Mala južna tura 2022.
Postavljeno 11 August 2022 - 03:41 AM
Došao sam preko noći autobusom iz Beograda, tek je bio počeo da se pomalja dan kada sam pospan izašao na stanicu. Natovario sam bicikl i onda otišao do centra, u nadi da će možda neka pekara biti otvorena... Ima ih, ali tek peku, tako da sam seo u baštu kafića u pešačkoj zoni da se pripremim. Svratio sam i do kuće Bore Stankovića, koja je bila usput.
Tura bi trebalo da traje desetak dana, ako sve bude kako treba. Biće i nekih slika.
Postavljeno 11 August 2022 - 07:14 AM
Postavljeno 11 August 2022 - 07:23 AM
Ajd pa srećno dalje.
https://picasaweb.go...208760685671353
Postavljeno 11 August 2022 - 08:46 PM
Put prema Kumanovu je bezveze, kao i sam grad, makar na prvi pogled (što je sve što sam ja mogao). Ima on šarma, ali prvenstveno zbog toga što deluje kao da je još u '70-im ili '80-im, zapušten. Popio sam kafu i hladan sok u centru i nastavio sporednim putem koji je trebalo, tj tako izgleda na mapi, da me spoji sa Katlanovom na magistrali Skopje - Veles.
Izlaz iz Kumanova je bio još gori nego ulaz, prvenstveno zbog smene kamenoloma i deponija. Sama priroda nije ružna, nego ono što čovek radi.
E, onda se priđe selu Pčinja i scene postanu bolje.
Put do sela je vijugav i blago nizbrdo
i potpuna je milina voziti tuda. E, kada sam ušao u selo dočekao me prvi makadam. Loš jer je uzbrdo, pa sam izgurao, ali se ispostavilo da na vrhu opet počinje asfalt. E da, tu je i reka Pčinja
Da skratim, posle kratke asfaltne deonice, put se pretvorio u makadam kojim sam morao da guram uzbrdo i nizbrdo, a jedino sam vozio ravne delove,ali baš polako. Treba li da napomenem da je ravnih delova bilo zanemarljivo malo?
Takav put je bio sve do sela Vince, nekih 5-6km, gde se konačno pretvorio u asfalt.
Onda idu sela Gorno, Sredno i Dolno Konjari, a kod poslednjih su mi se samo nasmejali kada su čuli da sam mislio da idem tim nekim makadamom uz reku. Ali baš nasmejali u fazonu "javi kada prođeš". Pošto su mi rekli da je ono što sam pre toga prošao stvarno užasan makadam kojim niko ne ide, napomenuli su i da je ovih daljnjih 5-6km još mnogo gore...
Pošto i ja ponekad ponešto naučim, obišao sam taj kraj i na put Skopje -Veles izbio nešto dalje tj ubacio sam dodatne kilometre.
Nakon solidnog maltretiranja uzbrdo po kršu od puta pred Veles, izbio sam na jezero Mladost, koje mi je i bilo cilj. Mislio sam da ga neću dostići jer je to 120km za dan a ja praktično nisam spavao prošle noći, ali eto uspeo sam. I to nekih 132km. I mrtav sam.
Evo jedne fotke te doline u kojoj je i grad Veles (nije Vardarska nego malo istočno)
Sutra će verovatno biti još jedna ne preterano uzbudljiva deonica, makar što se krajolika i fotki tiče, ali posle toga počinje zabava 😊
Postavljeno 12 August 2022 - 03:53 AM
Sutra će verovatno biti još jedna ne preterano uzbudljiva deonica, makar što se krajolika i fotki tiče, ali posle toga počinje zabava
Kad kreneš UZ Pletvar biće ludo i nezaboravno
I daaaaj slidža joooš..
Postavljeno 12 August 2022 - 06:50 AM
a evo i pogleda ka ostatku vrlo malog uređenog dela obale. Pored mog, tu su još tri šatora, ali svi su tu na na duže.
Ona bela kutija (klupa) iza igrališta ima dva USB punjača, što je super zgodno. Prema ulici su tuševi, česma i klonja.
Prilaz jezeru, mada ga ja nisam iskoristio, nažalost...
Sad da vidim čime me Igor plaši , mada znam da imam duži uspon prema Prilepu.
Postavljeno 12 August 2022 - 07:10 AM
Sad da vidim čime me Igor plaši , mada znam da imam duži uspon prema Prilepu.
Ne plašim, samo kažem da zabava počinje. Vrh Pletvara je na oko 1100mnv. A dno je dole.. negde
Postavljeno 12 August 2022 - 09:04 AM
Spust ka gradu je bio straaava
Onda sam ubio pola sata tražeći informacije o putu kojim bih da idem, i na kraju sam našao Auto Moto Sojuz, gde su zaposleni bili neinformisani, ali je zato 5-6 ljudi koji su čekali na red znali i objasnili šta i kako.
Tako da ću mašiti Pletvar, već idem na onaj prevoj malo severnije, pa javljam da li su me oni iz reda u AMSM samo zajebavali.
Nego, centar Velesa tj par detalja iz centra. Zelenilo, cveće i fontane.
Ovo kuckam u parku sa poslednje fotke, gde sam smazao dva parčeta pice i pogledao mapu detaljnije. Sada da natankujem vodu i pravac uzbrdo.
Postavljeno 12 August 2022 - 03:49 PM
Uvek je dobro kada se ne piše mnogo a stavi se dosta dobrih slika, baš kao što ja nisam
Samo piši, ima i nas koji preferiramo tekst.
Postavljeno 12 August 2022 - 04:21 PM
A gde je to?
Veles, drugi put.
Otišao ja ka tom prevoju o kome sam čuo 50% priča da je poslednjih tj gornjih 35km makadam, a drugih 50% da je skoro asfaltiran. Ja umem da rizikujem u takvim situacijama i najčešće bude bolje od crnih predviđanja. U svakom slučaju, nikada mi nije bilo krivo na kraju.
Gore nije asfaltirano 🙄
Prešao sam nekih 500m i okrenuo se.
Tih prvih 500m izgledaju pristojno i jako široko, ali je 15 minuta pre toga bio jak pljusak i ceo put je u nekakvom žutom blatu. Mora da se gura i po ravnom. A do gore je 35km, uzbrdo.
Okrenuo se i vratio u Veles.
Nekoliko slika sa povratka, pošto je na putu tamo bilo pakleno vruće, sunce je pržilo najstrašnije i nije mi bilo do slikanja... Sada u celom kraju pada kiša.
Pred pljusak, blizu kraja asfalta:
Put u principu nije takav, sve je žuto i u niskom rastinju, a ovo je bila lepa promena. Inače, put je talasast i ima jedno oveće brdo, a ovo je pogled sa njega:
A ovo je na ulazu u Veles, pogled unazad ka brdima u koje sam bio nameračio, i oblacima. Dobro je da nisam tamo sad.
Završetak dana sledi za sat i po, pošto sam uzeo autobusku kartu do Bitolja. Idealno, plan je bio da večeras dignem šator negde na putu Prilep - Bitolj, pa rekoh da se isplezim onom tamo makadamu i prebacim se na sledeću tačku ture.
Postavljeno 12 August 2022 - 04:27 PM
Postavljeno 12 August 2022 - 07:29 PM
Misliš nije ti dobro koliko želiš ponovo?
Jesi li ti išao na more biciklom ove godine, ono što si spominjao?
Da bas tako zelim ponovo,ali samo drumasem sa platnom karticom u dzepu!Nisam isao,bio sam u Prijepolju 10 ak dana odmorio se..od mora na zalost nista imao sa drugih obaveza(finansijskih)
Boze zdravlja bice dogodine!
Postavljeno 13 August 2022 - 08:16 AM
Plan je bio da odem do Prespanskog jezera i onda se preko Galičice prebacim na Ohridsko jezero. Sad nisam pametan šta da radim, jer je Galičica sigurno u oblacima.
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika