Trka "Epic Rides", ovako je bilo: ↓↓↓
Start je bio zakazan za petak u 20:00, iz grada Florina, na severozapadu Grčke, 30 km južnije od Bitolja (Bitola).
Iz Leskovca sam krenuo u četvrtak popodne, a stao sam da prespavam u gradiću Edesa, jer znam da tamo ima jedna dobra hladovina pored reke, a trebalo je što kasnije da se probudim narednog dana. Ustao sam oko 12h (zaspao oko 04h), svratio u supermarket, kupio sam hranu za celu trku (čajnu Zlatiborac poneo sam iz LE
), da bih se što manje zaustavljao tokom vožnje.
Stižem u Florinu oko 17h, malo odmaram od vožnje (prethodnog dana oko 400 km, danas oko 80), pa oko 18:30 polako počinjem da pripremam bicikl (podmazivanje lanca, montiranje svetla itd.) i pakujem stvari u torbe. Kiše neće biti, a neće biti ni hladno, tako da mi treba malo dodatnih stvari za noć.
Hrane imam puno, tako da ipak moram da nosim i dodatnu torbu na leđima, ali ona mi uopšte ne smeta, jer navik'o sam da je nosim na svim dužim vožnjama.
Idem oko 19:35 na mesto odakle treba da startuje trka na 400 km, a to je kafić "Coffee Train", na ulazu u grad. Nema nikoga, što mi je bilo vrlo čudno, pa se malo vrtim tu okolo, a i proveravam na sajtu da li je baš tu start (jer cilj je na drugom mestu). Konačno, oko 19:55 srećem se sa organizatorom, koji mi kaže da sam ja jedini prijavljeni na 400 km, kao bilo ih je još nekoliko, ali su ipak odustali. Ja ga pitam za trku na 200 km koja kreće narednog jutra, a on odgovara da će biti dvadesetak učesnika i, ako hoću, mogu i ja da se prebacim na nju.
Nakon razmišljanja od jedno 3 sekunde, ipak odlučujem da vozim 400, pa makar i sam. Već sam se spremio, naspavao, a i što da vozim kraće, kad već mogu duže (plus mi fali 399 km za 3000 km u ovom mesecu
). Da sam prešao na 200 km trku, morao bih da se probudim oko 07h narednog jutra, a teško da bih uspeo da zaspim pre 05h.
Ništa, proveravam kod organizatora da li zaista mogu sam da biram rutu (to mi je prvo takvo iskustvo) i on mi to potvrđuje. Dakle, samo moram da prođem kroz 5 kontrolnih tačaka, a između njih sam slobodan čovek...
Nudi mi čovek banane, ovo-ono, ali ništa ne uzimam, imam sve što mi treba za 400 km.
U 20:00 krećem.
Odmah iz grada imam dugačak uspon. Već sam ga vozio 2018. na jednom brevetu i 2022. na solo vožnji. Nisam hteo da proveravam, ali sećanje mi je govorilo da je dugačak oko 30 km, tako da sam se obradovao kad sam posle 18,5 km stigao do mesta gde završava. Već je mrak, oblačim reflektujući prsluk i stavljam rukave, jer sledi spust. Priključujem glavno svetlo na powerbank.
E da, pre polaska, kaže mi organizator nešto kao "možda da ih uključiš..." i pokazuje na moja zadnja svetla, a ja: "Neka... kasnije ću". Mislim da je on hteo da proveri da li rade, ali ja nisam ukapirao...
Veliki spust, na jednom mestu put se odvaja ka Prespanskom jezeru, a ja nastavljam ka Kastoriji. Tamo mi je prva kontrolna tačka (KT u nastavku). Slikam bajs na kružnom toku, pa odmah teram dalje.
Hteo sam da vozim kao da je prava trka, tj. kao da nisam sam, ali to nije baš lako, naravno. Ajde u početku malo i jesam, ali kasnije kad svane i upekne Zvezda, pa kad dune kontra vetar... ko da vozi na max, ako se uopšte ne mora...
Vozim prema gradu Grevena. Pratim provizornu rutu koju je dao organizator, mada je na jednom mestu bilo bolje zaobići jedno brdo, nego skratiti put preko njega. Mogao sam i da uhvatim prečicu prema toj drugoj KT, što bih i uradio da je bilo još učesnika trke, ali ovako odlučio sam da nastavim glavnim putem i odličnim asfaltom, makar bilo 5-6 km duže. Tamo ne znam kakav je put, a možda ima i džukaca, jer već je oko 02h i poznato je da oni iz treće smene obožavaju da kidišu na noćne bicikliste ludake...
Grevena, 2. KT, slikam se ispod starog sata na glavnom trgu.
Nastavljam dalje. Sledi valovita deonica. To je put za Kalabaku (Meteora), koji kasnije napuštam, skrećem levo i vozim kroz potpuno nepoznat predeo (nikad prolazio u životu). Put je malo lošiji, ali svanulo je, pa je lakše. Treća KT na izlazu iz jednog sela (putokaz). Na nekoliko mesta bilo je džukaca, ali nikad kad je bio uspon, na sreću, tako da sam uvek mogao da im umaknem bez "borbe" (prskanja vodom
).
Sledeća KT bila je u mestu Servia, benzinska pumpa Jet oil.
Onda je usledio dug i iscrpljujući uspon prema gradu Kozani. Sunce je već bilo visoko.
Od Kozanija mnogo jak severni vetar, a ja sam vozio baš na sever prema mestu Ptolemaida i četvrtoj KT (jedan kafić).
Dalje glavnim putem, a ne organizatorovom rutom, pa se kasnije spajamo, pa opet razdvajamo, pa opet spajamo pre poslednje KT (kružni tok u jednom selu).
Stižem u Florinu u 16:31, 20 sati i 31 minut nakon starta. Jeste teška ruta, ali da je bila prava trka, vozio bih brže, manje stajao i završio najmanje jedan sat ranije.
Dobio sam drveni pobednički (
) trofej i drvenu medalju.
Ovo je bilo 2. izdanje trke. Prvo je bilo još 2019. Nadam se da će zaživeti i biti više učesnika, jer u Grčkoj nema nijedne druge ultra trke.