Ne, nego na lakseg vozaca uzbrdo deluje manja sila koja ga usporava. A nizbrdo ga manja sila ubrzava... Ne moze da se poredi sa ceonim vetrom. Nemoj da spominjes da bi prakticno ta 'prednost' manje mase rezultovala frivilingom jer ce biti smesno.
Lagani i niži vozači, iskustva u vožnji, položaj, udobnost itd.
Posted 20 July 2022 - 08:25 PM
Ja sam na suprotnom kraju - težak, a i ne baš jak ali primetim da mi je na ravnom lako da držim relativno jače vozače (oni koji su jači u Watt/kg kategoriji), a na usponima nestaju odmah.
Sve to što si primetio jeste tako, ne čini ti se, i razlog je upravo tvoja težina (to jest mala masa, ako ćemo akademskim terminima )
Posted 21 July 2022 - 12:50 PM
Sto se tice vetrova, nisam u kondiciji, vozim na tehniku, rekreativac sam, tako da mi ne znaci da li cu stici brze ili sporije, bitno mi je da ili uzivam u voznji, ili da istreniram.
Npr. razliku u tezini tockova (istog precnika) i te kako osetim. Pritisak u gumama je mnogo bitan. Stavio sam 54t zvezdu pozadi, nije me znacajno ubrzala.
Mogu da se popnem uz svako brdo
Posted 21 July 2022 - 07:06 PM
Zapravo, igrao sam se sa pritiskom na svim bajsevima i jesam primetio veću udobnost apropo onog odskakivanja. Kada smanjim pritisak, manje odskakuje, ali je veći otpor, a to se opet oseti najviše na širim gumama. Da vozim off road, bilo bi taman, ali ja sam na asfaltu 99% vožnji.
Posted 22 July 2022 - 12:28 PM
Jasno mi je o cemu govoris, imao sam pre par godina tablicu, sa preporucenim pritiskom, zavisno od dimenzije gume (odnosno kategorije bicikla), mada ja volim da namestim po sebi, a ne po proracunu, jedno je teorija. Zapravo svi proracuni se rade priblizno, tesko je sve uzeti u obzir.
Mozda je bitnije koliko se cesto proverava pritisak u gumama, nego koliki je on kada se jednom napumpa, moje kisljenje. Naravno, ne prelazim ni donju, ni gornju granicu pritisaka, na gumama, i obrucima.
Posted 16 November 2022 - 04:18 PM
Vozim “siroke” gume 26x2.4 i 29x1.6. Pumpam ih na nekih (max) 3.2 bara, i tada mi je problem prelazak preko ivicnjaka, tj. dolazi do odskakivanja, a ja ne bih da krivim tockove, pa spustim pritisak izmedju 2,7 i 3.0 bara. Sto je okej za gradsku voznju, ali bih povecao pritisak da vozim na otvorenom, tj. na nekom ravnom putu. Mada 29ka mi je hibrid, bez amortizera, s njom pazim na svaku neravninu i ivicnjak, a sa 26icom, sa amortizerom, idem preko svega, uzivam. U sustini, mi laki, manje opterecujemo gume.
Jasno mi je o cemu govoris, imao sam pre par godina tablicu, sa preporucenim pritiskom, zavisno od dimenzije gume (odnosno kategorije bicikla), mada ja volim da namestim po sebi, a ne po proracunu, jedno je teorija. Zapravo svi proracuni se rade priblizno, tesko je sve uzeti u obzir.
Mozda je bitnije koliko se cesto proverava pritisak u gumama, nego koliki je on kada se jednom napumpa, moje kisljenje. Naravno, ne prelazim ni donju, ni gornju granicu pritisaka, na gumama, i obrucima.
Zaboravih da te pitam, da li je ovo Brooks sedište na Canyonu? Koji je model, kako se pokazalo?
Posted 16 November 2022 - 05:06 PM
Zaboravih da te pitam, da li je ovo Brooks sedište na Canyonu? Koji je model, kako se pokazalo?
Ја сам имао то седло пре две-три године и то модел с рупом. Мене је убило, није ми одговарало уопште осим за графске релације што је недовољно. Е сад, можда је до положаја било (имао сам га на гравелу) или до моје кондиције, али то је само мала ограда. Модел је био C15 са рупом.
Posted 16 November 2022 - 05:39 PM
Ја сам имао то седло пре две-три године и то модел с рупом. Мене је убило, није ми одговарало уопште осим за графске релације што је недовољно. Е сад, можда је до положаја било (имао сам га на гравелу) или до моје кондиције, али то је само мала ограда. Модел је био C15 са рупом.
Да допуним, тежина 78-80 кг, нисам одмах сконтао да је и то у теми од значаја.
Posted 16 November 2022 - 11:58 PM
Posted 17 November 2022 - 12:49 PM
@omega Misliš na kondiciju generalno ili kondiciju doopeta?
@stefan10vb Hvala, razmišljao sam da probam na gravelu baš zbog tog izdržljivog platna, koliko duge vožnje provedeš na tom bajsu?
Na CX-u teram C17, kupljeno polovno ovde na CB, meni je jako udobno.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users