sam jedan od onih što osuđuju konzumaciju kokaina a tek povremeno šmrknem, iz strogo zdravstvenih razloga. :)
  • 0

#8573 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 23 August 2021 - 04:34 PM

Bicikl koji vrede npr. 200-300€, su tamo cesto nisplativi za popravke. Tamo su cene popravki ogromne. Onda cesto takve bicikle bacaju, a onda stizu kod nas.
Znam da je kod njih cena zamene felne na točku Mavic crossmax 200 €. Znaci samo ruke. Pisao sam krpljenje gume 30 pa naviše evra.

Delovi imaju cene slične našim. Rad se naplaćuje papreno. Isto je sa svim ostalim delatnostima. Limarijski i farbarski radovi najčešće prevazilaze cenu automobila i vlasnicima se najčešće isplati otudjenje za neku siću. Zatim se dovlače na Balkan, poprave se i idu u oglas "vozila baba da do pijace" i slično.
  • 1

#8574 omega

omega
  • Members
  • 3469 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 04:38 PM

Nije sve ali su legalni na šestoj decimali, bukvalno.
To što neko nije dobio račun ne znači da je saradnik i u prekršaju. To je nečinjenje ako odlučiš da ne prijaviš. Inspektore zanimaju oni koji su statusu počinioca tj oni koje ne izdaju fiskalni račun. To ne može da se poredi. Ja nisam u prekršaju ako ne prijavim i ničim to nisam izazvao niti stimulisao.

Ima tu i još jedna podvrsta kada osoba A ćivi i radi u Nemačkoj, kupi na karticu bajk 3000eur, prijavi krađu, pokrije osiguranje. On je proda za 1000 a ovde osoba B koja je kupila od osobe A proda za 2000 i svi srećni?

Може само да се нагађа удео украдених у односу на све бајсеве који стигну овде. Претпоставити без доказа да су сви или већи део нема пуно смисла.
Ако попијеш кафу без фискалног рачуна, пред законом си чист, али де факто је то понашање које афирмише сиву зону и омогућава јој да расте. Хоћу да кажем да неко ко је током живота попио хиљаде таквих кафа (да не додајемо остало) можда није баш позван да суди о (потенцијално) непрописној трговини бициклистичким деловима и бициклима. Напомињем да ћу мишљење да ли је то добро или лоше задржати за себе, само указујем на места која нису баш логична.
  • 0

#8575 milovuk1967

milovuk1967
  • Members No Voting
  • 1239 posts

Delovi imaju cene slične našim. Rad se naplaćuje papreno. Isto je sa svim ostalim delatnostima. Limarijski i farbarski radovi najčešće prevazilaze cenu automobila i vlasnicima se najčešće isplati otudjenje za neku siću. Zatim se dovlače na Balkan, poprave se i idu u oglas "vozoila baba da do pijace" i slično.

Pa za rad sam i pisao.

• 0

#8576 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Ne, ali ih nisam kupio od preprodavaca gde kad odem da pogledam bajs na gomili stoje još 20 komada. Kupio od privatnog lica, prvog i jedinog vlasnika. Bez fiskalnog računa ali sam pre kupovine dobio broj rama da proverim u policiji.
Nego... Ja sam jedan od onih što osuđuju konzumaciju kokaina a tek povremeno šmrknem, iz strogo zdravstvenih razloga. :)

A neee, ne voli maca slaninu :D
  • 0

#8577 mirek200

mirek200
  • Members
  • 1370 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 05:59 PM

Shamade-To sto kazes da menjaju automobile ,to je delimicno tacno ,ali ko ? onaj ko mnogo prelazi km. Sto bi neko prodao auto koji je malo presao, mislim zabluda je kod nas stalno. Istina -krsevi se prodaju ovde ,ali koji ? Oni od 400000 pa na dalje . Evo ti adresa foruma Velomobil,prodaju ljudi sve i svasta ne bacaju se tek tako, bude tu od 50E rekumbent, a bude i od  4500E. I kupuju ljudi,,nije bas da kupuju uvek novo.

https://www.velomobi...liegeraeder.13/

• 0

#8578 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14954 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 06:04 PM

"Откуд уопште идеја да је све од бициклова што стигне овде украдено? Могуће је да један број јесте украден, али то свакао нису ,,сви", па чак није ни знатнији део."

Otud sto se samo u Nemackoj u proseku ukrade jedan bicikl na svaka dva minuta, a kako kazu uhapseni salju ih u istocnu Evropu.

• 0

#8579 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3283 posts

Postavljeno 23 August 2021 - 06:23 PM

Nedavno sam čitao jedan članak na nekim nemačkim novinama, da me ubiješ ne mogu da se setim kojim, kako je od početka pandemije u Nemačkoj dosta skočila prodaja bicikala, između ostalog i električnih. E sad što se više prodavalo više se i kralo, a šteta na godišnjem nivou od krađe samo električnih bicikala je bila nekoliko desetina miliona eura, ne mogu tačno da se setim koliko.

Uglavnom, što ih više proizvode i prodaju, sve se više kradu. De facto.
  • 1

#8580 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 23 August 2021 - 06:35 PM

"Откуд уопште идеја да је све од бициклова што стигне овде украдено? Могуће је да један број јесте украден, али то свакао нису ,,сви", па чак није ни знатнији део."

Otud sto se samo u Nemackoj u proseku ukrade jedan bicikl na svaka dva minuta, a kako kazu uhapseni salju ih u istocnu Evropu.

Sitna smo mi riba naspram Ukrajinaca, Poljaka i Rumuna.
  • 1

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika